Otvoreno pismo ambasadaru Marku Milisavu ZAŠTO AMBASADA BiH U CANADI U OTTAWI NUDI TELEFONSKE BROJEVE KOJI NE POSTOJE?

Poštovani i uvaženi g. Milisav!

Danas sam trebao razgovarati telefonom s nekim u Ambasadi – Konzulatu BiH u Ottawi u vezi sa ovjerom nekog dokumenta, ali nisam uspio uspostaviti vezu. Na službenoj stranici Ambasade BiH u Ottawi stoji obavijest kako telefoni Ambasade ne rade jer je prestala sa radom telefonska kompanija koja je Ambasadi davala telefonske usluge. Koliko je stara ta obavijest, ne znam.

Amsador u Ottawi, Canada, Marko Milisavigra gluhih telefona

Budući da živim u Canadi preko dvadeset godina, smatram da je to objašnjenje neprihvatljivo jer se u Canadi telefonske kompanije jagme oko pretplatnika. (I u Bosni je tako, zar ne! Novi telefonski broj se može kupiti na svakoj trafici!) I da nije tako, da se telefonski broj ne može dobiti za duže vrijeme, službenici Ambasade su (bili) dužni na vrijeme osigurati nove telefonske brojeve kod neke druge komapnije. 

Slika i prilika haljakovisti; oglašeni brojevi telefona ne rade, kratko radno vrijeme i potpuno neažurirana službena stranica Ambasade BiH u Ottawi, Canada. Čak i obični građanin koji koristi Facebook redovito ažurira svoj profil, a plaćenicima u BiH DKP-u u Ottawi to ne pada na pamet

Nisam čuo da je neka telefonska kompanija propala u Canadi. “Comwave” se svaki dan rekalamira na državnoj CBC TV nudeći pola godine besplatno (đuture) telefonski broj, interenet i TV! Nudi Vam se telefonska, TV i internet sadaka, a Ambasada ni mukajet je smatra kako može tako važna DKP služba čak i bez džabnih telefona!
Po svemu sudeći, ovo je još jedna ujudurma naše “diplomatije.” 

Comwave” nudi beslatno pola godine telefon, internet i TV – ali u Ambasadi BiH u Ottawi ni to ne žele kako ne bi putem telefona ili faxa bili na usluzi građanima

Da zlo bude još veće, stari, neupotrebljivi brojevi telefona i fax-a Ambasade su još na oficijelnoj stranici Ambasade. Postoji li neko od službenika ili web-mastar, koji bi uklonio sa te stranice brojeve koji nisu u upotrebi!? Ili nam tom obmanom Ambasada poručuje kako ona vodi računa o nama, ali tako što nam nudi nepostojeće brojeve (gluhih) telefona i fax-a uz obrazloženje kako su oni isključeni jer je prestala s radom telefonska kompanija koja je pružala te usluge! Sramota!

Ne postoji na svijetu ambasada ili konzulat neke države koja nema telefonski broj. Nedopustvo da jedna ambasada neke ozbiljne zemlje ostane bez telefonskih veza makar i jednu minutu i da od usluga nudi razne obrazce i posjet Ambasadi kakav je slučaj sa BIH Ambasadom u Ottawi! Mi smo općenito država mimo ostali svijet.

Osnovna zadaća DKP-a je predstavljati svoju državu po najvišim mogućim standardima u svakom pogledu, te isto tako biti na usluzi građanima te države na najbrži i najefikasniji način. Očito je u ovom slučaju da mi postojimo zbog vas, a ne vi zbog nas građana. 
Budući kako ponešto znam oko rada naših DKP-a, ne bi me iznenadilo da je neko u Ambasadi BiH u Ottawi, da li s Vašim znanjem, odlučio da ne razgovara telefonski sa građanima jer stalno nešto traže i zanovijetaju, pa je za to našao vrlo providan, bezobrazan i drzak razlog da bi uskratio usluge građanima. Građani BiH žive širom prostrane Canade. Ako mislite da oni mogu putovati po hiljadu ili tri hiljade kilometara da bi posjetili Ambasadu kojoj je radno vrijeme radnim danom od 10 do 13 sati i doći na red istog dana, onda nešto nije u redu s predstavom ni o Canadi, a ni o bh-građanima, kao ni o DKP službi.  

Posebna priča je ažurnost službene web-stranice Ambasade BiH u Ottawi. 
Osim što se n stranici nalaze telefonski i fax brojevi koji ne rade, na stranici je zadnja obavijest o izborima 2020. što navodi na zaključak kako Ambasada od tada nije imala nikakvih aktivnosti. 

Minsitrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ispraksala se u prošnji sadake za BiH – u Canadu još nije stigla ispružene ruke, a da li je dala dozvolu Ambasadoru u Canadi da on prosi, ili mu sadaka još ne može naumpasti, na to pitanje ne znam odgovoriti. Moguće je da se ovdje radi o gluhim telefonima i prekidu na vezama

Mogli ste u skladu sa praksom Ministrice Turković koja po svijetu prosi i Vi tražiti sadaku od canadske Vlade da nam udijeli koju vakcinu, ili čekate da to posjetom Canadi isprosi Ministrica! Sigurno je kako Canada ima na lageru Astra Zenecu od koje upravo odustaje, pa ako nam je valjala ona Vučićeva, Erdoganova, Malezijska, zašto ne bi i ova canadska? Obraz smo svakako izgubili, BiH je treća država u svijetu po broju smrtnosti u ovoj panedmiji, a Canada je humana država i naš prijatelj, u vakcinaciji vodi ispred Njemačke, ne bi se oglušila na ispruženu ruku. Ali, majka neće nahraniti dijete dok ono ne zaplače, a djetetu – i je izglada teško i zaplakati! Mora da je rahat!

Inače, koristio sam jučer obrazac za kontakt sa Konzulatom u Ottawi. Ne znam kad će se neko od službenika udobrovoljiti da mi na taj moj upit odgovori.

Jedna moja poznanica iz Windsora tvrdi da je na obični dokument koji je tražila od Vaše Ambasade čekala tri mjeseca. To je neprihvatljivo, poštovni i uvaženi gospodine! Ta moja poznanica kaže da će radije putovati u Bosnu, nego čekati na uslugu Vaše ambasade koja može izdati dokument koji joj je potreban. 

Protestiram ovom prikom, gospodine Ambasadore, na takvog nedopustivo haljkavog odnosa prema građanima BiH.

Molim Vas, poduzmite sve što je u Vašoj moći kako bi se ovi i svi drugi propusti odmah ispravili!

Hvala Vam!

Srdačan pozdrav i najbolje želje,

Ibrahim Halilović, slobodni novinar, Windsor, ON

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: