FERHADIJA SRUŠENA U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI

Nakon 23 godina od rušenja, džamija Ferhadija potpuno obnovljena

U zgradi Banjalučkog muftijstva u petak 4. marta 2016. godine, u 13.00 sati, bit će održana konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za otvorenje Ferhat-pašine džamije (Ferhadija). Sjednicu će predvoditi dr. Osman-ef Koazlić, banjalučki muftija, prenosi bh. novinska agencija Patria. 
ferhadija 10

Ferhat-pašina džamija, sagrađena 1579. kao jedno od najznačajnijih dostignuća osmanske sakralne arhitekture u Bosni i Hercegovini, srušena je 7. maja 1993. godine. Nakon tog događaja 7. maj se u Bosni i Hercegovini obilježava kao službeni Dan džamija. Upravo na taj dan 7. maja 2016. predviđeno je otvorenje Ferhat-pašine džamije čija gradnja traje od 7. maja 2001. godine. Na svojoj prvoj sjednici Organizacioni odbor će i zvanično potvrditi ovaj termin otvorenja Ferhat-pašine džamije.

Pored velikog broja vjernika, na svečanosti se očekuju prijatelji iz svih zemalja svijeta koje su pratile tok obnove i učestvovale u njemu, predstavnici vlada SAD, Velike Britanije, Evropske unije, ali i Republike Turske, koji najavljuju dolazak delegacije s premijerom Ahmetom Davutogluom na čelu.

Među gostima bit će i diplomate Francuske, Austrije, Turske.

***
Vijest objavljuje sarajevsko “Oslobođenje,” Online izdanje, 4. marta 2016.
***
ferhadija 2
Ruševine Ferhadije u Banjoj Luci. Photo:  Hadždži Bedrudin GUŠIĆ, tadašnji predsjednik Odbora IZ u Banjoj Luci, svjedok urbicida i zatiranja muslimanskih tragova; u najgore povjesno vrijeme za Banju Luku. Svjedok rušenja, autor video snimka, nije bio podoban za članstvo u  Odboru za obnovu Ferhadije, a zbog čega, Cerić i bratija znaju,  znaju – a Gušićeva bogobojaznost i poštenje mogili bi  neki od razloga

MUSLIMANI SRUŠILI DŽAMIJE – ILI IH JE POOBARAO VJETAR

U gornjoj vijesti fali ono najglavnije – da su Ferhadiju džamiju, kao i ostale banjalučke džamije, srušile srpske vlasti – srpski mineri u vrijeme kada u Banjoj Luci nije bilo ni rata niti ikakvoih ratnih dejstava, niti ikakvog povoda i razloga – osim uklanjenje sviih tragova islamske kulture – ali prije svega muslimana Bošnjaka.
Rušenje banjalučkih džamija dio je barbarskog veslikorspkog zčločinačkog urbicida nad  više od 1.000 džamija u Republici Bosni i Hercegovini u čemu su svoj doprinos dale i ustaše u združenom zločinačkom pothvatu.
Nije se možda čuditi stranim medijima – čak i kada u njima rade – pišu, uređuju i čitaju vijesti novinari sa tzv. jugoslavenskih prostora, ali, izgleda da se je još manje čudtiti kada po istom šablonu pišu bosansko-hercegovački novinari u bosansko-hercegovačkim – dejtonskim glasilima.
Tako ne čudi ni gornja vijest koju objavljuje “Oslobođenje” a poziva se na Patriju.
Švedski listovi su negdje 1993. objavili viejst da su džamije u Banjoj Luci srušili Muslimani.
Ustavni sud u kojem sjede SDA-aovci Mirsad Ćeman i Suada Paravlić – bez ijednog dana sudačke prakse – donijeli su odluku da za rušenje džamija u Banjoj Luci nisu odgvoorne srpske vlasti. Izgleda da je odgovoran Bog Dragi – tobe jarabi- jer proizlazi da su se džamije srušile po Njegovoj volji – zemljotresim, vulkanskom erupcijom, poplavom, vjetrom, pod teretom snijega od dva metra i ttd. Moguće, ali i tada bi bio u pitanju Srpski Bog.
Prepiska sa novinarima Radija Slobodna Europa (RFE) stara je dest godina. U pismima koje sam zajedno sa hadždži Bedrudinom gušićem upućivao na adresu RFE – pokušao sam iznuditi odgovor na pitanje KO poruši banjalučke i druge džamije, pa umjesto pravih odgovora – dobijao uvrede. Istina je da je jedan od urednika – Srđan Kusovac termin “masovni zločin” koji je do moje primjedbe koristio, promijenio u –  genocid.
Jutros sam reagirao kod jednog od urednika PATRIE na gornju vijest koju prenosi Oslobođenje. Obećao mi  se javiti. Ali, da Bog da u novinskim vijestima o zvaničnoj obnovi Ferhadije saznamo odgovor na pitanje  ko je srušio ne samo ferhadiju, nego i tolike druge džamije.
Možda će nekome ovo sve biti zamorno, zahmetli.
Svoj zahmet oko istine odavno ne smatram zahmetom, niti mi je dodijao bez obzira na to što je to borba sa vjetranjačam.
Ovdje je dio prepiske sa urednikom Srđanom Kusovcem i novinarkom iz Banje Luke Majom Bjelajac.

 U BANJOJ LUCI NIJE BILO RATA

Dragi kolega Kusovac,
(ovo pismo saljem jednovremeno i g. Omeru Karabegu, glavnom uredniku RFE) 
To sto Vi radite u Vijestima RFE u vezi sa rusenjem dzmija u Banjoj Luci i drugdje koje su porusene za vrijeme srpske okupacije) postalo je vise nego degutantno. Tu nejma ni trunke profesionalizma, a ni antifasizma kojim se kitite. Naime, do sada ste u Vijestima objavljivali da su “dzamije srusene za vreme rata” sto je laz, jer u Banjoj Luci nije bilo rata, kako sam Vam objasnio u vise navrata.
Najzad, otisli ste basamak dalje, pa u Vijestima od 15. novembra tvrdite da je Frhadija srusena eksplozivom, (odgopvarajuci na pitanje Cime?, Kako?) te dodajete jos nekoliko podataka o znacaju ove dzamije, ali izostavljate glavni fakat  – odgovor na pitanje KO? je srusio dzamiju Ferhadiju kao i drugih 999 dzamija u Bosni, mada znadete da su oh srusili cetnici, to jeste Srbi koji se dice nacizmom i barbarstvom. Citat dijela visjeti od 15. novembra 2006.:

Najavljeni su njegovi (Schillingovi, op. I.H.) sastanci sa zvaničnicima Republike Srpske i poseta gradilištu Ferhat-pašine džamije (Ferhadije), srušene eksplozivom maja 1993.

ferhadija 5
Ruševine Ferhadije
 Mogli ste, da imate imalo ljudskog obraza i profesionalne svijesti navesti KO je srusio tu dzamiju i dodati da niko od rusitelja dzamija nije pronadjen, da je nadavno predsjednik necega sto on naziva drzavom – Cavic, amnestirao dvojicu zatvorenika koji su se nasilnicki ponasali kada je temljena obnova Ferhadije te ih je iz cuze pustio na slobodu (vidi arhivu RFE), bas na dan kada je USA ambasador darivao 60 hiljada dolara za obnovu Ferhadije – cime je i on u ime USA oprostio rusiteljima, bas kao sto im prasta Islamska zajednica koja ne trazi nadoknadu stete od RS za porusene dzamije, nego zavlaci ruku u dzepove ionako opljackanih vjernika i njihovim novcem gradi ono sto su cetnici planski porusili.
Vi ste, g. Kusovac, nepopravljiv primjer srpskog zadrtog nacionaliste koji prasta barbarizam jer presucuje njegove aktere. Vi mi mozete reci da ste Crnogorac, ali to ni malo ne umanjuje Vasu zadrti srpski mentalitet.
 Otkud Vam pravo da mislite da je Vase vrijeme dragocjenije, pa ne odgovarate na moja pisma i iznesenu argumentaciju, niti popravljate ono sto zabrljate u javnom glasilu!
To sto vise ne odgovarate na moja pisma, to je jos jedan dokaza Vase nekulture i seljackog srpskog prostackog duha. Vi uopce niste vazni paznje, ali meni je do istine, i za nju cu se uvijek boriti, ma sta kostalo, pa i kada je Vasa rtvrdoglavost u pitanju. Stoga i ovo pismo, na istu temu, skrivanaj istine u cemu ste se, mislite vrlo vrlo izvjestili, a ustvari ste providni kao dzam i prosti kao srpski grah (tur/srp.- pasulj.)

 

četnici u džamiji
Ne zna ni Kusovac, a ne zna ni Maja Bjelajac ko poruši tolike džamije – a za pravo im daje i Ustavni sud  BiH koji donosi odluku o oslobađanju odgovornosti RS za urbicid  nad džamijama, pa ispada da su se same srušile. Teret obnove porušenih džamija IZ je natovarila na leđa ionako opljačkanih muslimana koji su šutke platili taj račun bez krčmara – Na fotografiji arkanovci u bijeljnskoj Atik-džamiji nakon zločina u Bijeljnini nad nedužnim muslimanima – došla je na red i džamija
Dragi kolega Kusovac!
Taman sam pomislio da ste shvatili potrebu iznosenja cinjenica u Vijestima koje uredjujete na RFE (ma ko ih pisao) na sto sam Vam na neki nacin odao i priznanje (zbog prihvatanja pojma “genocid” umjesto pojma “masovan zlocin u Srebrenici”), Vi nastavljate po starom, kao da Vam vec jednom nisam skrenuo paznju na Vas neprofesioonalni odnos prema činjenicama i istini u vezi sa srusenim dzamijama  (Banja Luka) U Vijestima RFE koje ste Vi uredjivali  17. ovog mjeseca objavljena je i ova: 
 
PRIJEDOR
Počela je u subotu obnova gradske džamije u Prijedoru uništene 1992.

Komisija za oèuvanje i zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je tu džamiju izgraðenu pre 1830. proglasila istorijskim spomenikom i naložila da obnovljeni objekat zadrži autentièan izgled.Za nedelju je u Banja Luci najavljeno otvaranje obnovljene Hadži Šaban džamije, koja je bila srušena 1993.Reagiranje:
Hajmo sada prevesti ovu vijest na neki svjetski jezik i poslati je recimo “The New York Timesu” “The Guardianu” “Paris soire” “Izvestiji”, “Je Min Ji Bao” ili “Frankfurter Agemeine Zeitungu”, BBC, NBC, ABC, CNN. Taman da iza potpsa te vijesti stoji Reuter, AP, AFP ili Tanjug, pa i sam novinar tih listova ili rtv-kuca niko tu vijest ne bi objavio. Nista u vijesti nije netacno, ali joj manjka odgovor na jedno od pet nezaobilaznih pitanja na koje mora odgvooriti svaka vijest – a to je pitanje “KO”. Tacno je da je dzamija u Prijedoru (ne samo jedna, koju spominje vijest RFE) bila uništena 1992., ali nije odgovoreno na pitanje KO je unistio tu bogomolju! (Moralo se to uraditi jer je unistenje dzamija bio dio velikosrpskog genocidnog projekta (ne samo u Prijedoru) u cilju potiranja svakog traga postojanja Bosnjaka. Pogledajte dokumente haaskog Tribunala: Prijedor se vodi medju sedam gradova u BiH u kojima je izvrsen genocid nad Bosnjacima Muslimanima!)
Ni  Hadži Šaban džamija, koja je bila srušena 1993., nije se urusila same od sebe, niti ju je srusio nepoznat neko – kako Vi i u ovom slucaju sugerirate obicnom, ali upucenom slusatelju/citetelju RFE. I tu su dzamiju srusili cetnici (srpske snage, kako volite reci na RFE) u vrijeme policijskog sahata, kada niko nije smio promoliti nosa iz kuce – osim Srba, to jeste njihove naci/fasisticke milicije i vojske! Prema tome, imam osjecaj da i ovoga puta vjesto zaobilazite cinjenice, odnosno da ste – pristrasni, da radite suprotno od principa ljudskosti, antifasizma i profesije  u koje se zaklinjete.

Srbi su srusili oko 1.000 dzamija pokusavajuci planski zatrti postojanje muslimana Bosnjaka i svega onoga sto je vezano za njihov kulturno-povjesno postojanje – kako bi mlade generacije cetnika bile odgajane na lazi kako je to bila “oduvek srpska zemlja’! Dzamije su rusili i Tudjmanovi Hrvati snujuci zlocinacki san o takodjer o etnicki cistim prostorima.

ahmići 1
Četničkim barbarskim stopama – uteškom genocidnom zločinu ustaše srušile i džamiju u Ahmićima
I muslimani, koji nejmaju nikakve veze sa vjerom i pojmom Bosne, oni koji su nevjerinici i neprijatelji Bosne, porusili su nekoliko crkava – za sto ne moze biti nikakvog opravdanja, cak ni da to nije uopce bio dio nikakvog plana ili sistematicnosti! Ne mogu se opravdati ni osvetom ni revoltom kao odgovorom na neciji (cetnicki, ustaski) zlocin. Takve pojave i ovoga puta energicno osudjujem. Ta rabota je potpuno suprotna mome poimanju vjere i principa na kojima se mora temeljiti Bosne, kao i svako drugo civilizirano drustvo i(li) drzava!
IMG_9989
Srce mi zaigra od dragosti na vijest o svakoj obnovljenoj džamiji – ali se rastužim zbog činjenice da račun nije naplaćen iz četničkog i ustaškog džepa – kako im nikad više ne bi naumpalo ubijanje i rušenje…

Smatram da Bosnjaci treba da otkriju i kazne rusitelje crkava, a ako to nece ili ne mogu, smatram da cjelokupna bosnjacka populacija treba da osudi rusenje crkava i da ih o svom trosku podigne, te da zamoli za izvinjenje zbog zbog njihovog rusenja. Licno cu dati svoj doprinos za gradnju tih crkava, premda nejmam blage veze s tim zlocinom, ali barbari moraju biti kažnjeni!

S druge strane, Srbi bi trebali prvo priznati da su oni planski porusili 1.000 dzamija u Bosni (plus one u Beogradu, Nisu, Malom Zvorniku… prije koji mjesec dana!!!)i a onda ih, po istom pricipu o kojem Vam pisem, trebali da ih i izgrade! Ali,  onakve kakve ih je Bog stvorio “neobavesteni” – Srbi i ne znaju da su oni srusili 1.000 dzamija, pa je iluzorno govoriti o njihovoj svijesti da bi ih o svom trosku trebali i obnoviti… A kako ce i znati kada ih i takvi “slobodarski” mediji, poput Vijesti/Vesti  Radija Slobodna Europa – i ne obavjestavaju o tome, cak ni u emsijama koje uredjuje takav antifasista i istinoljubac kakavim se odaje Srdjan Kusovac! Srbi ne samo da ne priznaju rusenje dzamija, niti im pada na pamet placanje troska njihove obnove – nego u svjetskim medijima i prije i sada – lazu da su dzamije srusili  Bosnjaci  – muslimani! Ako ste zainteresirani – mogu vam poslati kopiju jednog uglednog svedskog lista koji je 1993, u izvjestaju o rusenju dzamija u  Banjoj Luci naveo vec u samom naslovu kako su Muslimani srsili (“spreng”) dzamije u Banjoj Luci. Vi kolega Kusovac ne morate ponavljati “poznatu istinu” o tome ko je srusio 1.000 dzamija (na sto se mozete pokusati “vaditi”) mozda ni zbog sebe, ni zbog mene i  muslimana, ali, morate, brate, zbog Srba. Stalnim ponavljanjem istine o tome da su oni porusili 1.000 dzamija u okviru svoga genocidnog projekta u Bosni – kako bi konacno utuvili tim svojim cupavim i bradatim glavurdama ono [to i sami znaju – da su oni porusili te dzamije. Jer kad skontaju i priznaju kulturocid (kojim se inace ponose!!!) onda ce i put do pomirenja sa susjedima i komsijama biti izgledniji! Tek kada plate racun svoga genocidnog manijastva, zlocina i kulturocida – nece im pasti na pamet da ga ponove. Tu, naravno, ne mislim samo na placanje novcanih racuna, premda su i oni vrlo vazni. Srbi se moraju suociti s PRAVDOM!
ferhadija 3
Ja sam zbog nacina na koji Vi prilazite  tom pitanju  jos jednom veoma razocaran! Premda na RFE-u ima sjajnih emisijani priloga (Karabegov Most, Čamina Haaska hronika…)  dio udredjivacke politike RFE, posebno kada su u pitanju Vijesti koje Vi uredjujete, pa prilozi Amira Zukica (u kojima govore notorni cetnici) pa Mirjana Rakela u vezi sa terminologijom oko Iraka – o cemu sam svima pisao – svjedoce kako je trnopvit put do opcepoznate i sudski dokazane istine! Nazalost, pisati Kusovcu i drugim autorima –  to je mukotrpan, ako ne i uzaludan posao!
ferhadija 8
U terorističkom aktu povodom temeljca za obnovu Ferhadije, četnici su ubili Murata Badića, te spalili autobuse hodočasnika
Nadam da ce Tuzba RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid u BiH, kao i presude pojedincima na Tribunalu u Haagu (na koje se tesko i nerado pozivate) ipak prisliti i takve kao sto ste Vi, kolega Kusovac, da se pridrzavaju cinjenica i istine, ali i moralnog kodeksa profesije od koje zive! Do tada mi ostaje nerevnopravna donkihotovska borba sa vjetrenjacama od koje necu odustati!
    19. jul 2004.

“ZABORAVNA” SRPSKA PČELICA MAJAFerhadija 7

Pisao sam dopisnici RFE iz Banje Luci Maji BJELAJAC reagirajući na način kako u svojim vijestima skriva istin ne samo oko Ferhadij Umjesto prihvatanja opravdane kritike,
počastila me uvredama, drsko i bezbozano, pa sm joj morao neke stvari rastabiriti. Džaba!
Gospodine Halilovicu,
Vasa “kritika” u kojoj mi imputirate neku “amnestiju barbarizma” svakom normalnom slusaocu pada u vodu vec na samom uvodu u prilog. Zapravo, vasa nastojanje da bez ijednog suvislog argumenta omalovazite nesto – dokaz je tek banalne nemoci da konstruktivno diskutujete.
Vase negiranje cak i malih pomaka upucuje me na pomisao da ste vjerovatno zarazeni onim, tipicno balkanskim virusom mrznje, na koji (nazalost) nisu ostali imuni ni ljudi izvan BiH.fehadija 4
Zato vam s velikim zaljenjem moram reci da je situacija u Banjaluci neuporedivo bolja nego sto je bila npr. 2001. Istina, vijekovima je daleko od onoga sto bih ja nazvala dobrim, ali – na vase razocarenje – ipak napreduje. Napreduje (na vasu zalost) i polozaj Bosnjaka u RS koji vu vratili svu imovinu, a  BiH se ne vracaju prosto zato sto im je socijalna pomoc u Svedskoj veca od prosjecne plate u BiH. Znam da vam ne igra ulogu ni cinjenica da Bosnjaci participiraju u vlasti RS (pretpostavljam da to nisu Bosnjaci po vasem ukusu), ali vjerujte da je to ogroman pomak u odnosu na 2005. godinu (o periodu prije da ne govorimo).
Sve u svemu, stvari sitnim koracima idu na bolje, daleko su od dobrih, ali svjesna sam da to nikada necete primjetiti upravo zbog virusa na koji niste imun
Mogu shvatiti da ne uvazavate misljenje A. Osmanovica, ali vi ste izgleda u slucaju Ferhadije veci katolik od pape ili reis od Cerica?
Puno pozdrava,
Maja Bjelajac
***
IMG_9923
Na  ovo “pismo” Maje Bjelajac sam odgovorio, tako  što sam joj nacrtao činjenice. Džaba!
Postovana gospodjo Bjelajac,
Hvala Vam na odgovoru!: Pogledajmo sada činjenicama u oči!.
“Na današnji dan, prije 14 godina, u Banjaluci je do temelja srušena džamija Ferhadija.”
Ovo je prva recenica iz Vasega uvoda u prilog na koji se s ponosom pozivate, a mene ruzite i vrijedjate. Molim Vas, po kojem ste to novinskom prirucniku (ili zbog cega ste kao covjek) izostavili odgovor na pitanje KO je srusio Ferhadiju!
Meni nije dovoljno da se to pravda – podrazumijevanjem. (To nije  samo Vasa praksa na RFE, a nije samo ni na RFE. Pogledajte danasnji prilog o povratku u Kozarac. Ostaje da nagadjam da li je u Kozarcu bila poplava ili zmeljotres, da su ljude  pobili Nijemci ili marsovci, sve to mozemo nagadjati jer ni autor toga priloga, kao ni Vi, ne kaze ko je sve to uradio. Isto tako, u vijestima koje uredjuje Srdjan Kusovac, a koje vjerojatno piste i Vi iz Banje Luke nikada ne pise KO je srusio banjalucke dzamije, te nam se podmece da je to bilo za vrijeme rata, iako u Banjoj Luci niej bilo rata, iako je tamo isljucivo funkcionirala srpska zlocinacka vlast!!!)IMG_9924
“Osam godina kasnije, vandalizmom i nacionalistièkim neredima, osujećen je pokušaj vjernika Islamske zajednice da postave kamen temeljac za njenu obnovu.”
Ovo je Vasa druga recenica, iz uvoda kojim se hvalite, iz koje takodjer ne mogu saznati ko je kao vandal i nacionalista divljao i koji su nacionalisti i barbari ubili Murata Badica. Ne znam, dakle, ko je osujetio postvaljanje kamena temeljca. Znao bih, da ste ubacili pridjev „srpski“ tamo gdje je trebalo! Dakle, i ovdje je izostao odgovor na pitanje KO.  U dvije recenice  dva puta sakrivate zlocince – jednom rusitelje, koji su neotkriveni, a drugi put ubojice – koji takodjer ili nisu otkriveni, ili nisu primjerno kaznjeni. No, ni to Vam nije dosta, pa idete dalje:
“Žrtva tog poslijeratnog nacionalizma bio je Murat Badić iz Cazina, kojeg su tada u Banjaluci na smrt pretukli.”
Ovo je Vasa treca recenica iz uvoda kojeg meni nabijate na nos, kako je biva, pravi, vrhunac novinarskog profesionalizma. Molim Vas, odgovorite mi na pitanje ko je pretukao Murata Badica do smrti?Ciji je to bio “poslijeratni nacionalizam”?Zasto skrivate odgovor na ta pitanja! Skrivanjem odgovora tri puta uzastopice ko su ubojice i vandali (barbari) – Vi ih, ustvari krijete, branite, stitite!
Umjesto da se postidite, da uvazite moju opravdanu primjedbu – Vi meni podmecete mrznju i nkakve sindrome.
 
“U godinama vladavine Srpske demokratske stranke, rekonstrukcija Ferhadije bila je i dalje kontroverzna tema –zbog njene istaknute lokacije – u centru Banjaluke.”
Vi ovim hocete da svalite svu krivicu na SDS. U redu. A gdje su ti silni clanovi i simpatizeri SDS-a? Da nisu nestali sa lica zemlje? Nisu, gospodjo! Oni su sada u redovima SNSD koji nam ovom zgodom, mada ga i ne spominjete (sic!) – podmecete kao demokratsku stranku, koja, eto, ne brani graditi Ferhadiju, makar ona bila i u centru Banje Luke i makar bila objekat islamske religije, onaj koju su rusili clanovi SDS-a – jer je bila na centralnoj lokaciji (sic!) – sada preobuceni u Dodikove „demokrate“ koje on kao i SDS,  kriju od pravde, a Vi od javnosti.
Kazete da je Ferhadija bila kontraverzna tema zbog njene lokacije. To je samo dio istine. Preostali dio istine ste ispustili. Naime, Ferhadija je smetala i srusena je zato da bi se zauvijek uklonili tragovi Bosnjaka i njihove kulture i relgije. To sto je Ferjadija na dominatnom mjestu – nije stvar SDS pa da mu smeta, da je rusi, a i da brani njenu obnovu- jer je, biva,  u centru Banje Luke. Ne moze Ferjadija biti kriva sto je centar grada koji je nastjaao poslije njene izgradnje!!! To ne moz ebiti opravdanje dosljacima sa planina, barbarima, primitivcima, sto je oko nje nastao grad u kojeg su sljegli, niti IZ treba ikada iodkoga traziti dozvolu za obovu onoga sto su joj barbari srusili,  an njenoj zmelji i sto je starije i od barbara i od njihove genociodne tvorevine. Oni koji barbare skrivaju, a i novinari koji barbare ne imenju, terbali bi moliti oprost sto je Ferhadija srusena, pa je podici i svom trosku, umjesxto da nama dijele lekcije, poput Vas i umjesto da nas ruze i vrijedjaju. To je uobicajena zamjena teza koju ja ne prihvatam i zato reagiram. IMG_9950
Potom Vi citirate Dodika, kojemu je u intersu da sa tih 300.000 rijesi pitanje obnove Ferhadije i odnosa genocidne RS sa muslimanima i IZ. Moze Dodik zamazati oci Cericu jer Ceric na to pristaje, ali ne može muslimanima, zrtvama! Nije li to bezobrazno, gospodjo Bjelajac i s Didkove strane i sa Vase strane i sa Cericeve strane (kojeg branite od mene!) buduci da nam prodajete maglu. To 300.000 Dodikovih maraka mali je dio od onog sto su Srbi opljackanali, recimo u obliznjem Jajcu, a da Bosnu i ne spominjemu i da pricinjenu stetu ne spominjeno, nakon sto s cetnici umarsirali u nj 1992. To 300.000 maraka je samo 2 % (DVA) posto vrijednosti jedne dzamije – Ferhadije. Sta cemo sa obnovom ostalih 1.299 dzamija i drugih islamskih objekata? Nista, iaonako su bili nepriajteljski spomenici, kako to rece onaj Stiklica iz Sipova za moju Krzlazraginu dzamiju u Varcaru. Nista, poslusacemo Dodikovog prijatelja Cerica, pa cemo ih izgraditi o svom trosku i amnestirati i zlocin i zlocince! (Barbarizam oprasta i McElhaney u ime USA dajuci IZ koji desetak tisuca dolara za Ferhadiju.)IMG_9915
Barbare, pak, necemo nikada ni spomenuti, kao ni Vi u svojemu prologu, kao ni Dodik, kao ni Reis. Prava stvar, nejma sta! Veeeliki pomak, sto bi ste rekli.
Ne negiram nikakve male pomake, bec opravdano postavljam pitanje velikih, glavnih, dobrih stvari, za koje ce, da bi se dogodile, trebati vijekovi, kako i sami kazete, a za sto su krivi opet oni koje ne spominjete jer ne upotrebaljavate pridjev “sroski”. E, vidite, da nije bilo srpskih zlocinaca, ubojica i barbara koje ne spominjete u javnosti – ne bi nam trebali ti mali pomaci i vijekovi da bi dosli na ono sto su nam oni unistili. I – sada je trebam biti zahvalan za male pomake, pa da me Vi ne zovete mrziteljem! Mas’Allah, ja logike!
I dok se Muftija Zuko uzda u Boga da ce najzad poceti gradnja Ferhadije, Ceric prosi pare po svijetu, zavlaci ruku u dzep ionako opljackanih dzematlija, samo da bi amnestiorao srpske barbare, koje Vi ne imenujete u svojem prilogu.  Buduci da su i Ceric i Zuko lagali o obnovi Ferhadije – jednom su govorili da ima para, ali nejma cegeta, a drugi put – ima cegeta – ali nejma  para) ja im ne vjerujem, pogotovo kada to kazu na RFE, i to jos u Vasem prilogu!
Vi nas obavjestavate: “Predviðeno je da Ferhadija bude obnovljena na identièan način kao što su je gradili Ferhat-pašini neimari. Zbog toga se kamenje stare džamije vadi iz Vrbasa i iz deponija, vrši se njegova selekcija i odreðuje na kojem mjestu je bilo ugraðeno.” (Zaboravili ste reci da su i Ferhad-pasini neimari bili – Srbi!)

Opet nam niste odgovorili na pitanje KO je bacio kamenje Ferhadije u Vrbas i na smetljista, a ni zasto. Kazete “stare dzamije”, a jedino ispravno bi bilo “stare dzamije koju su srpski barbari porusili na pravdi Boga” jer su mrzili druge i drugacije. O kaznjavanju tih skrivenih vandala, naravno ni govora.

 

skranvlljenje dzamije
Amnestirani genocid i urbicid će se ponoviti – ovo su nagovještaji  

 

Posto je i Osmanovic, kojega kao i Reisa branite od mene, ushicen novom, “relaksiranom” situacijom u Banjoj Luci, koja je nastala dolaskom preoubucenih SDS-ovaca na vlast, te njihovih poslusnih novinara i potrckala na javnu scenu, posto su na svakom koraku vidljivi pomci  – vijekovima daleko od dobroga, kako i sami  kazete, Osamanovic – onako sav relaksiran u udobnoj stolici, velikosrbin kakav je odgojen, kao potpredsjednik necega sto je izvrsilo genocid nad narodom kojeg toboze prestavlja – kaze kako bi sada u Federaciji, koliko razumijem, trebalo uvesti dodatne harace pa da sredstva za obnovu Ferhadije ne uzmanjkaju.  Tako i on, Osmanovic, da bi mu guzici bilo mehko, u i ime MOJE, oprsta srpskim barbarima zlocin i urbicid i trosak obnove svaljuje na pleca zrtve. U nekom kontekstu Vi spominjete i svedske penzije – a ja mislim kako to da te penzije ne naumpadose Osmanovicu, pa  trazi ili da ih salju u haznu RS kao harac na svoje prezivjele glave, ili da ih daju (kao sto i daju) na obnovu onoga sto su barbari porusili, po Cericevoj fetvi. E, u tome ti i takvi su jednaki barbarima. S barbarima mogu pod ruku i oni koji im prastaju barbarizam i ne hvataju srpske vandale, svaljuju teret obnove na ledja zrtve, a Boga mi i oni, koji ne odgovaraju na pitanje ko su barbari, cime ih ustvari kriju i(li) brane u svojim novinskim prilozima.
Gospodjo, da li ocekujete od  mene da volim sve te protuhe i kurvine sinove!
Vi mi se hvalite kako je imovina Bosnjaka vracena, ali oni je nece, draze im svedske penzije. Nije problem u tom sto je imovina vracena i hoce li je Bosnjaci ili ne, nego je problem sto su je srpski pljackasi otimali.
Da je cetnici nisu bili oteli, ne bi je sada ni morali vracati, a ni Vi se ne bi mogli hvaliti se s tim, kao velikim pomakom, hiljadu godina dalekim od dobroga!
Osim toga, Vama je je  poznato da se otimacina bosnjacke i vakufske zemlje nastvalja pod firmom novih urbanistickih planova, ali Vi o yome sutite, jer ste u pricipu kukavica, bojite se Dodika!  O tome ne pisete, kao ni o vandalizmu u mome Varcar Vakufu gdje su vandali – barbari – neki dan porusili 28 nisana. Tamo odavno vladaju Dodikovi „demokrati“, preobuceni sdsovci. Ni jedan vandal nije pronadjen, niti kaznjen, oni mrze sve sto je drugacije – a Vi meni podmecete mrznju jer Vas upozoravam najdobronajmjerije – da ne krijete srpske barbare.
Ostavite penzije u Svedskoj, ta ne isplacuje ih genocidna RS, mada je zasluzna za njih, jer nije pobila njihove primaoce. Ostavite penzije – jer svedske penzije nejmaju veze sa ovim o cemu govorimo, osim sto se i njima otplacuje srpski zlocin i barbarsako razarenje. Te penzije nikada ne mogu namiriti ono sto su tim  nesretnicima cetnici oteli u Bosni. Ako neko misli da mogu, grdno se vara, pogoovo oni koji misle da im je ta penzija sve zamijenila.
Cinjenica je, draga gospodjo, da se u genocidnoj RS porice genocid, da je Diodku i mnogima drza genocidna RS nego Bosna i Europa, cinjenica je da su zlocinci na slobodi, a da Karadzicevim sljedbenicima na celu sa Dodikom, cija junacka prsa krasi najvise Karadziveo odlicje  – bosnjacki politicari – Tihic,  Silajdzic i Lagumdzija zele ovjeriti tapije na ono sto je genocidom oteto od muslimana Bosnjaka, a pricinjenu stetu neka plate oni kojima je i pricinjena.

To je nista drugo, nego amnestiranje zlocina. Amnestiranje zlocina je i ako pravoslavne crkve grade pravoslavci, a porusili ih muslimani! Neka ih podignu Muslimani svi zajedno, ako nece da pronadju prave rusitelje i njihove nalogodavce, a ako ih kriju, isti su kao i barbari.

dodik i cerić
Dodik i Cerić u Bajoj Luci – Dodik je Ceriću darivao 300.000 KM za obnovu jedne od hiljadu porušenih džamija – Ferhadije – što je 2  dva posto od njene građevinske vrijednosti:  Sa Dodikovog lica zrači sreća zbog amnestije RS i četnika, a i zbog izjave Cerića nakon te hedije – u kojoj je hvalio Dodika muslimanina Bosne i – čitavog svijeta  
Ne moze Adil Osmanovic, kojemu pokusavate biti advokat i braiti ga od mene, traziti pare od Federacije za ono sto su cetnici porusili, samo da bi on od tih istih cetnika primao placu. Kad je tako djometan (darezljiv) neka daje iz svoje kese. Pa kad je tako situacija relaksirajuca u genocidnoij RS, zasto je prodao imanje u Teslicu i odselio u Tesanj. Pitajte ga i objavite na RFE, pod uvjetom da govori istinu!  Da nije genocidne RS, kome bi Adil Osmanovic bio potpredsjednikom? Stoga, njemu je do RS, a ne do Bosnjaka koje kao bajagi zastupa. Ma on zastupa svoj dzep i RS na cijim je jaslama! Toliko o Adilu.
Ne, nisam razcaran cinjencom, kako mi beobrazno podomecete – da Banjaluka napreduje, nego sam razocaran cinjencom da napreduje na nasoj nesreci, na otetom, te da joj trebaju vijekovi da bi bilo dobro, kako i sami tvrdite.
Cetnici pobiju i rastjeraju Bosnjake i Hrvate, poruse im kuce, otmu zemlju, poravnaju bogomolje, Dodik udijeli 300.000 maraka od oipljackanog novca – i Vama je to pomak. Ma, nemojte! Sta je sa daljom otimacinom bosnjacke imovine pod firmom novih urbanistickih planova gdje se njihova zemlja na silu i preglasavanjem po skupstinama nacionalizira i onda po desetorostrukim cijenama preprodaje!
 
Tu se cesto radi o vakufskoj zemlji, a na vakufskoj zemlji je i Ferhadija. (Eno u mome Vrcaru na mezaru, na mjestu Krzlar agine dzmzije podigli birijetinu i dali joj ime „Srbija“. Nacionalizacija., Ne. Srpskao barbarstvo, srpska otimacina. Citav Varcar (srpski Mrkonjic) i citava Banja Luka bi trebali traziti dozvolu za gradnju od Islamske zajednice koja je nasljednik Mustafe-age i Ferhad-pasinih vakufa, a ne da Islamska zajednica trazi dozvolu da svojim parama gradi na svojoj zemlji ono sto su srpski barbari porusili, te da kada pokusa postaviti temlejac padne musliamnska glava od cetnika, te da 28 nisana bude poruseno kada se pocne cistiti teren na mjestu posrusene dzamije. Da pomak je, sto nije tisucu ili sto tisuca muslimanskih glava. Bas relaksirajuce.
Ne zaboravite da je Ferhadija centralni gradski objekat, (kao i Krzlar-agina dzamija u varcar Vakufu) ne samo zbog geografskog polzaja, nego i duhovnog znacaja za istinske Banjalucane i Varcarane, pa zato ima i dominantan polozaj i zato smeta srpskim barbarima. I, nakon svega, Vi se usudjujete meni govoriti o pomacima, o tome kako ja mrzim napredak, biva te cetnicke pomake. Pa kako Vas nije stid, draga gospodjo Bjelajac!
Sve najbolje – Ibrahim Halilovic
Prvo je tlo čiji prah je dotakla moja koa.
(i uvijek sam duzzan tome mjestu – zavičjua.)Mustafa-aga Krzlar-aga,
Vakufnama – Zakladnica o temeljenju
Varcar Vakufacerić i kavazoićCerić  i Kavazović: Rukoljub dosljednom nasledniku politike praštanja genocida i urbici  Cerić je opljačkao muslimane koji su platili obnovu džamija koje su porušili četnici i ustaše. Prosio je pare i po svijetu – od Turaka, Amerike, razvratnog engleskog prinza Charlesa… Jedino nije tražio pare od onih koji su srušili džamije, što je amnestija četnika I ustaša, vlasti koje sui m tutnule dinamit u ruke… Kavazović i Cerić su utanačili deal sa Kačavendom – Islamska zajednica prikupila oko 370.000 konvertibilnih maraka (185.000 evra) za izmještanje iz Diviča srpske pravoslavne crkve, sagrađene 1995. godine na temeljima džamije porušene tokom rata 1992. godine…
***
Džaba moja prepiska – – Ustavni sud dao za pravo rušiteljima, pa i novinaima koji su ih krili….

Skandalozno: Ustavni sud BiH donio presudu koja znači da RS nije kriva za rušenje džamija

13. Oktobar 2015

Skandalozno: Ustavni sud BiH donio presudu koja znači da RS nije kriva za rušenje džamijaDokazat ćemo da je Ustavni sud BiH zatvorio oči pred ovim zločinima i iz samo njemu poznatih razloga uveo pravnu praksu kojom je amnestirao Republiku Srpsku za ovakva i slična djela”, naglašava Esad Hrvačić

Je li Ferhadija srušena u saobraćajnoj nesreći?!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će zatražiti preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom se odbija apelacija IZ-a u BiH, podnesena protiv presude Vrhovnog suda RS-a!

Ferhadija džamija, bila i ostala ljepotica

Predmet apelacije je bila zaštita imovinskih prava Islamske zajednice u postupku protiv Republike Srpske, a povodom rušenja banjalučkih džamija.

Pomenutu odluku Ustavni sud je donio 21. jula ove godine na sjednici kojom je predsjedavao Mirsad Ćeman, predsjednik, Seada Paravlić sutkinja, Matko Tadić, potpredsjednik, Zlatko Knežević, potpredsjednik, Valerija Galić, sutkinja i Miodrag Simović, sudija.

Šta je zastara

“Zatražit ćemo to preispitivanje pred drugim odvojenim vijećem, ali i pokrenuti tužbu pred Sudom u Strazburu, jer smatramo da ove odluke ne smiju biti izvor prava za sve štete i torture koje je RS učinio u periodu od 1992. do 1995. godine”, rekao nam je advokat IZ-a Esad Hrvačić, podsjećajući na to da je Općinski sud u Banjoj Luci u prvostepenom postupku usvojio tužbeni zahtjev IZ-a u cijelosti.

“No, Okružni sud je, raspravljajući o žalbi Republike Srpske, a kasnije i Vrhovni sud, raspravljajući u postupku revizije, preinačio presudu te tužbeni zahtjev odbio kao neosnovan. Sudovi RS-a su se pozvali na, navodnu, zastaru, smatrajući da tužba nije podnesena u roku od tri godine od kada je prestala neposredna ratna opasnost, već nakon četiri godine. Bespredmetno je bilo naše pozivanje na to da je tužba podnesena u apsolutnom roku, da je shodno odredbi člana 377. ZOO zastara vezana za krivična djela, jer su objekti porušeni ciljano, sistematski i organizovano od RS-a, a za takva djela postoji niz presuda, uključujući i onu Krajišniku, Brđaninu, Plavšić i dr. Islamska zajednica je sve vrijeme zastupala stav da je rušenje vjerskih objekata djelo urbicida, koje spada u okvire djela  ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”,objašnjava nam Hrvačić, za kojeg nema nikakve dileme da je u toku postupka dokazano da vlasti RS-a nisu pokrenule niti jedan krivični postupak protiv počinilaca, odnosno da svi pokrenuti postupci protiv NN lica nikada nisu dovršeni.

“Objekti su porušeni u područjima gdje nije bilo ratnih dejstava, pa je odgovornost RS-a, odnosno njegovih lokalnih organa nedvojbena”, ističe advokat, kojeg, kaže, stavovi sudova  Republike Srpske nisu iznenadili.

“Ali jeste stav Ustavnog suda BiH, donijet na sjednici kojom  je predsjedavao Mirsad Ćeman a bile prisutne i sutkinje Seada Paravlić i Valerija Galić, koje su rat provele u BiH i dobro su upoznate sa svim što se tada dešavalo”, rezigniran je Hrvačić.

“Takođe, Sud ističe da nije vođen niti jedan krivični postupak vezan za ove objekte, odnosno da nije dokazano da su ta djela, odnosno rušenje vjerskih objekata, proistekla iz djela ratnog zločina koja su predviđena članom 3. Haškog tribunala. Bit ću vrlo iskren: sramno je da se Ustavni sud poziva na tužbu koja je vođena u predmetu Baničević protiv Hrvatske i gdje je Evropski sud zauzeo stav da se član 377. ne može primijeniti po osnovu objektivne odgovornosti. Pomenuta presuda je šteta koju je Baničević dobio usljed saobraćajne nesreće i za nas je ponižavajuće da nas Ustavni sud svrstava u kategoriju takvih šteta”, jasan je Esad Hrvačić, nastavljajući:

Zatvorene oči

“Ustavni sud BiH iznosi neistinu da se odredba člana 377. ne može primijeniti na odgovorno lice, već isključivo na počinioca djela, što u praksi znači da Republika Srpska ne može odgovarati za sistemsko rušenje džamija u vrijeme kada nije bilo ratnih dejstava i da za to mogu odgovarati samo pojedinci. Kao da je Ferhadiju džamiju srušio pojedinac, kao da to nije učinjeno organizovano i sistemski, kao i sa svim ostalim banjalučkim džamijama. Dokazat ćemo da je Ustavni sud BiH zatvorio oči pred ovim zločinima i iz samo njemu poznatih razloga uveo pravnu praksu kojom je amnestirao Republiku Srpsku za ovakva i slična djela”, naglašava Esad Hrvačić.

Ovdje često pominjana odredba člana 377. ZOO glasi: „Kada je šteta prouzrokovana krivičnim djelom, a za krivično gonjenje predviđen duži zastarni rok, zahtjev za naknadu štete prema odgovornom licu zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastarjelost krivičnog gonjenja.”

“U toj odredbi jasno se govori o „odgovornom licu” , a ne o počiniocu djela kako to navodi Ustavni sud! Šta je to navelo gospodina Ćemana ili gospođu Paravlić ili Valeriju Galić da ovako, neprofesionalno, najblaže rečeno, tumače zakonske norme onakve kakve nisu? Naravno, mi, u IZ-u, nismo iznenađeni stavom Simovića i Kneževića, s obzirom na to da oni, očito, zastupaju interese RS-a, ali jesmo iznenađeni stavovima posebno bošnjačkih sudija i pitamo se čije oni interese zastupaju”, govori Esad Hrvačić.

A Turhan-Emin begova džamija?

“Jedan od najinteresantnijih sporova koji je IZ pokrenuo zbog rušenja vjerskih objekata je zasigurno tužba Vakufske direkcije 11. augusta 1998. godine, dakle, u onom relativnom roku od tri godine od prestanka neposredne ratne opasnosti.

Slučaj je zanimljiv iz više razloga: što do danas nije okončan, što je sudija rahmetli Ahmed Spahić preminuo ne dočekavši presudu, što se jedna od tuženih strana, BiH,  ‘uredno’ ne odaziva na ročišta, vjerovatno stoga što su u mnogim sporovima ovakve naravi uspjeli da se dogovore sa lokalnim sudovima i uređujućim sudijama. Sve ovakve tužbe do sada su odbijene i to radi navodne zastare. Ustvari, da bi bili spašeni budžeti Republike Srpske i BiH vrši se pritisak na sudove, a sudije, pod direktnom kontrolom nadležnih organa, donose presude kakve im se nalože”, tvrdi Esad Hrvačić, advokat IZ-a u BiH, koji smatra da ova tužba koja se vodi pred Općinskim sudom u Goraždu ima historijski značaj za kompletno područje istočne Bosne.

“Porušen je rijetko vrijedan kulturno-historijski spomenik. RS ističe da se ne zna ko je to uradio, da u to vrijeme nije postojao RS niti njegova vojska, mada svako dijete, pa tako i uređujući sudija zna da su četnici organizovani u vojsku upali u Ustikolinu i porušili sve bošnjačke kuće uključujući i džamiju”, ističe Hrvači

Glavna rasprava je zakazana za 3. novembar kada će sudija Radija Baltić donijeti konačnu odluku: “Ističem da je u toku ovog postupka provedeno niz materijalnih dokaza i  pohvalno je da je Centar za vještačenje Zenit na prijedlog Pravobranilaštva RS-a, u svom vještačenju utvrdio veći iznos materijalne štete nego vještak Rašid Hadžić kojeg je predložio IZ. To meni daje nadu da se ovakvi postupci neće završiti odbijajućim tužbenim zahtjevima samo da bi se destimulisalo pokretanje sličnih i spasio budžet RS-a”, kaže Esad  HČRVAČIĆ

Sandžak PRESS

 

hatma
Halal za genocid i urbicid

 

One Reply to “FERHADIJA SRUŠENA U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI”

  1. Meni je nelagodno komentirati ovaj prilog da se ne bi shvatilo subjektivnim (spominje se moje ime u istom). Ipak, ovaj sjajni tekst zasluzuje osvrt cak i u situaciji u kojoj sam se ja nasao. Iskljucivo iz objektivnih i principjelnih razloga. Dakle, uz rzizik da me se shvati subjektivnim, reci cu da je prilog vrijedan jer je potkrijepljen neoborivim cinjenicama i tezama kojima se ne moze pera odbit a o kojima su glasno suti u svim medijima, posebno u politickim i vjerskim centrima moci u BiH. Dodatnu vrijednost ovome prilogu daju ilustracije. Medjutim, pitat cu nesto vezano za tuzbu IZ-e BiH protiv Rs-a koju su izgubili, sto je potvrdio svojim potpisom i sudija Ustavnog suda BiH Mirsad Ceman: ko su bili svjedoci optuznice u tom predmetu jer ja znam dvojicu najneposrednijih, od kojih jedan nije vise medju zivima a drugi je uglavnom ziv a nije pozvan? Mislim da i ovo pitanje daje vjetar u ledja tezama autora ovog priloga.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: