Francis A. Boyle na vijest da je kompletan izlaz RBiH na more kao državno vlasništvo nezakonito uknjižen u posjed Općine Neum: SPRIJEČIO SAM TUĐMNA DA NAM NE UKRADE NEUM, A DANAS JE NEUM FAKTIČKI U POSJEDU HRVATSKE

Narodni poslanik Irfan Čengić (SDP) ustvrdio je sinoć u CD Face TV kako državnu imovinu ne pljačka samo Dodik, nego i vlastodršci Federacije BiH, a među primjerima krađe naveo je i ovaj, citat:

Zakonom o vodama već uzimaju vodu! Na općini Neum je uknjižena čitava obala! Država to nije dozvolila! To su uradili kazavši da je više kategorija dviju voda! Pozvali su se na Federalni zakon, koji nije u skladu sa Ustavom! Državno vlasništvo op. I. H.) )Ne može biti vlasništvo lokalne zajednice!

Irfan Čengić: Na lokalnu zajednicu nezakonito su uknjižili državnu imovinu“Već tri godine se borim protiv dvije politike koje ruše državnu imovinu: jedna je Dodikova koja nije za BiH i želi imovinu, a druga je iz Federacije koja je z mia BiH, ali im je bitan lični intetes.”

Na Čengićeve tvrdnje o krađi državne imovine u Federaciji BiH ohlasio se Vojin Mijatović (SDP) iz Banje Luke, citat:

🇧🇦POZIV VISOKOM PREDSTAVNIKU U BIH I TUŽILAŠTVU BIH

🇧🇦Moj partijski drug Irfan Cengic, je sinoć u Centralnom Dnevniku Face TV-a, izneo niz dokaza o otimnju državne imovine u FBiH.

🇧🇦Bez odlaganja pozivam Christian Schdmit Visokog predstavnika u BiH da poništi sporne zakone kojima je vršena ova zloupotreba.

🇧🇦Pozivam Tužilaštvo BiH da odmah bez odlaganja pokrene po službenoj dužnosti krivične postupke protiv svih koji su zloupotrebili zakonska rešenja i učestvovali u otimanju imovine Bosne i Hercegovine.

🇧🇦Posebno je interesantno otimanje zemljišta i šume na Bijelašnici. tužilaštvo će kada pokrene istragu biti šokirano koliko je političkih funkcionera uključeno u ovu malverzaciju sa državnom imovinom.

🇧🇦Takođe šokantno je da vidimo ko je našoj državi oteo izlaz na more i upisao na opštinu Neum, u kojoj se ne sme istaći zastava BIH.

🇧🇦Dodik radi protiv BiH, ali da vidimo ko je od “patriota” još gori od Dodika.

Vojin Mijatović: OHR i Tužilaštvo moraju odmah zaustaviti pljačku cjelokupne državne imovine

🇧🇦POZIV VISOKOM PREDSTAVNIKU U BIH I TUŽILAŠTVU BIH

🇧🇦Bez odlaganja pozivam Christian Schdmit Visokog predstavnika u BiH da poništi sporne zakone kojima je vršena ova zloupotreba.

🇧🇦Pozivam Tužilaštvo BiH da odmah bez odlaganja pokrene po službenoj dužnosti krivične postupke protiv svih koji su zloupotrebili zakonska rešenja i učestvovali u otimanju imovine Bosne i Hercegovine.

🇧🇦Takođe šokantno je da vidimo ko je našoj državi oteo izlaz na more i upisao na opštinu Neum, u kojoj se ne sme istaći zastava BIH.

🇧🇦Dodik radi protiv BiH, ali da vidimo ko je od “patriota” još gori od Dodika.

Tim povodom, obratili smo se danas profesoru međunarodnog prava doktoru Francis A. Boyleu prokomentira najnovije primjere drske pljačke državne imovine od strane kriminalaca na vlasti budići da se i sam pravno borio protiv pokušaja pljačke te državne imovine RBiH od strane Tuđmana.

. Odmah je odgovorio, citat:

Prof. dr. Francias A. Boyle: Učinili smo sve da nam Tuđman ne ukrade Neum… Danas je Neum faktički u posjedu Hrvatske

“Tuđman je pokušao ukrasti Neum od nas za Hrvatsku na pregovorima Owen-Stoltenberg 1993. godine i učiniti RBIH kopnom.  (bez izlaza za na otvoreno more, op. I.H.)

Zaustavio sam ih. 

Tada me je na moju preporuku predsjednik Izetbegović zamolio da izradim Sporazum o pristupu Hrvatske preko (područja) Neuma kako to zahtijeva Dejtonski sporazum. 

Nacrt ovog Ugovora o pristupu Neumu izradio sam kako bih bio siguran da on ne dovodi u pitanje državni suverenitet BiH nad Neumom i da ne dovedi u opasnost suverenitet RBiH nad Neumom u korist Hrvatske i time osigurao da BiH ne ostane zaključana na kopnu.

Ali ono što od tada vidimo je pokušaj de facto aneksije Neuma od strane Hrvatske  koji bi BiH učinio bez izlaza na more i lišio BiH našeg poštenog udjela u nalazištima nafte i plina na našem jadranskom kontinentalnom pojasu.”

Original: “Tudjman tried to steal Neum from us for Croatia at the Owen-Stoltenberg Negotiations in 1993 and render RBIH land-locked. I stopped them.  Then at my recommendation  President Izetbegovic asked me to draft the Access Agreement for Croatia through Neum as required by the Dayton Agreement.   

I drafted this Neum Access Agreement to make it sure that it did not compromise the State Sovereignty of BIH over Neum and that it would not ripen into Sovereignty over Neum for Croatia, thus making sure that BIH did not become land-locked.  But what we have been seeing since then is an attempt at the  de facto annexation of Neum by Croatia  that would render BIH Landlocked and deprive BIH of our fair share to the oil and gas deposits on our Adriatic Continental Sheld.”

Prof. Boyle je davno izrazio želju da ponovo dođe u Bosnu, ali sa bosanskim pasošem i da se okupa u moru u Neumu za koje se pravno izborio da ostane u posjedu države RBiH, ali da ne ugrozi ni hrvatske interese.

Neum: Pljačka državnog vlasništava u korist ličnog interesa pojedinaca

Novokomponirani vlastodršci su oteli Neum državi RBiH, a opljačkali su i prof. Boylea spriječivši ga u višekratnim pokušajima da obnovi regularno stečeni RBH-pasoš.

Nadajmo se da je i pljačka državne kmovine i prof. Boyla – privremena!

3 Replies to “Francis A. Boyle na vijest da je kompletan izlaz RBiH na more kao državno vlasništvo nezakonito uknjižen u posjed Općine Neum: SPRIJEČIO SAM TUĐMNA DA NAM NE UKRADE NEUM, A DANAS JE NEUM FAKTIČKI U POSJEDU HRVATSKE”

  1. Mogu lahko da pomislim da nije samo upitanju ne znanje politicara BIH nego teska veleizdaja .
    Hoce li ikada prestati agresija na BIH ?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: