Pismo upućeno Bakiru Izetbegoviću, Denisu Zvizdiću i Željku Komšiću: NA OSNOVU USTAVNOG ZAKONA IZ 1995., DOMAĆEG I MEĐUNARODNOG PRAVA, PRESUDA UN-OVIH SUDOVA, IUS COGENS NORME,REFERNDUMA IZ 1992.., ODMAH SAZOVITE PARLAMENT I PROGLASITE REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU JER JE DODIK SRUŠIO IONAKO ILEGALNI DAYTONSKI USTAV

Predsjedniče Predstavničkog/Zastupničkog  doma Parlamenta (R) BiH

Predsjedniče Doma naroda,Predsjedavajući Predsjedništva!

Svjedoci smo potpune paralize ilegalnog daytonskog sistema koju dugo vremena izaziva  Milorad Dodik, predsjednik SSND-a i član Predsjedništva dejtonske BiH.

Umjesto što spašavate genocidnu RS i vašeg koalicionog partnera Milorada Dodika, umjesto što tražite i očekujete pomoć od međunarodne zajednice da riješi krizu kojoj ste i sami doprinijeli, ako u sebi imate i zehru osjećaja za pravo i pripadnost našoj Majci Bosni koja nas je sve rodila i odnjihala, a nejmamo druge niti bolje, ako želite dobro njenim građanima, morate odmah sazvati zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta i na osnovu Izbornog zakona usvojenog u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine 12. decembra 1995. godine,proglasite daytonski (ilegalni, nikad u Parlamentu usvojeni tzv. daytonski Ustav) nevažećim i odmah proglasite Republiku Bosnu i Hercegovinu vraćanjem u život jedinog važećeg Ustava Republike Bosne i Hercegovine. To uopće nije političko, nego pravno pitanje koje vi kao predstavnici zakonodavne vlasti morate izvršiti. 

Kao osnivač i administrator Facebook grupe koja broji preko 55.000 članova, a imajući u vidu da djelujemo 12 godina u potpunom medijskom mraku i ignoriranju od strane vaših daytonskih medija, , pišem vam ovo otvoreno pismo i podsjećam na slijedeće: 

“AKO SE INTERNACIONALNI MIROVNI SPORAZUM I USTAV NE BUDU SPROVODILI, REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA MOŽE PROGLASITI MIROVNI SPORAZUM NEVAŽEĆIM I NASTAVITI DJELOVATI KAO REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

Na znanje, citat iz jedino važećeg Ustava Republike Bosne i Hercegovine
ODBRANA REPUBLIKE
Član 154.

Neprikosnoveno je i neotudivao pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđeno uređenje Republike:Član 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore proti vneprijateljakoji je napao Republiku. Takvi akti su protivuštavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike.

Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo. .

Na znanje, citat iz Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RBiH od 12. decembra 1995.

“Član 1.

Republika Bosna i Hercegovina, ostvarujući svoja suverena prava, može svoje unutrašnje uređenje preoblikovati u skadu sa Ustavom Bosne i Hercegovine u okviru internacionalnog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

Član 2. 

Ako se internacionalni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu i Ustav Bosne i Hercegovine ne budu provodili, Republika Bosna i Hercegovina može proglasiti nevažećim internacionalni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu i nastaviti da djeluje kao internacionalno priznata, suverena nezavisna država u skladu sa Ustavom Republike Bosne i Hercegovine.”

Puno je pravnih razloga da se sastanu preživjeli zastupnici Skupštine RBiH koji su donosili ovaj zakon i da proglase povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine. O tome ne može odlučivati ni Dodik, ni Čović, ni Ivanić, ni Izetbegović Jr. niti ikoji Dejtonac, ma ko on bio. Mogu samo istinski patrioti ma ko oni bili.Dodatni razlozi zbog kojih treba proglasiti Republiku BiH:

1. Potpuna paraliza državnih (dejtonskih) institucija od strane Milorada Dodika i NS RS.2. Ustav RBiH koji je bespravno pogažen od strane Alije Izetbegovića, USA i međunarodne zajednice,  i delegacije RBiH koja je učestvovala u mirovnim pregovorima u Daytonu, za što niko nije imao mandat makar i pod izgovorom svjetskih sila da zaustave rat, što je u suštini negiranje genocida i Republike Bosne i Hercegovine!)

3. Deytonski mirovni Sporazum nije nikad usvojen u Parlamentu, pa je nevažeći.

4. Nikada nije sproveden u život Anex VII o povratku izbjeglica, pa je i zbog toga taj Sporazum nevažeći. (Umjesto da se na osnovu toga Aneksa VII proglasi Mirovni sporazum nevažećim i revitalizira ustavni poredak RBiH, u toku je incijativa o proglašenju Aneksa VII završenim, što je nedopustiv atak na domaće i međunarodno pravo, izbjeglice, pa čak i gaženje daytonskog Mirovnog sporazuma.) 

5. Dodik nekažnjeno stalno krši odluke Ustavanog suda, prijeti otcjepljenjem RS, njenim pripajanjem Srbiji; blokira i ruši državne institucije, izaziva permanentne krize, terororizira građane, huška na rat, naoružava policiju kao vojnu silu, nekažnjeno provodi kriminalne radnje na disoluciji i uništenju države, jača četnički pokret, usvaja  zakone Srbije i provodi ih u RS-u, pa je daytonski Sporazum i zbog svega toga nevažeći,6. Na osnovu presuda Svjetskog suda pravde za genocid i pojednačnih presuda izrečenim na Tribunalu ratnim zločincima za genocid, mirovni Sporazum je nevažeći. Nevažeći je i zbog kršenja Konvencije o sprečavanju u kažnjavanju zločina genocida, te ultimativne svjetske pravne norme ius cogens. Sve to vam daje za pravo proveđenje odredaba Ustavnog zakona iz 1995. i vraćanje u život legalnog Ustava RBiH, to jeste povratak na prethodno ustavno-pravno stanje – prije genocida.

7. Na osnovu nepobitne odluke građana na referendumu 1992. kojom su izglasali neovisnost i suverenost RBiH koja je kao takva primljena u UN. Dokumenti o prijemu u UN glase na ime Republike BiH, daytonski Sporazum (ustav kao njegov dio!) su pravno nevažeći. Da bi se derogirala referendumska odluka, morao bi se organizirati novi referendum i makar sa jednim glasom više osporiti referendumsko “DA” RBiH. Uostalom svi papiri za prijem RBIH u UN glase na ime RBiH.

(Vi političari, kao i dejtonski pravnici, doktori prava poput Kasima Trnke, nikada nećete posegnuti za ovim argumentima niti će pritisnuti vas političare privržene da se priklonite ideji neminovnog opstanka države RBiH da napravite taj korak. Uz vas je i daytonski hor poslušnih medija. Tako rof. dr. Suad Kurtćehajić tvrdi čak da je dejtonski Sporazum legalan i da za sve treba pitati Srbe. Vi, pak, u svakoj Dodikovoj neprilici spašavate ga i politički i finacijski, što činite i sada kao da Dodik nije izvršio puč i ukinuo daytonski Ustav. Takvi nas neće izvesti na selamet, neće ni međunarodna zajednica jer ona je kumovala Daytonu i drži ga se ko pijan plota, zadovoljna samo „neka se  ne puca.“ A – samo što nije! Za svaku odluku donesenu koju sada osporavaju, digli su ruke i Srbi, pita ih se za sve, oni su alfa i omega u daytonskoj BiH, oni su nagrađeni s državom u državi, a genocid i urbicid niko ne smije ni spomenuti, kao ni dobijeni spor na Svjetskom sudu protiv Srbije i Crne Gore koji je sabotiran je i miniran, a saboteri na slobodi.! Koga su Srbi pitali kada su proglašavali RS, gazili Ustav RBiH, počinili genocid, kada su pogazili dejtonski ustav, udluke Ustavnog suda, kada su zloupotrijebili oružane snage na tzv. paradi u Banjoj Luci 9. januara 2016., kada su blokirali državne institucije, a akteri paralize umjesto da su uhapšeni, izvode performanse u Predsjedništvu i prijete nestankom BiH!  

Sve što su (Karadžićevi i Dodikovi) Srbi uradili, uradili su protupravno – grubo gazeći domaće i međunarodno pravo, i pri tome počinili su genocid, pa dobili državu kao nagradu i sad će odlučivati o našoj sudbini, o ratu i miru, a vi, političari, uporno spašavate i Dodika i genocidnu RS. To je suučešništvo u genocidu i razbijanju države. Na stotine je pravnika koji su se izlegli ispod šinjela “doktora prava” Kasima Trnke koji smatraju Dayton svetim slovom. Republika BiH ni njima ni vama nije ni na kraj pameti, mada su vam puna usta prava i mada kao zakonodavci imate nezasluženo dobre plaće i velike privilegije. Da li se bojite ne samo njihova gubitka, pa ne potežete za Ustavnim zakonom i pravnim vraćanjem u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine!) 

8. Ne uzdajmo se u velike sile, one su nas izdale mnogo puta. One su zajedno sa našim predstavnicima u Dytonu ilegalno nastavili već poodmakao proces komadanja države RBiH u cilju njenog konačnog uništenja. Imajte na umu kako tuđa ruka svrab ne češe.Velike sile imaju preča posla od kažnjavanja Dodika. Ustvari, Dodik se uklapa u njihov plan konačnog uništenja RBiH. Da su imale pravo na umu, svjetske sile nikada ne bi nagradile genocid, niti bi napravile daytonski ustav osim u namjeri da on ne funkcionira u praksi. Svjetske sile nikad ne bi  instalirale Dodika u vrh vlasti sa samo četiri poslanika u tzv. NS RS osim u namjeri i danas nekažnjeno vedri i oblači sudbinom naše države i nama samim.. 

9.Sudbina RBiH nije u rukama međunarodne zajednice, niti u Dodikovim,niti u rukama njegovih koalicionih partnera, nego u rukama lojalnih građana Republici BiH, u domaćem i međunarodnom pravu… Vi ste izabrani da predstavljate i građane i državu koja je danas ugrožena više nego ikad, ne smo od Dodika, nego i svih onih koji mu gledaju kroz prste i bacaju uže spasa.

10. Međunarodna zajednica nije dobila ni jedan jasan ultimativni zahtjev da mi ozbiljno zahtijevamo naše NEOTUĐIVO PRAVO NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU. Bilo je nekih verbalnih prijetnji (Bećirević, Džeferović…), ali pravih praktičnih poteza nije. Da pače, u toku je utrkivanje za spas RS, u čemu prednjači Izetbegović jr. Tako je od 1995. Umjesto zahtjeva pozivanja na domaće i međunarodno pravo, Povelju UN, Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, ius cogens normu, bečku Konvenciju o međudržavnim ugovorima, vi čak ni prilikom istupanja u UN-u ili razgovorima sa generalnim sekretarima i njegovim zamjenicima, na Vijeću Europe, u susretu sa EU zvaničnicima, nižerazrednim činovnicima USA,  OHR-om…,  jedino inzistirate na Daytonu i konsttutivnim narodima, entitetima, umjesto da  tražite izvršenje presuda UN-ovih sudova, te vratitite jedino važeći Ustav građanske Republike BiH.

Stoga, gospodo, Izborni zakon u šake, pa odmah u Parlament gdje ćete na osnovu prava koje je taj Parlament RBiH usvojio 12. decembra 1995. proglasiti Republiku Bosnu i Hercegovinu jer je daytonski ilegalni sistem kapitulirao. Evo vas, gospodo parlamentarci, pred konačnim izborom: da li ste za Republiku Bosnu i Hercegovinu, za koju imate podlogu i u domaćem i međunarodnom pravu, ili ste za Republiku srpsku za koju su najviši svjetski sudovi izrekli da je nastala na genocidu i koja upravo ovih dana ruši Deytonki sporazum i Bosnu i Hercegovinu a koja egzistira na Aneksu IV istog? Ovo nije političko, već pravno i po zemlju sudbonosno pitanje. Do vas je! Ako vam to nešto znači, imaćete podršku i nas preko 55.000 građana okupljenih u Facebook grupi Zahtjev za povratak Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Ibrahim Halilović, u ime Facebook grupe koja zahtijeva povratak Ustava Republike BiH (aktivna 12 godina, danas broji preko 55.000 građana). bivši reporter TV Sarajevo i RTVBiH, privremeni povratnik u Varcar Vakuf – Mrkonjić-Grad

P.S. Molimo oprost za pokoju tipkarsku grešku. Bunovno se, malo se spava, nesanica je zbog protupravnog nekažnjenog ugroženog opstanka države i njenih građana  

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: