Face TV: ODLIČNA LEKCIJA POGLAVARA CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE O GENOCIDU, ALI I NAŠEM MORALNOM ZLOČINU I PADU

Link na You Tube gdje se nalazi cjelokupni interview sa Mitropolitom Mihailo, vrhovnim poglavarom Crnogorske pravoslavne crkve:

 

Mitroplit Mihajlo je poručio u Centralnom dnevniku Face TV-a da BiH ne može biti država sve dok u njenom sastavu postoji RS.

Nikome ko ne priznaje genocid, ne bih dozvolio da dođe i da se pokloni (u Srebrenici i na drugim mjestima gdje je počinjen genocid…)

***

Mitroplit Mihajlo je održao političku i vjersku lekciju svima u Bosni, ali i svijetu.

To je lekcija koju su od svojih vjerskih vođa i političara davno tebali naučiti muslimani i svi ostali vjernici i građani Bosne, a posebno sada nakon presude Radovanu Karadžiću i tražiti izvršenje već donesene presude na Svjetskom sudu za genocid 26. februara 2006. koja ukida genocidnu RS i vraća RBiH.

Odlučno trebaju tražiti reviziju Tužbe aktiviranjem prof. dr. Francisa A. Boylea – kao zastupnika i Tužbe i njene revizije uz pomoć advokatskog tima koji on odabere.

Ali, da bi išta savjetovali drugima, bosanska ulema sa Reisom Kavazovićem na čelu mora se prisjetiti onog što je zapisala ljetos u svojoj Fetvi – Deklaraciji o genocodu u Srebrenici.

I vakat je zaista  da i ulema i bošnjački političari prestanu činiti moralne zločine nad nama pozivnjem Dodika i Vučića na otvor obnovljene Ferhadije džamije.

Vrijeme je da se prestane negirati genocid.

To je poruka Mitroplita Mihajla.  

Ona važi i za Srbiju i za Crnu Goru i za svakog na svijetu.

***

mihailo(1)Evo sada i tekstualnih izvoda iz interviewa sa Mitropilitom Mihajlom kojeg je objavljen na Face TV. Crno na bijelo!

Mitropolit Mihailo, vrhovni poglavar Crnog.orske pravoslavne crkve, poručio je u Centralnom dnevniku Face TV-a da BiH ne može biti država sve dok u njenom sastavu postoji RS.

-Ne možete stvarati državu u državi, to nema nigdje u svijetu. Vjerujem da će sve biti BiH, jer to je država “od Kulina bana i dobrijeh dana”, kazao je on, prenosi novinska agencija Patria. 

-Nadam se da će doći do kompromisa i da će usijane glave jednom shvatiti da će to jednog dana biti kompaktna, zajednička država sa svojim granicama, koja će funkcionisati mnogo bolje nego što je bila bivša Jugoslavija, istakao je vrhovni poglavar Crnogorske pravoslave crkve.

Tvrdi da vodeći političari u RS-u, poput Milorada Dodika, te u Srbiji, poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ali i svi Srbi znaju da RS ne može održati.

-Ulazak BiH u EU i NATO, smatram, nije moguć sve dok RS postoji unutar BiH.

Komentarišući oslobađajuću presudu Vojislava Šešelja, mitropolit Mihajlo naglasio je kako vjeruje da se radi o dogovoru između Haškog tribunala i Srbije, kako bi ova država  mogla lakše da uđe u EU i NATO pakt.

mihailo(1)-Drugog razloga nema, dodao je on.

Govoreći o Radovanu Karadžiću koji je u Hagu osuđen na 40 godina zatvora, mitropolit Mihajlo je konstatovao da treba da odgovara pred zakonom.

-Ako je tačno šta ljudi govore, a to je istorijski i faktički dokazano, naravno da treba da odgovara pred zakonom. Šta se dogodilo da od takvog čovjeka postane ovako nešto, sigurno je uloga Srpske pravoslavne crkve, SANU i Udruženja književnika Srbije. To je trolist koji je i prije genocida i građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u planu imao stvaranje velike Srbije. Ta ideja je postojala i u Drugom svjetskom ratu, a i ranije, kazao je mitropolit Mihajlo, uz konstataciju da SPC, SANU i Srbija ni danas nisu odustale od te ideje. tomasica_masovna-600x350

Istakao je kako mu nije poznat razlog zbog kojeg srpski političari i veliki dio srpske javnosti negiraju genocid u Srebrenici, dodajući da je “to veoma skupo, potreban je ogroman novac da se plati za te zločine”.

Mišljenja je da se genocid u Srebrenici treba izučavati u školskim udžbenicima, jer je to istorija ovih prostora, ali i da bi mlađe generacije shvatile da se ovaj zločin desio na prostoru RS-a, te da takvo nešto nikada više ne ponovi.

Podsjetio je i na prisustvo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2015.

cvijet-Vučić ne priznaje genocid u Srebrenici, a bio je tamo. Nikome ko ne priznaje genocid, ne bih dozvolio da dođe i da se pokloni. Kako nije bio genocid, a ubijeno je sedam, osam hiljada ljudi?! Ne priznati genocid, a doći na mjesto tog zločina je, prema mom mišljenju, morali zločin, smatra mitropolit Mihajlo. 

Sam Vučićev dolazak u Srebrenicu, prokomentarisao je, nije bio zbog same Srebrenice, nego da premijer izvuče iz toga neku pozitivnu situaciju za Srbiju.

bakir i vučićUpitan je i šta misli o Vučiću, Nikoliću i Dodiku.

-Ako Dodik može da kupi stan u Beogradu za 700.000 evra, sve je rečeno. Vučić je objektivniji od ostalih, a Nikolić je bio direktor groblja, grobar, odgovorio je mitropolit Mihajlo.

Govoreći o srpskom nacionalizmu, istakao je kako on traje mnogo vremena, te da ga je teško u potpunosti iskorijeniti.

-No, iskorijenit će oni sami sebe ako ovako nastave.

Prokomentarisao je i moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Vjerujem u pozitivan ishod. Tako mora biti. Sve se mora platiti, kazao je, između ostalog, on.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: