SUPROTNO TVRDNJI B. IZETBEGOVIĆA DA NAŠA DRŽAVA NE MOŽE TUŽITI HRVATSKU ZA AGRESIJU, PROF. FRANCIS A. BOYLE TRDI DA MOŽE – I ZA GENOCID

Expert za internacionalno pravo, prvi zastupnik naše Tužbe na ICJ protiv Srbije i Crne Gore za genocid tvrdi nakon presude zločinačkoj ekipi najviših dunosnika u Hrvatskoj i Bosni, Herceg Bosni i Hrvatskoj za združeni zločinački pothvat i druge zločine:

IMAMO PRAVO TUŽITI HRVATSKU…

Nakon izricanja pravosnažnne presude Priliću i ostalim najvišim dužnosnicima tzv. Herceg Bosne i jasne obznane Tuđmanove krivice, pa tako i krivice države Hrvatske za združeni zločinački pothvat u RBiH, pitao sam profesora međunarodnog prava za komentar.

U svom stilu odgovorio je kratko:

“Više puta sam tražio od bosanske Vlade da tužim Hrvatsku, ali to mi nije blo dopušteno.”

Na moje pitanje da li je kasno sada nakon izricanja ove pravosnažne presude za združeni zločinački pothvat u kojem je Tribunal označio u presudi i politički i vojni vrh države Hrvatske, prof. Boyle je odgovorio:

“Ne. Nije kasno. Ali dejtonska vlada neće to učiniti.”

Možda hoće ako je pritisnemo svim silama, jer međunardono pravo je na našoj strani. nema pomirenja bez izvršenja presuda, ukidanja genociden RS i zločinačke Herceg Bosne. Tu ne može biti niakkvih izgovora niti pogađanja.

Ne mogu srpski i hravstki predstavnici sudjelovati u združenom zločinačkom pothvatu u ratu, i braniti taj zločin u miru. Bošnjački član predsjedništva nema pravo suučestvovati u tom zločinu u dejtonskom ilegalnom sistemu.

Mi imamo neotuđivo pravo da Republiku BiH bez Herceg Bosne i bez RS i u tome nas niko ne bi smio omesti niti spriječiti.

***

Malo kasnije, B. Izetbegović je izjavio da nemamo pravo tužiti Hrvatsku za agesiju i tako potvrdio, za sada, prognozu prof. Boyle da dejtosnka Vlada neće tužiti Hrvatsku iako na to ima pravo.

Evo dijela te izjave koju prenosi N1 TV, koju seam preveo i psolao e-mailom prof. Boyle-u.

Citat dijela izjave B. Izetbegovića:

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas se obratio medijima nakon izricanja drugostepene presude Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću.

Na pitanje da li BiH može pokrenuti pravni spor protiv Hrvatske zbog agresije, Izetbegović je kazao da ‘kao laik može reći da se ne može ništa poduzeti po tom pitanju’.

bskir, 1Nisam pravnik i ne mogu reći da se potpuno razumijem o pravnim stvarima. Gospodin Džaferović je kompetentniji. On je kazao da mi isključivo za genocid možemo tužiti susjedne zemlje, a ne za agresiju. Kao laik mogu reći da ne možemo nešto posebno poduzeti po tom pitanju”, odgovorio je Izetbegović.”

Moja primjedba: Izetbegović, dokazani saboter pravde nije čak konsulitirao ni svog Džaferovića koji mu je uz koljeno o tako važnim pravnim stvatima, ali on kao vrhovni državni sudac već presuđuje, glumeži neznalicu. Prof Boyle ga demantira:

Prof Boyle demanitara Izetbegovića:

IMAMO PRAVO TUŽITI HRVATSKU ZA GENOCID

Prof. to čini kratko, jasno i edosmisleno kao pravni expert koji se nikada nije razbacivao sa nečim u što nije sto posto kao pravnik siguran i u pravu:

“We can sue Croatia for Genocide.”

“Clearly he (Izetbegović) is wrong. BIH can sue Croatia for genocide if it wants to. I had so advised the RBIH government during the two-front war/genocide and asked for authority to do so repeatedly, but never got it.”

Prijevod. Iammo pravo – možemo – tužiti Hrvatsku za genocid.

“Potpuno je jasno da je on (Izetbegović) u krivu. Više puta sam savjetovao RBiH Vadu za vrijeme rata na dva ratna genocidna fronta (na agresiju Srbije i Hrvatske) i tražio sam ponavljajući više puta od vlasti da to učinem, ali nikad nisam dobio odobenje.” Kraj citata.

Ovaj Amerikanc nam je iskreni prijatelj, a B. Izetbegović je veliki neprijatelj i nas i naše drževe, oprobani saboter prava kako mu je u javno skresao Byole na našoj FB stranici, a potom i na N1 TV u martu prošle godine. Izetbegović je tu pravnu kvalifikaciju i danas potvrdio.

Sudovi su rekli svoje, lopta je u našoj avliji!

 

Fotografija korisnika/ce Ibrahim Halilovic.
Fotografija korisnika/ce Ibrahim Halilovic.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: