Preminuo ugledni bh i svjetski novinar Kemal Kurspahić, i moj učitelj novinarstva

Kurspahić je preminuo od poslijedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg hirurškog zahvata. Bio je u okruženju najmilijih.

Od posljedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg hirurškog zahvata, u okruženju najmilijih, preminuo je Kemal Kurspahić, potvrdila je njegova porodica.

Kemal Kurspahić  bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje, 1988-94. Oslobođenje je u prvoj godini njegovog mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989.

Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji odbrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu: List godine u svijetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji), Nagradu slobode u Skandinaviji; Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta; Nagradu Oscar Romero u Teksasu; Nagradu za savjesnost i integritet u novinarstvu Nieman Fondacije na Harvardu; Nagradu za dostignuća u novinarstvu IPS Servisa iz Rima – sve u 1993. – i brojna druga priznanja.

Kemal Kurspahić je i lično dobio prestižne svjetske nagrade:

 Urednik godine u svijetu 1993 (World Press Review – New York);

· Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992 (International Women’s Media Foundation – Washington, DC);

Nagrada za ljudska prava 1993 (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria);

· Heroj borbe za slobodu štampe 2000 (International Press Institute – Vienna, Austria);

· Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi (SEEMO – Vienna, Austria).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Harvard Univerzitetu, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na Cornell Univerzitetu. Predavao je i na drugim vodećim američkim univerzitetima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Bill Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država. Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji (Pamphleteer’s Press, 1997) i Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace (US Institute of Peace Press, 2003). Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom: Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru (Media Centar – Sarajevo, 2003, i Dan Graf – Beograd, 2004). U Sarajevu su štampane još dvije njegove knjige: Bijela kuća (Oslobođenje, 1984) i Pisma iz rata (Ideje, 1992). Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge.

U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca nedjeljnih listova The Connection, gdje je obučavao i inspirisao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virdžinija, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane.

Od ljeta 2001. do ljeta 2006. radio je u međunarodnoj diplomatiji, najprije kao predstavnik za štampu agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organizovanog kriminala u Beču a zatim kao predstavnik te agencije za karipski region sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija.

Oženjen je Vesnom Kurspahić i imaju dva sina, Tarika i Mirzu, kao i četvero unučadi.

(Oslobođenje.ba)

***

UČIO SAM O NOVINARSTVO OD KURSPAHIĆA

Kemala Kurspahića sam upoznao kada je bio dopisnik “Oslobođenja” iz Jajca. Svojim napisaima “pokrivao” je i područje Općine Mrkonjić-Grad u kojem je i rođen.

U naš grad je obično dolazio sa Hidajetom Zjajom, tadašnjim dopisnikom TV Sarajevo iz Jajca. Tada sam radio kao referent za informiranje pri Skupštini Općine Mrkonjić-Grad i po prirodi posla družio se sa obojcom. Često smo zajedno nalazili i određivali teme, njih dvojica za svoje novinske kuće, ja kao honorarni dopisnik banjalučkog “Glasa,” Radio Banje Luke, “Večernjeg lista.” Postao sam i honorarni dopisnik “Oslobođenja.”

Rahmetli Kemal Kurspahić je uvijek imao sjajnih ideja kako oplemeniti običnu vijest, učniti je zanimljivom. Bio je vrlo vješt i snalažljiv, brzo je logički zaključivao. Prema sugovornicima odnosio se korektno i sa poštovanjem, ali nikad ne krijući istinu; svoje mišljenje bi na osnovu logičkog zaključka iznosio sugovniku ili nama kolegama, a zatim i javno u listu “Oslobođenje.” Od Kemala Kurspahića se zaista imalo šta naučiti o novinarstkom zanatu i ja se s ponosom sjećam svoga učitelja na terenu, koji mi kasnije često redigovao tekstove u Redakciji “Oslobođenja.”

Mislim da je vjerovao u mene kao budućeg novinara. To zaključujem i po činjenici da mi u “Oslobođenju” u kojem je isprva bio jedan od vodećih novinara i reportera, a kasnije i gavni urednik, vrsni analitičar i komentator, nisu bajatli testovi ili bacani u korpu, te da su moji izvještaji, reportaže i osvrti nalazili svoje odgovarajuće i istaknuto mjesto u “Oslobođenju.”

Kada je Tito posjećivao naš grad, šef ekipe izvještača “Oslobođenja” bio je Kemal Kurspahić.

Mada nisam napisao puno riječi u tom izvještaju koji je objavljen na prvoj stranici “Oslobođenja,” a budući da sam bio honorarni dopisnik lista, Kemal Kurspahić je potpisao i mene. Nikada se nisam kitio tuiđm perjem, ali Kemal Kurspahić me zakitio svojim i tako mi odao priznanje za moj dotadašnji dopisnički rad ne izostavljajući moje ime na izvještaju o posjeti Tita. To je bila velika čast za me jer nije svako mogao makar i simbolično biti u ekipi koja je izvještavala o Titu.

Sječam se da mi je Kemal Kurspahić javno priznao i moj rad na TV Sarajevo. U izdanju “Oslobođenja” je izlazila i sedmična revija sa radio i TV programom, te tekstovima, komentarima i osvrtima o radio i TV emisijama, najavama, napisima o TV vodteljima, novinarima… Jednim napisaom pod naslovom “Kad ekranom potočić žubori,” Kemal Kurspahić se osvrnuo i na moj rad na TV Sarajevo. I to mi je bilo veliko priznanje i podstrek.

Kada su četnici u Mrkonjiću, Šipovu i Bosni digli svoje čupave glave i nasrnuli na naš miran život, Jugoslaviju i SRBiH, postao sam im trn u oku jer sam javno prokazivao njihove zle namjere, Dotadašnji zadarti komunisti, čanovi Komteta, prikriveni četnici, preobrazivši se u četnike. Izmišljalli su laži i objede na moj račun i slali ih redakcijama kojie su odbijale objaviti te opasne verbalne napade na me jer one nisu sadžavale demantij činjenica koje sam objavljivao, nego niske i prostačke napade na me. Jednu je delegaciju četnika predvodio Stevan Stojičić koji se u Komitetu kasnije žalio kako je danima opsijedo redakcije u Sarajevu, piso “Politici” da objave njihove splačine. Izmolio je Kemala Kurspahića i on je objavio u “Oslobođenju” njihov sepet laži. U telefonskom razgovoru zamjerio sam mu. Pružio mi je priliku za opširan odgovor četnicima, ali i danas osjećam gorak okus toga njegovog postupka. Nakon moga odgovora u “Oslobođenju,” gdje sam argumentirano pobio njihove laži, četnici su propagirali i zahtijevali neplaćanje RTV pretplate…

Tužan sam na vijest o smrti Kemala Kurspahića, barda i doajena bh i svjetskog novinarstva, i moga učitelja. Ljubio je istinu i iskrenost, bio je humanista, borac za ljudska prava, za Bosnu kakvu smo nekada zajedno živjeli. Bio je veliki profesionalac, znalac i zaljublejnik u novinarstvo. Iza Kemala Kusrpahića ostaje njegovo veliko djelo, generacije novinara kojima je bio učitelj i mentor, uzor. U mojoj duši je velika tuga, ali i ponos što sam izbliza upoznao Kemala Kurspahića koji iza sebe ostavlja veliki biljeg i kao čovjek, i kao novinar svjetskoga glasa i moj učitelj!

Poštovanje!

Rahmet!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: