Ivici Dačiću, ministru spoljnih poslova Republike Srbije, slijedom njegove iluzije o “narušavanju odnosa između naših dveju država..”, u slučaju zahtjeva BiH za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde: NE MOŽE SE NARUŠITI ONO ŠTO NE POSTOJI I ZAŠTO TOLIKA DREKA AKO NISTE KRIVI ?

Ivici Dačiću, ministru spoljnih poslova Republike Srbije, slijedom njegove iluzije o “narušavanju odnosa između naših dveju država..”, u slučaju zahtjeva BiH za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde: NE MOŽE SE NARUŠITI ONO ŠTO NE POSTOJI I ZAŠTO TOLIKA DREKA AKO NISTE KRIVI ?

Posted: 11. Februar 2017. 

dacicIvice Dačiću!

Povodom tvoje izjave da “ukoliko BiH pokrene reviziju tužbe protiv Srbije za genocid to će narušiti odnose dveju država…”,  odlučili smo reagirati u ime naše grupe ‘Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH’ koja broji skoro 65,000 članova- građana BiH različite etničke pripadnosti. U principu nećemo te persirati jer to treba zaslužiti.

Čini se da se nastojiš utrkivati sa pojedinim četničkim vojvodama na vlasti u Srbiji putem prijetnji našoj državi. Očito time želis dokazati da si veći Srbin od njih! I ne čudi nas to jer, kako je nadavno objavljeno, nosiš hipoteku činjenice da si zapravo Hrvat. Da podsjetimo (ili upoznamo) javnost:

‘Otac Desimir je Hrvat s Kosova, iz Janjeva. Tamo su rođeni Ivica i njegova sestra Evica. Desimir je radio kao milicioner, ali kad su počeli nemiri sa Šiptarima, pošto nije bio pouzdan, prebačen je u Žitorađu.’ Tako tvrdi Vučić kad te želi prizemljiti i pokazati ti da u toj nacionalističkoj utrci, ma kako se utrkivao, zbog svoje hipoteke etničkog porijekla nemaš šansu pobijediti!

Na osnovu nekih od tvojih izjava od kojih ćemo ovdje spomenuti samo nekoliko, mogli bismo dodati i to da očito boluješ od iluzija.

Za ‘Večernje novosti’ svojevremeno si izjavio sljedeće: “Ako do te tužbe, ipak, dođe, Srbija će upotrebiti sva pravna sredstva da i ovoga puta izađe kao pobednik”.

Nije jasno kako to misliš da će Srbija izaći kao ‘pobjednik’, pa uz to još ‘i ovog puta’?! Ali nam je jasno da po starom, oprobanom šablonu, ti i takvi kao ti obmanjujete vašu javnost o tome da ste izašli kao ‘pobjednici’ u presudi od 26. februara 2007.godine! Da te podsjetimo da je Srbija tom presudom PROGLAŠENA KRIVOM ZA NESPRJEČAVANJE GENOCIDA! A nesprječavati genocid isto je kao i činiti ga! Da podsjetimo šta u nekim od brojnih dijelova te presude o krivici Srbije piše:

’438…. Prеma tоmе, mоra sе zaključiti da оrgani Tužеnе stranе nisu uradili ništa da sе sprijеče masakri u Srеbrеnici, tvrdеći da su bili nеmоćni da tо učinе, štо sе tеškо uklapa u kоntеkst njihоvоg pоznatоg utjecaјa na VRS. Kaо štо је ranije u tеkstu navеdеnо, da bi sе nеka država smatrala оdgоvоrnоm za kršеnjе оbavеzе sprеčavanja, niје pоtrеbnо da sе dоkažе da је оdnоsna država nеsumnjivо imala mоć da sprijеči gеnоcid; dоvоljnо је da је imala srеdstva da reagira u tom smislu i da sе оna оčiglеdnо uzdržala da ih primijеni. To je slučaј u ovome sporu. S оbzirоm na naprijеd navеdеnо, Sud zaključuје da је Tužеna strana prеkršila оbavеzu sprеčavanja gеnоcida u Srеbrеnici i da tо pоvlači njеnu mеđunarоdnu оdgоvоrnоst.’’

:‘(5) s dvanaеst glasоva prеma tri, kоnstatira da je vezano za genocid izvršen u Srebrenici u julu 1995, Srbiјa prekršila obavezu sprečavanja genocida prеma Kоnvеnciјi о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida.’

Jesi li svojoj javnosti rekao i to da ste VI svojevremeno pred Međunarodnim sudom pravde tražili reviziju presude koja se odnosi na postupak povodom presude o nadležnosti i prihvatljivosti od 11. jula 1996. u slučaju koji se tiče primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH v. Srbija i Crna Gora) i da vam je ista odbijena?! Dakle, vaša krivica izrečena u presudi od 26. februarua 2007., godine pred Međunarodnim sudom pravde je još jednom potvrđena!

Ali, znamo već odavno da je Srbiji i većini srpskog naroda (čast časnim izuzecima) svojstveno pretvaranje poraza u pobjede, kao i slavljenje izgubljenih bitaka. Zato i postoji tvornica laži i zločina zvana SANU, kao i teza “Oca nacije” Dobrice Ćosića da je “Srbe mnogo puta u istoriji spašavala laž…” Dakle, u moru takvih laži koje volite sami sebi pričati, a rado biste da u njih i drugi povjeruju, jeste i tvoja izjava  da ste ‘’pobedili NATO 1999., godine’’ (Predrag Popović, beogradski publicista; citat iz knjige “Istina o Vučiću”).  Laž za koju si i sam dokazao da u nju ne vjeruješ, te da dobro znaš da ste tada i zauvijek izgubili Kosovo, rekavši: ‘’…dosta je bilo politike da je Kosovo Srbija, a u realnom životu je Kosovo sve dalje od Srbije.’’ (Izvor BTV, 22. 12. 2012.).

Htjeli smo se samo kratko osvrnuti na to ko vodi Srbiju danas i to onim istim nezaustavljivim putem propasti i fašizma kojom je krenula kad je pripremala agresiju na našu zemlju i mirno gledali genocid nad našim narodom kao glavni instrument te agresije, još osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali ovdje više ne bismo da se bavimo tvojim likom i zlodjelom. Služeći se pouzdanim izvorima poput tvoga i Vučićevog prijatelja, Predraga Popovića, na tvoj lik i zlodjelo izvrsno se osvrnuo jedan od autora ovog pisma, uvaženi novinar i publicista, Ibrahim Halilović. Za slučaj da se ponovo malo duže želis gledati u ogledalu, preporučujemo ti link gdje to možeš učiniti: https://ihalilovic.wordpress.com/2017/02/10/ivica-dacic-zvani-prasko-debeljko-secerko-ratluk-ustasa-sa-cetnickom-subarom-na-glavi/

Kazao si da ‘’Srbija zaslužuje da uđe u Evropsku uniju, ali sa nacionalnim identitetom.’’ Do sad smo i mi i ostatak svijeta od tog ‘identiteta’ vidjeli samo agresiju, mirno gledanje genocida, etničko čišćenje, masovna silovanja i destrukcije naše države, poslije čega su došle brojne presude za genocide i najgore ratne zločine počinjene u Evropi od II svjetskog rata, a sve debelo potvrđene brojnim presudama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti- presudama izrečenim od strane Haškog tribunala kao i presudom Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine. Obzirom da se Srbija od tog mračnog vremena fašizma i agresije na svoje susjede nije promijenila, da se, zapravo, nije odrekla te i takve politike i ideologije, odnosno da joj je zvanična politika sljedbenik zločinačke i genocidne četničke ideologije, realno je tvrditi da Srbija zaslužuje da postane članicom Evropske unije onoliko koliko bi realno bilo tvrditi da to jednako zaslužuju nacistička Njemačka ili fašistička Italija da su nastavile da kao takve postoje!

Nama je do odnosa sa takvom fašističkom državom, čija je politika, kako rekosmo, sljedbenik zločinačke četničke ideologije, stalo koliko bi Jevrejima bilo stalo do odnosa sa nacističkom Njemačkom da ona kao takva još postoji! Zato je tvoja priča o nekakvom ‘narušavanju odnosa’ između vaše i naše države utemeljena na iracionalnom i iluziornom umišljanju nečega što realno ne postoji niti je postojalo otkad ste na našu državu počinili agresiju 1991., mirno gledali genocide u  njoj, etničko čišćenje, masovna silovanja i destrukcije.

Dačiću, da se mi ne zavaravamo, valjda toliko znaš da iz svega zaključiš da se ne može pokvariti odnos koji niti je od tada postojao niti danas postoji, a niti će postojati sve dok Srbijom vladaju takvi kao ti, četnički vojvoda poput Nikolića ili nekadašnji Šešeljev šegrt Vučić, kao i svi oni koji zastupaju genocidnu četničku ideologiju, negiraju genocid i nastavljaju agresiju na našu zemlju u namjeri da, kao najgora i najniža vrsta lopova i drumskih razbojnika, otmu i prisvoje dio naše zemlje koja u svojoj hiljadugodišnjoj historiji NIKAD nije bila vaša, odnosno nikad dio Srbije!

Ovdje ćemo, bez izvinjenja i sa punim pravom kao pripadnici naroda nad kojim ste počinili  agresiju i  mirno gledali genocide u njoj, biti toliko okrutni da i tebi i svima takvima razbijemo iluzije o postojanju nekakvih ‘odnosa’ između naših zemalja, pa ćemo vam reći sljedeće:

Da bi se počelo i govoriti o uspostavljanju minimalnih odnosa između naše države i Srbije, potrebno je da Srbija ispuni minimum pred-uvjeta:

 • Odreći se četničke ideologije kao formalne politike koju vodi, te osuditi istu i ograditi se od nje;

 • Prekuniti agresiju koju i danas, nekim drugim sredstvima, vrši na našu državu;

 • Priznati genocid i agresiju, izvinuti se žrtvama i bošnjačkom narodu nad kojim je pocinjen genocid, a vi ga niste, a mogli i morali ste, spriječili, te zatražiti oprost;

 • Odreći se genocidne tvorevine koja se nalazi na okupiranom dijelu naše države;

 • Na djelu poštovati suverenitet i teritorijalni integritet naše države, te poštovati Odluke Ustavnog suda BiH kao i svih ostalih sudskih instanci;

 • Platiti ratnu reparaciju žrtvama genocida te državi BiH (koja je daleko veća od one koju već dugujete po presudi Hrvatskoj!)

Bez tih uvjeta nema naprijed, niti ima dalje! Između vas i nas do tad će postojati samo šutnja. Bez istine i pravde nema pomirenja. A, kako znamo da ste daleko da ispunite i dio od nabrojanog, nema ništa nužnije za nas od podnošenja zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007., po tužbi BiH protiv Srbije i C. Gore.

Ponavljamo: počinili ste agresiju na našu zemlju, ubijali nas, palili, vršili masovna silovanja, progone, uništavanja naše zemlje! Sad još očekujete da vas pitamo hoćemo li tražiti da se izvrši revizija presude po kojoj  tražimo da vas osude za direktno učešće u genocidu!

Zbog čega prijetnje i strah od našeg zahtjeva za reviziju presude, ako niste krivi?! Svojim postupcima i nama i cijeloj međunarodnoj javnosti samo potvrđujete vašu krivicu! Ali, u strahu su velike oči, pa to izgleda niko od vas shvatio nije!

Završit ćemo ovo pismo uz napomenu da je i bez podnošenja zahtjeva za reviziju presude od 26. februarua 2007.,  naša država dobila presudu protiv Srbije i genocidne tvorevine koja se nalazi na okupiranom dijelu naše države. Ta presuda osporava pravo na postojanje te genocidne tvorevine, a mi namjeravamo svakako tražiti njeno izvršenje čime ćemo zasigurno pravnim sredstvima kad-tad ukinuti istu i zauvijek zatvoriti vrata vašim potencijalnim budućim agresijama na našu zemlju.

U ime Facebook grupe “Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH”:

 1. mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji) izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji
 2. dipl. oec. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Banja Luke, Boston, USA
 3. Ibrahim Halilović, slobodni novinar i publicist iz Varcar Vakufa/Mrkonjić Grada, trenutno živi u Winsdoru, Kanada
 4. Anto TOMIĆ direktor NVO Građanski monitoring, preživio logore Keraterm, Omarska i Trnopolje,(rođen Banja Luci, živio u Ljubiji, radio u rudniku Omarska, sada u Hamburgu, Njemačka
 5. dipl. iur. Nihad FILIPOVIĆ, slobodni novinar i publicist, Bosanac, Krajišnik, oćeran…(naš Nihad je insistirao da ga se ovako predstavi)

https://bedrudingusic.wordpress.com/2017/02/11/ivici-dacicu-ministru-spoljnih-poslova-republike-srbije-slijedom-njegove-iluzije-o-narusavanju-odnosa-izmedu-nasih-dveju-drzava-u-slucaju-zahtjeva-bih-za-reviziju-presude-kod-medunarodnog-sud/

One Reply to “Ivici Dačiću, ministru spoljnih poslova Republike Srbije, slijedom njegove iluzije o “narušavanju odnosa između naših dveju država..”, u slučaju zahtjeva BiH za reviziju presude kod Međunarodnog suda pravde: NE MOŽE SE NARUŠITI ONO ŠTO NE POSTOJI I ZAŠTO TOLIKA DREKA AKO NISTE KRIVI ?”

 1. ovaj Dacic je udaren ciglom u mozak o kakvome narusavanju odnosa on prica kada priznaju Agresiju kada priznaju Straho ite zlocine koje su pocinili i kada budu javno trazilo oprost od naroda Bosne da im oprosti Tek onda mozemo grsditi prijateljske odnosa nase 2 drzave Ako to ne urade nista od dobri odnosa

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: