OTVARANJE FERHADIJE – UZ DODIKA, VUČIĆA, VLADIKU JEFREMA – (NE)FALI KARADŽIĆ

FERHADIJ, KLIXISTINSKI VJERNICI ĆE SE RADOVATI, ALI RADOST ĆE IM BATALITI ČETNIČKE UZVANICE I NJIHOVE DODVORICE

Hadži Bedrudin Gušić nazvao je svečanost otvaranja obnovljene džamije Ferhadije balom vampira. Pod tim pojmom misli na one kojima nije mjesto na tom važnom vjerskom skupu, a ne na istinske vjernike i čestite građane. 

  • Vjernici  će se radovati da je najzad, poslije toliko prepreka i ometanja, najljepša banjalučka džamija, ponos ne samo Šehera na Vrbasu, nacionalni spomenik islamske kulture – ponovo na svom mjestu, na radost istinskih svih ma kojoj religiji pripadali, a posebno na radost muslimana.

unutrašnjost ferhadijeHadži Bedrudin Gušić nije pozvan na otvaranje Ferhadije džamije, što se može posmatrati i kao ukazivanje časti – jer i nije mu mjesto na tom političkom balu vampira. Čast istinskim vjernicima!

Porad časnih i uglednih gostiju, Islamska zajednica je na otvaranje Ferhadije pozvala i one koji se nikada tu ne bi smijeli pojaviti jer se nisu odrekli one fašističke i barbarske  zločinačke politike koja je ne samo srušila Ferhadiju, nego je počinila i genocid, pa potom Banju Luku posrbila.

Ta politika je svim sredstvima obeshrabrivala povratak Bošnjaka i Hrvata u grad na Vrbasu, pa je Banja Luka i danas najprognaniji grad na prostorima bivše Jugoslavije.

Ta fašistička politika je na svaki mogući pogan način nastojala onemogućiti  obnovu Frehadije.

Odbor za obnovu (u kojem se nije našao Bedrudin Gušić) bio je suočen sa opstrukcijama i političkim i administrativnim, a manipulirano je i sa srpskim masama koje se se protivile obnovi, a na dan polaganja kamena temljca su podivljale i ubile Murata Badića, palile i kamenovale autobuse hodočasnika.

Bivši, po formatu  mali gradonačelnik – a u suštini veliki primitivac, seljačina, četnik  – Umičević izjavljivao je kako je izgradnja Ferhadije „prst u oko srpskom narodu.“

Novokomponirani povjesničari i muzeolozi, arheolozi i sveznalice, sve veliki lažovi i faslifikatori  –  lansirali su laž kako se na mjestu srušene Ferhadije nalaze temelji nekog starinskog kultnog hrama, pa se, biva, ne bi smjelo dozvoliti da te vrijedne arheološke ostatke poklopi Ferhadija.

Teledirigovana administarcija je raznim smicalicama pokušavala na svaki način spriječiti obnovu Ferhadije uskraćujući građevinsku dozvolu za stožerni objekat oko kojeg se razvijao o rastao Šeher, u kojeg su te seljačne šljegle sa planina kao uljezi poklopivši ga svojim primtivlukom i nacizmom. Sevdahom najpojevaniji grad u Bosni, zašutio je zavijen u crno.

vrbas-miso
Hadži Bedrudin Gušić; Islamska zajednica, Šeher i država Bosna zaboravljaju svoje najveće sinove

I Dodik je upamćen po srbovanju i barbarskom protivljenju obnove Ferhadije.  Drečio se po medijima kako  Ferhadiju treba srušiti ako počne njena obnova bez odobrenja.

Na pitanje holandskih novinara zašto je srušena Ferhadija, kome je smetala, vladika banjalučki, tadašnji i sadašnji Jefrem, je rekao; „Bila je na pogrešnom mestu.“

Dodik i Jefrem su obeveseli Islamsku zajednicu, a posebno muftiju Banjalučkog Osmana Kozlića, pristankom da svojim prisustvom uveličaju svečano otvorenje džamije Ferhadije.

Šta više, Dodik će biti počašćen da drži i govor na otvorenju, a možda će i Jefrem koju prozboriti u smislu „osveštenja Hrama Božjeg Veradije.“

Islamska zajednica se ne drži Božjih zakona koji propisju zabranu muslimanima prijateljovanja s onima koji ih iz kuća na silu istjeravaju, ubijaju i ruše im bogomolje, pa će možda ponuditi Dodiku ili Jefrermu da budu kumovi novosagrađene džamije.  Ulema na čelu sa Kavazovićem, političari koje predvodi B. Izetbegović, navikavaju nas na poniženja, na rezultate genocida i nepravdu. To je isto kao i činiit ih, što bi rekao Simon Wiesenthal, poznati lovac na naciste.

Jefrem
Pravoslavni – četnički pop, k tom vladika Banjalučki, drag gost na otvaranju Ferhadije: “Veradija je bila na pogrešnom mestu, zato je srušena.” Da, zbilja, bila je na pogrešnom mestu  400 godina dok nije i Jevremovim blagoslovom dignuta u nebesa, ostaci uglavnom završili na smaću.Po Jevremu,  i Banjalučani su bili u pogrešnom mestu, mada rodnom gradu, pa ih je zločinom i genocidom trebalo “oterati”…

Možda nas Islamska zajednica zajedno sa tzv. Bošnjačkim političarima misli obmanuti i kako su i Jefrem i Dodik došli tobe.

Nisu!

Oni su bili i ostali četnici fašisti jer i danas slijede onu politiku genocida i urbicida koju je vodio haški osuđenik za genocid Radovan Karadžić koji, da li zbog otvaranja Ferhadije, traži da ga puste na uvjetnu slobodu. Ako su mogli pozvati Dodika, Jefrema i vojvodu Vučića, ne  bi bilo iznenađenje da pozovu i Karadžića. Ako ga Tribunal pusti,  eto zgode da se najde i u Banjoj Luci na mjestu zločina.

Veličanje četničkog genocidnog komandanta u Beogradu, srbovanje u Srebrenici, a evo “dragog gosta” i na otvaranju Ferhadije; počast do počasti za četničkog vojvodu, poniženje za poniženjem za vjernike i građane RBiH koje im priređuju njihova ulema i političari

Priliku da samom svojom pojavom srbuje imaće i četnički vojvoda Aleksandar Vučić. On će možda pred džamijom izuti svoje, pa po izlasku nazuti Muftijine mestve ili kaljače. Ili će kao primitivac, u Džamiju u opancima, ma šta nosio na nogama. Ako zamijeni obuću sa Muftijom,  mogao bi ostvariti blesavi prijedlog iz Mostara kako bi bilo dobro – da Bošnjaci obuju srpske opanke, a Srbi muslimanske cipele, ili mestve. Ove Muftijine ne bi žuljale Vučića, a ni Vučevi opanci bili bi taman Muftiji.

Vučić nije spomenuo zamjenu šubara za „vesove”.

Munaficima koji se kunu u Allaha dž. š. a izdaju i Din i državu, žive i mrtve žrtve genocida, šubare bi dobro pristajale.

stdenstki dom radovan karadžić
Dodik je izjavljivao da Ferhaidju treba srušiti, ako IZ pokuša da je obnovi bez dozvole (četničkih vlasti koje su je i srušile). Na pritsak Amerikanaca, podavio je četnički rep, pa je Ferhadija obnovljena; za javno veličanje Radovana Karadžića i njegove politike koja je počinila genocid i urbicid – Islamska zajdnica mu preko Muftije Kozlića na noge odnosi poziv  za svečano otvaranje Ferhadije neizmjerno se radujući tom svom dragom gostu

Moguće je da će Vučić u novom četničkom svečanom ruhu nazvati muslimane srpskom braćom, u člijem je istrebljenju i sam učestvovao.  Ma šta govorio, on je četnik i od te politike nije odustao. Muslimane odavno uspavljuju ulema i političari istim obmanama i zavravanjem kao i pred zadnji genocid.

Na tom balu vampira govoriće i drugi uzvanici, među njima i Bakir Izetbegović.

Biće to prilika za još jednu amnestiju barbarizma, genocida, progona Banjalučana, ubijanja, rušenja njihovih bogomolja i posrbljavanja grada. Biće to zgoda za prst u oko svim vjernicima i normalinim ljudima.

Bakir je u ime svih muslimana Bošnjaka  dao četnicima garancije za opstanak genocidnog zlodjela RS. On je doveo Vučića na mjesto genocida u Srebrenici, on ga je  rukom ucvijeljenih Majki i Žena zakitio Cvijetom Srebrenice. Biće to prilika da taj maunafik i prevarant uknjiži također jeftine političke poene pričama o suživotu, mirenju, dobrom komšilku, toleranciji… Zaboraviće pravdu, jer se on pravde davno odrekao u korist Velike Srbije i svoga džepa.

Govoriće i Reis Kavazović i muftija Banjalučki Kozlić. Obojica neće kriti svoju radost prisustvom okorjelih četnika na otvoru vjerskog objekta kojeg je srušila njihova politika, kao i drugih uzvanica, poput turskih visokih ličnosti i američke ambasade, koje su također, preko muslimanskih leđa i RBiH amnestirale urbicid i kulturocid finacirajući obnovu Ferhadije i drugih porušenih džamija i islamskih spomenika kulture.

Kozlić je určio poziv cijenjenom gostu, a Dodik na obostranu radost prihvatio. Ukazana mu je čast i da drži govor i ubere jeftine političke poene pred džamijom koju je kanio srušiti. I hoće, bude li prilike jer nekažnjeni zločin i barbarizam će se ponoviti. “Želimo da (otvaranje Ferhaidje) ima isključivo vjersko-kulturni  značaj,” izjavio je muftija Banjalučki Kozlić, nakon uručenja poziva dragom gostu Dodiku.  Dodik se dokazao kao veliki primitivac, psovač na javnim mjestima i u medijima, nekultuna i zadrta seljačina, kabadahija, nevjernik, lažov, sjecikesa –  koji važi za jednog od najvećih živućih četnika; kao nositelju najvećeg Karadžićevog odlikovanja, još jedno veliko priznanje IZ u ime muslimana – čast uglednog i dragog gosta na otvoru Božje Kuće! I Turska i Amerika su također amnestirale genocid i urbicid – pa i doniranjem za obnovu Ferhadije, umjesto da račun plate oni koju su je srušili. I Kavazović i Kozlić su dovano zaboravili i Srebrenicu i Bratunac, i Zvornik i Foču, a i Tomašicu, moj Varcar da ne spominjem; oni se i ne sjećaju svoje ljetošnje fetve o genocidu u Srebrenici koja bi mogla nositi i naslov Genocid u Banjoj Luci i  čitavoj RBiH, uz separat o rušenju 1.000 muslimanskih bogomolja. Fetva ne bi imala nikakvo pravno niti obavezujuće značenje, jer oni su barbarima oprostili; za njih su oni uvaženi i dragi gosti, koji svojim četničkim prisustvom uveličavaju svečanost, pa bi takva fetva, kao i ona o genocodu u Srebrenici  bila apsurd i podvala.

Biće to zaista bal vampira, onih koji su rušili bogomolje da bi gradili duhovne zidove među komšijama i susjedima raznih vjera, da bi zadojili mržnjom  mlade generacije, a žrtve navikli na nepravdu poslije genocida kojeg poriču. Biće to bal vampira povampirene Velike Srbije koja se ukotvila na obalama Vrbasa u Šeheru.

Zato je dobro da hadži Bedrudin Gušić nije među njima jer bi izgubio abdest i ne bi se osjećao ugodno među četnicima i njihovim muslimanskim slugama, izdajnicima dina i države.

Bedrudin Gušić je uz muftiju Banjalučkog r. Ibrahima ef. Halilovića u najteže vrijeme četničke okupacije Banje Luke i rušenja svih njenih džamija – bio na čelu Islamske zajednice. On je snimo i dokumentirao ostatke rušenja džamija i tako pomogao da istina o barbarima i barbarizmu dopre u svijet, ali ne i do Sarajeva koje barbare smatra najvažnijim gostima na otvaranju Ferhadije, a Ustavni sud im prašta barbarizam, kao i političari i ulema. Na sve ovo, tzv. inteligenecija – šuti.

ferhadija - r1
Foto: Bedrudin Gušić: Ova fotografija je obišla svijet, a najdragocjenije fragmente srušene džamije sklonio je zajendo sa tadašnjim Muftijom Halilovićem i gospođom Husedžinović na sigunrno

Bedrudin Gušić je sa rahmetli  Muftijom i gospođom Husedžinović u suzama skupljao vrijedne fragmente na ruševinama Ferhadije kako ih komunalci ne bi uništili na deponijama za smeće. Sada se s tim hvale oni koji s tim opasnim poslom nejmaju nikakave veze – kako je biva svaki kamen Ferhadije na svom mjestu. Svaki jeste, ali ne i onaj pravi. Bedrudin je preko četničkih punktova noseći glavu u torbi  odlazio u Zagreb – širio istinu o stradanju muslimana i katolika Banje Luke, a iz Zagreba se vraćao kamionima punim humanitarne pomoći. Zastrašivali su ga, prijetili mu. Najzad, morao je sa svojom obitelji  otići iz Banje Luke, ali on Šeher nikada nije duhovno napustio. Svoje izbjegličke dane i svaki dolazak u Banju Luku on ispunjava borbom za istinu o zločinu nad mirnim građanima i lijepim Šeherom. U Banjoj Luci  je danas i svijećom teško naći pravog Banjalučanina. U Grdau je sve posrbljeno nakon sistemaski provedenog genocida i urbicida koji je nastvaljan u miru. U grad su se uselili četnički mitski junaci i Srđa Zlopogleđa.

IMG_9968
Fragment hronograma – tariha – o gradnji Ferhadije koji su spasili Gušić, gospođa Husedžinović i r. Muftija Halilović, čijim se perjem sada kite drugi. Ako, znajući da su Ti fragmenti na mjestu, i hadži Bedrudinovo srce je bliže onom mjestu gdje bi inače trebalo biti

Umjesto da krikne do nebesa, da traži pravdu, Islamska zajednica i bošnjačka nadri-politička garnitura srbalija potrudila se da nas ponizi posrbljavanjem i same svečanosti otvaranja Ferhadije ukazujući počast onima – poput Dodika, Vučića i Jefrema umjesto da ih primoraju da se pokaju  i mole za oproštaj prije nego bace pogled na Ferhaidju, a kamo  li priđu mjestu njihova barbarizma kojeg su odobravali i kojeg se ne odruču. Tu im se pruža prilika da uknjiže jeftine političke poene, kod kuće i u svijetu.

Bakir i Kavazović
Kavazović i Izetbegović – El Fatiha, na brzaka, onako bosanski; u jednoj ruci Mushaf, u drugoj poziv četnicima na otvor Ferhadije koju je srušila politika koju oni danas nastavljaju, a  koju i ne kriju. Dokle će nas ova dvojica poniđavati?

“Želimo da ovaj događaj ima isključivo vjersko-kulturni značaj te da kao takav bude pozitivna prekretnica u budućim odnosima naroda u BiH. Očekujemo da svako od nas vodi računa o ugledu IZ BiH i dostojanstvu muslimana”, rekao je Osman ef. Kozlić, predsjedavajući Odbora, muftija Banjalučki – ostao živ – munafik kakav je i bio! Možda bi ljudi i vodili brigu o ugledu IZ, ali Kozlić i ekipa se udarnički trude da taj ugled srozaju i bace ga pod noge četnicima. Kozlić nije sposoban ni jednu kozu čuvati, a kamo li brigu brinuti o muslimanima banjalučkog Muftiluka. On nije jednostvano za taj posao!

Nakon što su uvaženim i cijenjim gostima četnicima razaslali pozive, oglasio se i Islamski sabor u liku njegova Predsjednika, Hasana Čengića, glavnog financijskog “stručnjaka” i haznadara Alije Izetbegovića koji je na ime obrane i pomoći građanima RBiH prikupljao donatroska sredstva po svijetu.  Nije neka suma, tek dvadesetak milijadi njemačkih maraka u današnjoj vrijednosti; pare su završile uglavnom u privatnim džepovima najuže Alijine halke. Sada se kao ugledni musliman,  zaštitnik opljačkanih i poniženih muslimana Čengić okomio na Tribunal i nedupustivo blagu presudu Karadžiću. Nije ni spomenuo ukidanje genocidne RS, niti RBiH. Dok je RS, biće prilike i za muslimaniju.

čengić
Hasan Čengić, povjernik Alije Izetbegovića za novac od donacija za obranu zemlje i  preživljavanje građana BiH: Umije s tuđim parama, pogotovo našim. Za dejtonsko stranačko sudstvo – čist je i blistav ko rosa  (u podne). U Skupštini BIO koja je deverala oko tih bezveznih 20 miljuna DEM bio je i reis Kavazović, sada opet zajedno – Hasan – predsjednik Sabora, Husein – Reis IZ. Na Saboru IZ  ni jedan ni drugi nisu ni spomenuli pravdu za RBiH da ne bi, zar, izišli iz hatora  četnicima koje su kao drage i uvažene goste pozvali na otvor Ferhadije

Na istom skupu reis Kavazović je kritikovao beogradsku Srpsku pravoslavnu crkvu, zaboravljajući  namjerno kako je snažni izdanak te zločinačke crkve i sam vladika Jefrem  – kojeg je pozvao na otvorenje Ferhadije: “Posjeta pape Franje Sarajevu sredinom prošle godine osnažila je međunarodnu poziciju BiH i otklonila bojazan da Katolička crkva podržava separatističke politike u BiH. Taj dojam, nažalost, nemamo kad su u pitanju javni istupi ljudi iz vrha Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Dapače, oni ohrabruju srpski nacionalizam i isključivost, i doprinose veličanju zločina i zločinaca, čime dodatno otežavaju put pomirenja, razumijevanja i osiguranja boljeg života svih građana BiH, kazao je Kavazović.

A šta radi Dodik, šta radi Jefrem i ostala črtnička bratija na čelu sa Vučićem?

Karadžić je od Tibunala zatražio puštanje na privremenu slobodu. Ako mu se hitno udovolji, a moguće je, jer Tribunal je milostiv prema takvima, mIMG_0039ogla bi IZ – Kavazović i Izetbegović – preko mutavog ali razdraganog Muftije Kozlića – pozvati Karadžića i on prisustvuje otvaranju Ferhadije koju je srušio. Možda IZ i Izetbegović se ne bi smjeli usuditi toliko poniziti i Din, i žrtve genocida,  Bosnu i Šeher Banju Luku. Ali, nedopustivo  preveliko poniženje učinjeno je već i ukazivanjem počasti četničkom vojvodi Vučiću, zatim Dodiku kao upornom negatoru države BiH i višestrukom udarniku u nastavljanju Karadžićeve ratne politike u miru, uz blagoslov popa Jefrema. Tako – kao da je i sam Karadžić prisutan na tom balu vampira.

***

Posljednja vijest – 26. 04. 2016.

Dodik poklonio ćilime za Ferhadiju

NEMA TOGA ĆILIMA POD KOJIM SE MOŽE SAKRITI DODIKOVO ČETNIŠTVO NASTAVLJANJEM POLITIKE RADOVANA KARADŽIĆA 

dodikovi ćilimiNe postoji ćilim pod koji Dodik može sakriti svoje četništvo i uporni nastavak politike Radovana Kradžića, niti ima hasure pod koju Islamska zajednica može sakriti svoj munafikluk: “Ovdje sam da izrazim veliko zadovoljstvo što je Ferhadija završena i što smo uoči njenog otvaranja”, istakao je Dodik.

Te su Dodikove riječi  plaho obveselile Kozlića: “Jako sam zadovoljan i srećan što se sve odvija po planu i zahvalan sam predsjedniku RS Miloradu Dodiku na današnjoj posjeti i velikom poklonu koji nam je donio.”

Novine ne pišu jesu li to opljačkani džamijski ćilimi, ili ih je Dodik kupio parama poreskih obveznika, među njima i muslimana.

Makar i danajske, hedije su drage hodžama poput Kozlića koji se niti Boga boje, niti ljudi stide.

***

Nekoliko povjesnih fotografija: na prvoj, starinskoj – Ferhadija, ljepotica Šehera, Bijeli labud, kojeg su ubli din-dušmani, a Islamska zejdnica i tzv. bošnjački zaštitnici – obnovili parama muslimana Bosne i drugih zemalja, među kojima i USA, sve kako bi amnestirali zločin i barbarizam počnitelja, pa ih nakon svega pozvali  na svečano otvorenje Ferhadije, kao da su sve jedan do drugog Ferhad-paše, kao da su se odrekli zločinačke genocidne brbarske politike.

Oni su bili i ostali četnici i nakad neće doći tobe.

To su vukovi u janjećoj kožici –  četničkom vojvodi to i samo ime potvrđuje, a iZ i političari koji njome vladaju – žele nas ubijediti da su to dobre duše, mirni i fini janjci – što je uvreda za zdravu pamet, a  poniženje do bola.

Čak kada bi ta četnička bratija kleklnula na koljena pred Ferhadijom na njenom otvoru i od muslimana zatražila oprost, ne bi im niko smio povjerovati jer to su obične hulje i lažovi. 

Svaki nekažneni zločin će se ponoviti, kao što se ponavljaju genocidi nad muslimanima; opet će neko praštati zločincima u ime žrtava, a ulema polagati temeljce porušenim džamijama kao Cerić, obnavaljejući ih parama – derući kožu sa grbače poniženih muslimana  – ako ih  i uopće i preostane do tada… 

 

4 Replies to “OTVARANJE FERHADIJE – UZ DODIKA, VUČIĆA, VLADIKU JEFREMA – (NE)FALI KARADŽIĆ”

  1. Prvo, hvala autoru što mi je posvetio značajan dio ovog teksta. Naravno, nezahvalno je govoriti o sebi, ali ću samo reći da je autor, spominjući moje ime i ulogu u ovoj priči, koristio činjenice koje se mogu dokumentirati. Ja bih još dodao da je moj dokumentarac PRIČA O BANJALUČKIM DŽAMIJAMA koristio i Haški tribunal u nekim predmetima. Toliko, da se zna. A oni koji su to trebali znati kada su formirali Odbor za obnovu Ferhadije te protokol oko njenog otvaranja 7. maja ove godine, grubo su ignorirali te činjenice. Autor se, na sebi svojstven – principjelan i dosljedan način osvrnuo na mnoge ličnosti I radnje koje su neodvojivi dio kada se govori o pripremama za otvorenje Ferhadije. Tu je prava mala galerija likova koje je autor znalački, kao u nekom dramskom komadu, selektirao i pozicionirao. Opaske Ibrahima Halilovića o zaboravu, izdaji, poniženjima vlastitog naroda i Zajednice, koje je iznio i u ovom osvrtu, su odavno poznate javnosti. Ali, neka, treba ih uvijek i na svakom mjestu ponavljati. Najviše zbog našeg poslovičnog zaborava. I, neka je zapisano! Sjajan tekst pratile su i sjajne ilustracije. Čestitke autoru za obadvoje!

  2. Svaka vam čast Bedrudine Gusić ,ako se nevaram ,Vi ste onaj koji je za vrijeme rata sa Merhametom ,a sa efendijom Solom ,sadikom Ćurićem ,Krupićem i još nekima dolazio u Zagreb i vozio pomoć za bošnjake i Hrvate u Banjaluci i Prijedoru ..Aferi vam..ne znam gdje su tad bili svi ovi likovi pa i ovaj mutljija.

  3. Na kraju ovog texsta koji je iscrpljujuć ali dorečen stoji ono što svaki normalan bošnjo treba da zna..a to je slijedeće: Čak kada bi ta četnička bratija kleklnula na koljena pred Ferhadijom na njenom otvoru i od muslimana zatražila oprost, ne bi im niko smio povjerovati jer to su obične hulje i lažovi.

    Svaki nekažneni zločin će se ponoviti, kao što se ponavljaju genocidi nad muslimanima; opet će neko praštati zločincima u ime žrtava, a ulema polagati temeljce porušenim džamijama kao Cerić, obnavaljejući ih parama – derući kožu sa grbače poniženih muslimana – ako ih i uopće i preostane do tada…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: