Prof. BOYLE – DA, MI IMAMO PRAVO UKINITU REPUBLIKU SPSKU NA OSNOVU MEĐUNARODNE PRAVNE NORME IUS COGENS

Prof. Francis A. BOYLE, prvi agent Tužbe RBiH protiv Srbije i Crne Gore

DA MI IMAMO PRAVO UKINITU REPUBLIKU SPSKU NA OSNOVU MEĐUNARODNE PRAVNE NORME IUS COGENS (JUS COGENS)

francis-boyle-copyPoruka prof. Boyla i svih patriota: Nikad se nećemo predati. Naći ćemo put ka izvršenju pravde na osnovu “jus cogens” norme

Nakon odbijanja aplikacije za Presude ICJ iz 2007., i Dženana Delić i ja smo se obratili prof. Boyleu za dodatne komentare.

Na informaciju da je Sud još u maju prošle godine obavijestio Softića da on nije više zastupnik BiH na tome Sudu, prof. Boyle je odgovorio:

“Nije na sudskom evidentičaru (registratoru) da donosi odluke. Njegovo je da premeće papire. I to je to.”

Na pitanje: “Bi li mogli ukinuti genocidnu tvorevinu na osnovu Presude od 26/02/07, pozivajući se na ‘ius cogens’ normu?” prof. Boyle je kratko odgovorio:

“Da.”

Zatim je dodao: “RS je genocidna tvorevina. Imamo pravo na njeno ukidanje, a puteve ćemo tražiti. Dobra nada je bila Revizija. Sigurno je da se nećemo nikad predati ni po kojem pitanju pravde za RBiH i žrtve genocida!”

Pravo je u našim rukama i to je najvažnije. Moramo biti svjesni te činjenice i tražiti puteve za izvršenje pravde.

Očito je da su pojedinci na sudu prekoračili ovlasti – pretpostavljamo radeći po nečijem (političkom) nalogu.

Sudovi nemaju pravo opozivosti opunomoćenike koje je izabrala neka država ili pojedinac jer je jedino i samo do te države ili pojedinca koga će izabrati da ga predstavlja i da li će ga i kada opozvati.

Očito da je međunarodna zajednica samovoljno politički odlučila spriječiti reviziju.
Ali, činjenica je da je podnošenje zahtjeva za reviziju sistematski sabotirano devet godina (od 2007., do 2016.) u to nema sumnje, a informcija Suda o tome da Softić nije više agent skrivana!

Ono što je zaprepašćujuće jeste da je Bakir Izetbegović predao zahtjev za reviziju svjestan da je Sud opozvao Softića sto predstavlja prevaru žrtava i našeg naroda.

Podnošenje revizije je bilo samo zbog pritiska javnosti, prosto rečeno to je obmana za koju su dušmani znali i smijali nam se, a sada nam se otvoreno izruguju.

Nećemo se predati, u to nema sumnje. Pravo je na našoj strani i mi ćemo, kako tvrdi i sam prof. Boyle, naći načina da to pravo i implementiramo u praksi – ukinemo genocidnu RS i vratimo Ustav RBiH.

U to ne treba niko sumnjati.

***

DEFINICIJA IUS COGENS PRAVNE NORME – NORME NAD NORMAMA

‘Jus cogens’ (od latinskog ‘nužni zakon’, na engleskom ‘norma od koje nije dopušteno odstupiti’) odnosi se na određene osnovne principe međunarodmog prava koji su iznad svega drugog, te od kojih nikada nije dopušteno odstupiti.

U ono što se smatra zabranjenim prema tim normama spadaju agresija, zločini protiv čovječnosti, ratni zločini, pomorsko piratstvo, genocid, aparthejd, ropstvo, mučenje. Npr., međunarodmi tribunali su smatrali da je nedopustivo za državu da dobije teritorij otimanjem putem rata…

(Izvor Wikipedia)

9. mart 2017.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: