(NE) UZDAJMO SE U OVAKVU SIPU, TUŽILAŠTVO, SUD!

(NE) UZDAJMO SE U OVAKVU SIPU, TUŽILAŠTVO, SUD!

Ovo je spisak predmeta koje su istražitelji SIPE preuzeli od obitelji usmrćenog Josipa Svetinovića Baje.

baja XI, potvrda
Klikom na sliku, dobićete je uvećano – bolje čitljivo

Kompletna dokumentacija kojom je obitelj ubijenog Josipa Svetinovića Baje raspolagala a koja se odnosi na njegovo nezakonito privođenje, premlaćivanje i ubojstvo, te obdukciju njegovih posmrtnih ostataka, nalazi se u posjedu SIPE koja ju je preuzela od Bajine obitelji i koja ju je proslijedila Tužilaštvu BiH.

Predmet se nalazi kod sutkinje Džemila Begović.

Ali, od završetka rata do danas, iako je prošlo skoro 20 godina, niko još odgovara. Možda nadležni za istragu i procesuiranje čekaju da svi pomremo pa da ne brišu prašinu sa fascikle toga predmeta.

Pitanje je – treba li se uzdati u pravdu kod ovakve SIPE, Tužilaštva i sudstva.

Po ovom pitanju kontaktirao sam gospodina Šemsudina Mehmedovića (SDA) zastupnika u državnom parlamentu.

Zašto baš toga gospodina?

Zato jer je ima vrlo gorko, nepojmljivo loše iskustvo sa SIPOM, Tužilaštvom, Sudom.

Prije izvjesnig vremena g. Mehmedović je podnio prijavu Tužilaštvu BiH prtiv direktora SIPE Gorana Zupca u kojoj je ustvrdio da je Zubac za vrijema rata ubio jednoga Bošnjaka. Ubojstvo je izvršio da bi isprobao pištolj koji je dobio na poklon!

Semsudin-Mehmedovic
Zastupnik ud državnom Paralemtu Šemsudin Mehmedović; Kada je podnio krivičnu prijavu protiv direktora SIPE Gorana Zupca optužujući ga za ubojstvo Bošnjaka, te kada je trebalo da da izjavu po prijavi, bio je uhapšen, iako ga štiti imunitet. Zubac je i dalje direktor SIPE, a g. Mehmedović čeka pravdu… Na pravdu čekaju i hiljade preživjelih žrtava, kao i familije žrtava. Dok je na snazi kvota 1-1-1 – pravda će biti nedostupna.

Kada je narodni poslanik Mehmedović podnio je trebalo da da izjavu po prijavi, SIPA ga je uhapsila, bez poštivanja ikakve pravne procedure, iako kao poslanik ima i imunitet.

Prijava narodnog zastupnika Šemsudina Mehmedagića čeka neka bolja vremena.

Zašto?

Odgovor bi mogao biti u činjenici da je zamjenik javnog tužitelja BiH Zupčev ratni šef!

Odgovor bi mogao biti i u činjenici da je Goran Zubac – Dodikov kadar.

Odgovor treba tražiti i u političkoj odluci otuđenih centara moći po kojoj SIPA, Tužilaštvo i Sud BiH rade po sistemu 1-1-1. Prevedeno na obični jezik, to znači mora se suditi u istom omjeru ratnim zločincima – i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima.

Povjesno je dokazana činjenica da su 90 posto počinjenih ratnih zločina počinili Srbi, to jeste četnici.

Ili – odgovor bi mogao biti u čitavom tom mozaiku u kojem je pravo izigrano na najbeozbrazniji i najvulgarniji način.

Uzmimo jedan primjer.  Da bi se krivica izjednačila, to jeste da bi najveći broj počinitelja zločinaca četnika bio amnestiran, organi istrage, tužilaštva i sudstva neće procesuirati nikoga od ubojica 29 naših sugrađana u Oborcima, možda čak ni onda kada „ufate“ jednak broj ubojica među Bošnjacima i Hrvatima, jer teško je  namirili kvotu 1-1-1! Zato hvataju nedužne ljude, a procesuiranje znanih zločinaca – tapka u mjestu, pa tako i onih zločinaca masakra Obrocima.

zubac
Goran Zubac, direktor SIPE: Dok god su ovakvi na čelu službi nadležnih za istragu ratnih zločina, tisuće zločinaca mogu mirno spavati

Očito, cilj je da se ovom monstruoznom politikom u pro-cesuiranju ratnih zločina dokaže povjesni falisfikat, neistina –  kako je u Bosni bio građanski rat, kako su svi jednako krivi, kako Bosna ne može opstati kao država, te je treba na konjske repove – Srbima genocidna RS, Hrvatima Herceg Bosna, a Bošnjacima šta ostane, ako ostane – u okviru Fildžan države – geta.

To je zločinački plan, ali on je na djelu i to vidi svako, ne samo narodni poslanik g. Šemsudin Mehmedagić.

Bošnjačko vodstvo je pouzdan i dobar Dodikov jatak.

 1. Izetbegović izjavljuje kako Bošnjaci neće ukinuti RS, što je drskost svoje vrste prema žrtvama i državi kojom kao đoja vlada. Ni on, niti iako drugi, nema mandat za takvu izjavu. Ostali – koji bi se trebali tome usprotiviti, šute, a šutnja je odobravanje.

Bošnjačko vodstvo je dalo suglasnost Dodikovom kadru Goranu Zupcu, da i pored sumnji o ubijstvu Bošnjaka, bude direktor istražne agencije kojoj je osnovna zadaća proganjati i hapisti baš takve. (Sada mu kao bajagi sude zbog nesprečavanja paljevine državnih zgrada i Arhiva prilokom lanjskih protesta.)

Nakon zadnjih izbora, Dodik nema direktnog upliva u državnu vlast.

Hoće li Bošnjačko rukovodstvo pristati da na čelu tako važne instutucije kao što je SIPA ipa i  dalje bude Zubac, Zubac umjesto Zubca, makar se zvao i Suljo, ili Mujo! Ili će, svim silama tražiti da se na to mjesto postavi profesionalac koji će prvo pohvatatati ratne zločince među Bošnjacima, što bi bilo u najboljem intersu baš Bošnjaka. Ali, takav šef SIPE, profesionalci u Tužilaštvu, Sudu – moaće se istovremeno dohvatiti ogromnog posla na hvatanju i procesuiranju oko 20.000 većih i manjih zločinaca koliko ih po procjeni „Slobodne Bosne“ slobodno šeta, a koje njihove žrtve susreću na ulici, ili ih se boje makar bili i dest tisuća kilometara daleko od Bosne, gdje su se našli baš zbog njih.

Zastupnik u parlamentu Šemsudin Mehmedović će poduzeti sve kako bi istjerao pravdu na čestac glede direktora SIPE Gorana Zupca.

U dovođenju istražnih organa, Tužiteljstva i sudstva u suru, moraće računati na pomoć svih nas građana, posebno preživjelihžrtava, odnosno familija ubijenih. U rukama zastupnika je zakonodavna vlast. Oni se moraju izboriti za pravo koje važi za svakog građanina. Za to su plaćeni.

To je dug proces, ali je neminovan.

Dok god se taj proces ne privede kraju, dok se ne odvoji politička od sudske vlasti, i obrnuto, teško će obitelj ubijenog Josipa Svetinovića Baje dahnuti dušom sa olakšanjem, a pokojni Baja biti miran u svom grobu – jer će tada njegovi katili biti onkraj brave.

Ispravimo se kao ljudi i svjesni građani, državljani naše jedine Domovine! Niko drugi ne može uraditi naš posao.

Zasipajte Facebok svojim sjećanjima.

Pišite SIPI, Tužilaštvu, Sudu BiH.

Vršite opravdani pritisak na osobe i organe neka rade svoj posao za koji su plaćeni.

Borite se za pravdu!

To vam je dužnost i obaveza!

Osnujmo i registrirajmo pod hitno Udruženje logoraša, teroriziranih, ekploatiranih i obespravljenih građana Mrkonjić-Grada jer ono državno Udruženje je žrtva vlastitog nerada i političkih manipulacija! Sjetimo se špriče o sedam prutića; kada su u snopu, niko ih ne može slomiti, a kada su svako za se, van snopa  – može ih lahko jedan po jedan slomiti i nejako dijete!

Kada to uradimo, bićemo snažniji u zahtjevu da se kazne svi koji su krivi za stradanja nevinih.

Tada će i slučaj ubijstva Josipa Svetinovića Baje biti prabedno okončan kažnjavanjem svih odgovornih za njegovo ubojstvo.

Ako svi logoraši, ako sav svijet, vjeruju ovakvoj SIPI, ja ne vjerujem ni SIPI, ni ovakvom Tužilaštvu, niti ovakvom Sudu, a imam pravo sumnjati u svakoga ko ne diže svoj glas protiv njih.

* Ispod su linkovi –

1. Direktor SIPE osuđen uvjetno na godinu zatvora

2. Uhapšena sutkinja koja je oslobodila krivice ratnog zločinca iz Srebrenice, te primala mito

1. http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/19583/zloupotreba_polozaja_i_ovlasti_zubcu_godina_uslovno.html

2. http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/azra-miletic-sutkinja-koja-oslobadja-zlocince

2 Replies to “(NE) UZDAJMO SE U OVAKVU SIPU, TUŽILAŠTVO, SUD!”

 1. Da, ne uzdajmo se u ovakvu SIPU, ali ni u nas same, tj. sve one, posebno članove obitelji žrtava agresije/a na R BiH, koji iritirajuce “glasno” šute i prepuštaju brojne zločine nad njihovim najmilijim “zelenoj travi zaborava”. Ne uzdajmo se u ovako zakržljalu kolektivnu svijest kada iz posve iracionalnih razloga dozvoljavamo sebi da predmeti stari preko 20 godina, poput ovog iz teksta Ibrahima Halilovića, stoje negdje duboko u podrumima tzv. institucija tzv. sudske tzv. vlasti, prekriveni debelim slojem prašine, dok se istovremeno svirepo ubijeni članovi naših užih ili širih obitelji, naši sugrađani ili sunarodnici, prevrću u mezarima i grobovima zbog, prije svega našeg nečinjenja, a onda, konsekventno tome, i nečinjenja institucija izvršne i sudske vlasti koji se uglavnom ne miješaju u svoj posao, ili se miješaju onoliko koliko to od njih traže njihovi bossovi iz političkog ili nekog drugog, naročito ideološkog eastablišmenta. I onda nije ni čudno da se na čelu SIPE nalazi nekažnjeni ubica nedužnog bošnjačkog civila Goran Zubac, ili da je zamjenik Gorana Salihovića Zupčev ratni komandant… I nije čudno da se pojavi čovjekolika izdajnička spodoba u liku i nedjelu Mirsada Kebe….Malo, premalo je zvaničnika u našoj zemlji poput časnog Šemsudina Mehmedovića, jer velika većina nas šuti, umjesto da talasa do neba, da se i nebesa i zemlja tresu.

  Ovih dana je, kao što je poznato, ubijeno troje studenata-muslimana u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Ovdašnji mediji su to uglavnom pokušali da prešute. Kao i Bijela kuća, uostalom. Tek kada je Redžep Tajip Erdogan javno “nagazio” Obamu, ovaj je osudio to svirepo ubistvo. Naravno, nije dovoljno osuditi, nego uhvatiti i kazniti počinioca/e, a posebno preventivno djelovati. Istim povodom se danas u Sarajevu odrzao perfomans-protest gdje se okupilo svih 50-ak gradjana, vjerovatno Bošnjaka-muslimana. Gdje su mnogi drugi?! Glasno razmišljam: da se to desilo nad nekim pravoslavne vjeroispovjesti u ma kojem dijelu svijeta, u Beogradu bi se okupilo 100-tinjak hiljada ljudi, a da se desilo nad troje Srba, vjerovatno i cijeli milion.

  Komentarima i paralelama na ovu temu nikad kraja. Evo još dva primjera:

  Prije nekih 4-5 godina su Ćamil Bilić i Sulejman Berbić došli iz Austrije na odmor u rodne Večiće, pokraj Kotor Varoši (usput, Večići su pružili snažan otpor tehnički i brojno daleko nadmoćnijim okupatorima-četnicima, u prvoj polovici 1992.) i odmah bili uhapšeni pod optužbom da su “mučili srpske zarobljenike tokom 1992….” Po brzom postupku su procesuirani i po drugostepenoj, znači pravosnažnoj presudi, osuđeni na po 14 godina robije. Eno ih sada truhnu u zatvoru u Foči i o njima se brinu samo članovi njihovih familija te nekoliko pojedinaca. Država – jok! Ali, važno je da su oni kolaterarna šteta formule 1-1-1.

  I drugi primjer: moj tetic Fahrudin Hadžiosmanagić Tadžić (1958.) iz Bosanske Krupe je, kao pripadnik V korpusa A R BiH, uz još trojicu svojih kolega, prije tri mjeseca bio uhapšen od strane SIPE pod optužnicom da su njih četverica “mučili srpske civile za vrijeme rata na slobodnom teritoriju te općine…” Sutradan su pušteni kućama da se brane sa slobode. Mjesec dana nakon toga moj Fahrudin je morao najprije u bihaćku, a potom u sarajevsku bolnicu gdje mu je dijagnostocirana teška bolest…Dok je ležao na Onkologiji u koševskoj bolnici, isljednici SIPE su ga posjetili te psihički i verbalno mučili – onakvog, više mrtvog nego živog. Još uvjek se bori za život, ali važno je da ga na nišanu imaju oni čiji gazda je počinio ubistvo nevinog čovjeka i – nikom ništa. Važno je kvotu 1-1-1 zadovoljiti a mi uporno i zloguko šutimo…

 2. KOSA NOSTRA KONSTITUTIVNIH ETNO-KLONOVA AL CAPONEA: Za sada anonimni konstitutivni Al Caponeov sljedbenik uoči Valentinova ubio advokaticu Jasminu Koričić, a u Tuzli na sličan teroristički način izvršen pokušaj ubistva ili zastrašivanja advokata Faruka Balijagića. Poruka je jasna: građani, odrecite se svojih zahtjeva za pravdom! Zločini neka zauvijek ostanu nerasvijetljeni, a vi, ako se drznete da tražite usluge advokta, možete proći kao i oni. Na Valentinovo 1929. Al Caponeovi su kriminalci pobili članove suparničke gangsterske mafije. Jedini preživjeli u masakru (s 22 rane od metaka!) na pitanje tko ga je upucao odgovorio je: “Nitko me nije upucao”. Ubrzo je umro u bolnici, a njegovo odbijanje svjedočenja ostavilo je policiju bez konkretnog traga. http://www.danasnji-dan.com/…/al-caponeov-stravicni-masakr…/ Koliko je u Bosni konstitutivnih Al Caponea? Ne samo da prikrivaju počinitelje ratnih zločina, prave sve vrste pritisaka na preživjele svjedoke genocida da kažu: Niko nas nije pobio, opljačkao, silovao, raselio… Nije li došlo vrijeme da se narod ponovo samoorganizira i drži straže pored javnih objekata od vitalnog značaja? Nema sumnje, pravnu državu ne štiti policija, iako narod plaća, školuje i oprema tu istu policiju, pa će narod sam morati obezbjeđivati i advokatske kancelarije i sudove, škole, fabrike, sredstva javnog saobraćaja, stadione, muzeje, nezavisne medijske kuće i novinare, prodavnice, parkove… Potražitelji svojih prava se zastrašuju metodima klasičnog terorizma. U Tunisu je revolucionarno proljeće započelo samospaljivanjem nezadovoljnog obespravljenog mladog čovjeka. Šta još treba u Bosni da se dogodi da bi narod shvatio da je vlast koju je sam pogrešno izabrao spremna da u cilju svog opstanka uništi kompletnu zemlju i svoj narod proda u roblje?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: