Prof Boyle Bakiru IZETBEGOVIĆU: PRIZNAO SI DA NIŠTA NIJE URAĐENO NA REVIZIJI TUŽBE – TO JE SABOTAŽA OD POČETKA

bakir N1
Bakir Izetbegović na N1 TV – potvrdio tvrdnje prof. Boyle da ništa nije urađeno za devet godina na reviziji Tužbe: SABOTAŽA OD POČETKA

O kritikama Francisa Boylea kako nije dovoljno uradio da tužba BiH protiv Srbije uspije.

Ne znam šta gospodin Boyle misli da sam trebao uraditi i i zna šta sam ja radio, tako da ne bih komentrisao njegove izjave. Tužba je moguća. Užasne su se stvari desile u BiH i neko je kriv za njih. Potreban nam je novi dokaz, u ovom času ga nemamo. Da li će on iskrsnuti nakon udubljivanja u kompletan sadržaj presude Karadžiću, vidjet ćemo. Taj posao će raditi profesionalci, a ne Izetbegović. Ako ga bude, ja ću biti taj koji će dati logističku i političku podršku da to radi. U jeku rastućih tenzija između Beograda i Sarajeva ekskluzivno u N1 na 1 govori predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i odgovarao na pitanja da li se haške presude koriste u predizborne svrhe, da li će BiH Vojislava Šešelja proglasiti nepoželjnom osobom, da li moguća revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Pogledajte video.

***

Nakon dvije haške presude, Radovanu Karadžiću i VojislavuŠešelju, koliko je proces pomirenja usporen?

– Ako smo preživjeli sve ono što smo preživjeli od ‘92. do ‘95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživjet ćemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmjerene reakcije, preteške riječi… Proces pomirenja nema alternative

Presuda Šešelju izazvala je burne reakcije u regionu?

– Prvo, presuda Karadžiću je izazvala neke nervoze, bojazni u Srbiji i neka upozorenja, jedna presuda koja nije srazmjerna zločinima. Karadžić je za najteže zločine dobio kaznu koja nije najteža. Onda je Šešelj za užasne zločine dobio oslobađajuću presudu. Mi ćemo nastaviti tražiti pravdu za ovu zemlju nakon svega što su njeni narodi prošli, nećemo se povlačiti. Ako bude šanse, novih dokaza da tražimo pravdu s obzirom na ono šta je Srbija za vrijeme Miloševićevog režima uradila i divljanja četničkih hordi, dobili smo upozorenje da ćemo mi biti krivi za spiralu nasilja koja će se eventualno tada desiti. Ne smijemo odustati od traganja za pravdom.

Da li će to biti novi povod za nove verbalne sukobe?

– Da, naravno. To će biti novi povod za nove nervoze i reakcije kakve imamo sada. I gore. Samo gore od toga je odustati od traganja za pravdom za svoj narod i svoju zemlju. Ko sam ja da odustanem? Zar ja smijem odustati? Zar smijemo dopustiti sebi autocenzuru, razmišljati o tome kakve će biti reakcije biti pa odustajati od toga? U ovom času mi nemamo takvih dokaza, da li će ih biti, vidjet ćemo.

Vučić je kazao da više neće govoriti o Bosni i Hercegovini?

– Bilo je zločina na svim stranama. Brojke su neumoljive. Nije ista stvar ubiti jednog čovjeka i hiljadu ljudi. Kao što smo mi imali unutarnji sukob u opkoljenom Sarajevu i zaustavili zločine na Srbima koji se jesu dešavali. Mi smo ‘93. BAKIRbili spremni na takvu stvar da se međusobno sukobimo kako bismo zaustavili zločine nad Srbima. Te se brojke ne smiju izjednačavati. Ako je Vučićeva ruka pružena i dalje želi razgovarati sa Bošnjacima, mi smo tu. Samo mi sebe nećemo reducirati, tragat ćemo za pravdom do kraja i neka to ne očekuje od nas.

Hrvatska će zabraniti ulazak Vojslavu Šešelju u tu zemlju. Da li postoji šansa da Šešelj bude proglašen nepoželjnom osobom u BiH?

– U konstalaciji odnosa kakvi su kod nas gdje neki slave to što je Šešelj oslobođen, teško da možemo postići konsenzus. Tako da ne bih tu prognozirao šta će tu biti. Sasvim je jasno kakva je bila uloga Šešelja. Ovi što mu daju podršku treba da dobro razmisle šta o sebi govore dajući njemu podršku.

Vi biste podržali inicijativu da se Šešelju zabrani ulazak u BiH?

– Apsolutno. Za čovjeka koji je ohrabrivao zločine koji su se desili ne bi trebalo biti mjesta u BiH.

Da li ćete se sresti sa Vučićem u Mostaru?

– Nije tražio sastanak sa mnom. Za sada nema prijedlog s njegove strane za jedan takav sastanak. Pristao bih na sastanak i tada bi trebali iskreno da razgovaramo. Vrijeme je pred nama. Radit ćemo na pomirenju. BiH nikome neće dopustiti šta je njeno pravo, šta smije a šta ne, da nas upozoravaju… Bit ćemo koliko god mognemo stabilizirajući faktor na Balkanu.

Izetbegović je kazao da će odnosi između Srbije i BiH ići nabolje jer ne postoji druga alternativa.

“To je potreba i interes i država i naroda. Šta je alternativa? Neki novi konflikt koji neki pokušavaju da izazovu. To nije naša strana sasvim sigurno. Mi tragamo za pravdom i to je sve. Mi se ne postrojavamo, ne urezujemo krstove po ljudima, ne napadamo crkve kao što neki napadaju džamije.

***

Kopletan prilog N1 TV na

http://ba.n1info.com/a89127/Vijesti/Vijesti/Izetbegovic-porucio-Vucicu-Tragat-cemo-za-pravdom-do-kraja.html

 

Odgovor prof. Boylea na inetrvew Bakira Izetbegovića na N1 TV:

Francis-Boyle - CopyBAKIR IZETBEGOVIĆ JE PRIZNAO DA ZA DEVET GODINA NIJE URAĐENO APOSLUTNO NIŠTA NA PRIKUPLJANJU NOVIH DOKAZA ZA REVIZIJU TUŽBE ŠTO JE SABOTAŽA OD POČETKA

Prof Boyle: Dakle, Bakir priznaje da je nije učinio apsolutno ništa za proteklih devet godina na pripremi prijave za reviziju Svjetske sudske presude 2007. godine. To je moja tvrdnja koju sam sam iznio u razgovoru sa novinerem N1TV prije dava dana. Sabotaža od početka!

Tužba za genocid protiv Jugoslavie — Srbije i Crne – je dosljedno i namjerno sabotirana od 1996. godine.

Profesor Francis A. Boyle

Generalni zastupnik za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnim sudom pravde sa izvanrednog i opunomoćenog ovlašćenja Imenovanje njegova ekselencija predsjednika Alije Izetbegovića – RIP

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: