Jedan od brojnih dokumenata iz knjige prof. dr. Francisa A. Boyla koja treba biti objavljena u Bosni: POČIVAJ U MIRU DRAGI ABRAME CHAYES!

POČIVAJ U MIRU DRAGI ABRAME CHAYES!

Frnacis A. Boyle

Zamolio sam odvjetnika predsjednika Johna F. Kennedyja prof. Abrama CHAYES-a da mi se pridruži na Svjetskom sudu pravde kako bi argumentirali bosansku tužbu za genocid protiv Britanije. On je pristao to učiniti besplatno.

Prof Francis A. Boyle, prvi i jedni uspješni zastupnik naše Tužbe protiv SCG i autor Tužbe protiv Britanije na Svjetskom sudu povodom smrti njegova kolege Abrama CHAVES obznanio je Abeovu ulogu u borbi za pravdu za RBiH

 

abram
ABRAM CHAYES, advokat bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja – jedan od svijetlih likova, ruku pod ruku sa Francisom Boyelom na Svjetskom sudu pravde; ovdje je Boyleovo podsjećanja na ovog sjajnog čovjeka i pravnika koji je bio spreman besplatno pomoći pof. Boyleu i RBiH u sporu RBiH protv Engleske zbog pomaganja genocida 

Datum: Utorak, 18. 04. 2000

Dragi prijatelji:

S velikom tugom čitam osmrtnicu u današnjem The New York Timesu o smrti mog učitelja, kolege i prijatelja, Abrama Chayesa, profesora prava na Pravnom fakultetu na Harvardu.

Besmisleno je​ pokušati sažeti Abeovu spektakularnu karijeru. Ali ono što ja mogu učiniti jest da javno evidentiram rad koji je Abe obavio za Republiku Bosnu i Hercegovinu za vrijeme rata za istrebljenje Bošnjaka.
Prvo sam zatražio od prof. Abea da postane bosanski sudac ad hoc u tužbi za genocid koju sam podnio protiv krnje Jugoslavije na Svjetskom sudu pravde.

Abe nije mogao prihvatiti ponuđeno imenovanje zbog neraskidivog prethodnog profesionalnog poslovnog  angažmana. No, ponudio se da me savjetuje iza kulisa, što je doista i učinio. To me je opustilo jer sam spoznao da je netko sa bogatim znanjem, prosudbom i iskustvom Abe Chayesa bio spreman da se odazove na moj telefonski poziv i pomogne, bio dan ili noć.

Odmah nakon što mi je predsjednik Izetbegović naložio da tužim Britaniju za pomaganje i poticanje genocida u Srbiji protiv Bosne, pozvao sam Abe-a i zamolio ga da ostavi sve drugo što je radio i da odmah razmotri taj zahtjev i zahtjev za privremene mjere koje sam već napisao za Bosnu protiv Britanije, što je Abe i učinio. Zatim je dao neke vrlo konstruktivne komentare koje sam kasnije ugradio u konačni nacrt tih dokumenata.

Tada sam rekao Abeu:
“Pa, što misliš?”
Awram Chawies: (dakje  AC): Misliš, hoćeš li dobiti privremene mjere kod Suda?
Francid Boyle (dalje F.B) : Da.
AC: Pa, već ste ih dobili, zar ne?
FB: Mislite, jer trenutno pregovaramo sa Sudom o datumu rasprave o zahtjevu za privremene mjere?
AC: Da.
FB. Pa, morat ću to i dalje dokazivati ​​na Sudu. I želim da i Vu tamo budete sa mnom. Znate da radim ovaj posao pro bono (mukte, džabe) tako da vam ne mogu ponuditi naknadu. Ali ako Vam platim putne troškove, hoćete li doći na Svjetski sud pravde i raspraviti ovaj slučaj sa mnom?
AC. Da!
FB. U redu.

Sljedeći telefonski poziv koji je Abe dobio od mene je obavještenje da moramo zaustaviti tužbu protiv Britanije na Svjetskom sudu pravde zbog prisile i prijetnji koju su vršile Britanija, Owen, Stoltenberg i nekoliko europskih država.

Abeova spremnost da besplatno radi za Bosnu tokom rata na istrebljenju Bošnjaka trebala bi vam pružiti mogućnost da sagledate veličinu čovjeka kojeg sam poznavao, divio mu se i poštovao ga otkad sam prvi put pohađao njegov tečaj o međunarodnom pravnom procesu u akademskoj godini 1974-75.

Kasnije, predsjednik Izetbegović dao je intervju u kojem je izjavio da smo zamalo izgubili državu tijekom jeseni 1993. godine.
Neka Abeova nagrada na nebu bude velika zbog ljubavi koju je pokazao prema potlačenim narodima. I neka Bog drži Abea na svom dlanu. Siguran sam da On to već čini.
Francis A. Boyle
Profesor međunarodnog prava,
građanin Republike Bosne i Hercegovine i njen pravni zastupnik na Svjetskom sudu pravde

***
Ovaj doukument, zatim Tužba protov Britanije, kao i mnogi povjesni dokumenti iz perioda pravne borbe prof. Boylea i njegovih prijatelja za sudsko sankcioniranje svih agresora i počinitelja gencida, nalazi se u njegovoj knjizi koja je spremna za štampu. Čeka se milost Bosanaca – Bošnjaka da svojim novčanim prilozima potpomogu štampanje ove vrijedne knjige koju će dobiti besplatno

***

Moja napomena: Ono što ne uradim sam, ne mogu tražiti od drugih, pa ću uskoro poslati svoj prilog za štampanje ove dragocjene knjige.

 

2 Replies to “Jedan od brojnih dokumenata iz knjige prof. dr. Francisa A. Boyla koja treba biti objavljena u Bosni: POČIVAJ U MIRU DRAGI ABRAME CHAYES!”

  1. Owen je jedan od organizatora genocida Hrvata i Bošnjaka – koji su što je svima poznato isti autohtoni narod – koji je aktivno radio na genocidu zajedno sa British Intelligence od 1980., i svaka prava istraga bi dovela ravno do njega, Carringtona i ostalih “Peace negotiatora”. Genocid jest napravljen srpskim rukama, ali kompletna organizacija je britanska. Zato su i postavili Owena – čovjeka poznatog pod nadimkom “Doctor Death” – da ispodogovara načine za ubijanje čim više “ne-srba”
    Sve je to na Internetu, pristupačno svakome koga Istina zanima, zato ne mogu vjerovati da Haški i ostali svjetski suci “ne znaju” takve stvari.
    Postoji jedan preduvjet bez kojega se nijedan istraživač neće pomaknuti s mjesta: saznanje da je medijski prostor zatrpan anglo-srpskim lažima. Niti mi u Hrvatskoj nismo znali da Srbi i Britanci zajedno lažu prije 1990-tih.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.