VILDANI SELIMBEGOVIĆ I “OSLOBOĐENJU” VAŽNIJI JE ČETNIK OD MENE

 Pod naslovom “PRVO PROVJERITE” glavna urednica “Oslobođenja” Vildana Selimbegović objavljuje u rubrici Kolumne reagiranje  Pere DJUKLJE na moje pismo “BIH SE TREBA UGLEDATI NA CANADU!”
Evo toga “reagiranja” u cjelosti:

KOLUMNE

Reagiranje:

Prvo provjerite

15.03.2016. | PIŠE: Redakcija

Pismo čitatelja Ibrahima Halilovića: “BiH se treba ugledati na Kanadu”; Oslobođenje, 11. mart/ožujak 2016. godine.

Kakav je to respekt prema istini kada objavljujete ovakve nebuloze ovog Ibrahima Halilovića, Windsor (Kanada), umišljenog reportera?

Tačno je da je bila velika polemika oko hidžaba da se ne nosi u vladinim ustanovama – uostalom, zahtjev koji se odnosio na sva vjerska obilježja a ne samo hidžab…

Ovaj vaš šarlatan propagira nešto što nije tačno. Hidžab nije popularan u Kanadi i u nekim dijelovima je zvanično zabranjen u vladinim ustanovama.

Daj provjeravajte prije no što narod obmanjujete.

Pero DJUKLJA
***
Moj odgovor Peri DJUKLJI

CANADSKI SAVEZNI SUD ZA ŽALBE:

ODLUKA O ZABRANI HIDŽABA JE NEZAKONITA

(„Prvo provjerite, Pero Djuklja, Oslobođenje, 15. 3. 2016.)
U principu ne bi trebalo da odgovaram na neistine i pogrde koje mi preko “Oslobođenja” upućuje Pero Djuklja.  
Oni koji su pratili makar i površno pratili njegove komentare na Portalu “Oslobođenja” složiće se sa mnom da je on nacista, četnički provokator i primitivac čiji komentari izazivaju nagon na povraćanje čak kod onih sa dobrim stomakom. Nažalost, “Oslobođenje” objavljuje komentare toga “Djuklje” kao i nekoga njegova istomišljenika koji na Portalu “Oslobođenja”  kao ovaj:
stojan prije 5h i 36m
“živio NAJSLAVNIJI GENERAL RATKO MLADIĆ naš general koji je turke razguzio ko budale”.
 
Od 12. 11. 2013. do 1. 2. 2014. reagirao sam pismima na sve dostupne e-mail adrese u „Oslobođenju.“  Umjesto da blokiraju zauvijek “Peru Djuklju” blokirali su mene!!! „Djuklja iako javno exponirani četnik – nema problema prisutpa čak i u Kolumnu “Oslobođenja” koje se diči antifašističkom prošlošću (sic!), Eh, da vidimo hoću ja imati pravo na objavljivanje ovog odgovora.
četnici u višegradu

Da li je Pero DJUKLJA među ovim četnicima – ne znam, ali je sugurno da kao četnik sa najgorim mogućim nacističkim rječnikom uživa gostoprimstvo Vildane Selimbegović na stranicama “Oslobođenja,” dok je meni pristup ograničen na nekoliko redova, a nakon reagiranja na Djukljine četničke “komentare” – pristup mi je zabranjen

Ma ne radim to zbog Djuklje, iako me  naziva šarlatanom, što znači prevarantom i lažovom. Dio bosanske javnosti javnost zna ko sam. Ali, novinarska dužnost mi je reagirati zbog čitatelja “Oslobođenja.”

 U Canadu sam dospio jer su mi takvi kao “Djuklja” htjeli ušutkati za sva vremena. Tome se pridružilo i “Oslobođenje” objavljivanjem “Djukljine” “Kolumne!” 
"Duklja" je ustvrdio, a “Oslobođenje” jedva dočekalo: Ovaj vaš šarlatan propagira nešto što nije tačno. Hidžab nije popularan u Kanadi i u nekim dijelovima je zvanično zabranjen u vladinim ustanovama.”  
Da ne bih se nadgovarao sa Perom, poslužiću sa nakoliko citata iz priloga na ovu temu koji objavljuje zvanična državna RTV CBC na svom portalu 30. novembra 2015., te pisanja canadskih novina.
http://www.cbc.ca/news/politics/niqab-ban-legal-battle-cost-federal-government-more-than-420k-1.3343562 
Bivša konzervativna Vlada Canade izgubila u Saveznom sudu i Saveznom apelacionom sudu u pokušaju da legalizira svoju zabranu ženama da nose hidžab ili (nikab) prilikom polaganja zakletve za canadsko državljanstvo. 
Sve je počelo tužbom Zunere Ishaq, pobožne Muslimanke iz Mississauge, Ont. Mada čak ni njeni roditelji nisu tražili od nje da nosi hidžab, ona se je pokrivala od 15. godine. Preselila se u Canadu iz Pakistana 2008. godine da bi se pridružila svome mužu. Nakon tri godine, stekla je pravo na canadsko državljanstvo, ali kako je htjela zakletvu dati pod hidžabom, to joj je pravo na državljanstvo uskrćivano.Državni minister za imigraciju i državljastvo Keny prijetio je izgonom useljenicama koji se ne žele povinovati zabrani!
Ranije, 2015. Savezni sud pravde presudio je da je odluka o zabrani nošenja hidžaba u tim prilikama bivšeg ministra državljanstva Jasona Kenneya iz 2011. bila nezakonita. 
„Sudija pred kojim se
 zakletva za državljanstvo mora omogućiti najveću moguću vjersku slobodu tokom administriranja zakletve“ u istakao je sudac Boswell i pitao: „Kako bi to bilo moguće, ako politika zahtijeva od kandidata da krše ili se odriču osnovnog načela njihove religije.“ 
Vlada se žalila na odluku, pa je o toj žalbi raspravljano na Saveznom sudu za žalbe 15. septembra 2015. Za sud neoubičajeno brzom odlukom,  panel od tri sudije odmah se složio da je zabrana nikaba bila nezakonita. Time je onemogućeno Konzervativcima da se žale Vrhovnom sudu.
Zunera Ishaq, koju canadski mediji smatraju da je oborila konzervativce s vlasti, položila je zakletvu i postala canadska državljanka prije izbora 19. oktobra 2015. izborivši se da i i ona glasla za – koga je htjela. 
                                                                               Ibrahim Halilović
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: