ZAŠTO GAZDE “ELEKTROBOSNE” GRADE FABRIKU ZA PRERADU SILICIJUM-METALA – BAŠ U BJELAJCU?

IMG_9576

U Bjelajcu je sredinom maja prošle godine  počela izgradnja fabrike za

Kada fabrika proradi u septembru ove godine, zaposliće stotinu radnika, uglavnom Bjelajčana, izvjestili su mediji.

Bilo je povuci-potegni u dogovorima oko ovog posla.

Dobro upućeni izvori u Mrkonjić-Gradu tvrde da je zapinjalo u tome koliko će para leći u džepove onih koji odlučuju o gradnji ove fabrike baš u Bjelajcu.

U novu fabriku “RS Silikon” uložiće se 30 miliona eura, “Elektroprivreda RS” neće prvih godina poskupljivati struju.

Investitor  – italijanska firma “Metalleghe” –  ista je ona firma koja gazduje jajačkom “Elektrobosnom.”

Logički se je zapitati – zašto se ova fabrika gradi baš u Bjelajcu.

Dio odgovora na to pitanje se možda nalazi u spomenutom talu onih koji su prihvatili ponudu Italijana.

Zar nije čudno što se ta fabrika ne gradi u Jajcu, Vincu, Divičanima, Jezeru? Troškovi prijevoza silicijum-metala bi bili mnogo jeftniji, a Jajčani imaju iskustva sa fero-silicijem, Bjelajčani nemaju.

Možda Jajčani  – koje „Elektrobosna“ truje već više od sto dvadeset godina – ne bi njenu gradnju  ni u snu dozvolili, kao ni mještani spomenutih naselja u jajačkoj Općini, u tzv. Federaciji.

Zašto fabrika nije izgrađena u Sarajevu, Zenici, Mostaru, kad će biti profitabilna, kad će zaposliti stotinu radnika, i, baška, kada će imati tako čistu, finu tehnologiju kako tvrde nositelji ovog posla i kako se u medijima može pročitati. Kad već neće zagađivati okolinu, zašto nije podignuta u Donjem Vakufu, Bugojnu, Travniku?

Kako to da svemoćni Dodik nije tu fabriku „odnio“ u svoje Bakince, ili Laktaše, kad je to tako dobra, profitabilna fabrika sa apotekraski čistim pogonima, najsuvremenijom tehnlogojom za zaštitu okoliša?

I, k tomu, fabrika će zaposliti stotinu radnika koji ne moraju imati nikakve veze sa tom tehnologijom; Talijani će ih obučiti i osposobiti.

Zašto se niko nije jagmio za tu fabriku, osim onih koji su odlučili da da se ona podigne baš u Bjelajcu, a ne u nekom od spomenutih mjesta?

Očito, odjednom nikom ne smeta što je „Metalleghe“ italijansko-bosanska firma“ koja posluje u Federaciji, a koju Federacija velikodušno ustupa tzv. RS.

Zašto?

Šta će se dobiti ovom fabrikom u Bjelajcu?

Ako su tačne tvrdnje da neće zagađivati okoliš, niti štetiti ljudskom zdravlju, onda to može biti sasvim u redu, i pored izrečenih sumnji.

Ali, ako ta fabrika bude makar i deseti dio nalik na „Elektrobosnu“ kao zagađivača, teško se mještanima Bjalajca, teško i onima u Mrkonjiću.

Bjelajce leži u polju okruženo i zaklonjeno brdima. Poznato je da na Bjelajce nalegne magla i kada je nigdje okolo nema, a ne diže se veći dio prijepodneva, poležači se, kao da je pod sačem.

Ako fabrici bude trebalo vode, hoće je doteći iz Crne rijeke i – da li će biti ispuštena u njeno korito zagađena. Hoće li tako biti ugražen biljni i životinjski svijet u Jezeru HE Bočac, Vrbasu?

Ako bude vazdušnog zagađenja, eto zgode da ta zagađenja uz maglu ili bez nje, nalegne ne samo na Bjelajce.

Ako bude tako, a boj se, moglo bi – onda će biti po onoj narodnoj – veći jazuk od ćara, osim za one koji su kumovali ovoj fabrici baš u Bjelajcu. Biće se kasno kajati svima koji su sada ravnodušni.

Za sada, narod samo sumnjičavo gunđa, ali se glasno ne protivi.

Glas naroda ne dopire ni do onih koji su odlučili o gradnji ove fabrike u Bjelajcu, a niti do medija koji selamete o njoj.

Najzad su svi zadovoljni. italijanska firmi “Metalege” zadovoljni su uslovima za investiranje. Od vlasti Srpske traže da cijena električne energije ostane ista i u narednim godinama – kako bi eventualno povećali obim proizvodnje.

U Vladi najavljuju da će firma početi sa radom u septembru sljedeće godine. Posebnom Uredbom, sa devet miliona maraka direktno će subvencionisati čitav projekat. Postoji i rezervni plan.

Gazde Italijani će iz Bjelajca izvoziti prerađeni fero-silicij u Njemačku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku.

Selamet, pa eto!

2 Replies to “ZAŠTO GAZDE “ELEKTROBOSNE” GRADE FABRIKU ZA PRERADU SILICIJUM-METALA – BAŠ U BJELAJCU?”

  1. Donijeli vraga u Bjelajce Neznaju oni sta je to Jajicani najbolje znaju staje Ferosilicijun Ovima sto vladaju RS njma je bitan novac Narod okolis i zdrava sredina Zaboli ih ona stvar za njma Vidices kada pocne narod na podrucju Mrkonjica i Bjelajca da vehne ko gnjilo vice Imace doktori posla 24sata neprestano Neka gledaju sta su napravili Nije Talijano stavio to sranje kod sebe zna on sta je to nego nasao budale koje su poletne za novcem Ti stosu dali gradnju Prodali bi i vlastitu familiju za pare Zaomije Mrkonjica i Bjelajca Ko sa vragom tikve sadi o glavu muse razbijaju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: