MIDAN TULEK SPASAVA ČETNIKA POBINA

Prostačko reagiranje Midana Tuleka na dio knjige Sabahudina Šehovića “Glavu dole! Ruke na leđa!”

MIDAN TULEK SPASAVA ČETNIKA POBINA

knjiga-1

Telefon je zazvonio u kući Sabahudina Dudina Šehovića. Kada je podigao slušalicu, na drugoj strani žice čuo se glas zajapurenog Midana Tuleka koji je bio toliko ljut da je jedva izgovarao riječi.

“Robin je sve izmislio. Ti i Ibrahim lažete! Jebem vam majku svima!”
Midana Tuleka je razljutio dio Dudinove knjige u kojem Zaim Halilović – Robin svjedoči o zločinu nad muslimanima Varcar Vakufa koji je u Oborcima počinio i Slobodan Obradović zvani Pobin dok su kao srpsko roblje bili izloženi mučenju, pogibelji, iznurovanju glađu, premlaćivanju, preživljavanju u uvjetima nedostojnim hajvana. Zločinačko Pobinovo ime više je puta po zlu spomenuto u Dudinovoj knjizi “Glavu dole! Ruke na leđa!”
Zaim Halilović – Robin svjedoči kako Pobin jest tukao i Midana Tuleka, ali Midan ugoni Robina u laž, urla na telefon i psuje u uho Didinu majku nazivajući ga lažovom. Časti tako mene, ne ne zaboravlja potresti ni moju, ni Robonovu majku!
Evo svjedočenja Zaima Halilovića – Robina objavljenog u Dudinovoj knjizi:
Zločinačka predigra genocida Varcarana u Oborcima Slobodan Obradović Pobin je kao lešinar išao za svojim žrtvama, pa je stigao i na Komar. Oborci su sedam-osam kilometara
udaljeni od četničke Komande na Komaru, negdje na pola puta prema Donjem Vakufu.Tu je bio smješten mobilizirani radni vod, a Pobinu nije bilo teško pješice dolazitis Komara u Oborce i premlaćivati nedužne građane, pa se pješice, onako četnički-herojski ponosito vraćao nazad. Bio sam u grupi koja četničkih robova, ali igrom sudbina nas desetak su odvojili ranije i od one grupe koja je strijeljana je strijeljana u Oborcima. Bili smo smješteni u prizemlju zgrade Željezničke stanice u Oborcima. To je bilo u februaru 1993. Bilo je studeno, spavali smo na podu, uslovi nikakvi, kruh star pet dana, mogao bi njime ubiti čovjeka, hrana ni za napoj. Došli sumo umorni i gladni, mokri do kože nakon što smo cijeli dan sjekli drva za četničku birtiju „Ranč“ ispod Komara.
Tu večer smo sušili našu mokru odjeću i obuću na peći. Hamo Šehović je kad bi ujagmio priliku brao koprive na mjestima gdje su još virile iz snijega i pravio nam čaj.
Do tada, svi smo bili više puta premlaćeni. Naročito smo se loše proveli na kopanju rovova za četnike kod Sela Šahmana u okolini Bugojna gdje su nas udarcima kundacima povaljali
po zemlji. Meni su pokušali odvaliti bubrege, ali sam se nekako izmakao. Život se odavno pretvorio u stalni strah za goli život jer nikad ne znaš šta kakvo ti zlo četnik smišlja i kakvim će te zlom iznenaditi.
Po takvoj studeni i snijegu nije bilo teško mrkonjićkom četniku Pobinu da sa Komara gdje im je bila četnička komada, pješice dođe u Oborce sa još dvojicom četnika da bi
odmeračili nad svojim robovima. Počeli su nas provocirati, maltretirati, pa tući. Pobin se
razgoropadio. Bio je prvog mene digao, pa Hamu Šehovića, udario ga je i povrijedio mu već ozlijeđeno oko. Onda je tukao Dinku Medića i spominjao zimnicu koju je Medić nabavljao
kao sindikalac u „Manjači“ i koja je dijeljena radnicima solidarno i pravedno koliko je ko uplatio, na rate. Mada nije bilo hinle u toj raspodjeli, Pobin se okomio na Medića.
Dinko Medić nije mogao ustati koliko ga je Pobin krvinički premlatio. Isto tako je žestoko isprebijao Midana Tuleka. Tukao je i Rešada Gačića. Jednog po jednog izvodio ih je
napolje i mlavio, tako da ih je udarcima povaljao u snijeg. Dinko Medić i Midan Tulek su nakon tog ničim izazvanog Pobinovog zločina u našoj „spavaonici“ nekoliko dana
ležali na podu nepomično, nisu se mogli pomaknuti, a kamo li ustati.
Veliki, veliki je ratni zločinac taj Pobin. Gledao sam ga kako zapišava našu džamiju. Jednog je roba na radnoj obavezi natjerao da zine da bi mu se pomokrio u usta. Veliki, veliki ratni zločinac, a na slobodi!“
(August 2016.)
Ovo svjedočenje je još jedan dokaz kako je nad muslimanima Varcar Vakufa počinjen genocid – protupravnim zatvaranjem, prisilnim radom, te duhovnim i fizičkim maltretiranjima u vrlo surovim uvjetima preživljavanja, taman da Pobin nije ni poprijeko pogledao Midana Tuleka.
Ovo svjedočenje je dokaz da po paragrafu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida Pobinovo zlodjelo spada u genocid – jer Pobin je znao za opći plan iskorjenjivanja muslimana i katolika Varcar Vakufa – na ovaj ili onaj zvjerski način. Stoga,  uz mnoga druga zlodjela, nije mu bilo teško silaziti s Komara u Oborce po duboku snijegu i studeni da bi se namečio “Turaka.” Midan tvrdi da   njega nije dirao, a za druge koje jeste – njga nije briga!
To što je i ovaj zločin kao dio genocida ostao nekažnjen, kriva je uglavnom dejtonska vlast koja ne progoni ratne zločince poput Pobina, Škorinog, Videkanića, Čulića, Markovića, Kačarevih.
Što je gore, ne progone ih ni oni koji su prošli kroz njihove šake, ili su bili svjedoci zločina za koji oni zločince ne terete. Da pače, takvi ih spasavaju od sudskog progona svojom šutnjom.
Midan to čini pričom kako ga Pobin nije dirao!
Pokušavajući pobiti svjedočenje supatnika – srpskog roba Zaima Halilovića Robina koji tvrdi da jest,Midan Tulek pušta niz vodu Zaima, psuje majku i moju, Robinovu i Dudinovu, naziva nas lažovima – sve da bi spasio od odgovrnosti jednog u nizu notornih četnika, krvnika, zločinca. U kranjem slučaju, Midan ne samo da amnestira Pobina, nego i negira genocid. Nazivajući nas lažovima, on dovodi u sumnju kredibilnost svega onoga što je ne samo possvjedočio Robin, nego dovodi u sumnju i sve ostalo napisano u Dudinovoj knjizi – čime on pruža slanu ruku četnicima zločincima kako bi ostali nekažnjeni…
Kako je moguće da Zaim Halilović – Robin izmisli da je Pobin tukao i Midana Tuleka. Zar se njemu, Robinu, i samom premlaćivanom, nije u u sjećanje zauvijek urezala patnja njegovih sugrađana, pa da je ime Midana Tuleka izmislio? Zašto bi to radio kod tolikih Pobinovih žrtava?
Mogao je Midan Tulek reagirati na sasvim drugi, pristojan ljudski način, osobe koja je propatila od srpskih zločinaca, ni kriva ni dužna, pa da njegovo reagiranje bude prihvatljivo, čak i ako je tačno – da NJEGA Pobin nije dirao, čak i da je Robin sve izmisilio, a da smo Dudin i ja lašci koji smo to prenijeli u knjizi.
Fraza (vjerovatno laž) kako Midana Tuleka Pobin nije degenječio, podsjeća na frazu koja se često mogla čuti od onih koji su ostali u okupiranom Varcar Vakufu, ako bih neko telefonom i pitao kako im je:
“Niko nas ne dira.”
Biva, po tuđoj sto ščapova, neka komšije i sugrađane četnici hapse i odvode na logor, neka ih ubijaju, neka ih progone, otimaju imanja, pale kuće, ruše džamije i crkve…, neka gori Foča, neka granatiraju Sarajevo…, neka krv teče potocima – glavno je da mene niko ne dira.
Kako to, da su takvi koje niko nije dirao, poput Midana Tuleka, a ima ih na stotine – stigli na sjever Europe, ili Australiju, Canadu, Ameriku? Mora da su od dragosti napustili svoj grad, počupali sve korijenje, budzašto rasprodali imetke…, a Tulekovi stigli u Kruhare ostavivši kuću i dućan četncima za sitne pare.
Ako Pobin nije dirao Midana Tuleka u Oborcima, zar je njemu svjedno što je postao srpski rob kulučeči na radnoj obavezi kao i oni koje je Pobin mlavio! Kako to kad ga niko nije dirao – da se nađe na prvim četničkim linijama na radnoj obavezi – u ropstvu bez ikavih ljudskih prava – gdje je mogao stradati i od četnika i od metka boraca Armije RBiH?
Pa da niko nije dirao Tulekove, a pogotovo Midana, nego da su dragovoljno napustili svoj grad, zar i on nije svjedok kako je četnik – u ovom slučaju Pobin – dirao, to jeste premlatio druge na njegove oči. Umjesto toga, on ga sada vadi četnika iz zločina…
Zar Midan Tulek nema ni trunke suosjećanja sa drugim, pa da makar osudi taj i druge zločine nad nedužnim sugrađanima, da kaže Didinu, recimo ovo:
“Znaš šta Didine, pročitao sam onaj dio tvoje knjige gdje svedoči Robin. Robin je vjerovatno  pobrkao imena. I ne pobrkao, mlavili su ga ko konja. Možda mu se u strahu učinilo da je i mene Pobin tukao kao i druge koje spominje, možda mu se priviđa da sam ležao nepomično nekoliko dana nakon što me je Pobin premlatio. Ali, istina je da je Pobin dolazio sa Komara po duboku snijegu i studeni i tukao moje prijatelje i supatnike (poimenice!) – to nezaštićeno i izmučeno srpsko roblje, ali nekako je tada mene zaobišao… Dudine, skidam ti kapu što si i taj događaj uz pomoć srpskog roba – svjedoka – Zaima Halilovića uvrstio u svoju knjigu. Skidam Ti kapu što niti šutiš, niti se bojiš istine, a četnika pogotovo! Spremen sam u svako doba posvjedočiti o tome šta je – ne samo Pobin radio od nas, ni krivih ni dužnih, makar sam ja svoju guzicu tada čudom spasio.”
Ali to bi bio neki drugi film koji sigurno nećemo gledati. U ovom glavnu ulogu igra Midan Tulek, a taj film je strava i užas – još jedan u nizu dokaza o našem kukavičluku, srbovanju i po svaku cijenu spasavanja ratnih zločinaca. Ratni zločinci će možda zbog toga pokušati iskaliti bijes nad Robinom, Dudinom i nadamnom. Na to smo sva trojica već navikli, ali niti ćemo oprostiti, niti zaboraviti, ni četnicima, a ni Midanu niti njemu sličnim.
Midan će sutra, kao srpski narodni heroj možda za šank sa Pobinom kada navrati u Varcar, jer njega Pobin nije dirao…
Midan Tulek ne da Pobina, iz samo njemu znanih razloga, pa niz vodu pušta i Robina i Dudina i sve one koji su ili nisu dopali Pobinovih šaka. Uz to im potresa mrtve majke.
Mogli su Pobin i četničija pobiti čitavu Riku, Zborište, Zavakuf, Čaršiju, ali glavno je da su nekoga – poput Midana Tuleka zaobišli – pa su im svi zločini oprošteni. Mogli su Kačarevi svšta učiniti, ali njihove žrtve i dalje javno prijateljuju s njima! Ovakva reagiranja poput Midanovog i šutnja mnogih, prijateljovanje sa zločincima – slana su ruka četnicima. Nekažnjeni zločin će se ponoviti.
U glavi Midana Tuleka  ugrađen čip koji ne razaznaje zlo od dobra.

To je čip kukavice kojemu je važna njegova guzica, sve tobože pod firmom borbe za istinu, a za drugim ga nije ni mukajet. To je čip četničkog dodvorice.

P.S. Dudin mi piše kako neće Midanu oprostiti potresanje mrtve majke. Treba li reći da neću ni ja, a vjerujem i Robin.

One Reply to “MIDAN TULEK SPASAVA ČETNIKA POBINA”

  1. Midan Tulek ne mogu da povjerujem daje KUKAVICAda prizna daga je krivonogi Cetnik Pobin premlacivao Pa taj pobin je jedno obicno sranje niko i nista d
    bio doso vakat kada je doslo njegovo jadno vrijeme da senluci Pokazao je koja je kukavica premlacivo i klao goloruke ljude taj hostopler je jedna obicna NULA e moj Tulek kako mozes da prikrivas istinu jadan ti bio napadas covjeka koi je svojim ocima gledao sta rade sa tobom Mozda te sramota da kazes mozda to sto ti napadas Ljude koi znaju o tome je ZASTITA ZLOCINA moj Tuleku sram te bilo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: