Na margini jednog teksta u “Oslobođenju” – KO PORUŠI BANJALUČKE DŽAMIJE?

gordanaPoštovana gospođo Katana!

U svom tekstu pod naslovom “Svečano otvaranje Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci zakazano je za 7. maj – Svaki kamen Ferhadije ponovo je na svom mjestu,” u podnaslovu stoji ovo:

“Na dan kada je prije 23 godine u bezumlju etničke mržnje srušena Ferhad-pašina džamija, održat će se svečana ceremonija njenog otvaranja.”

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/svecano-otvaranje-ferhadpasine-dzamije-u-banjoj-luci-zakazano-je-za-7-maj-svaki-kamen-ferhadije-ponovo-je-na-svom-mjestu

Jednu rečnicu u tom svom tekstu počeli ste ovako:

“Od okončanja rata Islamskoj zajednici trebalo je punih šest godina da dobije saglasnost lokalnih i entitetskih vlasti za gradnju Ferhadije…” pa ste u istom dahu – nastavili ovako:

Svečanost polaganja kamena temeljca te 2001., unatoč prisustvu velikog broja političkih zvaničnika iz BiH i visokih dužnosnika međunarodne zajednice, pretvorila se u eskalaciju etničkog nasilja… nezabilježenog nakon rata u BiH. Na meti razjarenih nacionalista našli su se okupljeni vjernici, kamenovan je Medžlis Islamske zajednice, Murat Badić životom je platio to što je vjernik, musliman.”

***

12191963_10204902544787849_2923397362185318069_nOsvrnuću se na Vaše pisanje:

Možda Vi kao banjalučka  dopisnica “Oslobođenja” ne poznajete bližu povijest niti tematiku toga grada, ili  događaje, – ili imate strah – možda od Dodika – aktere i čnjenice namjerno prešućujete. Na znam, ali znam da Vas je Dodik vrijeđao  na nacitičkoj i rasnoj osnovi bez razloga i povoda.  Siguran sam, međutim,  kako pišete nedorečene tekstove – namjerno izbacujući važne povjesne činjenice.

Naime, niste odgovorili na jedno od pet novinarskih pitanja: Ko – je sušio banjalučuke i još oko 1.000 džamija u RBiH, mada se bavite tom tematiikom u svom tekstu.

Ako vjerujete Ustvanom sudu dejtonske BiH, onda ste mogli – na osnovu odluke toga Suda (sic!)  – maker uzgred –  spomenuti kako RS nije odgovorna za taj barbarizam, a svi bi trebali znati da – jeste.

Mogli ste se pozvati na tu sramnu presudu i reći  – kako su se džamije srušile same od sebe – ili ih je poobarao jak vjetar. Zato ih je trebalo ponovo graditi – uglavnom muslimanskim parama, sakupljati kamen po kamen, ali nikad sakupiti sve – niti obnoviti džamiju kakva je nakad bila.

 

ruševine 1
Ostaci banjaluke Ferhadije – snimak Bedrudina GUŠIĆA, tadašnjeg predsjednika Odbora IZ Banja Luka; nn se – za razliku od Dušana Kecmana kojeg spominje novinarka Katana, nije bojao za svoju glavu za snimke porušene džamije  koji su obišli svijet i svjedočili o četničkom barbarizmu – kojeg se danas pokušava zatapkati i amnestirati, pa i napisaima “Oslobođenja”

Čitajući Vaš tekst, ne znamo KO sruši džamije, pa možemo sumnjati na sve i svakoga.

 

Vi kažete da je Ferhadija srušena “u bezumlju etničke mržnje.”

Pitanje je – čije mržnje?

Jesu li to Banjalučani – muslimani – Bošnjaci mrizli nekoga – Srbe u ovom slučaju – pa su zbog te mržnje oni – Srbi – četnici – za osvetu – srušili im Ferhadiju i druge džamije?

Da Vam pomognem, mada sam svjestan da Vašem sljepili lijeka nejma – Srbi su ti koji su u jeku njihove ničim izazvane etničke mržnje barbarski srušili džamije. Oni su – prognavši terorom desetine hiljada Banjalučana starosjedilaca – napravili od Banje luke najprognaniji grad u bivšoj Jugosaviji.

Možda ćete tu spoznaju ugraditi u neki svoj budući tekst.

Možda će Vaš tekst gospođa glavna urednica „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović dati prevesti taj Vaš tekst na engelski jezik – pa će ga putem interneta moći pročitati i neki Amerikanac ili Englez  – i pitati o člijoj se to etičkoj mržnji radi i ko je to rušio dažmije tokom nepostojećeg rata, za vrijeme četničke vlasti – u Banjoj Luci.Budući da ih obnavljaju muslimani, lahko bi mogao zakljušiti da su ih oni i porušili. Uostalom, četnici su to davno tvrdili, čak i u švedskim novinama.

Počeli ste jednu rečenicu i ovako: “Od okončanja rata…” a odlično znadete da rata nije bilo u Banjoj Luci. Građevinsku dozvolu za obnovu Ferhadije, da je imlo pravde – nije terbalo ni tražiti, jer četnici su je srušili svojom samovoljom. Osim toga, veliki dio Banje Luke podignut je na vakufskom zemljištu i to uzurpacijom i dozvolom  tih i takvih vlasti!

U Banjoj Luci su za sve vrijeme rata i agresije, genocida, teških zločina, progona… vladale srspke – četničke vlasti.

One su vršile teror, ubijanja i progon muslimana. Tutnule su u ruke srpskim minerima ekploziv, pa držeći im stražu i svijeću – mineri su kao produžena ruka čenićkih vlasti – srušili (i) banjalučke džamije.

IMG_9915Četnici – kao lokalne I entitetske vlasti – nisu dozvolili IZ da ona odveze ostatke Ferhadije niti ikoje druge džamije na neko sklonito mjesti kako bi –  kada se steknu uslovi (poslije rata, pod okupacijom, sic!) džamije mogle obnoviti muslimanskim parama. Time su amnestirali, uz pomoć “zemalja prijateljica Ferhaidje” – i genocid i urbicid, a Vi svojim tekstom to i sami.

Napisali ste i ovo: “Na meti razjarenih nacionalista našli su se okupljeni vjernici, kamenovan je Medžlis Islamske zajednice, Murat Badić životom je platio to što je vjernik, musliman. Mjesec kasnije policija je ipak odradila ono za što je plaćena. I dok se polagao temeljac, na ulicama Banje Luke vođen je pravi rat između predstavnika zakona i protivnika izgradnje Ferhadije.”

Ko su “razjareni nacionalisti” – ni na to pitanje niste odgovorili.

Ko je ubio Murata Badića – opet Vam maca pojela jezik.

Ustvrdili ste da je prilikom ponovnog pokušaja “policija uradila svoj posao,” – što je nonsens. Kakav je to dobro urađen posao ako se na ulicama vodipravi rat između predstavnika zakona i protivnika izgradnje Ferhadije,” kako ste napisali.

Ko su pritivnici izgradnje Ferhadije – i na to pitanje ste vješto zaobišli pravi odgovor.

Kako to da iz naftalina izvlačite Duška Kecmana, a ne upitate se koliko je list „Politika“ – čiji je dopisnik iz Banje Luke bio, doprinijela etničkoj mržnji, gencoidu, urbicidu, progoni, barbarizmu i rušenju džamija i u Banjoj Luci.  Da li to i “Politiku” perete od svake odgovornosti?

I još jedna napomena – nije tačno da je svaki kamen Ferhadije na ponovno na svom mjestu jer to je nemoguća misija.

Gospođo Katana!

Zaista je puno pitanja na koje ste  morali odgovoriti u svom tekstu, a niste.

Ako mislite da je Vaše ushićenje o otvaranju džamije dovoljno, varate se jer je ono podvala za naivne.

Ako mislite kako neko ozbiljan danas drži do Vas, Vašega napisa i lista u kojem je objavljen, u zabludi ste.

Jer, umjesto da se služite istinom, Vi istinu namjerno skrivate.

Zbog toga i Vama a i IZ je važno obavijestiti čitatelje “Oslobođenja” i javnost kako je Dodik među počasnim gostima – kao da je on Ferhad-paša koji je gradio, a ne nastavljač one politike koja je srušila Farhadiju,  pokušavajući i uništiti Bošnjake i RBiH.

Nakada antifašistički list, „Oslobođenje“ danas vodi pročetničko i proustašku uređivaku politiku – prije u izvedbi glavne urdenice Senke Kurtović, danas Vildane Selimbegović. Svoj doprins u skrivanju istine – dajete i Vi.

Ibrahim HALILOVIĆ

4 Replies to “Na margini jednog teksta u “Oslobođenju” – KO PORUŠI BANJALUČKE DŽAMIJE?”

 1. Tijekom rata imali smo punu kuću izbjeglica iz Banja luke u kojoj nije bilo rata. Bili su to moga supruga Franje najbliži rođaci. Ovdje se rodio i unuk Franjinoga brata, A danas žive u Hrvatskoj i diljem svijeta. Natjerali su ih iz Banja luke tako što su im u kuće ubacivali bombe, mušku djecu hapsili u racijama po Banja luci i odvodili u logor na Manjači , prijetili im itd, a naravno da su svi prethodno dobili otkaze na poslu. Pa što im je drugo preostalo nego se iseliti

  1. Strašno što se ljudima dogadjalo u B.Luci,Da li su danas prazne kuće i stanovi ili su ih možda naselile izbjeglice iz nekog drugog grada ?

   1. Moguće je, gospodine Milane Popadiću, da je dio Banjalučana svoju imovinu rasprodao u bespcijenje. Moguće je da su neke kuće i danas prazne. Nekolicina Banjalučana se vratila u taj potpuno posrbljeni grad – gdje su i topinimi promijenjeni i posrbljeni, gdje vladaju oni koji su ih istjerali iz njihovih gospodskih bosanskih, šeherskih, kuća i avlija, baši i ružičnjaka…, iz njihovih života…
    Sigurno je da su se u kuće izbjeglih Banjalučana uselile izbjeglice iz Knina, recimo. Ali, je isto tako sigurno, da se ni jedan Banjalučanin nije uselio u ičiju kuću u Kninu.
    Ako se uselio recimo u neku srpsku kuću Bihaću, platio je ili zamijenio za svoju na što ga je silom primorala ona ista zločinačka politika – koja je početak naše tragdije kojoj se kraj ne nazire – koja je Banjačučane silom natjerala iz njihovog grada u kojem su bili starosjedioci.
    Ta politika je srušila i banjalučke i još oko hiljadu drugih džamija o čemu je ovdje riječ.
    Gospođa Katana je dobitnica međunarodne nagrade kao borac prtiv poricanja genocida.
    A šta je u Banjoj Luci bilo, ako nije i genocid i urbicid – koji Katana pokušava prikriti. Poreći!!!
    Zločinačka velikosrposka i veliko-hrvatska politika – uzork su i posljedica tematike koju dotiče Vaše pitanje, a kojom se djelimice bavi i moj odgovor na tobožnju amneziju Gordane Katane na notorne istine, na koje i Vi, gospodine Popoviću, očito zatvarate oči i postavljate potpuno deplasirana pitanja u stilu – “Ma svi smo mi isti, svi su činili zločine, progone.”
    Nismo, Popadiću!
    Postoje uzroci i postoje psoljdice.
    Prognani Banjalučani nemaju pravo glasa kao ddržavljani RBiH, a ako su i popisani u prošlom popisu, Dodik i bratija ih pokušavaju izbrsati.
    U sto vrijeme, šakom i kapom su dijeljena državljanstva onima koji su – – uselili u njihove kuće.

 2. Hvala Ibrahime, u ime svih istinoljubivih i slobodoljubivih Banjalucana, prije svega, i svih drugih koji ljube Istinu i Pravdu, te u moje licno ime za ovaj osvrt. Puno si cinjenica iznio a koje je autorica teksta na kojeg se osvrces, presutjela ili zaobisla. Puno toga i ja znam, mozda najvise kada je rijec o rusenju Ferhadije i ostalih 15 banjaluckih dzamija, toku i okolnostima njene obnove te pripremama za skorasnje otvaranje, ali o tome mozda jednom drugom – specijalnom prilikom. Ti si, jednostavno, odrzao besplatan cas iz profesionalnog novinarstva mojoj sugradjanki Gordani Katani.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: