Odgovor prof. dr. Slavena Kovačevića: JA SAM SAVJETNIK ZA POLITIKU, A NE PRAVO – Moj odgovor Kovačeviću: PRAVO JE NAŠA NAJBOLJA POLITIKA I ORUŽJE

Poruka koja je stigla od prof. dr. Slavena Kovačevića, a vezi sa ponudom prof. dr. Francisa A. Boylea da bude besplatan savjetnik Željku Komšiću. Na taj prijedlog ni nakon tri mjeseca čekanja, prof Boyleu niko nije odgovorio.
Tekst poruke prof. Kovačevića:
kovačevićPostovani Ibrahime, Vas tekst sadrzi odredjene netacnosti.
Prvo, nisam pravni savjetnik vec savjetnik za vanjsku politiku.
Osobno se protivim nacinu da se FB korisyi za delegiranje savjetnika, ali sam ipak prenio g. Komsicu ovu ponudu.
Kao savjetnik nemam mogucnost odlucivanja o tome jer to nije moj posao.
Isto tako u okviru svoga djelokruga savjetujem g. Komsica ono za sto procijenim da je znacajno u vanjsko-politickom pogledu.
Koliko sam shvatio iz prilozene korespodencije sa prof. Boylom nisam shvatio da se on nudi kao savjetnik vec kap neko ko hoce pomoci g. Komsicu sto jako cijenim.
Ocito je ideja o savjetniku vasa, pa vas moram obavijestiti da to ne ide bas tako, ali evo vas upucujem na g. Amir Ibrovic, sef kabibeta pa na njegov email uputite vas prijedlog: amir.ibrovic@predsjednistvobih.ba
Sto se tice pokretanja medjudrzavnih sporova, to je isjkljuciva nadleznost Predsjednustva BiH koje broji tri clana i bez njihove zajednicke odluke, nema pokretanja sporova.
To znaci kako g. Komsic nema nadleznost da to sam pokrece jer Predsjednistvo BiH kao kolektivni organ mora donijeti odgovarajucu odluku. Zato vas dio blog teksta gdje to imputirate g. Komsicu i meni jednostavno ne odgovara istini. I na kraju, opet vasa neistina, nista nisam odbio jer o imenovanju savjetnika ja ne odlucujem vec iskljucivo g. Komsic u saradnji sa sefom kabineta. Pozdrav.

Moj odgovor: Pozdrav i Vama i hvala na poruci! Vaš odgovor ću objaviti na mome Blogu, a svakako i moj Vama.
Poštovani profesore Kovačeviću
ibrahimU svojoj poruci iznijeli ste niz neprihvatljivih kvalifikacija na moj račun. Pojam “netačnosti” kojim me častite prevodim kao “laži.”
Za više od pedest godina javnog rada kao novinaru, niko mi nije nikad mogao spočitati “netačnost.”
Evo dokaza da to ne može ni dr. Kovačević.
Dr. Kovačović piše:
Prvo, nisam pravni savjetnik vec savjetnik za vanjsku politiku.
Moj odgovor: Nisam znao niti je to uopće bitno u ovom sučaju da ste savjetnik za vanjsku politiku ili ste pravnik po vokaciji. U javnosti se puno bavite pravom, mogu nabrojati makar desetak takvih Vaših istupa, a spomenuću samo tematiku u vezi sa Ustavnim zakonom iz 1995., ili pitanje konstitutivnosti naroda. Odlično urađeno! 
Logički sam zaključio da ste pravnik, a ne političar, i tome sam radovao, čak pisao pohvalne komentare na Vašem Blogu.  Vidim, greškom sam Vas smatrao juristom. Molim Vas halalite zbog promoviranja u doktora prava. Ja ću se nekako pokušati oprati kod prof Boylea za tu pogrešku.
Čak i pučkoškolac bi morao znati da je naše najjače oružje pravo, a politika je tek sredstvo za uništenje države i za enormno bogaćenje, na lažima, podvalama, obmanama. Politika domaća i strana, dovela nas je pred nestanak.  Nemamo se čestito čime baniti ni od verbalnih uvreda, a kamo li najavljenih genocida. Počastivši Vas zvanjem pravnog savjetnika, mislim da Vam je to komplimet, Jer, uzdam se u pravo, a ne u pokvarenu politiku koja će nam doći glave.
Prof. Kovačević dalje piše:
Osobno se protivim nacinu da se FB korisyi za delegiranje savjetnika, ali sam ipak prenio g. Komsicu ovu ponudu.
Moj komentar: O kavom je Facebook delegiranju savjetnika riječ, profesore Kovačeviću! Vama očito Facebook služi da bi Vam neko laskao, zato je tamo i jedina mogućnost komunikacije – lajkovanje. Imate oko 4.000 (četiri tisuće) “likes”i niste protiv njih, gode Vam. Ali, Vam ne gode poruke preko Facebooka kao jednina mogućnost razgovora sa savjetnikom člana Presjedništva, s kojim ne postoji šansa za ikakav kontakt, osim možda u nekoj sarajevskoj birtiji, slučajno… A tamo ne zalazim.
Nisam delegirao prof. Boyla, jer nemam ni ovalsti, niti mogućnosti. Nisam imao drugog puta niti načina da prenesem poruku prof. Boyla do g. Komšića, nego da Vas zamolim. Za Vas i za Komšića to je trebala biti čast i za vijest muštuluk. Veliko priznanje, ali i obaveza. 
Lijepo sam Vam se predstavio, poslao linkove na moje postove, kako bi vidjeli da nisam neka protuha, dao sve moguće kontakte prof. Boylea i ponadao se da ćete u kontaktu s njim utanačiti posao, ili odbaciti prijedlog. Javno ili tajno, svejedno.
Obećali ste da ćete prenijeti poruku Komšiću, nije Vam tada smetao Facebook.  Tri mjeseca niste našli za shodno da odgovorite kakav je odgovor Komšićev, a za to vrijeme sam se stidio prof. Boylea koji se kao i uvijek stavio besplatno na raspolaganje u bici za pravo i spas naše države. Ne vjerujem da taj osjećaj imate i Vi i Vaš šef.
Kada vidim Komšića i Izetbegovića zajedno, pa uskoro i u vlasti, jasno mi je zašto je izostao odgovor. Izetegović organski ne podnosi prof. Boylea jer ga je razotkrio kao sabotera prava, ponudio mu pravnu pomoć, a Izetbegović pomoć odbio. Sad imamo četnike i ustaše, Komšićeve i Izetbegovićeve zajedničke rafale na njih, verbalne ćorke, obmanu naivnih – ne zna se ko je mitraljezac, a ko pomoćnik. Oba dobri, ma nejma boljih! Možda se Komšić pohvalio da mu se nudi prof. Boyle za savjetnika, a Izetbegović se plaho razljutio, možda priprijetio da nema koalicije sa DF. Možda! Ne znam! Znam da je Sefer Halilović i na moju molbu išao kod Izetbegovića da bi ga udobrovoljio da angažira prof. Boylea. Odbio je, s nokta, sagao naciju, pogazio sve što normalan insan ne bi nikad uradio. I eto, on je zakonodavac, s njim će pod ruku Komšić, mnogi ga zovu Sejdo Bajramović. Pa i takav, bolji je od onog Koridićevog  pajde, fašiste.
Ima više od 20 (dvadeset) godina kako održvam vezu sa prof Boyleom, svu dokumentaciju čuvam.
Stoga, tvrdim da sam upućen u ono šta je radio i šta i danas radi usprkos toliko poniženja koje je od nas doživio on kao naš najveći prijatelj na svijetu, a nejveći neprijatelj u očima Daytonaca.
Boyle. novaIzbačen je iz našeg advokatskog tima na ICJ da ne bi dobio spor protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Potvoren je javno da je pronevjerio pare koje nikad nije ni vidio, jer je trošio svoje za nas i pravud za nas i našu državu, a dio njegovih troškova je nadoknadila jedna plemenita Bošnjakinja. Morao je uvaženi profesor kopirati i papire svjih prihoda, dokumente o porezima da bi se oprao od kleveta SDA i IZ. (Nije li i moja malenkost u takvoj prilici, glede Vaših obejeda! Lahko za me, ali stid me prof. Boylea.)
Osakatili su njegovu tužbu na ICJ razne Trnke i Softići, SDA-IZ uvlačiguzi i čankolizi, nikakvi pravnici. (Žao mi onih Trnkinih studenata koji su štancani po kalufu njegova pravničkog znanja, munafikluka, osobe dobre za sve režime, ali loše za pravo.)
Iz Tužbe prof Bojlea izbačen je dio o slilovanim ženama (genocid), zatim Crna Gora, kvalifikacije agresije, da bi Izebegović mlađi nastavio sabotirati spor. Prethodno je odbio javnu ponudu prof. Boyle da nas džabe zastupa u nastvaku spora, čak i sa onim prevarantom Softićem koji za laž uknjižio 150.000  KM. Za sabotažu pravde na ICJ, Izetbegović jr. ne ide u zatvor, nego na čelo daytonskih ilegalnih zakonodavaca. Mene je stid, a Vas? Komšića?
I dalje, iako je nudio na vakat da tuži i RH za genocid, iako je već napisao tužbu protiv Velike Britanije za genocid koja se može i danas aktivirati, unatoč višekratnom inzistiranju da se pravda traži na sudu, bio je grubo odbijen. (Ustupio je besplatno svoje sudske papire i obrasce RH u fingiranoj tužbi protv Srbije za genocid, da bi ga javno napao Tuđman zbog osporavanja Vance-Owenovog plana nestanka Bosne in nazvao muslimanskim advokatom. Možda ga je i zbog toga Izetbegpvić sr. šutno. Prvo mu je kao pravi munafik laskao i u zvijezde ga ukivao, a onda zabio handžar, ne Boyleu, nego nama. Njegove namjerno izigravanje prava platiće i Bosna i geneacije, daj Bože da ih ispavimo. Mi nećemo možda nikad, a Boyleu koji bi to htio, nakon svega, ne dozviljavamo. Nama draže lizati sahane, kupit mrvice sa mafijaške sofre  političara, nego imati svoj stav, obraz i iskrenu privrženost pravidi, pa takoi državi. Nije ni čudo, kakvu akademsku zajednicu imamo, ulemu, političare i njihove savjetnike, čankolize, medije.)
Prof. Boyle nas je spasio od Stoltenbergovog plana podjele Države (što je ovjereno na Bošnjačkom saboru kada je Alija htio progurati taj plan, a Vogošću zamijeniti za Srebrenicu. Savjetovao je Izetbegovića kako spasiti Neum, borio se protiv Hays-ovih reformi Daytona, I, što je najvažnije, savjetovao je našu veleizdajničku vlast da ni po koju cijenu ne potpisuje Dayton, za što ta vlast nije imala mandat ni pravo. Odbijen je, pa sad imamo genocidnu RS, Herceg Bosnu i ono od Kozje ćuprije do Stupa, Vašeg verbalnog političkog dvoboja (ne smijem reči pravnog, jer ste sa Plenkovićem u političkom, a ne pravno duelu, ne smijete mu spomenuti Hrvatsku i genocid, dok dvojac Komšić-Izetbegović (zakonodavac, sic!) ispaljujue verbalne rafale na četnike i ustaše. Ne bi to bilo potrebno da se slušalo prof. Boylea, umjesto Kasima Trnke… Sada Komšić sluša vlast. U čemu je razlika?
Prof. Boyleu je na svečanosti u Predsjedništvu uručen bosanski pasoš, kojeg i pored brojnih pokušaja ne može obnoviti, a ima volju za tim pasošem doći u Neum i zaplivati u moru prije nego ga otpišu kao Sutorinu. Očito, nije to zaslužio. Piše kako mu je visoki dužnosnik SDA prijetio ako bude protiv Haysovog aprilskog paketa kojim se cimentirla podjela države i RS über alles.
Sve dok nismo obzanili da prof. Boyle želi biti naš zastupnik na ICJ u nastavku spora protiv Srbije, čak da radi i sa Softićem, nekako je i imao pristup medijima. Danas ni jedan dejtonski novinar ne smije imati nikakvog kontakta s prof. Boyleom kao da je on terorista. Pa zar nisu i teroristima izdavali pasoše, a njemu uskratili!
Zaboravili smo da je prof. Boyle najzaslužniji što je Miloševiću prilijepljena pravna kategorija optužbe za genocid. Ne smijemo zaboraviti da je bio savjetnik Tibunala u slučaju Blaškić. Ne smijemo… Ja neću, a Vi? Vaš šef? Zakonodavac?
Sada je u pripemi knjiga prof. Boylea o svim događajima u vezi pokušaja spasavanja i pokušaja uništenja naše države. To će biti prava povjesne čitanka, ali koga brig. Osim nekoliko volontera, patriota, niko od dejtonskih vlasti ne pokazuje interes za tu knjigu, pa se po Bosni traži sadaka da bi knjiga ugledala svjetlo dana. Ima se para za Komšićevo skijanje po Austriji, možda je baš taj nepotrebni državni trošak bio dovoljan da se pokrije štampanje jednog dokumentarno-povjesno i naučnog svjedočenja o Bosni iz prve ruke, prijaelja, ali objektivnoo hladnog naučnika i sudionika tih događaja. Tu nejma faisfikata i laži, podvala i insinuacija… Fakti su temelj te povjesne studije. Ali, nema para za to.  Ima se para za zajedničke iftare. Ima se para za razne SDA pamflete laži i obmane. Sedam miljuna maraka je potrošeno da bi pobijedio Džaferović koji brat bratu, ne vrijedi ni pet para. Za njegova  šefovanja u Zenici nestajali su ljudi, katolici, i sad Komšić i on ruku pod  ruku, biva protiv Dodika. Oni su uz Dodika dok god se zaklinju u Dayton.  Da ne spominjem Čovića koji leti u Moskvu o državnom trošku da bi bodrio reprezentaciju Hrvatske na SP u loptanju nogama. Da ne spominjem silne prijeme po predsjedništvu, vrlo raskošne, u kojima se nazdravlja, pa i Cerić potegne gutljaj žestoka pića, iako jedan od najzasluđnijih munafika na unitenju države. Na gim balovima vampira laže se o multi-kulti, suverenoj, neovisnoj, a munafački radi protiv RBiH združenim domaćim i svjetskim snagama. Čestita nam se dan neovisnosti, a gazi po referndumu, čestita nam se dan državnosti, izostavlja  najažniji pojam u nazivu naše držve, Armije – ono “R” gazi Ustav RBiH dok zgrada u kojoj održano Zasijedanja ZAVNOBiH-a propada. I, dok Vaš šef ide na noge Dodiku. sad i ne mora, Dodik je tu, na ptavom mjestu zaslugom SDA i IZ, a ni Komšiću nije mzak, bar sudeći po slikama iz Brisela.
Vi ste, prof. Kovačeviću, napisali i ovo:
Kao savjetnik nemam mogucnost odlucivanja o tome jer to nije moj posao.
Molim Vas navedite poruku, pismo, telefonski razgovor, bilo šta u kojem sam od Vas tražio da bilo šta odlučujete; molio sam Vas, jer drugog puta nije bilo, da samo upoznate Vašeg šefa sa ponudom prof. Boylea. Ta ponuda je glavni zgoditak na lutriji za sve nas. Vjerujem da ste prenijeli poruku, ali ona nije doprla do ušiju onog kome je  namijenjena, a na pitanje šta je s odgovorom, šutjeli ste obojica – tri mjeseca. Nije li to nekulturno, neprihvatljivo i drsko, poštovani profesore Kovačeviću! Too nije dostojno običnog seljaka iz neke bosanske zabiti.
Napisali ste i ovo u gornjoj poruci:
Kovačević plus komšićIsto tako u okviru svoga djelokruga savjetujem g. Komsica ono za sto procijenim da je znacajno u vanjsko-politickom pogledu.
Da Vas pitam, o čemu bi to prof. Boyle mogao savjetovati Komšića, budući da je prof. Boyle stručnjak, ekspert međunarodnog prava, ako ne bi davao savjete kako pravno očuvati državu RBiH, i kod kuće i vani.  On go sigurno zna, da budem jasan, bolje i od Vas i od svih u Bosni! Ali Vama ne treba prof. Boyle baš zbog toga. To oko prof. Bolea, svih ovih godina, dokaz je zavjere ne protiv njega nego države i njenih građana.
Dalje, napisali ste:
Ocito je ideja o savjetniku vasa, pa vas moram obavijestiti da to ne ide bas tako, ali evo vas upucujem na g. Amir Ibrovic, sef kabibeta pa na njegov email uputite vas prijedlog: amir.ibrovic@predsjednistvobih.ba
Uvaženi Savjetniče, nemate ni jedan dokaz da je ideja moja, a da jeste ponosio bih se! Komšić to nije zaslužio od mene, ali eto kod nekoga važnijeg, učevnijeg jest.
Kako Vi kao akedmski građanin, doktor  nauka, možete iznositi ovako ofrlje date optužbe i gotove presude, makar i u Facebook porukama! Zato ovo objavljujem, da čitatelji moga Bloga vide o kavom je političkom savjetniku riječ.
Pružiću i dokaze da ste izveli pogrešan zaključek, iz have, magle, iz mraka, iz nekog tamnog budžaka svoga intelekta.
Prije toga, samo, riječ dvije o komunikaciji sa tim Komšićevim i savjetnicima, parlametarcima, budućim “zakonodavcem.”
Navešću primjere.
Prije nekoliko godina javno sam u ime naše i AntiDayton Facebook grupe  pozvao i Komšića i Izetbegovića i Dodika da dođu na obilježavanje Dana državnosti u Varcar Vakuf, da se prridruže, prijevoz besplatan iz Sarajeva Poslao sam to na adrese njihovih savjetnika, pa je to stiglo i na stol nekoga tadašnjeg i sadašnjeg  Ibrića. Niko ni mukajet. Ignoriranje. OK. Taj poziv toj trojici objavila je Fena zaslugom kolege Amira Zukića. Ni tada to nije doprlo do ušiju ni Komšića, ni Izetbegovića ni Dodika… Potrefilo se da je baš tada Komšić putovao u Banju Luku da bi pod Dodikove noge bacio svoje Zlatne ljiljane. Mogao je umjesto kanjonom Vrbasa prema Banjoj Luci, skrenuti lijevo u Varcar Vakuf, ta nije veliki zahmet tek 23 km od Jajca. Ali nije. Zato nam je uputio odvratnu verbalnu čestitiku za Dan državnosti. Malo je interviewa u kojima ne spominje svoju odanost Daytonu, dok istovremeno govori, o građanskoj državi, valjda po Vašem nagovoru. Njegovi ljiljani nemaju sjaj niti značaj ako on prizna Dayton jer je Dayton negacija i države, a pogotovo građanske. Dayton je negacija slobodne države,  negacija Komšićeve bitke u ratu, njegovih ljiljana, Dayton je negacija pravde, nagrada za genocid i UZP-e. Ilegalan je i nesprovden, pa je i tako nevažeći.
O tome ste i Vi pisali zar ne?
Stoga, zbog ignoriranja Komšićevog ureda ne pada mi na pamet trošiti ni vrijeme ni živce. Evo dokaza da su oba savjetnika Željka Komišića ignorirala učtivi poziv. Jedan od njih je i taj Ibrović i danas savjetnik Komšića na kojeg me upućujete. Ni za haman sedam i po godina nije našao za shodno da makar kaže sikter. Sedam puta od tada čestitan nam je praznik Državnosti (R) BiH iz Komšićevog kabineta, u kojem sjedi taj vječni uhljeb Ibrović.Ibrović 2, najkrupnije, pozivnica crveno
Komšič Vujičić, ponovno crveno
Savjetnik Izetbegovića jr. Selmo Cikotić javio se sa pitanjima meni, umjesto da upozna šefa sa mojim pismom i mojim legalnim pitanjima o razaranju države i pljuvanja po Dinu. . O meni – sve dostupno na internetu, samo par klikova i evo ga,a on mene pita ko sam, šta sam, koliko mi je odina, gdje živim. Nije li to sramotno!
Prevario sam se u pomisli da Vi niste kao oni, ali s kim si takav si, zar ne.
Za tri mjeseca ni pored molbi, niste našli za shodno da mi odgovorite na jednostavno pitanje; kakav je odgovor za Boyleovu poruku. Umjesto toga, upućujete me na Ibrovića koji nam nije odgovorio za sedam i po godina!
Niste meni morali ni odgovoriti, ali imali ste kontakt podatke prof Boylea, pa ste mogli njemu odgovoriti, razgovarati s njim o tome kako želi pomoći, ‘vako il’ ‘nako, javno il’ tajno, pa ga onda učtivo sikterisati.  Očito, imate bataljon pravnika boljih od prof Boylea.  Baš nam se posrećilo! 
Savjetnik Izetbegovića jr.  Selmo Cikotić na moju molbu da sa otvorenim pismom upozna Izetbegovića, uskoro “zakonodavca” prvo me prekorio što nisam u Bosni, pa pitao ko sam, pa izvrijeđao i blokirao moj e-mail.
selmo, crveno
Uzgred, kada je ono Bush (ratni zločinac Bush) udario na Irak, pisao sam tadašnjem premijetu Canade Chreteinu koji je odbio Buhsev zahtjev da i Canađani ginu protiv muslimana i pitao ga kad je tako, što će neki canadski brod u teritorijalnim vodama Iraka. Odgovoreno mi odmah, čak i ministar obrane Canade. U redovnim sam kontaktima i sa Brianom Masse, saveznim poslanikom koji je izboksovao dvije rezolucije o Srebrenici u canadskom Parlamentu. Uvijek odgovori na moje pismo, a i sretali smo se. Džaba njegovo bosansko rodoljublje, na spomeniku ubijenoj djeci Srebrenice piše BiH, umjesto RBiH, zaslugom naših “patriota.”
Evo kako to rade kulturni i odgovorni ljudi, faksimil pisma iz Ureda Premijera Canade:
Chretein
Napisali ste, uvaženi profesore, Kovačević i ovo:
Sto se tice pokretanja medjudrzavnih sporova, to je isjkljuciva nadleznost Predsjednustva BiH koje broji tri clana i bez njihove zajednicke odluke, nema pokretanja sporova.
Moj odgovor: Zar Vi mislite da sam toliki hapup i hajvan da ne znam kako se donose odluke u daytonskom Predsjedništvu, kako se drsko gazi jedino važeći Ustav RBiH! Toga je pogotovo svjestan prof. Boyle, jer je na vakat 1995. na svaki način pokušao odvratiti delegaciju RBiH da ne potpisuje Dayton. Zato sada imamo i to troglavo predsjedništvo o čijoj funkciji me podučavate, što je OK, ali i profesora Boyla, e to je skandalozno.  Evo dokaza da prof. Boyle odlično zna šta je i kakva uloga tog predsjedništva čija je dužnost da bude vreća rogova, a državu  RBiH učinu nemogućom državom dok je ne nestane:
boyle o predsjedništv
francis-boyle-copyPrijevod ovog dokumenta: Hvala! Komšić ne može tužiti (nikoga) bez suglasnosti ostala dva člana Predsjedništva. Ali, ja mu mogu pomoći u drugim stvarima, posebno imajući u vidu moj angažman sa najvišim vrhom vlasti RBiH koji datira od decembra 1992. oko Wnace-Owenovog plana. Vance-Owenov plan je dao zeleno svjetlo Tuđmanu da izvrši invaziju na RBiH i pusti sa uzice HVO. Fab. 
Nadam se uvaženi profesore, da je prof. Boyle ovdje položio ispit iz znanja o fukcioniranju deytonske države. On se – unaprijed borio protiv toga, ali džaba. Sada nas obojicu (za mene OK!)  podučavate o troglavom predsjedništvu. Nije li to drskost, potcjenjivanje naše intelegincije!
Idemo dalje, profesore!
Napisali ste i ovo: 

To znaci kako g. Komsic nema nadleznost da to sam pokrece jer Predsjednistvo BiH kao kolektivni organ mora donijeti odgovarajucu odluku. Zato vas dio blog teksta gdje to imputirate g. Komsicu i meni jednostavno ne odgovara istini. I na kraju, opet vasa neistina, nista nisam odbio jer o imenovanju savjetnika ja ne odlucujem vec iskljucivo g. Komsic u saradnji sa sefom kabineta. Pozdrav.

Ratni zločin, a pogotovo zločin genocida (UZP-a, sve množina, i sve s eodnosi na čitavu RBiH
) ne zastarijeva, bez obzira da li predsjedništvo te nakarade od države ima tri srpska kao sada, ili će imati sto srpskih članova u budućnosti. Oni se farbaju u razne boje, crvenu, pink, zelenu, kahvaji, sivu, a najdraža im je crna boja i mafijaški način rada. Kako je u svojoj preciznoj analizi stanja u Bosni nedavno ustvrdio Potkomitet američkog Kongresa za vanjsku politiku, u Bosni je na djelu sprega mafijaške vlasti sa kriminalnom mafijom i medijskom mafijom. Uskoro ćemo dobiti i tak og Premijera.
Sve je to ista daytonska bagra sada na čelu sa Dodikom…
Ali, Vi, ikao niste pravnik, nedavno ste javno upozorili, vrlo efektno, na postojanje važećeg  Ustavnog zakona Parlamenta RBiH koji je donesen u vezi sa Daytonom 12. decembra 1995.  Po slovu toga Zakona, kojeg odavno znam ezberile,  ako Dayton ne funkcionira, RBiH ima pravo povratka na svoj prijašnji ustavno-pravni poredak – Ustav RBiH. Bio je to odličan tekst, a ovu fotografiju sam skinuo baš sa Vašeg Bloga jer sam iz svog kompjutora greškom izbrisao kompletnu datoteku.
ustavni zakon
Faksimil fotografije ilustracije Vašeg teksta. To je to Profesore! Ali, koga briga. Bitka za vlast stečenu na obmanama, lažima, podvalama, krađom, nastavlja se, traže se novi partneri, obnavljaju stari  uhodnai i čvrsti savezi rušilaca države. Uz taj Zakon, imamo još hejbet konvencija, povelja, ius cogens normu, presude najviših svjetskih sudova za genocid, nesprečavanje genocida, neizvršavanje sudskih naloga ICJ, sudskih pravovaljanih presuda, a Vi ispaljujete vrebalne ćorke prema Plenkoviću da bi Vaš šef jamio koji jeftin politički poen! Molim vas, spomenite i šfu i Plenkoviću naše neotuđivo pravo, da ćemo tužiti RH od sad za hiljdu godina, kad tad, za genocid. Tada će letjeti iz EU i iz NATO-a. Sjetimo se genocida koje Engleska počinila nad Irskom, sjetimo se Turske i Armena…
Eh, vidite da niste politički, nego pravni savjetnik Komšića, da Komšić ne ljubi Dayton,  onda bi ste, zajedno s nama – (verbalnim) borcima, ali ne i licemjerima – munaficima, mogli na osnovu prava učiniti nešto da ne odlučuje ona vreća rogova u predsjedništvu. Mogli ste javno podjestiti, na nešem jeziku, onog engleskog ambasadora na taj fakat. Tužba protiv Engleske koju je napisao prof Boyle, može se aktivirati svaki dan. Ona je na ICJ. O tome sam nekada pisao ambasadoru UK Raycroftu. I on mi je odgovorio na pismo.
bakir-izetbegovic-zeljko-komsic oštreTada se ne bi pitalo Izetbegovića, da li je Hrvatska trebala biti tužena i hoće li biti ikad. Ne bi on sikterisao prof. Boylea, a ni Vi!  Jer, budući zakonodavac je uz svoga pokojnog oca, najveći saboter prava i pravde u povjesti Bosne. Za tužbe za genocid  nam ne bi trebala suglasnost ni Dodika, Čovića…  Moramo se držati prava i pridržavati se makar Ustavnog zakona, na kojeg ste nas i Vi tako znalački podsjetli, moramo se svaki sekund podjećati na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, ius cogens normu,  presude oba međunarodna suda i pojedincima i paradržavi samoj – za genocid i UZP, a UZP je isto kao i genocid, samo malkice uvijeno u hladne obloge. Ne smijemo kititi četničke vojvde Cvijetom Srebrenice. Da to uradite, Plenković bi odmah dobio sugreb, a i Kolinda bi se sva izausala od svraba. Nikad ne bi lanuli na nas, nii nas potvarali. Nebi ni posezali – krali naše.  Ovako, eto im milijarde naše imovine, eto im most do Pelješca, eto im špijuni, ambasadori i konzuli, sve ustaša do ustaše, četnik do četnika. U ovoj državi ne postoji ni pojam, a kamo li praksa izgona “persona non grata.” Đe će, kad “zakonodavac” glri čas Vučića, čas Čovića, čas Komšića “seče” tortu sa Kolindom… Ko Tihić Tadića, obrijanog četnika, od pravde na ICJ, draži im je zagrljaj sa četnicima. Ambasade i konzulati puni špijuna, kolega Vezira, Zuke, Šćepe. Đeš na svoga!
Politika veleizdaje prava, države, dina, unosniji je posao od inzistiranja na pravu.
Daytonci – Izetbegovići, Tihići, Cerići, Komšići…,   za nepoštivanje domaćeg i međunarodnog prava, građana koji ih plaćaju i trpe, pokušavaju naći izliku u ilegalnom Daytonu i sili međunarodne zajednice.  Ne postoji šansa da se u mafijaškim daytonskim medijima čuje i vidi nešto poput ovog pisma, ali hvala Zukerbergu, ne može se ništa sakriti, a u laži su kraće noge nego prije. Nema šanse doprijeti do tih malih bogova kakav je i Komšić. I, molim vas, navedite, ko, kad i gdje je usvojio Dayton, ko kad ga čak službeno prevo i muhurom ovjerio. Prema tome, to predsjedništvo je ilegalno, njega se ne pita, pita se Ustavani zakon koji važi i danas. Ali, to pravo je samo za uzgredno spominjanje…
I na kraju ono najvažnije, moram ponoviti Vašu rečenicu:
Ocito je ideja o savjetniku vasa, pa vas moram obavijestiti da to ne ide bas tako, ali evo vas upucujem na g. Amir Ibrovic, sef kabibeta pa na njegov email uputite vas prijedlog: amir.ibrovic@predsjednistvobih.ba
Obratite, molim Vas, pažnju na masna slova zelenom bojom.
To je izmišljotina, da ne kažem laž. To je u ovom

Kovačević 1kotekstu gnusna otužba bez ikakvog utemeljenja u činjenicama, što ne bi smio biti manir običnog laika, nekog seljačine poput Dodika, a kamo li doktora nauka koji se u javnosti predsavlja kao – političar.

Čitatelja radi, istine radi, stvar je tekla spontano, ovako. Poslao sam pismo prof. Boyleu povodom usvajanja sramne rezolucije u hrvatskom Saboru u vezi sa položajem katolika (Hrvata) u daytonskoj BiH. (To radim od prvog sudskog  procesa na ICJ naravno o svom trošku, kada sam mu iz dana u dan prevodio tone vijesti o iz bh i njemačkog tiska. On želi da je informiran o svemu vezano za nas, našu Bosnu, kako uvijek kaže. Tako sam prof. Boylu pisao i o sramnoj deklaraciji  koju je netom  bio usvojio hrvatski Sabor.
Evo faksimila:
Komšić 5 Prvi spomen Komšića, krupnije, crveno
Prijevod rečenice u kojoj sam prvi put spomenuo Komšića i to kontekstu informacije o deklaraciji hrvatskog Sabora:
Ljubić (HDZ) je tako veliki za HDZ i Crkvu, a Komšić, koji se borio za bosansku slobodu je neprijatelj.
Nakon toga pisma, prof. Boyle se ponudio da bude džabni, savjetnik Komšiću, da pomogne u spašavanju države, ali je sikterisan. K tome, tada sam Vas greškom promovirao doktora juristu, pohvalio Vas, pa se sada izvinjavam doktoru Boyleu.
Kovačević, savjetnik, crveno
Iza gornje poruke, oglasio po običaju prof. Boyle koji uvijek odgovara na sva pisma.
Boyle Možete reći da želim pomoći Komšiću
Prijevod: Možete reći Komšiću da mu želim pomoći.Fab.
Upozorio sam prof. Boyla da u javnom bh-životu postoje dva Komšića, dr Ivo i Željko
Komšić.
Dva Komšića Boyle - znam ih obojicu
Odgovorio je: Da, znam ih obojicu. Fab”
Imao je riječi pohvale za Željka Komšića:

 

Am Freitag, 14. Dezember 2018, 15:19:35 GMT-5 hat Boyle, Francis A <fboyle@ Folgendes geschrieben:

“Komsic is a good man. I am willing to help him anyway possible to preserve BIH. Fab.”

Prijevod: Komšić (Željko, op. I.H.) je dobar čovjek. Želim mu na svaki mogući način pomoći da očuvamo BiH. Fab.” 

To je napisao iako sam rekao da imam mnogo zamjeriki Komšiću. Ali, bolji je od Čovića miiljun puta i to uvaženi prof. Boyle znade.

Na prijedlog prof. Boylea da bude savjetnik Komšiću, zahvalio sam se i napisao mu da se nadam da će Komšić nekako saznati za njegovu ponudu. Poslao sam mu i odgovor dr. Kovačevića da će on upoznati Komšića s tom ponudom.
Suština svega ovoga da se prof. međunarodnog prava, građanin RBiH, USA, veliki borac za pravo i RBiH, sam ponudio da besplatno savjetuje Komšića na spasavanju naše države, neslužbeno, privatno, dobronajmjerno, kao veliki stručnjak međunarodnog prava, bez iakvih uvjeta, novca – mukte (pro bono!) Prešao je preko svih najgorih uvreda, jer je veliki bosanski patriota. U svojim pismima uvijek piše “mi,” “nas” smatrajuči se Bosancem sa dna kace, iako mu je uksraćen svečano dodoijeljen pasoš. I Vi i Vaš šef, ni mukajet!
Za tri mjeseca prof. Boyle nije dobio odgovor na svoju ponudu, stid me je, propadam u zemlju, kakvo se sve zlo nanosi tom dobrom čovjeku od onih, od nas, svih kojima želi pomoći.
Pa, taj veliki gospodin se odrekao i svoje crkvene zajednice zbog odnosa prema Palestincima, koje je zastupao na svjetskom nivou; jednom zgodom nakon  mise pastvi je spomenuo Palestince, njihovo pravo na državu, a Crkva i vjernici (congregration)  nisu bili ni mukajet. Nikada više nije otišao u tu crkvu, ne znam da li uopće ide u crkvu. Latić je u jednom tekstu spomenuo na “The Bosnia Times” da je profesor Boyle prešao na Islam… Ta nije li ga i Tužman titulirao kao muslimanskog advokata, iako se on borio za sve građane RBiH. Morao sam prof. Boyleu saopćiti, crven u licu od stida,  da  ni dr. Kovačević ni Komšič ne haju za njegovu ponudu. Nadam s eda je to crvenilo vidio i na 500 km udaljenosti.
Izvinio sam se, i to ne prvi put od kako ga znam za boli koje mu nanose Bosanci, a prof. Boyle se zahvalio i rekao da sam učinio sve što je bilo u mojoj moći.
Nisam uopće Komšićev pristalica.  
Da pače, smatram da je nesposoban za funkciju koju obnaša toliko godina, a Bosne je sve manje i Bosanaca u njoj. Možda ćete mu Vi pomoći da se popravi, ali bojim se, on je duboko zagazio u Dayton. Opijen je tim “zakonom” kako kaže i mora ga poštovati, iako je ilegalan. U isto vrijeme njegov partner, “zakonodavac,” saboter prava, zaklinje su pravo i zakone. Oni zaista misle da smo živina čak i  bez košijeg mozga. Misle da nas mogu jahati dan noć, decenijama. I horoz namami koke uvijek na istu fintu, pa se onda sladi penjući se na jednu, pa drugu… Ni  konja, plemenitu životinju, ne mereš namamiti dva puta na praznu zobnicu.
Komšićev najveći državnički uspjeh dogodio se kada je tokom jednog od tri mandata primio u državnu limuzinu jednu trudnicu koja je stajala pokraj ceste i odvezao je usput u bolnicu na porod. Ostalo je talašika, domagogija, šupljak, daytonizam, to jeste negiranje i države i samoga sebe i svojih Zlatnih ljijana. Kratko – Komšića su sami sebi, i ne samo Komšića, podvalili tzv. Bošnjaci.
Ali, kakav god da je Komšić, milion puta je bolji je od onog  ratnog zločinca i fašiste Čovića.
Komšićev izbor  izbor smatram legalnim i legitimnim (ako se to  čak i uvjetno može reći – jer daytonski zakoni, pa i Izborni, su ilegalni!). To sam pokušao objasniti ustašama u više navrata, pa sam bio javno popljuvan, izvrijeđan. Evo samo jednog dokaza širokog spektra uvreda, zbog koga i za koga. Komšića. Preuzet je sa Facebook profila načelinka Dobretića Ive Pougarca Čakarić On se slikao u majici na kojoj piše Komšić – Sejdo Komšić ili Bajramović. (U Dobretićima su katolici ubili svoga fratra 1992. Pravi katolik, zar ne, jedan od onih što se pozdravljaju sas “Faljen Isus!” ) Čakarić, krupno
Poštovani prof. Kovačević!
U zadnoj poruci ste se usrotivili objavljivanju naše “privatne prepske.”
Zaboga, obratio sam  Vam se kao savjetniku Željka Komšića, oko prijedloga koji je inicirao prof. Boyle da savjetuje Komšića u spašavanju države. Šta je tu u tim mojim porukama privatno, čak i moje predstavljanje nije bilo privatno.
Dalje, Vi mi onako uvijeno, kao prijetite, citiram:
“Vase objavljivanje nase privatne FB korespodencije smatram jako nekorektnim cinom cija je zakonitost veoma upitna.”
Moj odgovor: Nemojte me ni pokušati zastrašiti, poštovani profesore Kovačeviću! Ako se mogu javno citirati Trumpove (privatne) poruke kao zvaničan stav USA, mogu VaAllahi i Vaše. Ili, hoćete mi reći da imate dva lica, jedno za javnost, drugo za privatnost. I ovu poruku objaviti, a Vama po volji šta ćete sa mnom dalje. Eno vam sudovi koji umejsto četnika i ustaša vijaju komandante ARBiH koji su htjeli osloboditi zemlju. Možete me panjkati i peko Vama dostppnih medija, kao recimo RTVBiH 1 koja upravo veliča i slavi četničku genocidnu vojsku. Eno vam sudovi koji persuđuju da nisu mogli utvrditi ko sruši Ferhadiju. Naravno, moju krivicu će lahko utvditi, ovdje su svi dokazi za to, tu su Vaše neutemeljene optužbe i – gotove presude. Neće se moratipuno zahmetiti.
Koristio sam, koristim i koristiću sva legalna i pravna sredstva u bici za slobodu Bosne i svoju slobodu.
Novinar sam po vokaciji, pola stoljeća bez ijednog valjang demanta, sa 12 dobijenih u 12 sudskih sporova, u onom vaktu, prije demokracije u kojoj smo izgubili sve, a i obraz, što je najgore.
Šta drugo, nego da objavljujem sve što je u interesu borbe za RBiH. Tu mi niko, pa ni vi činjenicama i argumentima ništa ne možete osporiti, što sam i dokazao i u ovom tekstu.
Da sam na Vašem mjestu, stidio bih se prof. Boylea, a savjetovao bih i Komšića da se i on postidi.
P.S.
Isprika:
Moj prehodni tekst – blog-post u vezi sa ovom materijom, nekom tehničkom greškom potpuno je promijenio izgled, nadam se ne i sadržaj. Tu je ovaj novi tekst, pa bujrum, kome je do čitanja neka čita. Meni je bio užitak razmijeniti mišljenje s Vama pošovani prof. Kovačević.
Žao mi je zbog tipkarskih grešaka. Pokušam ispraviti jedne, pa napravim druge. Gore. Žao mi je!

One Reply to “Odgovor prof. dr. Slavena Kovačevića: JA SAM SAVJETNIK ZA POLITIKU, A NE PRAVO – Moj odgovor Kovačeviću: PRAVO JE NAŠA NAJBOLJA POLITIKA I ORUŽJE”

  1. I pored nekoliko pokušaja, Marjan Hajnal nije uspio plasirati donji komentar. Možda su u pitanju tehnički problemi sa WordPressom, ili neki drugi, ne znam. Komentar Marjana Hajnala prenosim sa Facebook stranice Zahtjev za povratak Ustava RBiH Citat: “Marjan Hajnal Sramotno je da se pred jednim pravnikom, Željkom Komšićem, ponižava drugi pravnik, stariji i po godinama i po stažu, autoritet međunarodnog ugleda, renomiranog prof. Boylea. Sama činjenica da se u savjetovanju Komšića polazi od neligitimnog “ustava” kao postulata političke pragme o prioritetu “kontitutivnosti” nad legitimnim Ustavom RBIH i zvaničnim presudama haškog Tribunala, stavlja se u beznadežan položaj svakog dobrotvora. Komšić se također nikada nije oglasio javno i jasno proklamovanom osudom genocida nad Bosnom, posebno nad bosanskim muslimanima, nije osudio one koji negiraju genocid, niti je šta konkretno učinio da bi spriječio višegodišnje postrojavanje četnika i ustaša, kao ni nazivanje ulica, škola i institucija po najsvirepijim ratnim zločincima u povijesti. Uopće nije relevantno bilo kakvo savjetovanje Komšića kako će djelovali na planu spoljnopolitičkih dijaloga, ako u samoj Bosni ne postoji zdrav dijalog niti je postignut bilo kakav napredak, osim nazadak. Nastupi kleronacista su sve brutalniji, sve je prisutniji atak na negiranje Bosne kao države, Bosanaca kao naroda, Bosanskog jezika, i sve to od strane članova Predsjedništva RBIH. Posebno je diskutabilno atakovanje na još rijetke ugledne novinare i intelektualce koji se bore za istinu o agresiji na nezavisnu zemlju, članicu UN. Za takvu istinu o cjelovitoj Bosni i o stradanju bosanskih muslimana želi založiti svoj autoritet prof. Boyle, i umjesto da mu se bude zahvalan njega se opstruira i marginalizira. I novinara Ibrahima Halilovića bilo ko da vrijeđa i omalovažava zbog podrške velikodušnoj i volonterskoj Boyleovoj inicijativi može samo biti odraz neprofesionalnosti, da ne pomišljamo na malicioznost. Autor komentara Marjan Hajnal”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: