Trump: “AMERIKA NA PRVOM MJESTU!” BOSANSKI PATRIOTI: “REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA NA PRVOM MJESTU!” – ALI UKLJUČENA U SVE MEĐUNARODNE NAPREDNE TOKOVE

TRUMP: “AMERIKA NA PRVOM MJESTU!”
BOSANSKI PATRIOTI: “REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA NA PRVOM MJESTU!” – ALI UKLJUČENA US VE MEĐUNARODNE NAPREDNE TOKOVE
Moj rahmetli Did je znao reći. “Ono što valja četnicima, nama ne valja.
Vodstvu današnjih četnika u genocidnoj RS, a i narodu koji je zapristao za njima plebisticitarno –  Trump je uzdanica u borbi protiv RBiH i Bošnjaka
trump-2Trump je opasan po čitav svijet, a na prvom mjestu po Ameriku. U takvog Trumpa dobrog četnicima, neka se ne uzdaju  bosanski patrioti da će im Trump spasiti državu. Oni moraju l svoju sudbinu uzeti u svoje ruke, jer Trumpova ruka svrab ne češe, osim možda četnički.
Budu li bosanski patrioti uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, ni sto Trumpova neće pomoći četnicima i RS.
Zašto je Trump opasan po Ameriku i čitav svijet, nešto odgovora se nalaze u njegovoj predizbornoj retorici i govoru koji je održao prilikom ustoličnja za 45. američkog predsjednika.
Ovdje ću citirati i prepričati nekoliko rečenica iz dvije kolumne koje objavljuje “The National Post” Toronto, a usput ću i sam dodati nekoliko svojih opažanja.
“Čitava Trumpova predizborna kampanja bila je zanesno i svjesno atakiranje na protiv normi. On se hvalio sa torturom. Hvalio se sa seksualnim napadima. Rugao se najpoznatijem američkom ratnom zarobljeniku. On se čak narugao reporteru invalidu,”  zapisao je u svojoj kolumni Richard Warnica u svojoj kolumni.
Kolumnista je komentirao svaku frazu iz zakletve koju je jučer izgovorio Trump, a zaključio ju je zadnjim dijelom tradicionelne zakletve: “Tako mi Bog pomogao!” Trumpu svakako neka je Bog na pomoći za sve njegove aferime. Ali, neka nam je svima nama Bog na pomoći sa ovakvim predsjednikom najjače svjetske sile kojeg obožavaju četnici na čelu sa Milom Dodikom. Jer  ono što je dobro četnicima, nije dobro nama, a bogme ni Amaerici ni čitavom demokratskom i slobodoljubivom svijetu – da malo dopunim izreku moga mudrog rahmetli Dida.
trump-4
Protesti žena širom svijeta; naravno Trump drži do njih kao do lanjskog snijega, ali mora se dignuti glas protiv rasiste i islamofoba

Analitičar i komentator “The National Posta” Andrew Coyne naslovio je svoj komentar sarkastično u vezi sa Turumpovim zaklinjanjem u inagurativnom govoru “Amerika na prvom mjestu!” – “Napraviti Ameriku malom!”

Coyne piše o munafikluku i pretvaranju ljutih neprijatelja u prijatelje, ali samo naizgled i samo nakratko za vrijeme ceremonije: “Obame su izgledale kiselo smrknute, Barak rukujući sa Donaldom Trumpom – se pravio kao da Trump nije proveo godine i godine u pokušaju da njegovo predsjednikovanje učini ilegalnim; Mishelle je zagrlila Melaniju kao da Melanija nije plagirala njen govor.”
I svako se nastavio ponašati se – kao da je Trump samo jedan dolazeći predsjednik; kao da on nije najnekvalificiraniji, najnesposobniji, najomrženiji kandidat koji je ikad stupio u Bijelu kuću. Kao da Trump nije ispleo i kazao stotine laži  za vrijeme tog puta ka predsjedničkom uredu, puta na kojem je uvrijedio stotine ljudi koristeći se svakom predrasudom do koje je došao; kao da nije, po sopstvenom priznanju, seksualno zlostavljao svaku ženu  s kojom je došao u dodir, ne samo onih dvanaest koje su to obznanile za vrijeme njegove kampanje; kao da njegovi suradnici nisu kovali zavjeru  sa Putinom u namjeri da okrenu izbore u njegovu korist; kao da on nije u višestrukom sukobu interesa, čak i u samoj minuti kada je preuzimao predsjednički ured…, kao da svako zna – kolika  iznose njegove poreske olakšice.” Dadao bi, kao da tim olakišicama nije uvećao svoj bokati saldo, na račun srednje klase u čije se interese zaklinje.
trumpOd prve rečenice, u Trupovom govoru sve je bilo u neskladu. “To je sigurno najbeskompromisniji, oštrar i gorak, optužujući inauguralni govor u američkoj historiji…” Tu je katalog neprijatelja koji su izdali Ameriku – kao što je “mala grupa insajdera u glavnom gradu” koja se se obogatila na račun narodnih para, političari koji su branili tuđe, a odbili braniti američke granice.” Optužio je strance koji koji su proizvodili američke produkte, krali američke kompanije i unuštavali američka radna mjesta.”
“Karakteristično za Trumpa,” piše Coyne, “većina toga rečenog je laž.
“Iz Trumpovog pozivanja na “zahrđale fabrike koje leže okolo rasute kao nadgrobni spomenici ne bi se moglo naslutiti da je američka ekonomija jača danas nego ikad u proteklih 30 godina, da godišnja stopa ekonomskog rasta iznosi 3,5 posto, da je nezaposlenost pala na 4,7 posto, da su primanja srednje klase rasla brže nego ikada u proteklim decenijama.”
U svom govoru Trump je prozvao neimnovane washingtonske štetne insidore koji su “ogulili našu srednju klasu i njeno bogatstvo preusmjerili u čitav svijet.”
Trump je golim okom vidljiv protekcionist, oštri izolacionist, koji potpuno napušta američko, ako ne i svjetsko vodstvo.
“Trump se zavjetuje nositi svaki teret da svi ostali plate svaku cijenu zalažući se da je u svako vrijeme i svaki put Amerika, i samo Amerika na prvom mjestu.”
“Naravno, u jednoj misli Trump je izvanredno tačan: to je zaista “pravo svih nacija da stave svoje interese na prvo mjesto.”
Coyne nastavlja  “To je  pojam koji znači povlačenje u sebe samog. (Trumpov dio govora, citat: “Mi moramo zaštiti naše granice kako ih ne bi razorile druge države” bio je jedan od najparanoidnih dijelova govora, “kako bi se služilo američkim interesima” – To je u potponosti pogrešno, zaključuje Coyle.
Kolumnist Coyle završava svoju koluumnu ovako: “Amerikanci neće postati bogatiji prekomjerno optužujući jedan drugog. Također, Amerika neće biti bogatija ako se bud izdvajala od ostalog svijeta, ili se skrivala iza zidova – doslovno ili figurativno.”
Tog i takvog Trumpa vole Dodik i četnici.
Budući da znaju koliki je rasista i islamofobist, uzdaju se da će Trump svojom politikom dohakati bosanskim muslimanima, obeshrabriti ih da se bore za svoje pravo an RBiH i prisiliti ih da se pomire sa nagradom koju su četnici nakon genocida nad muslimanima Bosne dobili u Daytonu.

trump-0
Oko milijun žena diljem svijeta protestiraju protiv Trumpa – a milijuni četnika mu se kao islamofobu – vesele
Tako, žaleći se na “nepravedne” sankcije koje mu je – nažalost samo njemu  a ne i čitavoj RS koja je plebiscitarno zapristala za njim – uvela odlazeća Obamina administracija, Dodik u svom pismu Trumpu  koristi samo vjerski naziv za Bošnjake i naziva ih muslimanima,  B” njihovo narodno ime ne spominje.
Zna Dodik, kad se kaže “Bošnjak,” onda se može pomisliti i na pravoslavce i katolike, u tome “Bošnjak” mogu se sakriti svi opasni muslimani;  ali kad poručiš takvome islamofobisti kakav je Trump kako to poručuje “nepravedno” kažnjeni Dodik, onda svako mora znati, a Trump baška, kako Dodik ima posla sa mrskim muslimanima teroristima, što je Trumpovom uhu draga priča. Dodik se uzda da će zbog njegovih laži o muslimanima Bosne – Trump kazniti državu Bosnu, kako bi na njenim razvalinama jedino opstala  Velika Srbija kao nagrada za višedecenijsku borbu na istrebljenju muslimana.
I dok četnik Stevanić, koji je u Banjoj Luci devedest druge harao sa četnicima u “crvenom kombiju” šalje poruke kako se Srbima u Bosni već sudi po šerijatu (sic!) Dodik je, uz pismo Trumpu,  u Washington poslao svoju ženu i premijerku Cijanović kako bi obnovile kontakte sa loboistima u USA u koje je skrhao desetine milijuna dolara naših para; njih dvije nisu ni prismrdjele Trupovoj inauguraciji, smrzavale su se po okolnim washingtonskim avenijama, ali Cvijanovićka kao veliki lažov stvara utisak da su zvanično pozvane iako sa turističkom vizom – uzdajući se u pomoć Trumpa u kažnjavanju bosanskih muslimana i države Bosne na račun četnika koji su posao genocida u povijesti već obavljali, ali ne i okončali. Za taj krvavi posao nagradila ih državom u državi “demokratska” Amerika i čitav svijet. Šta očekivati od radikala i rasista poput Trumpa!?
U međuvremenu, dok se četnici uzdaju u islamofobistu i rasistu Trumpa, dotle oko milijun žena širom svijeta protestuje protiv ovog seksusalnog napasnika.
Budući da je Trump proklamirao “Amerika na prvom mjestu” to pravo niko, pa ni on ne može uskratiti patriotima Republike Bosne i Hercegovine da kažu kako je država RBiH  na prvom  mjestu. Pri tome RBiH se ne smije zatvarati u svoje granice,  već se uključivati u napredne svjetske demokratske i ekonomske tokove, ali mora svugdje i u svako vrijeme štiti svoje interese, ali ne na račun drugih, kako će to Trump raditi još temeljitije i kako to rade četnici.
Pri tome, RS mora nestati na osnovu počinjenog genocida, sudskih presuda o genocidu, domaćeg i međunarodnog prava, bez obzira šta o tome mislio Trump, Dodik, Stevandić, Špirić, Ivanić – ili B. Izetbegović i njegova bratija potrčkala i pobočnika. Prvi zadatak – obnoviti proces na Svjetskom sudu!
Trump je parolom “Amerika na prvom mjestu” ubacio loptu u našu avliju i postavio je na penaltik prema četničkom golu. Lopta je na tom mjestu već mnogo puta i bila, ali smo zapucavali golove u našu mrežu. Tako će i otati ako se četnici budu pridržavali parole “RS na prvom mjestu!”
Stoga – “Republika Bosna i Hercegovina – na prvom mjestu!” Ali ne uzdajmo se u Ameriku pogotovo u Trumpa da će pucati penale u četnički gol.

One Reply to “Trump: “AMERIKA NA PRVOM MJESTU!” BOSANSKI PATRIOTI: “REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA NA PRVOM MJESTU!” – ALI UKLJUČENA U SVE MEĐUNARODNE NAPREDNE TOKOVE”

  1. Sjajan tekst: aktuelan i analitičan, sa izvrsnim paralelama i porukama. Posebno mi se dojmila ona, pomalo zaboravljena u javnom diskursu, da “što valja četnicima, ne valja nama – bh. patriotima”. Naravno da je Trump opasnost po Ameriku i čitav svijet, kako sam već i ja javno potcrtavao u povodu i njegove kandidature i pobjede na izborima i trebamo svi biti svjesni toga. A naročito treba da budemo svjesni da od ove američke administracije, s njim ovakvim na čelu, ne možemo očekivati ništa, posebno u smislu neke političke podrške. Naša sudbina je u našim rukama, kako se na nekoliko mjesta poentira u gornjem tekstu. Niko, ama baš niko, ne može pobijediti narod koji se bori za svoju slobodu. Desnica je dominantna politička opcija u Evropi, a evo sada i u Americi sa dominantnom antiislamskom komponentom, i na tu kartu igraju taj Dodik, onaj kriminalac i neosuđeni ratni zločinac Stevandić i svi drugi u genocidnom entitetu i oni imaju onoliko šansi proitv BiH i Bošnjaka koliko im mi to dopustimo. Da, R BiH na prvom mjestu!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: