NAČELNIKU OPĆINE MRKONJIĆ-GRAD (Varcar Vakuf) DRAGANU dr. VOĐEVIĆU PREDATA PETICIJA GRAĐANA ZA PROMJENU NAZIVA NEKIH ULICA – ŠTO JE NAIŠLO NA RAZUMIJEVANJE I PODRŠKU

Sedmog septembra ove godine primio me srdačno i predusretljivo u svom kabinetu, načelnik općine Mronjić-Grad g. Dragan dr. Vođević kojem sam uručio Peticiju sa potpisima nekoliko stotina građana kojom se traži promjena naziva nekih ulica u Mrkonjić-Gradu. Peticija je potpisana prije dvanest godina i do danas nije stigla u prave ruke, i pored pokušaja.

Preporučenom poštom poslao sam Paticiju sa sadržajnim i detaljnim na činjenicama utemeljenim prijedlozima za promjenu naziva nekih ulica na adresu načelnika i odgovarajućih službo Skuštime općine davne 2010. Kada sam došao u rodni grad toga ljeta, otišao sam u Pisarnicu Općine i raspitao se za Peticiju. Nije joj bilo traga u prispjeloj pošti. Koji dan kasnije, predao sam primjerak Peticije na Pisarnici uz potvrdu o prijemu. Od tada se Peticiji potpuno gubi trag.

Desetak godina kasnije, tražim prijem kod načelnika g. dr. Vojvodića a kao razlog navodim prdaju te Petcije, te rješavanje nekih privatnih pitanja.

Mjesec dana nakon najave, primio me vrlo ljubazno,

Načelnik, a svi koji su omogućili ovu oosjeti iskazali su visok stepen kulturnog ophođenja. Uskratili su mi čekanje na prijem u holu gdje je portirnica, ljubazno odveli u sekretarsku kancelariju, izvinili se što je došlo do kašnjenja u rasporedu prijema. Ispred mene prijem su čekale još tri osobe.

Za to vrjeme, dok ćekam prijem, kroz glavu mi lete misli u daleke 1970.-te kada me je pokojni Uroš Anđelić zaposlio u Informativnu službu Općine. Pokrenuo sam tada informativni bilten, kasnije sa Ivanom Lovrenovićem “Mrkonjićke novine,” u međuvremenu sam postao honoratni dopisnik TV Sarajevo., po nagovoru Anđelića koji mi je kupio kameru, Lovrenović i ja smo uz pomoć Anđelića srikupili građu i napisali prvu fotomonografoju općine Mrkonjić-Grad.

Sve to je bilo moguće zahvaljujući općoj atmosferi općeg razvoja grada i Općine, napretka, koju je kreirao i provdio tadašnji predsjednik Općine Uroš Anđelić sa svojim suradnicima. Svaki naš prijedlog Amđelić je rado prihvatio i odobrio, govorećkako da pisati nije isto kao orati i kopati. Pred njegovim kabinwetom nikad nismo dugo čekali na prijem.

Uroša Anđelića odavno nema među živim, ali njegov duh lebdi ovim gradom, osjećam ga i u ovoj kancelariji dok čekam prijem kod načelnika dr. Vođevića.

Jedan je Uroš Anđelić u povijesti ovog grada; često ga poredim sa utemeljiteljem grada Mustafa-agom Kizlar-agom. Imena i djelo i jednog i drugog nisu obilježena u gradu na odgovarajući ilimakakv način. Grad je u međuvremenu postao mjesto obilježeno povijesnim i mitskim ličnostima srpske povijesti. U pismenoj poruci pred prijem kod načelnika Vojvodića napisao sam kako povijest grada nije isključivo srpska, da pače.

I dok mi se misli vraćaju u vrijeme i prostor koji je ispunjavao Uroš Anđelić, pa sekretar Općine Mirko Milić, sekretarica Rista Živković, Raif Žerić, Jakov Kelava, Veselin Maoduš, stranke ulaze i izlaze iz Načelnikove kancelarije.

Na stoliću pokraj kojeg sjedim, listam Turistički vodič Mrkonjić-Grada, a kroz glavu mi prolijeću davne slike rađanja prvog turistiočkog prospekta na kojem smo zajednički radili Uroš Anđelić, Ivan Lovrenović i ja preko zagrebačke “Narodne knjige.” Tada smo štampali i bogat izbor razglednica. Ima tome haman 50 godina.

Najzad, otvaraju mi vrata Načelnikovog kabineta gdje me srdačno dočekuje g. Vođević. Nastojim biti kratak u vezi sa Peticijom o promjeni naziva nekih ulica u Mrkonjić-Gradu. I, nakon kratkog podsjećanja na gluhe uši u Općini na ovu Peticiju, konačno dobra, ohrabrujuća vijest. Načelnik dr. Vođević rado prihavata ponuđenu kopiju Peticije, savjetuje da je zvanično predam na protkol i kaže kako će odmah nakon izbora raditi na tom problemu, da su im dragocjeni svaki konstruktivni prijedlozi, čak i ako se radi samo o jednom, a ne o stotinama potpisnika.

Nakon krakog iznošenja mojih ličnih problema, te razumijevanja i savjeta g. Vođevića, predlažem da se fotografiramo. Rado prihvata.

Zahvaljuem se g. Vođeviću na prijemu podsjećajući ga na čestitku koju sam mu uputio nakon izbora za načelnika. Tada sam mu napisao da se nadam kako će biti jednako dobar načelnik za sve građane, kao što je bio dobar liječnik u Jajcu za sve pacijente.

Izgleda da sam potrefio.

Sadržaj Peticije možete pročitati klikom na link:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: