Sjećanje na gen. Mehmeda ALAGIĆA: UMJESTO U POVIJEST, U PJESME I HISTORIJSKE ČITANKE – U HAG – PA U PRERANU SMRT

 

ALAGIĆ

Mehmed Alagić, general, komandant VII korpusa ARBiH

 

Neka mi je dopušten opširniji komentar. R. General Mehmed Alagić zalslužuje i ovo podsjećanje!

Pričao mi Vehid Gunić, novinar tada blizak Aliji Izetbegoviću. Kada je r. gen. Alagić zauzeo Vlašić po najgoroj studeni i u sred zime po snijegu do vrata – Alija je gaziji, komandantu VII korupsa RBiH generalu Mehmedu Alagiću poslao poruku: “Pušku o klin, generale, dok ja pregovaram!” A pregovarao je s četnicima koji su – kao i ustaše – jedino razmijeli jezik oružja. Alija nie mogao halaliti gen. Alagiću I Krajišnicima što oslobađaju državu RBiH jer on je sa njenim dušmanima pregovarao o podjeli – kako bi najbrojniji narod, bez rezervne domovine, zapao komadić gdje bi on osnovao sultanat – Alija bio sultan, a sin Bakir princ-prestolonasljednik.

Vlašić je najdominantnija planina središnje Bosne. Nejma više planine sve do Alpa. Sa Vlaišća su se otvarali puti kao oslobođenju naše Domovine, Republika Bosne i Hercegovine. Geostrateški položaj Vlašića nije – a mogao je biti ključ oslobađanja zmlje, našeg napratka, slameta – uz sve one koji smatraju Bosnu svojom Majkom.

Ali, ne dadoše “sarajeveki (i visočki) minderaši.” Potom je – opet mimo volje minderaša, slavni gazija Alagić sasvojim Krajišnicima oslobodio Kupres. Utekli četnici, a Alija ne da da Alagićevi junaci – ljuti Krajišnici – uniđu u Kupres; ostavio čekati na izlazu iz tunela s one strane Kupreških vrata – dok se po Duvnu iskupe po ustaše, pa da oni zaposjednu grad. To je bio strašan šamar za gaziju Alagića, za njegove vrle borce, ali ne i posljednji.
Kada je krenula ofenziva oslobodilačke Armije RBiH Petog korupsa na čelu sa gen. Dudakovićem i kada je oslobađana jedna po jedna krajiška čaršija dnevno, Alija je zaustavio Alagićeve Krajišnike u Vincu, nadomak Jajca.

alija i alagić
Enter a captionGen. Alagić u društvu kojem ne pripada – jer Alija Izetbegović je spriječio oslobađanje zemlje i uz to zamjerio Alagiću što je oslobodio Vlašić i Kupres

 

U Jajce – opet po dogovoru sa Tuđmanom – unišle ustaše. Potom, “osloboditelji” nisu godinama dali muslimanima primirušiti u grad – čak ni da mezareve obiđu… Ustrojil HZ HB, apartheid, izvejesli šaharu na Tvrđavu, zaposjeli stanove i kuće muslimana i pravoslava, njihova dobra, proglasili grad bosanskih kraljeva – hrvatskim povjesnim gradom (sic!).
(I danas minderaši šute na tu krađu, a vladaju gradom!)
Bilo je to mračno doba nacizma – kao u Hitlerov vakat, gore nego za NDH. (Pavelić je “volio” Muslimane, jer se uzdao da bi preko “hrvatskog cvijeća” lakše zašehatuo Bosnom…)

Helem, umjesto da nakon oslobađanja Vlašića gen. Alagić i Krajišnici krenu ka oslobađnjau Bosanske krajine, Tuđmanu je prepušten Kupres, Jajce, Šipovo, Mrkonjić – Varcar Vakuf.)

Peti koorpus je bio oslobodio Ključ, došao na Balukhanu povrh Varcar Vakufa, zauzeo busije pokraj Ribnjaka kod Prijedora… Ne dade Alija! Autobusima su general Alagić i njegovi borci prebačeni u Ključ preko Kupresa, Hlivna, Titovog Drava, Bosanskog Petrovca. I onda su po Manjači razgonili arkanovu bandu, oslobodili Sanski Most… Spajanje dva korpusa – Petog i Sedmog – oba krajiška, značillo je mogućnost ne samo osloboditi zemlju – nego pregaziti i Srbiju – do Beograda ako treba, osloboditi Sandžak. Ne dadoše minderaši, draža mi zamišljena fildžanuša od koje ne odustaju ni danas – ni oni, ni njihove lutke na koncu u IZ… Helem, u međuvremenu, moji sugrađani katolici su po Tuđmanovoj direktivi preseljeni iz Varcar Vakufa u glamočku studen, a muslimani u Bugojno, Sanski Most, Travnik, Zenicu. Umjesto svojim kuća, izbjeglice su morale još dalje od ognjišta; onih 340 katolika i muslimana koji su preživjeli četnički terror u Varcar Vakufu – moradoše u jesen-zimu 1995. kud koji mili moji, da bi minderaši bili bliže svojoj maloj Muslimaniji.

Trefio sam se u Bosni u jesen 1995. u septembru, oktobru i novembru. Donio pomoć izbjeglicama.

Bosanski Petrovac , grad istom oslobođen; stigle izbjeglice; sjećam se jendog iz Banje Luke, hoće da pošalje pismo svojima negdje, izišao na ulicu, pita kako se ulica zove kako bi im javio novu izbjegliču adresu. Zna da se ulica u sred grada više ne zove po nekom četniku, ali pitanje je kako se sad zove… U Cazinu – postrojavanje slavnih krajiških jedinca, na bini gen. Alagić, gen. Dudaković, krajiški komandati, a tu se kočoperi i komandant Delić; Dudakovićevo obećanje Krajišnicima da će ići do Drine, na ovoj smotri svelo sa na ono obećanje da će čuvati ono” što danas vojno držimo..”)

 

lagić i dudaković
Enter a captionDva komndanta – generali ARBiH Atif Dudaković i Mehmed Alagić – umjesto u povjesne čitanke – jedan u Haag (koji ga je ubio zbog neprvade!) drugi po četničkoj naredbi minderašima – u zatvor gdje su već strpali komandante obrane RBiH i naših života

 

 

Nekoliko dana kasnije – UNPROFOR dozvolio da izbjeglice iz Središnje Bosne mogu o Sv. Svetim obići groblja i mezare (sic!) u Jajcu, Šipovu, Varcaru, te se i ja nađoh s svojim autom u koloni koja iz Donjeg Vakufa ujutro 6. novembra 1995. krenu prema Jajcu. Bilo je tredesetak autobusa izbjeglica, dosta auta. Ustaše nas zaustaviše u Vinucu nadomak Jajca, ne dadoše ni u Jajce ni kroz Jajce. Okrenusmo se, pa nazad u Donji Vakuf, pa ćemo preko Kupresa u Šipovo, pa u Varcar, Jajce. Snijeg do pasa. Po duboku snijegu stigosmo s one strane tunela na Kupreškim vrata gdje nas zaustaviše ustaše. Ne mere kroz Kupres dok nas ne legitimiraju – pretresu autobuse, kola…

U mome autu putovala su i tri borca ARBiH, Varcarani. Usput do Kupreških vrata, pokazaivali su mi kuda su tačno godinu dana prije – prilazili Kupresu da bi ga oslobidili.

Danas, ustaše proslavljaju Dan solobođenja Kupresa – a istinskim oslobodiocima ne daju ni proći korz Kupres – a kamo lid a ih zovnu za slavljenički hastal. Ostavili ih da s emrznu na Kupreškim vrauima, kao Alija godinu dana ranije. Oni koji nisu ni metka ispalili – proslavljaju, žderu i loču, a osloboditelji tapkaju u mjestu ne bi li se malo zagrijali ćekajući da se ustaše udobrovolje I prpuste im prolaz kroz grad koji su oslobodili…U duboku snijegu i po studeni, mrzli se se oslobodioci Kupresa, izbjeglice – željene maker I na koji sahat vidjeti svoja mjesta – pručiti El Fatihu na mezaru svojim najdražim…

Čekali smo do akšama, a kada se tapkajući na mejstu kada se nevoljno pojaviše ustaše I počeše da nas legitmiraju, kao das mo razbojnici, kao da među nama nisu i oslobodioci Kupresa, nego okupatori…

Ne prizanu stare “jugo-osobne iskaznice” izmišljaju razloge da nas ne puste da porođemo, a noć pada. Nema smisla ići na mezare u po noća, ako nas i puste – ta nismo vampiri i privde, nego prognanici… Okrenu se kolona pa ode prema Bugojnu, Donjem Vakufu, Travnik, odakle su i došli. Ja se zaputih u Cazin preko Hlivna, Bosanskog Grahova i Bihaća, gdje stigoh u rane sabahe.

Neka je rahmet gen. Alagiću, koji bi da je sreće, sa svojim Krajišnicima unišao u povjesne čitanke i epske pjesme,a ne u haaški Sud. Naka su prokleti minderaši! Od mene im niakd halala neće biti! Ispada da muslimani – Bošnjaci i Bosanci – najviše mrze svoje dobrotovore i osloboditelje – jer mrze sabe same – zapristajući za minderašima i njihovim lutkama na koncu – hodžama, sa velikim turbanima pod kojim hodža i nejma..

General Mehmed Alagić vratio se nevin iz Haaga. Hoće li general Atif DUDAKOVIĆ zaglaviti nevin u nekom bosanskom zatvoru, gdje je mjesta za slavne komandante Armije RBiH u koje ih odvode – po čeničkom naređenju – sarajevski minderaši – Mladi muslimani i njihove poslušne hodže i hodžice – a narod šutke odobrava.

izbjeglice pred kupresom
Enter a captionIzbjeglice iz Varcar Vakufa mrznu se na Kupreškim vratima – s njima i oslobodioci Kupresa kojima ustaše ne dadoše ni proći kriz grad koji im je Alija darivao na sahanu – rodni grad koji je Haris Silajdžić darivao četnicima

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: