Incident“ na obilježavanju 25. godišnjice Dana oslobođenja Kupresa kojeg su oslobodili borci VII korpusa Armije RBiH r. generala Mehmeda Alagića, a Alija Izetbegović poklonio zločinačkom dvojicu HDZ-HVO. Svečanu besjedu generala Stanka Sopte prekinuo je jedan branitelj HVO-a: BOJANA KRIŠTO I DRAGAN ČOVIĆ SU UHLJEBILI SVOJU DICU, A MOJA DICA SU U NJEMAČKOJ

Legenda: Sa svečanosti u Kupresu o Danu oslobođenja za koji bojovnici nisu ispalili ni metka, na mjestu povijesnih laži, jedan HVO bojovnik je hrabro je prekinuo general Soptu u svečanoj besjedi i poredao dio aferima Draganu Čoviću i Bojani Krišto

*

„Incident“ na obilježavanju 25. godišnjice Dana oslobođenja Kupresa kojeg su oslobodili borci VII korpusa  Armije RBiH r. generala Mehmeda Alagića, a Alija Izetbegpvić poklonio zločinačkom dvojicu HDZ-HVO. Svečanu besjedu generala Stanka Sopte prekinuo je jean branitelj HVO-a:

BOJANA KRIŠTO I DRAGAN ČOVIĆ SU UHLJEBILI SVOJU DICU, A MOJA DICA SU U NJEMAČKOJ…

Svečanu besjedu generala Sopte na svečanosti upriličenoj u povodu Dana oslobođenja Kupresa, prekinuo je nepoznati branitelj HVO-a.

Na Soptin spomen djece, kako neće dozvoliti da ih pometu magle i snjegovi…, ljutito je generala prekinuo jedan branitelj HVO-a.

U živom TV prenosu tzv. TV tzv. Herceg Bosne, u prisustvu najviših glavešina HDZ na čelu sa Čovićem, branitelj je rekao kako su Bojana Krišto i Dragan Čović svu svoju djecu uhljebili. Zapitao se potom, „a gdi su moja dica?“ i odgovorio: „Moje je potomstvo je u Njemačkoj…“

General Sopta nije mogao doći do riječi, a kad je nekako došao, rekao je da je on prošao sva ratišta od Vukovara do Dubrovnika, te kako se ovdje govori o mrtvima, pa ukorio  branitelja HVO-a – neka se stidi…

Branitelj HVO-a se nije dao smesti.  Dobacio je kako on zna ko je oslobdio Kupes, te istakao svoje zasluge za to oslobađanje i zasluga generala Jovića.

Kupres je danas tako svečano „proslavio“ 25. godišnjicu silovanja historije obmanama i lažima, uz klimoglav SDA, dan oslobođenja u kojem nije učestvovao ni jedan general ili vojnik HVO ili HV, pa ni generali Sopta i Jović, a ni taj branitelj koji je prekinuo generala Soptu u svečanoj besjedi da bi Čoviću i Krišti hrabro poredao mali dio od onog što ih sljeduje.

Historijska je istina – Kupres su oslobodili slavni borci Armije RBiH među njima Krajišnici VII korpusa pod komandom slavnog rahmetli generala ARBiH Mehmeda Alagića.

U to vrijeme HDZ-HVO su živjeli u miru sa četničkižm SDS-pobratimima, trgujući teškim naoružanjem koje je HVO-u protiv Armije RBiH ustupala četničija u zamjenu za naftu kako bi pokrenuli svoju gvožžuriju na genocid protiv Bošnjaka. Trgovinu je obavljao i notorni ratni zločinac Prlić koji je bez problema u ratno doba dolazio u Banju Luku… O toj trgovini pisao je tadašnje beogradsko „Vreme.“

Oslobađanjem Vlašića gen. Alagić se zamjerio „vrhovnom komandantu“ Aliji Izetbegoviću. Alija mu je ljutito poručio:

„Kad ja pregovaram (sa četncima, ili ustašama, op. I.H.) pušku o klin generale!“

Ali, general Alagić nije poslušao, a taj neposluh je bio jedan od razloga što mu je SDA napakovala Haag iz kojeg se vratio nevin; taj i drugi aferimi zarađeni kod SDA otjerali su gen. Alagića u smrt prije vakta.

Danas ni r. general Alagića, čak ni na prigodnoj svečanosti u povodom oslobađanja Kupresa niko nije spomenuo.

Niko iz SDA nije nije za 25, godine reagirao u pokušao ispraviti povjesnu laž koju ustaše ponavjaju od kako su unišle u prazan Kupres iz kojeg su hrabri borci ARBiH pod komandom gen. Alagića isjerali četnike, a Alija, „vrhovni komandant“ i najveći veleizdajnik građana i naroda  RBiH, zaustavio ih iza Kupreških vrata. Tu su i ostali u studeni, dok su su po kućama, birtijama i kafanama po Duvnu i Livnu na brzinu iskupljani bojovnici kako bi unišli u oslobođeni Kupres ne ispalivši ni metka.

Kupres 1
HDZ – HVo vrhuška u Kupresu na čelu sa Čovićem. Obraz olmaz, njemu danas nije pozlilo ni zbog poviejsnih falsifikata oko oslobođenja Kupresa kao hrvatslg grada, a ni aferim koje mu je spočitnuo branitelj HVO-a

Negdje oko Svih svetih 1995., godinu dana po oslobođenju Kupresa koji je Alija Izetbegović poklonio ustašama, kao i Jajce, Šipovo, Varcar Vakuf, UNPROFOR je dozvolio izbjeglicama iz tih mjesta da mogu obići svoja rodna mjesta, proučiti El Fatihu na mezarima.

U velikožj kolonom autobusa i osobnih kola, krenuo sam iz Donjeg Vakufa svojim autom prema Jajcu u namjeri da posjetim rodni Varcar Vakuf.  U Vincu, gdje je Alija zaustvaio Sedmi korpus, zastala je kolona u prvom snijegu te kasne jeseni. HVO-HDZ nije nam dao proći kroz Jajce. Okrenuli smo se i pokušali preko Kupresa. Bijaše golem snijeg prema Kupreškim vratima. U mojem autu bijaše i dvojica boraca VII korpusa koji su usput pripovijedali pokazujući mjesta, puteljke, planinske staze i čuke kuda su godinu dana prije napredovali da bi oslobodili Kupres.

Naša kolona je zaustavljena odmah ispod Kupreških vrata. Zločinački dvojac HDZ-HVO  proslavljao je prvu godišnjicu oslobođenja Kupresa, oslobođenje u kojem nisu ni metak ispalili. Umjesto da su na proslavu Dana oslobođenja pozvali borce ARBiH, makar i samo one iz naše kolone, koji su u oslobođenju Kupresa bili spremni žrtvovati živote, HDZ-HVO slavljenici su i oslobiditelje i nas izbjeglice ostavili da se sahatima mrznemo na snijegu.

Negdje oko akšama, „siti, pjani“ kupreški polajcijaci HVO-HDZ su nas počeli legitimirati, ne priznajući izbjeglicama „jugo-osobne iskaznice,“ tražeći i nalazeći još mnogo razloga da ih ne propuste dalje prema Šipovu i Varcar Vakufu. („U vas je boja kose na jugo-iskaznici crna, a sada je bijela,“ zamjerili su jednoj gospođi kao ne vjerujući da je to njena lična krata…)

hrvatska-ap
Svečani defile oslobdilaca Jajca

Nisam mogao podnijeti tu blamažu, pa sam se kolima zaputio prema Hlivnu, Bosanskom Grahovu i Bihaću, na konak u Cazin, gdje stigoh kasno iza ponoći…

Danas su ustaše na čelu sa Čovićem i Kupreškim ustaškim trabantima proslavile dan oslobođenja, falsificirajući povijest.

Laž izgovorena sto puta, ipak ne može biti istina.

Čak i onaj branitelj HVO-a koji je prekunio svečanu besjedu generala Sopte, skinuo je pozlatu i Krišti i Čoviću, i to je dobra vijest.

hvo-bugojno-001
bugojanski branitelji- nacizma

Novokomponirana TV Herceg Bosne imala je svoj zvjezdani trenutak, pa su tisuće hiljada mogle čuti tu blamažu Čovića i Krište, dok se Sopta mučio doći do riječi. Živi prenos nije prekinut, valjda se smeo i ukočio i kamerman i reditelj i tehničko vodstvo. (Možda će Čović ukinuti to svoje TV čeduo, jer ga je nehotice osramotila pred pučanstvom…

Iznad Kupresa na dominantnom brdu ogromna je šahovnica, podsjetnik da je Kupres isključivo hrvatski, mada nije nikad bio. Šahovnica je i krst iznad su falsifikat fašista, kao i hrvatstvo bosanskih katolika, mada, što s emene tiče, se oni se mogu glasovati kako im je volja, ali povijest ne bi trebalo krivotvoriti.

Kupres nije hrvatski, niti je ikad bio, niti će ikad biti, uprkos lažima čak i Kolinde Grabar Kitarević, laž kojom se kite sljedbenici Franje Tuđmana, vrhovnog zapovjednika UZP-a.

Kupres 2
Katolički i ustaški simboli iznad Kupresa

Na Bobovcu, stolnom mjestu bosanskih kraljeva neki dan je držana tradicionalna Sveta misa „za domovinu“  – u dominantno hrvatskom dekoru. Misno slavlje ima za želju kroatizirati bosansku kraljicu Katarinu, rodm i u djevojaštvu bogumilku, koja je pred udaju za kralja Tomaša nazor postala katolkinja, ali nikad i Hrvatica.

Na Bobovcu se danas vihori dejtonska krpa, kao dokaz veleizdaje „prvih u Bošnjaka“ na čelu sa Alijom Izetbegovićem, kao simbol podijeljene države, kao znamen genocidne RS i dobrostojeće, iako kao đoja upokojene Herceg Bosne.

Bošnjački uhljupi na čelu sa Bakirom Izetbegovićem nisu u stanju istaknuti bosansku zastavu sa ljiljanima, ni na Bobovcu, makar samo o nekoj obljetnici bosanske države,  ili makar samo za Dan oslobođenja Kupresa.

Što je gore, oni povlađuju i Dodiku i Čoviću, zločinačko-genocidnim neprijeteljima i negatorima države RBiH. S kim si, takav si!

SDA klika na čelu sa Izetbegovićem juniorom, sutra će za hastal sa u Kuptesu prozvanim Čovićem i Krištom da dalje krčme Bosnu i guraju nas dublje u mrak apartheida.

IMG_9323Bobovac u daytonskom dekoru, simbol veleizdaje u Kraljevstva i RBiH – znamenje gencidne RS i Herceg Bosne,

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: