VIŠE OD IGRE

Plasmanom na Svjetsko nogometno prvenstvu u Brazilu nogometaši nacionalnog tima nanijeli teški poraz političarima i podgrijali nade u spas države Bosne

VIŠE OD IGRE

nogomet

Plasmanom na Svjetsko nogometno prvenstvu u Brazilu nogometaši nacionalnog tima nanijeli teški poraz političarima i podgrijali nade u spas države Bosne

VIŠE OD IGRE

Nogometaši nacionalnog tima RBiH su učinili više za svoju Domovinu – ne samo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu nego i svim dosdašnjim utakmicama – nego svi političari zajedno tokom više od dvadest godina.

Političari su se međusobno utrkivali i nadigravali u razvaljivanju, rušenju, pljačkanju, siromašenju, ponižavanju…, države i građana udarnički nastojeći da Bosna nestane. Zabijali su nam golove iz iz ofsajda…

Jer to su ljudi bez trunke patriotizma, zehre morala i skrupula, bez obraza, stida i osjećaja za državu, narode i građane koje su uvalili u rat, i koje i danas pokušavaju zavaditi da bi i dalje vladali i punili svoje duboke džepove. Ne zna se koji su od kojih gori – oni u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru. Zna se da nam s njima nema selameta ni nama ni Bosni. S njima nećemo stići dalje od Kozije ćuprije.

Na drugoj strani, političarima uz inad, neprijateljima ušćorluk – Nogometna reprezentacija Republike Bosne i Hercegovine pokazala je na djelu – znanjem i vještinom, srčanošću, zajedništvom – kako se brane boje naše države i kako se ta država čuva i osnažuje, kako joj se vraća jedinstvo, ponos, samopuzdanje – pokazujući to i dokazujući pred čitavim svijetom – kako igrači na sportskom polju, tako i mnogi navijači na tribinama, ulicama i trgovima.

Razvaljujući Nogometni savez, političari su ciljali dohakati Bosni razaranjem jednog od preostalih, ali žilavog tkiva. Uništavajući Nacionalni fudbalski savez, političari su mislili završiti utakmicu pobjedom protiv Bosne.

Zajednički su im se suprostavili patrioti nogometaši i njihovo vodstvo uz snažnu podršku navijača; svi zajedno su prozreli namjere političara i srčano obranili svoj Savez, pa tako i Državu, kako na sportskom polju, tako i na trbinama, ulicama, trgovima.

Sinoć sam napisao kako Litvanci, Grci…, a sada dodajem – i sve zajedno one reprezentacije koje ne idu u Brazil – nisu najveći gubitnici nakon sinošnje pobjede i plasmana naših Zamjeva; najveći gubitnici su političari i svi hasumi Republike Bosne i Hercegovine. Ova pobjeda mogla bi biti početak njihovog kraja. Hoće li, zavisi od svih patriota Bosne.

Nadu u kraj fašizma u Bosni snažno podgrijavaju nogometaši na sportskom polju, kao i milioni navijača državnog nogometnog tima koji su navijači Republike Bosne i Hercegovine; oni snažno i gromoglasno podržvaju Reprezentaciju i Republiku Bosnu i Hercegovinu. To su dokazali navijajući na svakoj utakmici nacionalne momčadi, slaveći i veseleći se nakon pobjeda, uvijek sokoleći reprezetivce, a u isto vrijeme paleći baklje patritozma širom Bosne.

Zastave sa ljiljanima vihorile su se u moru daytonskog znamenja. Ipak, svi su ih vidjeli.

Svoju odanost nacionalnom nogometnom timu i državi navijači i nogometaši su tako uresili simbolima Republike Bosne i Hercegovine koje više ni podanički mediji ne mogu izbrisati niti zaobići. To mora goditi svakome patrioti, pa tako i svima nama u našoj grupi koja u okviru sve snažnijeg Pokreta za RBiH zahtijeva povratak u život jedino važećeg Ustava RBiH.

Nogometaši su svojim navijačima i svojoj Bosni uzvratili na najljepši i najbolji mogući način – pobjedama svojih sportskih protivnika, u fer i srčanoj, znanjem osmišljenoj igri, iskazujući zajedničko požrtvovanje i ljubav prema Bosni.

To su teški porazi naneseni političarima!

Veselimo se, ali ne zavarajmo se!

Ovo što nam je priredila nacionalna nogometna reprezenacija je VIŠE OD IGRE, jer su sve te njihove sjajne pobjede na putu u Brazil za sada samo gorke pilule koju političari i neprijatelji Bosne moraju progutati, ali to nije kraj njihove prljave igre protiv Države Bosne, igre pune faulova i trikova, nekažnjenog igranja rukom u kaznenom prostoru, mada se njihov kraj nazire.

Lopta je u našoj avliji zahvaljujući zalaganju – znanju, požrtvovanju, zajediništvu, patriotizmu i vještini nacionalne nogometne reprezentacije, njenog vodstva, navijača, kao i svih patriota.

Ne dozvolimo da nam političari otmu loptu i zabiju svoj pobjedonosni gol i tako nas izbace iz kvalifikacija za normalnu, zajedničku, jedinstvenu zavnobihovsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dajmo im crvene katone i najzad ih isključimo iz igre!

Do nas je!

Drugo, teže poluvrijeme je pred nama!

***
(Na fotografiji “Oslobođenja” – nogometaši nacionalnog tima na balkonu iznad Vječne vatre u Sarajevu; srdačan doček nakon pobjede nad Litvanijom i teškog poraza nenesenog političarima i neprijateljima Bosne svih boja… Dok ispisujem ove redove, njemački TV kanal “24.de” prikazuje veselje u Sarajevu, ali i u Stutgartu… Veselje je u srcima svih patriota RBiH)

 

gori-centar-sarajeva-na-hiljade-navijaca-docekalo-zmajeve

***

Sevdalinka na ovom linku je čestitka za naše nogometaše  i sve navijače za državu Bosnu – ujedno i bajramska čestitka muslimanima koji i danas bajramuju

http://www.youtube.com/watch?v=rJjQk10Ydzw

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: