DODIKOVIM REFERENDUMOM NESTAJE DAYTONSKI SISTEM I RS, A VRAĆA SE USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Razgovor sa generalom i prvim komandantom Armije RBiH Seferom HALILOVIĆEM

DODIKOVIM REFERENDUMOM NESTAJE DAYTONSKI SISTEM I RS, A VRAĆA SE USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ibrahim Halilović: Kako gledate na Dodikov referendum?
 
sefer 2Gen. Sefer HALILOVIĆ: Održavanjem referenduma u tzv. RS, definitivno prestaje važiti daytonski Sporazum i automatsko po pravnim regulama stupa na snagu Ustav Republike Bosne i Hercegovine.
To je u skladu sa nepobitnom voljom građana izraženom na referendumu 1992. godine o suverenitetu i neovisnosti Republike BiH. Ni jedan novi referednum niko ne može ponovno organizirati sa tako plebiscitarnim izlaskom i tako velikim procentom glasova građana „za.“
Po Ustavu RBiH niko nije imao mandat uskratiti pravo građanima da brane svoju Republiku. To je teško krivično djelo.
Niko nije imao pravo suspednirati Ustav RBiH niti potpisati Daytonski Sporazum jer je to veleizdaja RBiH.
Umjesto što se svi drže Daytona kao pijan plota, sada je pravo vrijeme proglasiti ga mrtvim. Ustvari on je faktički i pravno mrtav od 1996. jer ni tada, a ni do danas nije proveden njegov Annex VII o povratku prognanih svih na svoje.
sefer 6Nažalost, osim BPS-a, niko nije bio spreman odreći se vlasti i fotelja u korist građana i države RBiH– pa je na prvim izborima poslije agresije i genocida – ozvaničeno etničko čišćenje i potvrđena opstojnost – iako ilegalnog dejstonskog sisetma i RS.
Sada tome mora doći kraj. Jer, RS na najdrastičniji način krši i ono što je ostalo od Daytona. RS ne prizna državu Bosnu, ona ne prizna njene institucije, što je neprihvatljivo i nedopustivo: ne postoji država na svijetu u kojoj su njena najvažnije institucije poput Ustavnog suda izložene takvoj neposlušnosti i ignoriranju.
Bošnjačka politika i građani ako im je stalo i do sebe i države, moraju jasno i glasno kazati: Ako se održi taj referendum u RS, prestaje postojati dejtonski Ustav i Sporazum, a na osnovu važećih zakona i propisa, Odluka Ustavnog suda RBiH iz 1992. O ništavnosti proglašenja RS u cilju otcjepljenja od države RBiH, na Ustavnog zakona iz 1996, pa i samog dejtonskog Sporazuma- njegova važnost prestaje. Za dva dana obrazložiću to detaljnije na Televiziji.
Ibrahim Halilović: Umjesto da se dohvate prava, SDA i njima potčinjene organizacije i udruženja, i dalje ne samo da se drže Daytona, čuvaju RS, nego, evo, danas su se oglasile Zelene beretke sa najavom nekakve vježbe. Nije li apsurd da se umjesto prava koje je naše najjače oružje u ruke uzima praćka, jer nema ni oružja ni opreme niti veće populacije građana koji vladaju vojnim vještinama?
Sefer HALILOVIĆ: Zelene beretke su u većini slučajeva utekle iz BosnI i prije nego počela agresija. Ta činjenica govori sve o njima i onima koji manipuliraju s takvima.

One Reply to “DODIKOVIM REFERENDUMOM NESTAJE DAYTONSKI SISTEM I RS, A VRAĆA SE USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: