U laži su ipak kratke noge: VIJEĆE ZA ŠTAMPU BiH UHVATILO U LAŽIMA PORTAL “GLAS SRPSKE” I ZAKLJUČILO DA JE PREKRŠEN NOVINARSKI KODEKS ONLINE MEDIJA

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH konstatuje da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH od strane portala glassrpske.com – zbog iznošenja velikog broja objeda i laži na račun članova Ekspertnog tima za RBiH – potpisnika pisma upućenog Sveučilištu Harward u kojeme su zahtijevali da se ova ugledna nastavno-naučna ustanova javno ogradi od svoga studenta Gerlada Isralea zbog negiranja genocida u RBiH.

***Hronologija:

TIM EKSPERATA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

SVEUČILIŠTE HARVARD

na ruke gospodinu Predsjedniku Lawrence Bacow-u

Datum: 13. april 2019.
PREDMET:

Zahtjev da se javno osudi i ogradi od svog bivšeg studenta,  Jareda Israela

Poštovani!
Mi, građani Republike Bosne i Hercegovine, različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora, ali okupljeni naročito oko zahtjeva za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine te ljubitelji istine i pravde, užasnuti smo višegodišnjim sramnim angažmanom na strani zločina i optuženih ratnih zločinaca iz vremena agresije na našu domovinu – Republiku Bosnu i Hercegovinu vašeg diplomanta gospodina Jareda Israela. Posljednja u nizu njegovih nečasnih radnji koja je prelila čašu jeste nedavna izjava spomenutog za novine aparthejdskog i fa[isti;kog režima, “Glas srpske” iz Banja Luke, u kojoj je negirao, od strane dva međunarodna suda, presuđeni genocid u Srebrenici…

Grupa patriota RBiH zahtijevala je nedavno od Uiverziteta Harward da se javno ogradi od istupa svoga profesora Gralda Izraela povodom njegovih izjava o negiranju genocida u Republici BiH.

https://bedrudingusic.wordpress.com/2019/04/13/zahtjev-sveucilistu-harvard-da-javno-osudi-i-ogradi-se-od-svog-bivseg-studenta-jareda-israela

Nakon što je pismo objavljeno u medijima, reagirao je “Glas Srpske” na svom web potalu braneći Izraela, te istresajući vreću laži i podvala na račun autora pisma Univezitetu Harward.

https://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/SKANDALOZAN-ZAHTJEV-Bosnjaci-traze-da-se-Harvard-odrekne-Izraela/lat/282508.html

Autori su se žalili Vijeću za štampu BiH i osporili laži portala “Gasa Srpske.”

https://bedrudingusic.wordpress.com/2019/05/08/zalba-regulatornoj-agenciji-za-komunikacije-bih/

Konaćno, Vijeće za štampu je donijelo odluku u kojoj navodi da je portal “Glasa Srpske” povrijedio novinarski kodeks za štampu i online medije i tako  daje za pravo autorima pisma upućenog Univerzitetu Harward u znak protesta što njihov profesor Izrael negira genocid.

Bez obzira što “Glas Srpske” za sada neće biti sankcioniran, taj je medij dobio snažan šamar od novinarskog esnafa, što ne znači, da će “Glas Srpske” taj šamar i doboljeti, jer obraz im je olmaz, a laži po dijagnozi Dobrice Ćosiča biće ponavljana kao na tekućoj traci. 

Slijedi tužba nadležnom sudu.

Ovo je velika satisfakcija za autore pisama koji su digli svoj glas protiv prof. Izraela za negiranje genocida, kao i zbog toga da im je Vijeće za štampu dalo za pravo. To je najviše što se u ovoj fazi moglo postići.

Ovdje je odluka Vijeća za štampu BiH u kojoj je potvrđeno kako je “Glas Srske” prekršio novinarski kodeks.

https://bedrudingusic.wordpress.com/2019/06/26/odluka-zalbene-komisije-vijeca-za-stampu-u-bosni-i-hercegovini-zalbena-komisija-konstatuje-da-je-prekrsen-kodeks-za-stampu-i-online-medije-bih-od-strane-portala-glassrpske-com/

vijeće za štampu 1

Vijeće

VIJEĆE ZA ŠTAMPU

u Bosni i Hercegovini samoregulacijsko tijelo za štampane i on-line medije http://www.yzs.ba info@vzs.ba 033 272 270 033 272 271

Broj Odluke: 216-02/19 Datum održavanje sjednice: 24.05.2019. Žalbenik: Ekspertni tim za BiH Medij: Portal glassrpske.com

Predmet žalbe: Žalba na objavljeni članak

Naslov članka„SKANDALOZAN ZAHTJEVBošnjaci traže da se Harvard odrekne IzraelaDatum objave članka16.04.2019.g. Žalbeni osnov Žalbenika: Ekspertni tim za BiH tvrdi da članak objavljen 16.04.2019.g., između ostalog, sadrži niz neistina, podstiče produbljivanje mržnje prema Bošnjacima i sadrži i lično atakovanje na gospodina Bedrudina Gušića. Ishod: Žalba se prihvaća.

Odluka Žalbene komisije. 

Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

Član 2 – Urednička odgovornost Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje Član 7 – Mogućnost odgovora

Tekst kojeg je objavio portal glassrpske.com pod naslovom „SKANDALOZAN ZAHTJEV: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela“ 16.04.2019.g. sadrži netačnu informaciju u samom naslovu, odnosno, informaciju koja nije sadržana u samom članku.

Naime, u naslovu članka kojeg je objavio portal glassrpske.com se imputira da su podnosioci Zahtjeva za isključenje Jareda Izraela sa Harvarda, po nacionalnosti Bošnjaci, iako, se u samom članku citira da je riječ o grupi građana Republike Bosne i Hercegovine, različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora: „Desetak, kako sami sebe nazivaju ‘građana Republike BiH različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora’, uputilo je otvoreno pismo prvom čovjeku prestižnog američkog Univerziteta Harvard Lorensu Bekou u kojem traže da se ogradi od svog diplomanta Džareda Izraela zbog njegovih stavova iznesenih 12. aprila u intervjuu datom “Glasu Srpske”.

Time je portaglassrpske.com prekršio član 2, član 5 i član 7 Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Pojašnjenje: Dana 16.04.2019.g. portal glassrpske.com objavio je tekst pod naslovom „SKANDALOZAN ZAHTJEV: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela“ kao reakciju na pismo pod naslovom ,,Zahtjev Sveučilištu Harvard da javno osudi i ogradi se od svog bivšeg studenta Jareda Israela“ koje je Ekspertni tim za BiH uputio predsjedniku Sveučilišta „Harvard“, g. Lawrence Bacow-u.

U objavljenom tekstu se, između ostalog, navodi sljedeće: „Desetak, kako sami sebe nazivaju ‘građana Republike BiH različitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora’, uputilo je otvoreno pismo prvom čovjeku prestižnog američkog Univerziteta Harvard Lorensu Bekou u kojem traže da se ogradi od svog diplomanta Džareda Izraela zbog njegovih stavova iznesenih 12. aprila u intervjuu datom ‘Glasu Srpske’. Grupa koju predvodi ‘slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu u Bostonu’ Bedrudin Gušić okupljena ‘oko zahtjeva za povratak u život Ustava Republike BiH’ u pismu navodi da je “užasnuta višegodišnjim sramnim angažmanom Džareda Izraela na strani zločina i optuženih ratnih zločinaca iz vremena agresije na Republiku BiH”.

– Pozivamo vas da u ime zaštite digniteta vaše visokoškolske ustanove i temeljnih principa koje ona treba da njeguje u edukaciji budućih akademskih građana, javno osudite Džareda Izraela i ogradite se od njegovih sramnih i nečasnih radnji i izjava – navedeno je u pismu.

U pismu stoji i da ‘posljednja u nizu nečasnih radnji koja je prelila čašu jeste njegova nedavna izjava za novine aparthejdskog i fašističkog režima, ‘Glas Srpske’ u kojoj je negirao presuđeni genocid u Srebrenici’.“

10.05.2019. g. Ekspertni tim za BiH je uputio svoju žalbu Vijeću za štampu i online medije u BiH povodom članka pod naslovom „SKANDALOZAN ZAHTJEV: Bošnjaci traže da se Harvard odrekne Izraela“, objavljenog na portalu glassrpske.com16.04.2019.g.

U skladu sa žalbenom procedurom, Ekspertni tim za BiH, dana 15.05.2019.g dostavio je Vijeću za štampu i online medije kopiju svog obraćanja uredništvu portala glassrpske.com povodom žalbe na objavljeni tekst.

Ekspertni tim za BiH je u svom reagiranju, između ostalog, demantirao navode iz objavljenog teksta: „Neistine iznesene u pismu teksta koji je predmet ove žalbe:

  1. 1. Naslov teksta sadrži neistinu da je riječ o ‘zahtjevu Bošnjaka’. To potvrđujemo sljedećim činjenicama:
  2. a) Kao što možete vidjeti iz našeg pisma, ono počinje rečenicom:

‘Migrađani Republike Bosne Hercegovinerazličitih zanimanjaetničkih pripadnosti svjetonazora...? 

Pošto se u njihovom naslovu tvrdi da ‘Bošnjaci traže”, gornju rečenicu iz našeg pisma portal ‘Glas srpske’ želi podmetnuti kao laž, tvrdeći da mi sami za sebe tvrdimo da smo frazličitih zanimanja, etničkih pripadnosti i svjetonazora…’, a da se zapravo radi samo o Bošnjacima’.

  1. b) Među potpisnicima našeg pisma su, ne samo Bošnjaci već i Marjan HajnalBosanac, (nije Bošnjak, izraelski je državljanin)Anto Tomić, Bosanac iz čestite katoličke porodice ZoraPetrovskibosanski pravoslavac.
  2. c) I naše pismo, kao i njihov tekst koji je predmetom ove žalbe, jasno se pozivaju na grupu “Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH”. Sam naziv grupe jasno govori da ona okuplja građane različitih etničkih pripadnosti, koji su za građansku državu i protiv etničkih podjela. Grupa broji skoro 60,000 takvih članova.
  3. 2. Tvrdnju da se radi o ‘zahtjevu Bošnjaka’ portal ‘Glas srpske’ je iskoristio da iskrivi svoj cijeli tekst i brutalno verbalno napadne i osudi Bošnjake za inicijativu iza koje stoji multietnička grupa potpisnika, te da podstakne Jareda Izraela na govor mržnje protiv Bošnjaka koje uvrjedljivo svodi na etničku skupinu – Muslimana“

Vijeće za štampu i online medije u BiH obratilo se uredništvu portala glassrpske.com i zatražilo urednički stav povodom upućenog prigovora.

Uredništvo portala glassrpske.com se nije izjasnilo povodom žalbe.

Ishod

Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

Član – Urednička odgovornost 

„Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije.,,

Član – Tačnost fer izvještavanj

„Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru,  publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.“ Član – Mogućnost odgovora  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.“

Žalbena komisija Vijeća za štampu online medije BiH preporučuje uredništvu portala glassrpske.com da objavi ovu Odluku

Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; sudinica Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, prof.dr. Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak, advokatica Nada Dalipagić; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinar Muhamed Jusić.

Predsjedavajući

Žalbene komisije

Prof. dr. Miodrag Živanović

(originalan potpis i pečat vidljivi na originalu)vijeće za štampu 4

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: