Otvoreno pismo Milanu KUČANU, ni drugu, ni gospodinu: NA ISTOJ, DODIKOVOJ STRANI ZA GENOCIDNU RS, PROTIV DRŽAVE RBIH

 

kučan

Otvoreno pismo koje je Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine uputio bivšem predsjedniku Slovenije Milanu Kučanu nakon njegova nedavnog prijateljskog susreta sa Miloradom Dodikom

Kako da Vas oslovimo, nakon Vašeg nedavnog susreta sa Dodikom i neprimjerenih, neprihvatljivih, neprijateljskih izjava prema našoj državi?!

Nazvati Vas drugom ne možemo  jer pravi drugovi ne izvrću ni prošlost ni sadašnjost, niti siluju činjenice, nego se korektno odnose i prema povijesti i prema sadašnjosti i budućnosti.

Nazvati Vas “gospodine” bilo bi neprikladno jer ta je riječ izvedena iz Božjeg imena; tako Vas osloviti bila uvreda i Boga i naroda.

Ono što je najgore, pa ne možete za nas biti ni drug ni gospodin je činjenica da Vi ne uvažavate pravo i pravdu, sudske presude za udruženi zločinački pothvat i genocid, što je sramota za ljudsko biće uopće, posebno za nekoga ko se smatra državnikom i demokratom, nekoga ko je bio na čelu Republike Slovenije kada je postizala samostalnot.

Da Vas podsjetimo, Vi ste nominalno i kao drug i kao gospodin, učestvovali u protjerivanju vojne sile i skalamerije JNA iz Slovenije, što bi moglo biti u redu, da je niste stovarili s Tuđmanom nama na vrat, da bi nas klala i ubijala, počinili genocid i urbicid. K tome, Vaša država je prisvojila novac bosanskih štediša.

Zbog toga Vam se ne obraćamo ni sa “druže” ni sa “gospodine.” Umjesto toga – ništica! Nula!

Vaše izjave u cjelosti odbacujemo.

Izjavili da je BiH nefunkcionalna država, a da takvih problema nema RS.

Vi favorizirate RS u odnosu na državu RBiH.

“Zaboravili” ste da je RS genocidna i da je to ilealni dejtonski entitet, dio BiH države, pa ste joj gatali lijepu europsku budućnost, a morali ste znati da nije ni država niti će ikad sama ući u EU. Genocidnim tvorevinama nema mjesta u civilizovanom društvu.

Ono što vrijeđa sve nas žrtve agresije i genocida je Vaša naklonost i nekritičko povađivanje Dodiku (samim pristankom na susret, a o sadržaju da ne govorimo) koji, iako član troglavog dejtonskog Predsjedništva, ne priznaje državu od koje prima plaću, čije pare troši da bi se sreo i s Vama da bi zajednički srbovali i pljuvali po našoj državi.

kučan i dodikDa ste imalo drug, a da ste makar malo gospodin, zehru državnik i demokrata, morali bi znati da rezultati genocida ne mogu nikad biti legalizirani, pa nikad, ni u snu ne biste izjavili da je (citat) “Republika Srpska (je) činjenica i to se ne može izmijeniti.”

Može i mora se izmijeniti, na Vašu i Dodikovu žalost! Taj proces je nezaustavljiv, mada se sada čini kako i ne postoji.

Da, genocidna RS je bolna činjenica zahvaljujući nedemokatama i siledžijama prava kakvi ste Vi. RS je ilegalna jer je Dayton ilegalan, Sporazum potpisan tamo, nikad nije prošao skupštinsku verifikaciju. Možte li zamisliti Sloveniju sa ustavom neusvojenim u Skupštini, nametnitim dictator USA, Rusije, EU? Jeste li s ezato osamostaljivali? Ali, što nije dobro ni u pomisli za Sloveniju, dobro je za Bosnu i “to se ne može promijeniti.”

Ta i takva “činjenica” mora biti promijenjena kad tad, genocidna RS ukinuta i u život vraćen ustavno-pravni poredak Repulike BiH koji je jedino legalan.

Slovenija je građanska država, ali Vi to pravo izjavom da je RS činjenica koja se ne može promijeniti, nama uskraćujete, k tome negirate genocid. Što god Vi govorili o tome, RBiH će biti slobodna, cjelovita suverena građanska država koju baštinimo i povijesno i pravno. Daytonski Ustav je ilegalan, ilegalna je gencidna RS, a pravno važeći je građanski Ustav RBiH.

Bilo bi mudro da niste primili Dodika. Bilo bi mudro da ste se suzdražali od takvih nedostojnih i za nas uvredljivih izjava!

Dodik negira i genocid i državu BiH.

Ima jedna narodna izreka koja kaže; „S kim si, takav si.”

Vi ste to potvrdili svojim nekritičkim, neprihvatljivim druženjem i odnosom prema Dodiku i RS potvrdili, što je ponižavajuće za sve nas, a za Vas je sramota.

Slovenija se spori sa RH zbog kojih desetina kvatratnih kilometara teritorije. I, to je u redu. Ali Vama ne smeta što Bosna mora milom i silom pristati na otpisivanje pola svoje državne teritorije na račun Velike Srbije, premda ima sve validne tapije da je to njena teritorija. Nažalost, Vi ste te tapije pokušali urinirati pružajući prijateljsku ruku Dodiku, bacajući mu se u zagrljaj, pokušajem betoniranja postojanja RS, što je automatski šamar zdravom razumu, svjetskom pravu i pravnim normama (ius cogens). Taj šamar ste sami sebi opalili i to javno, pa je bruka i sramota veća!

Ovo Vam pismo pišu građani okupljeni u Facebook grupi koja broji blizu 60.000 građana koji zahtijevaju povratak u život Ustava RBiH na osnovu proglasa kojeg Vama šaljemo na uvid kao poduku kako se ne biste više sramotili, kako se ne biste nikada više rukovali s Dodikom, niti veličali genocidnu RS, izrugivali pravo, blatili našu državu čijoj ste nesreći i sami doprinijeli.

Vi ste svojim ponašanjem opalili šamar i Sloveniji, ali Vi to ne osjećate iz prevelike ljubavi pema Velikoj Srbiji na teritoriji države Bosne.

Vi ste zaslužili mjesto počasnog gosta na Dodikovom balu vampira u proslavi nelegalnog dana genocidne RS koji mi smatramo danom početka agresije i genocida na našu državu
Citat Proglasa:

“Pozivamo patriote da se pod državnom zastavom sa ljiljanima Republike Bosne i Hercegovine okupe na internetu, a kad dođe vrijeme i na protestima u Bosni i Hercegovini i jasno zahtijevaju povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Protivno Ustavu RBiH i međunarodnom pravu, Ustav RBiH je suspendiran u Daytonu, a takozvani daytonski ustav nije nikad prošao parlamentarnu proceduru, pa je nelegalan i ništavan. Višestruko je grubo prekršen, a Annex VII o povratku prognanih nije proveden.

Legalan je jedino Ustav RBiH.

Na osnovu Ustava RBiH, raspisan je referendum i izglasana samostalnost RBiH 1992. na osnovu kojeg je država Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN na koju je potom izvršena brutalna agresija i u kojoj je počinjen genocid u okviru združenih zločinačkih pothvata Srbije i Hrvatske.

Tribunal je osudio veći broj pojedinaca za zločin genocida. Srbija i Hrvatska su u tim presudama označene kao agresorske države u združenim zločinačkim pothvatima na RBiH koji se nastavlja u dajtonskom miru istovjetnim velikodržavnim politikama koje se ne odriču prava na teritoriju RBiH koju nastoje na svaki mogući način uništiti kao državu.

Internacionalni sud pravde u Den Haagu koji sudi državama – presudio da su za genocid u RBiH odgovorne Vlada – vojska i milicija – paradržave RS, te Srbija koja genocid nije spriječila iako je bila obavezna po nalogu toga Suda.

Te presude, kao i međunarodno pravo, Povelja UN, Konvencija o sprečevanju i kažnjavanju zločina genocida, bečka Konvencija o međunarodnim ugovorima, zatim obvezujuća ius cogens norma – daju građanima pravo za uspostavu ustavnog poretka RBiH koji je važio prije agresije, združenih zločinačkih poduhvata i genocida.

Na osnovu temeljnih međunarodnih zakona, ius cogens norme, Ustava RBiH – ne može se legalizirati stanje na terenu postignuto genocidom i združenim zločinačkim poduhvatima /agresivnim ratovima/.

Stoga tražimo od UN-a neka izvrši presude svojih sudova i uspostavi ustavno-pravni poredak građanske Republike Bosne i Hercegovine. Kada Ustav RBiH bude vraćen, treba ga amendirati i umjesto “konstutivnih naroda” ugraditi “svih građana.”

Zato, osvjestimo se i dignimo svoj glas za Ustav RBiH, za svoju slobodu, dostojanstvo i bolju budućnost!”

  1. 12. 2017.

Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine:

  1. Ibrahim Halilović, bivši reporter TV Sarajevo, Varcar Vakuf (Mrkonjić- Grad), prognanik; (Izvještavao iz Ljubljane za TV Sarajevo o osamostaljenju Slovenije)
  2. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u UK;
  3. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD;
  4. Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik Udruženja građana “Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”;
  5. Nihad Filipović, dipl. PRAVNIK, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK;
  6. Tarik Delić, diplomirani inžinjer za kompjutore i mreže;

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: