Prof. Francis. A. BOYLE: PROUČIĆU PRESUDU KARADŽIĆU KAKO BIH MOGAO POMOĆI, ALI SURADNJA SA B. IZETBEGOVIĆEM I NJEGOVIM “PRAVNICIMA” NA ČELU SA SOFTIĆEM NE DOLAZI U OBZIR

Eksklusivno:

Razgovor sa prof. dr. međunarodnog prava Francis A. Boyleom, Illinois, USA, prvim zastupnikom Tužbe RBiH na Svjetskom sudu pravde protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid

Razgovarao: Ibrahim HALILOVIĆ

Boyle:  Naravno, moraću proučiti presudu Kardžiću kako bih – ako prof Boyleništa drugo – sada mogao učiniti nešto više u ime 40.000 silovanih žena u Bosni, kako bih mogao nešto više učiniti za Majke Srebrenice i Podrinja, sve bosanske žene i Bosanace

Izvodi iz interviewa

*Bilo bi to nepotrebno gubljenje vremena jer Softić je sabotirao našu Tužbu po uputama Sulejmana Tihića i SDA –

*U suštini desilo se to da je Bakir postao ono što mi pravnici zovemo ‘pomagač u činjenju djela genocida’, što je, naravno zabranjeno i kriminalno u članu 3. paragraf E Konvencije o genocidu, koji tretira saučesništvo u genocidu. Tako da je jasno da je Bakir radi skupa sa Vučićem i Srbijom.

* Sve što je na Svjetskom sudu pravde dobijeno, bile su sudske odluke koje je SAM već dobio 1993. Softić nije mogao ukinuti te odluke Suda koje su dio Presude po kojoj je RS, njena vojska i milicija odgovrne za genocid. Softić je sabotažom izbacio Crnu Goru iz sudskog procesa i tako je oslobodio odgovornosti – Tužbi podliježu i sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Clinton je već trebao biti u zatvoru – Cvijet Srebrenice kojim je Vučić zakićen na mjestu zočina kojeg poriče je besramna prodaja Bakira Izetbegovića i Bošnjaka i Bosne*

* Zbog njegovih u javnosti poznatih stavova oko sabotaže Tužbe i uloge svjetskih sila u genocidu, Boyla niko nije pitao za mišljenje nakon izricanja presude za genocid Karadžiću; povjerio se kako mu se jedan bosanski novinar izvinjavao što ne može obaviti razgovor s Boyleom jer mu je to zabranjeno* 

*Činjenica je da je ovih devet godina Softić prespavao. On nije ništa učinio za devet godina koliko je imao da bi se pripremio  za reviziju. On je morao pomno pratiti svako suđenje na Trbunalu i pažnjivo bilježiti svaki novi detalj u vezi sa genocidom i sada apllikaciji za reviziju dodati nove detalje iz presuda Karadžiću i Šešelju * 

*Bosna i Hercgovina je od Dyatona do danas na aparatima za preživljavanje i u komi. USA jedva čeka da izvuče utikač sa aparata kako bi BiH jednom zauvijek nestala, a njena teritorije podijljena po dogovoru Miložević – Tuđman u Karađorđevu u martu 1991. *

Jutros (28. mart 2016.) sam razmijenio nekoliko poruka putem e-maila sa prof. Boyleom.

Povod je bila izjava Bakira Izetbegovića u kojoj on tvrdi kako tim stručnjaka koji nas je zastupao na Svjetskom sudu po Tužbi protiv Srbije za genocid, razmatra Presudu Karadžiću za teške ratne zločine i genocid kako bi se utvrdilo postoje li novi elementi u toj presudi koji bi mogli biti osnova za reviziju Tužbe.

Također sam upoznao prof. Boyla sa preostalim dijelom izjave B. Izetbegovća u kojoj on ustvari negira ono što je prethodno rekao o mogućnosti obnove Tužbe. U tom dijelu izjave B. Izetbegović otkriva svoj pravi cilj. On bi pravna pitanja oko genocida – riješio u kapitulanstkom političkom dogovoru sa Vučićem i Srbima kako bi popravili svoje odnose sa Bošnjacima. On nas je već prodao Vučiću.

Izvršenje Bakirovog dogovora oko amnestije počinitelja genocida mora se spriječiti jer nekažnjeni gencoid će se ponoviti. Taj dogovor je put u nestanak Bošnjaka i RBiH.
Stoga, počinitelji gencida moraju biti kažnjeni, ratna šteta namirena, a RS kao produkt genocida mora biti ukinuta.

prof BoyleProf. Boyle: Hvala za Vaše informacije u vezi sa izjavom Bakira Izetbegovića. Biću potpuno jasan. Ni pod kojim uvjetima ne dolazi u obzir ikakva suradnja sa Bakirom Izetbegovićem niti sa njegovim “pravnicima” na čelu sa Softićem jer to bi bilo gubljenje vremena. Softić je namjerno sabotirao Tužbu koju sam već dobio još 1993. godine.

12191963_10204902544787849_2923397362185318069_nHalilović: Znakovito je Vaše odsustvo sa komentarima u bosanskim medijima nakon presude Karadžiću za genocid. Da li je iko od bosanskih novinara tražio razgovor s Vama nakon izricanja presude Karadžiću.

prof BoyleProf. Boyle. Ne! Čak šta više, dobio sam izvinjenje u vezi s tim od jednog istaknutog novinara jedne važne novinske kuće u Bosni. Taj novinar mi se izvinjavao zato što mu je zabranjeno obaviti razgovor sa mnom nakon presude Karadžiću. Očigledno je da se političarima ne sviđa moja kritika koju sam im više puta uputio i evo zabranjuju novinarima razgovor sa mnom.  U takvim uvjetima, budući nepoželjan kao pravnik za Bakira Izetbegovića u obnovi Tužbe protv Srbije i Crne Gore, žao mi je, ne vidim da išta mogu učinti. Ne sa Bakirom, ne sa Softćem!

Ponavljam – ni pod kojim okolnostima neću raditi sa Softićem i njegovim “timom.” Oni su namjerno sabotirali tužbu koju sam već dobio 1993. Oni će opet sabotirati.

Halilović: Nije li revizija trebala već biti pripremljena?

Prof. Boyle: Činjenica je da je ovih devet godina Softić prespavao. On nije ništa učinio za devet godina kako bi sada bio spreman za reviziju. On je morao pomno pratiti svako suđenje na Trbunalu i pažnjivo bilježiti svaki novi detalj u vezi sa genocidom. Budući da nije, to dovoljno govori sve što trebate znati o njemu. 

Aplikacija je trebala biti već spremna, trebalo je samo dodati ono što je novo.

Za reviziju je već trebalo da bude sve istraženo, i sada spremno. Bilo je toliko novih detalja u suđenjima na Tribunalu. To je sve trebalo pribilježiti i sortirati. Sve što treba da se uradi sada je da se prouči donesena presuda Karadžiću i presuda Šešelju koja će biti izrečena iduće sedmice. Ali, ništa nije urađeno.

Softić i sada ćeka političku odluku Predsjedništva ili samoga Bakira Izetbegovića – mada ima mandat da radi svoj posao na reviziji Tužbe jer sudski proces nije okončan, a on je i sada šef advokatskog tima. Ne treba mu nikakva politička odluka! Ali, on radi po diktatu politike!  

To je šokantna sramota!

Očigledno, oni koji su odlučivali nikada nisu bili ozbiljni sa Tužbom, pogotovo da bi je dobili, pa sam zato i uklonjen kao advokat u januaru 1994. godine.

Kasnije sam savjetovao SDA ne njen zahtjev – oko Haysovog “aprilskog paketa” ustavnih promjena koji je vodio BiH u nestanak. SDA je ignorirala moje primjedbe. Postupili su suprotno.  Ali, dvojica zastupnika SDA u Parlamentu nisu poslušala Tihićevo naređenje da glasaju za, nego su glasali protiv, pa je taj Haysov pogubni paket pao. Tome su doprinijeli i patrioti BiH širom svijeta. 

Halilović: Dok Bakir Izetbeović obmanjuje javnost o proučavanju presude Karadžiću za genocid u cilju obnavljanja Tužbe, on se čvrsto drži dogovora sa četničkim vojvodom Vučićem koji negira genocid kako bi Srbija bila amnestirana za genocid.

Bakir Izetbegović je već izjavio da Presuda Karadžiću za genocid neće ništa promijeniti u Bosni. On je u ime svih Bošnjaka ranije tvrdio kako niko od Bošnjaka neće ukinuti RS. On je doveo Vučića u Srebrenicu na dvadesetu godišnjicu genocida – na mjesto gdje je genocid počinjen, a kojeg Vučić poriče. Čak je izmanipulirao majke i žene žrtava Srebrenice koje su Vučića okitile Cvijetom Srebrenice.

prof BoyleProf. Boyle: Nisam znao za to odlikovanje Vučiću dok mi danas niste rekli i poslali fotografiju.Vidio sam na TV kako narod goni Vučića po Memorijalnom centru u Potočarima. Ova nagrada Vučiću – fotografija koju ste mi poslali – govori sve što neko treba znati o Bakiru Izetbegoviću.
Ovo sa Cvijetom Srebrenice kojim je zakićen Vučić Bakirovom produženom rukom je šokantna sramota! Nisam znao za to dok mi nisi rekao.vučić, 2

To bi bilo isto kao da tražite od Jevreja iz Auschwitza da nagrade Himlera za sve što je SS tamo radio. Ne vidim svrhu da surađujem na bilo koji način sa Bakirom. On i njegovi „pravnici“ su saboteri prava.

Velika je sramota da je Bakir Izetbegović preko ruku žena Srbrenice nagradio Vučića Cvijetom Srebrenice. Taj gest je nepoštivanje žrtava i to je velika sramota. To je besramna prodaja RBiH i svih Bosanaca genocidnoj Srbiji i Republici Srpskoj.  I naravno, ako Bakir uradi tako nešto, onda mu se ne može vjerovati. U suštini desilo se to da je Bakir postao ono što mi pravnici zovemo ‘pomagač u činjenju djela genocida’, što je, naravno zabranjeno i kriminalno u članu 3. paragraf E Konvencije o genocidu, koji tretira saučesništvo u genocidu. Tako da je jasno da je Bakir radi skupa sa Vučićem i Srbijom.cvijet

Halilović: Kad smo već kod Srebrenice, da spomenem i 20. godišnjicu obilježavanja genocida. Da li Vas je iko zvao na komemoraciju u Potočarima?

prof BoyleProf Boyle: Naravno da ne.
Na desetu godišnjicu genocida, bio sam na protestu u Srebrenici, nosio zastavu sa ljiljanima i mahao tom državnom zastavom RBiH u Memorijalnom centru u Potočarima sa Ibranom Mustafićem. Ibran Mustafić i ja smo tim protestom poremetili čitav oficijelni program. Time smo razotkrili lažna suosjećanja političara sa žrtvama. I zbog toga me političari ne vole. Zato me i nisu ljetos zvali.

Halilović: U Srebrenici su ovog ljeta pored nagrađenog Vučića, negatora genocida, bili i političari koji su direktni krivci za počinjeni genocid i navikavanje žrtve na njegove rezultate. Bio je i Clinton. U nekolko mojih napisa sam tvrdio da bi on morao biti u zatvoru jer je suučesnik u genocidu.

prof BoyleProf. Boyle: Podsjetiću Vas na jednu moju izjavu koju sam dao nakon što sam saznao da je na obilježavanje godišnjice genocida pozvan bivši predsjednik USA Bill Clinton. Citat: “Upravo sam pročitao izvještaj da će Bill Clinton biti u Potočarima kako bi prolio koju krokodilsku suzu za godišnjicu genocida u Srebrenici. Kakva sramota! Kao što svi znaju, Clinton je donio konačnu odluku da žrtvuje Mladiću Srebrenicu i Žepu (i Goražde).clinton i cerić

Nakon toga, Holbrooke je mogao voditi pregovore sa Miloševićem i izboriti se za crtanje karata u Daytonu gdje su nagrađeni počinitelji genocida. U jednom interviewu koji sam dao 23. juna 1995. godine, u vrijeme kada sam radio sve što je u ljudskoj moći bilo da spriječim predstojeći genocidni masakr u Srebrenici, napisao sam: “Clinton treba da sjedi u zatvoru u Haagu, a ne da skrnavi Potočare.” Ova izjava je cirkulirala na mojoj mailing listi. Naravno da su znali za moj stav prema Clintonu i nisu me pozvali ni ljetos.clinton i majka

Halilović: Vi tvrdite kako svaki političar u svijetu može biti suđen za nesprečavanje genocida i njegovo kažnjavanje, ovim slučajem – kada je riječ o genocidu u Bosni. To se naravno odnosi i na domaće političare, sada i na Bakira Izetbegovića. Jesam li u pravu?

Porf Boyle: Neke od stalnih članica Vijeća sigurnosti mogu biti tužene – a bosanski narod i vlada moraju i danas biti svjesni da se to može uraditi zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, rasne diskriminacije – Konvencije o apartheidu. Nemam problema s tim da budu tuženi svi oni koji nisu poštivali te konvencije. Siguran sam u usvajanje tih tužbi. Ali ne dolazi u obzir bilo kakav posao sa Bakirom Izetbegovićem i njegovim „pravnicima“ na čelu sa Softićem.

Memorial Service for Former U.S. House Speaker Tom Foley

Halilović: Očigledno je da je Zapadna civilizacija pala na ispitu kada je u pitanju Bosna, a pali su i oni koji su u Bosni odlučivali o sudskom kažnjavanju paradržave RS, te država Srbije i Crne Gore za genocid. Nedvojbeno je da je pao i Bakir Izetbegović.

prof BoyleProf. Boyle: Došli smo već do istorijskog doba sada, gdje je Zapad oličen u Evropi i SAD-u dokazao svoju moralni stečaj – kasnije potpuni i ukupan moralni bankrot, u početku u Bosni i zatim na Ruandi.

Zapad je izgubio moralno pravo na vodstvo koje je možda imao u smislu posvećenosti principima kao što su ljudska prava, demokraciji i vladavini prava. Sve su to potkopali i uništili u Bosni.

Halilović: Na “Zapadu ništa novo“ – ni danas, kao što nije ništa novo ni u odnosu bošnjačkih političara prema kažnjavanju počinilaca genocida, Tihića, Cerića, B. Izetbegovića i ostalih. Umjesto prava na sceni je kapitulanstki dogovor sa počiniteljima genocida i stalno obmanjivanje javnosti.bakir i vučić

Boyle: Nikakav angažman sa Bakirom Izetbegovićem i njegovom „pravnim timom“ ne dolazi u obzir. To bi bilo nepotrebno gubljenje vremena. Morao bih imati potpuno odriješene ruke u slučaju da se prihvatim tog posla kojeg bih sa uspjehom okončao i za žrtve i za Bosnu – pobjedom pravde. To bi bila garancija da se genocid neće ponoviti.

Halilović: Dok vodimo ovu prepisku, puštena je na slobodu Florence Hartman

Prof. Boyle: Još jedna sramota za njih da su je strpli u zatvor. Ona je javni zviždač njihovim prljavim rabotama.

Halilović: Oko Bosne su stalno u igri prljavi poslovi velikih sila i balkanskih igrača.

prof BoyleProf. Boyle: Zahvaljujući kasipinu Balkana Holbrooku, nakon Dejtona BiH je jedva ostala živa kao država.  Stavljena je tada međunarodne aparate za hitno održavanje  na životu, životu, gdje se i danas nalazi u stanju kome. Od tada, velike sile, uključujući i Sjedinjene Države su crtale,  planirale  i nastojale sve vrijeme da izvuku utikač od tih aparata kako bi državnost BiH suprotno međunarodnom pravu eliminirali jednom i za sva vremena. Holbrookov genocidni Daytonski ustav nije ništa više nego smokvin list za kompletnu dezintegraciju BiH kao države koja je utemlejena na međunarodnom pravu. Krajnji cilj je komadanje njene teritorije i prisvajanje od strane Hrvatske i Srbije kako su planirali i dogovorili Tuđman i Milošević u Karađorđevu u martu 1991. godine.

Halilović: Zato Miro Lazović predlaže gradskoj upravi da podigne spomenik Holborooke u sred Sarajeva!

Porf Boyle. Nije iznenađenje da ta ideja dolazi od Lazovića…

Halilović: Dok vodimo ovu prepisku događaji se redaju kao na tekućoj traci, pa da Vas informiram i o tome kako je poglavar Pravoslavne Crkve Crne Gore mitroplit Mihajlo danas izjavio kako bi u u školama u Srbiji trebalo da se uči o genocodu u Bosni. Mitropilit je rekao ovo: “Namjere Srbije, SPC i SANU kao nosilaca velikosrpskog projekta nisu samo osvajačke, već i genocidne. U njihovoj srži i krajnjoj poruci i cilju, odnosno namjeri nije samo okupacija naroda i zemalja regiona, već i njihova denacionalizacija, kao u doba cara Dušana.

prof BoyleBoyle: Tužbu koju sam u ime RBiH podnio protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softć je sabotirao tako što je u sudskom procesu amnestirao Crnu Goru. Ona je izostavljena iz presude.To je sabotaža!  To je još jedan veliki razlog da nikada sa Softićem ne bih radio.
Bakir nikad nije bio moj klijent tako da sam i dalje slobodan da ga kritikujum kako želim, ali ne i njegova oca. Neka počiva u miru!

Halilović: Nisam siguran da su Softić i Bakir Izetbegović uopće i pročitali konvenciju za sprečavanje i kažnjavnje genocida. Nisam pravnik, ali sam je temeljito pročitao kao i pravna tumačenja. Zakleo sam se samom sebi da ću tužiti lokalnog šefa SDS-a u Mrkonjić-Gradu koji je odgovoran za smrt civila, patnje, strah, torture, odvođenje u logor, oduzmanje imovine, isljevanje. Pri tome mi je sasvim jasno da ubojstvo samo jedne jedine osobe, može biti genocid ako je ubojica znao za plan uništenja čitave gupe ili njenog dijela. A ovaj je znao, sigurno, jer je počinio zločin samo Muslimanima i Hrvatima kao ciljanim grupama.

 

majke

Uvjeren sam da i na osnovu onog što ste dobili na Svjetskom sudu pravde možemo ukinuti RS i vratiti Ustav RBH. Siguran sam da razmjenu ovih pisama ne bi ni obavili, da ne mislite da postoje realne šanse za reviziju Tužbe protiv Srbije i Crne Gore na osnovu novih elementa koji su objelodanjeni nakon Karadžićeve presude za genocid.Uvjeren sam da biste Vi, prof. Boyle, prihvatili taj posao, pod uvjetom da se u proces ne petljaju političari i njihovi korumpirani nadri-pravnci, jer tada bi taj proces bio izgubljen. Žrtve  – genocida, rasne diskrimnacije – apartheida i urbicida bi morale naći načina da Vi preuzmete u svoje ruke reviziju Tužbe i spor na Svjetskom sudu uz svu potrebnu pomoć građana.

prof BoyleProf. Boyle:  Naravno, moraću temeljito proučiti presudu Kardžiću kako bih – ako ništa drugo – sada mogao učiniti nešto više u ime 40.000 silovanih žena u Bosni, kako bih mogao nešto više učiniti za Majke Srebrenice i Podrinja, sve bosanske žene i Bosanace. Zahvaljum vam!

28.03.2016.

***

Interview sa prof. Boyleom koji N1 TV objavljuje nakon što su upoznati sa gornjim našim razgovorom sa profesorom.

http://ba.n1info.com/a88652/Vijesti/Vijesti/Francis-Boyle-o-genocidu-i-Dejtonskom-sporazumu.html

30.03.2016.

***

Potpišite peticiju za povratak prof. Boyla na čelo advokatskog tima koji će  zastupati RBiH u na Svjetskoms sudu Pravde u sporu protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid

na ovom linku.

http://www.onlinepeticija.com/boyle_na_elo_advokatskog_tima_u_sporu_protiv_srbije_na_icj

3 Replies to “Prof. Francis. A. BOYLE: PROUČIĆU PRESUDU KARADŽIĆU KAKO BIH MOGAO POMOĆI, ALI SURADNJA SA B. IZETBEGOVIĆEM I NJEGOVIM “PRAVNICIMA” NA ČELU SA SOFTIĆEM NE DOLAZI U OBZIR”

  1. Svi iskreni i dobronamjerni Bosanci i Hercegovci, prije svih Bošnjaci i žrtve genocida, morali bi odmah pokrenuti peticiju kojom se ultimativno i izričito zahtijeva da se u što kraćem roku za obnavljanje tužbe protiv Srbije i Crne Gore, angažujje prof. Francis. A. Boyle, koji će sam sebi odabrati pravnike saradnike. Dragi Bosanci i Hercegovci, žrtve agresije, ucviljeni, prognani, opljačkani, raseljeni, mladi čija je budućnost poprilično neizvjesna, Bog nam je pružio još jednu priliku da samo odlučujemo o svojoj R. Bosni i Hercegovini, svojoj i budućnosti naših pokoljenja, baš kao i 1. marta, 1992. godine. Ne smijemo i nemamo pravo žmuriti kao po pitanju Sutorine, Daytona, “Bijelog hljeba” i inih, svijetu nepoznatih presedana od daytona do danas. Vraćajmo našom voljom, a tuđim hirom, ukinutu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tražimo pravdu i kaznimo inspiratore i počinitelje genocida. Ukidajmo sve rezultate genocida, izdaje i agresije uopće.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: