Gledajući “Apostrof” ATV: ZA ONO ŠTO JE U EMISIJI REKAO BAJTAL – ČISTA DESETKA, A ZA ONO ŠTO JE PREŠUTIO – JEDINICA

apostrofGledajući emisiju Apostrof Alternativne TV Banja Luka

ZA ONO ŠTO JE U EMISIJI REKAO BAJTAL – ČISTA DESETKA, A ZA ONO ŠTO JE PREŠUTIO – JEDINICA

Gostujući u emisiji „Apostrof“ Alternativne televizije Banja Luka, predsjednik Hrvatskog helsinškog komiteta Ivan Zvonimir Čičak je jasno i glasno ustvrdio kako je RS nastala na zločinima, etničkom čišćenju i genocidu. Sigurno je imao na umu Presudu Svjetskog suda pravde od 26. februara 2006. u kojoj stoji: 297. Sud zaključuје da su djеla pоčinjеna u Srеbrеnici, koja pоtpadaјu pоd član II (a) i (b) Kоnvеnciје, izvršеna sa specifičnom namjеrоm da sе djеlimičnо uništi grupa muslimana Bоsnе i Hеrcеgоvinе kaо takva; i shоdnо tоmе, da оna prеdstavljaјu djela gеnоcida kојi su izvršili pripadnici VRS u Srеbrеnici i u njеnој оkоlini počevši od 13. јula 1995.“

čičak
Ivan Zvinimir Čičak u sred Banje Luke: RS je nastala na genocodu..

Kao opareni, prijetećim tonom i galamom skočili su gostujući Srbi u emisiji, dr. Luka Kecman, istoričar i teatarski teoretičar iz Banje Luke, dekan Akademije umjetnosti Banja Luka, te  – dr Aleksandar Raković, iz Instituta za noviju istoriju Srbije, kao i voditelje emisije Škoro.   Prof. dr Esad Bajtal, filozof, sociolog i psiholog, Sarajevo,  ostao mrtav hladan. Nije ni jednu riječ izgovorio na račun kako je nastala Republika Srpska.

Doktori nauka iz Banje Luke i Beograda pokušali su osporiti Čičkove jasne tvrdnje pričom kako je RS nastala prije rata, te kako je izraz želja i težnji za slobodom srpskoga naroda. Također su ustvrdili kako je Republika Bosna i Hercegovina odlučila da 1991. iziđe iz Jugoslavije, čime je postojala opasnost za srpski narod zapadno od Drine doživi  genocid kao u II svjetskom ratu za vrijeme fašističke države NDH.

U emisiji je veliki dio vremena posvećen Jasenovcu, a najviše rasprave je vođeno o broju žrtava. Da bi se dileme oko žrtava Jasenovca otklonile, Čičak je predložio formiranje međunarodne komisije koja bi utvrdila stvarnu istinu.

Dr. Kecman i dr. Raković su inzistirali da su na čitavom području Kozare ustaše NDH počinile genocod nakon što su srpsko stanovništvo odveli u Jasenovac i pobili. Decenijama poslije II svjetskog rata na tom području zbog toga nije bilo momaka stasalih za regrutaciju u vojsku.

bajtal
Prof. dr. Esad Bajtal: šutnja kao opća karakterna crta većine bosanskih intelektualaca

Opet je Bajtal ostao nijem i to u sred Banje Luke gdje je veći dio muslimanskog i bošnjačkog stanovništva metodama genocoida i ratnih zločina četnika protjeran,više stotina je pobijeno, sve bogomolje srušene… Grad je potpuno posrbljen, a u njemu se šepuri Luka Kecman sa svojim ekavskim četništvom.

Na laž da je Bosna i Hercegovina odlučila izaći iz Jugoslavije 1991., i da su time bili ugroženi Srbi, ni Čičak ni Bajtal nisu reagirali činjenicom da je Srbija svojim ustavom od 1988. proglasila suverenost i tako prva teoretski napustila Jugoslaviju i počela se zločinima i genocidom boriti za Veliku Srbiju.

Bajtal je, međutim,  bio vrlo rječit kada je u pitanju težak život građana Bosne i Hercegovine, te je iznio podatke da oko 30 posto građana živi ispod granice, a 50 posto na granici siromaštva, a da građani opet biraju nacionaliste iako su od od preko 1900 predizbornih obećanja ispunili tek nešto više od 40 posto, što govori da tu nešto nije u redu. Za to – čista desetka.

Međutim, Bajtal nije ni jednom riječi reagirao na najave za referendume u RS, ko ni na neuvijenu Kecmanovu  prijetnju da će građani RS odlučiti hoće li živjeti u ovakvoj državi ili ne.

Bajtalu nije pao na pamet referendum u RBiH od 1. marata 1992. kada su građani odlučili da žive u nezavisnoj i suverenoj državi. Ta referendumska volja je nepobitna po pitanju državnog suvereniteta, a i dejtonski Sporazum ne dopušta RS nikakav jednostrani referendum o osamostaljenju o kojem trubi Kecman.

luka kecman
Dr. Luka Kecman: javno izrugivanje svjetskims udovima, negiranje genocida i BiH – u prisustvo jednog od najvećih umova u Bošnjaka -prof. dr. Esada Bajtala

Kecman je na usiljenom ekavskom jeziku „lepo“ objasnio kakva sve opasnost Bosni, Balkanu pa i Europi, je l’ te, prijeti od bosanskih ekstremista koji se vraćaju sa ratišta u Siriji i Iraku. Bio je precizan: najveća!

U emisiji se mogao čuti podatak kako je pet do deset posto bosanskih muslimana radikalizirano, što je velika opasnost za mir. Niko nije iznio razlog radikalizacije, niti postavio pitanje da li ta radikalizacija ima svoj uzrok u nepoštivanju sudskih odluka o genocidu, poricanja genocoda i zločina, navikavanja na rezultate genocida i zločina.

Strahovanja od muslimanskog radikalizma dopunjeno je strahovanjem  četničkog vojvode Vučića (tako ga je nazvao tokom emisije Čičak) kako je stanje u BiH za Srbiju veći problem od Kosova, te da je to bure baruta kojem samo fali iskra pa da eksplodira. (Iz ovog se možda može zaključiti kako se Vučić odrekao Kosova, ali ne i Bosne, u čije se unutrašnje stvari miješa.)

Na tvrdnje o navodnoj opasnosti od ekstremističkih i radikaliziranih bosanskih muslimana, Bajtal nije ima no jednu riječ primjedbe.

Bajtalu uopće nije palo na pamet da su četnici najveći teroristi u Europi koji su počinili sudski dokazan genocid. Nije se sjetio ni jedne presuda Trbinala u Haagu koja je izrečena pojedincima, pa čak ni one nedavne Karadžiću za genocid, niti mu je bila na umi Presuda Međunarodnog suda pravde citirana u vrhu ovog osvrta.

Bajtalu nisu naumpale ni četničke horde koje se po Bosni nesmetano okupljaju i marširaju prijeteći novim genocidom. Bilo je govora o izlivima fašizma na stadionu u Osijeku, ali ne i četničkim parolama na stadionima u Bosni „Nož, žica, Srebrenica.“

Bajtalu nije bilo ni na kraj pameti pa da spomene Siemona Wiesenthala koji je tvrdio kako navikavanje žrtve na genocid i nepravdu je isto kao i činiti genocid.  Bajtal ili nije htio, ili nije smio, a morao je sve to znati prije nego se odlučio izaći u ring sa negatorima genocida .

Oba srpska doktora nauka su u emisiji tvrdila kako je Hrvatska genocidna država, što je Čičak pokušao osporiti, ali niko, pa ni Bajtal ne spomenu ni zadnji, ni tolike druge genocide nad Bošnjacima, a Bajtal niti onaj u Srebrenici, niti onaj u II svjetskom ratu.

rakovic
Dr. Aleksandar Raković: uporno insistiranje na genocidnoj hrvatskoj državi i enormnom broju pobijenih u Jasnovcu. Ako Raković osporava genocid u Bosni, zašto mu to u njegovom prisustvu dozvoljava dr. Bajtal?

Jedan od gledatelja emisije, kojeg su „kao dete“ odveli iz Drvara u Vojvodinu (kolonizirali ga na otetoj zemlji), ustvrdio je u telefonskom javljanju kako se u blizini Kulen Vakufa nalazi jedna jama u koju su pobacani poubijani Srbi, a do danas nisu ekshumirani.

Za razliku od Čička – koji je rekao da niko ne brani da se ostaci pobijenih Srba ekshumiraju i najzad sahrane – Bajtal nije našao za shodno pustiti glasa –  o tolikim još neotkrivenim jamama u koje su nakon genocida pobacana raskomadana tijela Bošnjaka ubijenih u genocidu, što je jasan dokaz pokušaja da se genocid zataška i ospori – kao što je u više navrata bilo slučaj u toj emisiji. Šuteći, Bajtal je te pokušaje odobrio. Mogao je tražiti repliku, ili napustiti emisiju, ali nije.

U jednom privatnom pismu, Bajtal mi je spočitnuo kako on živi u Bosni u stanju u kakvom ona jest. (Opisao ga je i u emisiji, što je u redu! Desetka!)

Požalio se da nije primio plaću od 1992. godine. (I sam sam zadnju plaću na TV Sarajevo primio u aprilu 1992. U Njemačkoj sam bio kratko vrijeme zaposlen kao novinar, ali sam taj posao napustio 1994. zbog neslaganja sa veleizdajom Bosne i od tada također nisam primao plaću, ali nikad, za razliku od njega, nisam savio kičmu, ni u Sarajevu, ni u rodnom Varcar Vakufu (Mrkonjić-Gradu, niti igdje. Stoga mogu s pravom prigovarat Bajtalu zbog njegove šutnje.)

Dakle, to što od 1992. godine nije primio plaću, ne daje Bajtalu pravo da on javno prešućuje čak i sudski dokazane povijesne činjenice o genocidu koje je RS izvršila u Bosni.

To mu ne daje za pravo da za sitne usluge njegovoj supruzi koje je štelom učinio Haris Silajdžić, ne samo šuti o politici tog veleizdajnika, nego mu čak javno promovira knjigu poezije.

To mu ne daje pravo da šuti o genocidu kada kao makar i neformalno – javno zastupa žrtve genocida.

U emisiji pod muslimanko-bošnjačkim imenom, tituliran kao doktor iz Sarajeva, Bajtal se u emisiji Aletrnativne TV pojavio ne samo u svoje, nego u ime Bošnjaka, ma šta on tvrdio. Jer, u studiju su bili Srbi, bio je Čičak, Hrvat, i bio je prof. Dr. Bajtal – filozof i sociolog iz Sarajeva, imenom i prezimenom – Bošnjak – ateista ili vjernik, nije važno.

Ne znam koliki honorar Alternativna TV isplaćuje za gostovanje u Apostrofu, ali koliki god je, ako i postoji, ta TV kuća ne bi mogla bez njegove suglasnosti kupiti Bajtalovu slobodu da istupa i kao filozof i sociolog – znanstvenik – svjedok događaja iz ne tako davne prošlosti koje su međunarodni sudovi okarakterizirali kao genocid.

Mora se reći da je Bajtal za ono što je rekao u Apostrofu dobio desetku, ali za ono što je prešutio – nije ni za peticu, nego jedinicu.

***

“Glas Srpske” donosi tekst u kojem se oštro kirtikuje kandidat za Dekana Akademije umjetnosti u Banjoj Luci Luka Kecman pod naslovom:

Ko je Luka Kecman, kandidat za dekana Akademije umjetnosti u Banjoj Luci

U tekstu između ostalog piše: 8.09.2008 18:40 | Aleksandra Rajković

BANjA LUKA – Prijedlog Vijeća Akademije umjetnosti u Banjoj Luci da novi dekan ove ustanove bude Luka Kecman izazvao je burna reagovanja studenata i profesora, kao i kulturne i naučne javnosti Republike Srpske.

– Kako je moguće da neko ko je studirao 18 godina bude prvi čovek Akademije i daje primer svima, a ponajviše studentima. I kako je moguće da to bude neko ko preti studentima, vređa ih i njihove profesore. Da li je moguće da perjanica nastavnicima bude neko ko na Odsjeku za glumu predaje predmet treće kategorije i nije iz naše struke, jer je profesor srpskog jezika i književnosti – rekao je docent na banjolučkoj Akademiji umjetnosti Željko Mitrović.

Poznato je da je republički prosvjetni inspektor Dragutin Dragojević u svom rješenju iz juna ove godine naložio da se Luka Kecman sa još 10 asistenata i profesora isključi iz nastavno-naučnog procesa zbog niza nepravilnosti u njihovom radu. Paradoksalno je da su ga kolege sa “crne liste” i podržale i pomogle mu da dobije najviše glasova.”

http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/Ko-je-Luka-Kecman-kandidat-za-dekana-Akademije-umjetnosti-u-Banjoj-Luci/lat/11538.html

*** Prije nego se odazvao pozivu ATV, prof. Bajtal je trebao pogledati ko će mu biti gost u emsiji. Ne bi bilo loše da je odgledao i koju raniju emisiju Apostrofa pa da vidi kakvu četničinu ta emsija ima za voditelja.  Da je pročitao prvi tekst koji se prvi pojavi kada u Google ukucate dr. Luka Kostić, onda bi, ako imalo drži do sebe, ali i do gledalaca – zahvalio na pozivu.

Ali… Bajtalu je bilo očito ugodno društvo ovog čovjeka vrlo upitnog morala, po vokaciji – četnika. Ni dr. Raković nije ništa bolji, samo je možda sofiticarniji četnik. On svoj četnizam pakuje u frazu “kako su Srbi i Muslimani braća!” (Pa kad su braća, što četnici ubijaju braću!)

Profesor Bajtal se možda rukovodio počašću koje je tom notornom četniku ukazala dejtonska država BiH koja ga je 2009. godine inagurirala za selektora Pozorišnih igara BiH u Jajcu:

Luka Kecman selektor 28. Pozorišnih igara u Jajcu

FENA
5.2.2009. u 15:08

5 Replies to “Gledajući “Apostrof” ATV: ZA ONO ŠTO JE U EMISIJI REKAO BAJTAL – ČISTA DESETKA, A ZA ONO ŠTO JE PREŠUTIO – JEDINICA”

 1. Profesora, dr Bajtala cijenim, ali vama gospodine Halilovicu upucujem iskrene cestitke na ovom istrazivackom novinarskom radu kojim ste vrlo snazno i argumentovano ukazali – ne samo na propuste koje je dr. Bajtal napravio u ovoj TV emisiji, vec na propuste koji su danas svojstveni intelektualnoj kremi u BiH, a posebno bosnjackoj. Profesor Kecmanovic je bio i moj profesor ( na FPN u Sarajevu – odsjeku za sociologiju ) i ubjedjen sam da bih se danas kao bivsi student uspjesnije suprotstavio svom bivsiem profesoru i njegovoj ideoligiziranoj nauci nego sto je to ( iz samo njemu znanih razloga ) poslo za rukom njegovom kolegi dr. Bajtalu !? Mislim da bi admin bilo koje pro-bosanske FB grupe pokazao vise energicnosti, volje i znanja o nasoj novijoj historiji i politickim kretanjima nego sto je to ovaj put ucinio dr. Bajtal. Obzirom da ne znam sta je to on to u svemu tome ucinio dobro, desetku koju ste mu namjenili ( za ono sto ste vi rekli ) dajem vama i vasem pravom istrazivackom radu/

 2. Hvala gospodine Palesiću na podršci! Slažem se sa onim što ste izrekli u vezi s našom intelektualnom elitom. Ona je pala na ispitu nebrojeno puta. Ovdje se radi o doktoru Luki Kecmanu, pa da ne bude zabune. Nije to onaj Kecmanović kojeg spominjete, ali i ovaj veliki četnik. Veliki lažov i vrlo agresinvan primitivac.
  On i onaj drugi doktur Rukanović misl e kako sto puta ponoljena laž mora biti istina. Oni žive u mračnom srednjem vijeku. Čak je taj spomenuo da da su ljiljani koji simbol na zastavi RBiH znamenje Namanjića, što je također podvala, pa je reagirao izvrsni Ivan Zvonimir Čičak. takvih nam treba! Svako dobro Vam želim!

 3. Kao rijetko ko, naš Ibrahim je na straži odbrane Domovine na nekoliko frontova, pa nije izostavio niti ovaj. Jer, kao što se i u ovoj emisiji moglo vidjeti, neprijatelj ne spava! Sjajno se osvrnuo na emisiju i njene protagoniste, fokusirajući se principjelno na prof. dr. Esada Bajtala od kojeg smo i on (Ibrahim) i svi mi – ljubitelji istine, očekivali. Slažem se sa svim autorivim tezama izrečenim u osvrtu osim sa onom kada je dao prof. dr. Bajtalu desetku za izrečeno u emisiji. Ja mu, s obzirom na ukupni utisak koji ostavio u emisiji, a on je da je u ovom slučaju prof. Bajtal bio loš student, pa kao takvom, ne bih mogao dati desetku iz bilo kojeg predmeta. Šutnja profesora Bajtala koju je autor s pravom ocijenio jedinicom, posebno na vaz o genocidu dvojice četnički ideologiziranih profesora, odnosno ne spomenuti barem presuđeni genocid u Srebrenici, zaista je sramna. Ivan Zvonimir Čičak nas je bolje predstavljao u toj četničkoj jazbini nego prof. Esad Bajtal. Bilo bi puno korisnije da se nije niti pojavljivao u emisiji. Ovaj autorski članak je obilovao i sjajnim paralelama te porukama koje su nezabilazni dijelovi novinarsko-publicističkog identiteta Ibrahima Halilovića. S druge strane, prof. Bajtal je bio tipični predstavnik aktuelne bh. intelektualne elite koja je, ukupno uzevši, u dubokoj žabokrečini. No, to mu ne može biti nikakav alibi za katastrofalno loš nastup u ovoj emisiji, makar participirao s takvom (svakakvom I nikakvom) bh. intelektualnom elitom.

 4. HVala Bedro za komentar, a baška za podršku i laskave ocjene o mom novinarskom radu. Još Ti više hvala za kritiku u vezi sa ocjenom deset za ono što je prof Bajtal rekao u esmisiji. Prenaglio sam, precijenio sam ono što je rekao. Jer, bile su i to uobičajene Bajtalove fraze koje on ponavlja kao papagaj godinama. One su dobro upakovane, dobra im je poduminta, ali te činjenice iskustveno zna svaki iole svjestan građanin. Zbog toga se i nije trebao zahmetiti i putovati čak u Banju Luku. Kod god da je putovao, gdje god se nalazio, Bajtal – se se ne odmiče o Daytona, koji je podvala i prevara, nepravda, dobra četncima. Bajtalu je ilegalni sistem baš potaman – on ga ne bi mijenjao – samo bi mijenjao aktulenu vlast “na svim stranama” jer – ne valja, a ne valja zbog tog i tog. Kao – mi to ne znamo! Ne valja sistem koji prizvodi takvu vlast. I, iako po obrazovanju nisama ni na hiljadu konaka bilzu Bajtala (a oni četnici u studiju su hiljadu kilometara deleko od svojih titula iza koji stoji bjelodan fašizam i falsifikat) imam pravo reći ono što je jasno kao bijeli dan: narod koji ima ovakve političare (za kojima zapristaje ulema i intelignecija – nije svjestan i državotvoran narod i on će nestati. Društvo koje ima intelegineciju koja prešućuje istine koje se ne smiju prešutjeti, i nije inteligencija, da ne govorim o tome da su se prodali za šaku maraka. Ulema koja gazi svoje sopstvene fetve, i nije ulema. Političari koji ne drže do svoje države, građana koji ih biraju, koji lažu i obmanjuju silno i pri tome se enormono bogate čak kradući pare namijenjene za obrau zemlje i prehranjivanje naroda u ratu – nisu političari. Tu monstrumi, šejtani. Država koja ima sve to đuture, i ne mere biti država. Jednostvano rečeno, mi muslimani Bošnajci smo navikli živjeti kao robovi pod okupacijom. Takvim se robom pokazao i prof. Bajtal ne apostrofirajući istine koje su čak i u političkim, četnicima naklonjenim sudovima – dokazane. Zbog svega, slažem se s Tobom Bedro – opća je ocjena za Bajtala – jedinica. To nije akademska ocjena – nego pučkoškolska. Tim gore. Halali na mojoj grešci!

 5. Nisam video “Apostrof” ATV-a emisiju, ali kad Ibrahim i Bedrudin iznose javno svoje kritike meni je to dovoljno da u osnovi prihvatim ono sta oni kazu. Ovo su istinske patriote BiH pa im svi moramo biti zahvalni za njihova zrtvovanja. S kim sam god govorio o Banja Luci ljudi su misljenja da nas Hadzija Bedrudin Gusic, bivsi (prije rata i u toku rata) predsjednik Islamske Zajednice Banja Luka zasluzuje vise nego bilo ko drugi da “presjece zvanicnu vrpcu” pri uskorom otvaranju obnovljene Ferhadije dzamije. “Obnavljanje” se cini najvise za one koji su tamo bili ranije.
  Profesor dr. Bajtal je mozda bio pod odredjenim pritiskom i nije ulazio u detalje kad ih vec drugi iznose. Nadajmo se da ce sljedeci put uraditi bolji posao.
  Ipak, mogao je bar reci da je sve do sada prilicno dobro dokumentovano.
  Na kraju, sto se tice prof. dr. Luke Kecmana izgleda da on nema pozitivnih osjecanja za starosjedioce i patriote nase drzave (narocito gradjane Banja Luke)
  pa nam namece ekavski (srpski) jezik i time potvrdjuje da je on ipak samo jedan od stranaca u nasoj prelijepoj Bosni. Istina zna da povrijedi/uvredi ljude uz to sto bi dr. Kecman trebao biti jedan od njih.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: