SVJETSKI SUD PRAVDE (ICJ) NAREDIO MJANMARU DA SPRIJEČI GENOCID NAD MUSLIMANIMA ROHINGYA – TO JE TREĆA NAREDBA U POVIJESTI POSTOJANJA OVOG SUDA ZA SPREČAVANJE GENOCIDA – DVIJE JE DOBIO PROF. FRANCIS A. BOYLE U SPORU RBIH PROTIV SRBIJE I CRNE GORE

Myanmar 1

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Mjanmaru da spriječi genocid nad Rohingya.

MSP je zaključio kako je nadležan za nastavak slučaja protiv vojske Mjanmara, odbijajući argumente advokata optuženog Mjanmara (Burme) Aung San Suu Kyi da se ne radi o genocidu.

myanmar

Ovo je treća naredba o sprečavanju genocida koju je u svojoj povijesti naložio Svjetski sud pravde (ICJ).
Dvije prethodne je pravnim sredstvima i dokazima isposlovao 1993. godine advokat Republike Bosne i Hercegovine prof. Francis A. BOYLE po Tužbi RBiH protiv Srbije i Crne Gore.
Na osnovu tih naredbi i kasnije Presude ICJ (R)BiH je uspjela zadržati svoju stolicu u UN-u. Nažalost, režimski dvojac SDA i Islamske zajednice na čelu sa dinastijom Izetbegovića i uz pomoć svojih sljedbenika i trabanata, sabotažom i opstrukcijom pravde gotovo da su u cijelosti amnestirali zločin genocida i urbicida, te su nagradili genocidne četnike državom. Prof. Boyla su ponizili, pokušali napraviti lopovom, pa ga na grub način izbacili iz našega tima, angažirali skupe advokate da bi spor izgubili. U Srebrenici, na mjestu genocida, oni kite vojvodu Vučića Cvijetom Srebrenice…myanmar 5
Srbiju, koja je bila dužna po naredbi ICJ spriječiti genocid, a nije, nego ga inspirirala, vojnom silom i financijskom logistikom počinila, oslobodili su krivnje. Odustali su od destina milijardi dolara ratne odštete; danas četnički vojvoda Vučić i njegov bosanski guslar i tellal Dodik ne samo što poriču genocid, nego slave genocidne heroje koji zaslugom SDA mogu biti birani na najviše funkcije u državi nakon odsluženja zatvorske kazne. Neće biti čudno ako Momčilo Krajišnik ponovo bude predsjednik Skupštine ove daytonske BH. Država je podijeljena zaslugom SDA-IZ koje i same tako poriču genocid. Najvažnija mjesta u državi drže SDA saveznici  i partneri ustaše i četnici.
No vratimo se slučaju genocida nad muslimanima Burme (Mjnamara.)
 
Najviši sud U.N.-a izjavio je u četvrtak 23. januara 2020. kako ima ovlast naredbe u hitnom slučaju u kojem je mjanmarska vojska optužena za genocid protiv muslimana Rohingya pa je naredio hitne mjere za sprečavanje daljnjeg nasilja i genocida.
“Sud zaključuje kako je prima facie nadležan za vladavinu prava u tom slučaju”, izjavio je u Haagu predsjednik Međunarodnog suda pravde Abdulqawi Ahmed Yusuf.
 
Sud je naredio Mjanmaru da poduzme “sve mjere unutar svoje moći” kako bi spriječio genocid protiv Rohingya.
mynmar 2
Yusuf je rekao da je “sud je mišljenja da će Rohingya u Mijanmaru ostati izuzetno ranjiva grupa” pa treba biti zaštićena od daljnjeg krvoprolića.
Sud je naredio Mjanmaru da se javlja ovom Sudu u roku od četiri mjeseca, a onda svakih šest mjeseci nakon toga i izvještava šta je poduzeto da se naredba izvrši. Također je naložio Mjanmaru da spriječi uništenje bilo kakvih dokaza o zločinima protiv Rohingya.
Presuda od 23. siječnja dolazi nekoliko dana nakon što je Komisija Mjanmarskog suda zaključila da su samo neki vojnici vjerojatno počinili ratne zločine protiv manjine, ali da vojska nije kriva za genocid. (Naš Mustafa Cerić bi rekao u slučaju genicida u Srebrenici – “neodgovorni pojedinci” i tako pokušao skinuti odgovonost sa paradržave Rs i države Srbije.)
Civilni čelnik Mjanmara Aung San Suu Kyi doputovao je u Haag u decembru kako bi osobno branio svoju većinski budističku zemlju protiv optužbi za krvavi napad na Rohingya 2017.
Oko 740.000 Rohingya pobjegalo  je preko granice u Bangladeš, svjedočeći o raširenim pojavama silovanja, paleža i masovnog ubijanja.
myanmar 4
Vojska je izbjegla dati odgovore na  pitanja novinara nakon izricanja naredbe ICJ,  a njen glasnogovornik je rekao novinarima kako će jednostavno “slijediti upute vlade”. (I do sada slijedili upute i naredbe vlade, pa su pončinili genocid!)
Presuda u prošli četvrtak samo je prvi korak u pravnoj bici koja će vjerojatno trajati godinama na Svjetskom sudu koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata kako bi se dijelila pravda u sporovima između nacija – država.
Gambija je u ime 57-nacija Organizacije za Islamsku suradnju sigurnost i uz potporu Canade i Nizozemske tužila je Mjanmar na Svjetskom sudu pravde za ovaj slučaj genocida nad muslimanima. mynmar 3
Na saslušanju u prosincu, Gambija je ustvrdila da je Mjanmar prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. U.N., i zatražio od Suda tražeći posebne korake kako bi spriječio “ozbiljan i neposredan rizik od ponavljanja genocida” i spriječio mjanmarsko uništenje svih dokaza.
Iako najviši pravosudni organ UN-a nema moć provoditi naloge za privremene mjere, slučaj ne bi trebao biti otpisan”, rekao je Cecily Rose, pomoćnik profesora međunarodnog prava na sveučilištu Leiden..
Ubijanje nevinih seljaka
Zastupnica Mjanmara Suu Kyi nije prisustvovala presudi u četvrtak.
U Haagu u decembru tvrdila kako je njena zemlja sposobna istražiti sve optužbe za zlostavljanje i upozorila kako bi slučaj mogao pokrenuti novu krizu.
Myanmarsko Povjerenstvo je već izjavilo kako su neke vojne jedinice upotrebljavale nerazmjernu silu i počinili ratne zločine i ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući “ubijanje nevinih seljaka i uništenje njihovih domova”.
Međutim, Povjerenstvo je isključilo genocid tvrdeći kako “nema dovoljno dokaza za raspravu, a kamoli zaključak, da su počinjeni zločini poduzet s namjerom da unište, u cijelosti ili djelomično, nacionalnu, etničku [sic], rasnu ili religijsku skupinu.”
Zvuči poznato, zar ne!!!
Zato je naredba  ICJ Vladi Mjanmara da spriječi genocid nad muslimanima te zemlje ujedno i nada da će genocid biti i spriječen.
BoleU vezi sa ovom naredbom o sprečavanju genocida nad muslimanima Burme (Mjanmara), naš zastupnik na ICJ Francis A. Boyle (kojeg je SDA grubo odstranila kao našeg zastupnika RBiH komentirao je ovu naredbu.

Prof. Boyle kaže da je ovo treći put da je ICJ izdao takvu presudu – naredbu.  Samo dvije slične zapovijedi izdane su 1993. u sporu između Republike Bosne i Hercegovine i  onog šta je onda bila Srbija i Crna Gora.

“Od tada je bilo nekoliko pokušaja da se dobija ista naredba od ICJ, ali se nije uspjelo tako da je poslije dva naređenja o sprečavanju genocida nad Bošnjacima, ovo treći put da je neko dobio takvo naređenje, ” izjavio je Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na  Univerziteta Illinois koji je predstavljao Republiku Bosnu i Hercegovini u sporu protiv Srbije i Crne Gore u 1993.

“Te naredbe Svjetskog suda pravde su vrlo važne u smislu međunarodnog prava i ljudskih prava, a i politički, po mom ubjeđenju.”

Naglasio da su te naredbe ICJ o sprečavanju genocida u Republici Bosnu i Hercegovini odigrale veliku ulogu u osiguravanju kontinuiranog postojanja ove države do današnjeg dana, jer je svijet od tada zna da je genocid u tom trenutku bio u toku.

“To je značaj naredbe ICJ [od četvrtka], ” izjavio je prof Boyle.

“Sada niko ne može poreći da se genocid  dogodio u Myanmaru protiv Rohingye, i svaka država na svijetu ima obavezu da to spriječi.  Također niko ne može poreći genocid u RBiH.”

vučić
Nemoguće je  povjerovati u apsurd da će neka preživjela žrtva gencida u Mjanmaru odlikovati svoga katila ovako kako su SDA-IZ odlikovale četničkog vojvidu Vučića rukom preživjele žrtve genocifda u Srebrenici

Na osnovu naredbi ICJ Srbiji i Crnoj Gori za sprečavanje genocida, te presuda genocidnoj RS, njenoj Vladi, vojsci i miliciji, te presuda Tribunala u Haagu ratnim zločincima za genocid, država RBiH ima pravo povratka na ustavno-pravni poredak prije genocida, tim prije što je daytonski sustav ilegalan i što ga kao takvoga krši kako ko stigne.

I dok četnici i ustaše javno veličaju presuđene ratne zločince, SDA pobrinula da baš oni nakon odležane kazne odlukom Doma naroda PSBiH mogu obnašati bilo koju funkciju u državi kandidirajući se na izborima.

Ne smije se zaboraviti da je Armija RBiH na čelu sa njenim koemndantom gen, Seferom Halilovićem bila spremna osloboditi zemlju, ali Alija Izetbegović je to spriječio, a od građanske Armije RBiH napravio stranačku vojesku SDA koja je zaslugom SDA izjenačena sa četnicima i ustašama. Hoolbrooke tvrdi da on nije zaustavio Armiju RBiH na oslobađanju naše države. Ko dugi, ako ne Alija Izetbegović…

sefer 6Prof Boyle ističe i ovom prilikom tvrdi “da je gen. Sefer Halilović pokrenuo sjajnu odbranu bosanskih gradova s građanskim vojskom koja je narasla na 200.000 vojnika koji su se iako slabo naoružani hrabro i supješno borili protiv najmoćnije vojske u Europi u to vrijeme – JNA, koju je razvio Tito kako bi branio Jugoslaviju od Staljina. Samo to što  Svjetski sud prvde naredio da se dijelom pomogne u spašavanju Bosne –  zaslužann je gen. Sefer Halilović i vojska RBIH. To sam kazao u interviewu sa novinarskom “Law 360.” Također sam rekao toj novinarki da žrtve genocida trebaju vojnike i odvjetnike, ali to novinarka nije objavila.”

Prof. Boyle dodaje: “Sefer i ja smo drugovi po oružju i prijateljima. Uvijek ćemo biti to kraja naših dana na ovoj zemlji.”

Baš zbog toga što je bio komandant građanske ARBiH kojoj je bio cilj osloboditi zemlju, na gen. Halilovića i njegovu obitelj je izvršen atentat.

***

Ovaj prilog je pripremljen na osnovu tekstova objavljenih u “The Defense Post-u” i “Law 360” i pomoć prof. Boylea.

One Reply to “SVJETSKI SUD PRAVDE (ICJ) NAREDIO MJANMARU DA SPRIJEČI GENOCID NAD MUSLIMANIMA ROHINGYA – TO JE TREĆA NAREDBA U POVIJESTI POSTOJANJA OVOG SUDA ZA SPREČAVANJE GENOCIDA – DVIJE JE DOBIO PROF. FRANCIS A. BOYLE U SPORU RBIH PROTIV SRBIJE I CRNE GORE”

  1. Zanimljivo je da su svoje pravne usluge za pokretanje postupka kod ICJ dale Kanada i Holandija, drzave koje su imale svoje bataljone za zastitu UN enklave Srebrenica, u kojoj se i desio genocid nad Srebrenicanima jula 95., u vrijeme holandskog mandata “zastite”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: