MUSLIMANIMA (Varcar Vakufa) JE UKRAĆENO PRAVO NA VJERU I MIRNO UŽIVANJE SVOG POSJEDA Uskoro: KOMLETAN PREVOD ODLUKE DOMA ZA LJUDSKA PRAVA U VEZI SA OTMAČINOM I POKUŠAJEM TRAJNOG PRISVAJANJA VAKUFSKOG ZEMLJIŠTA NA MJESTU PORUŠENE MUSTAFA-AGINE DŽAMIJE I DEDIĆA MEZARA U VARCAR VAKUFU

džamija, prospektNa ovom Blogu je objavljen tekst o presudi Doma za ljudska prava kojom se Islamskoj zajednici potvrđuje pravo vlasništva nad otetim vakufskim zemljištem na mjestu na kojem su srpske vlasti i srpski mineri srušili 400 godina staru Kizlar-aginu (Mustafa-aginu) džamiju u Varcar Vrcar Vakufu koja je bila Nacionalni spomenik kulture. Oteli su i u građevinsko zemljište pretvorili dio Dedića mezara uz porušeno džamiju.

https://ihalilovic.com/2013/04/06/republika-srpska-je-uskratila-slobudu-religije-i-otela-imovinu-islamske-zajednice/

U pripremi je prijevod  kompletne Presude Doma naroda po tom pitanju.

Izdvajamo jedan od najvažnijih dijelova toga dokumenta koji može poslužiti kao putokaz za vraćanje ostale otete imovine, pa tako i starog mezarja na lokalitetu u Starom selu kojeg je, kako upućeni izvori tvrde, otela Skupština općine Mrkonjić-Grad i uknjižila na svoje ima kao vlasnika. Raznim mućkama, pozivajući se ne nevažne zakone o gorbljima, uzurpator planira oteto i zadržati.

Islamska zajednica mora poduzeti mjere da bi vratila ne samo oteti lokalitet mezarja u Starom Selu.

Ovdje je citat iz Presude doma za ljudska prava na koji se Islamska zajednica mora pozivati svaki dan.

Neka Turci obnavljaju Kizlar-aginu džamiju, ali štetu namiriti srpsko-četničke vlasti koje su je srušile i pokušale oteti vakufsku zemlju na kojoj je bila džamija i mezarje.

Tek tada imaćemo garanciju da neće ponovno rušiti i da nas neće tako lahko pobiti, otjerati i oteti imovinu, ili budzašto doći do naše djedovine i vakufa.

Citat: Original

 1. 5. Conclusion on the merits
  157. The Chamber, therefore, finds, in conclusion, that the respondent Party has violated the applicantís right of access to court as guaranteed under Article 6(1) of the Convention, the right to freedom of religion as guaranteed under Article 9 of the Convention, the right to peaceful enjoyment of possessions as guaranteed under Article 1 of Protocol No. 1 to the Convention, and has discriminated against the applicant in the enjoyment of the latter two rights.                                                                                           
  Prevod:

 1. Zaključak o osnovanosti
 2. Vijeće, stoga, zaključuje da je tužena strana (Skupština općine Mrkonjić-Grad, op. I.H.) prekršila pravo podnositelja zahtjeva na pristup sudu zagarantovano članom 6 (1) Konvencije,  pravo na sloboda religije zagarantovano člankom 9. Konvencije, pravo na mirno uživanje posjeda zagarantovanih člankom 1. Protokola br. 1  te Konvencije, čime je diskriminirala pravo podnositelja zahtjeva u uživanju ova dva prava.                                                                                                                                                                 

  kolobara
  Kolobara – gradski trg sa Mustafa-ginom džamijom, poštanska karta s početka XX stoljeća

   

_MG_2016
Mjesto gdje je 400 godina stajala uzgor džamija Hadždži Mustafe-ege carskog Kizlar-age koju su srpski barbari srušili u kasnu jesen 1992. Džamija je nacionalni spomenk Bosne i Hercegovine kojeg je obavezna obnoviti Vlada RS i Općine Mrkonjić-Grad. Nažalost, to niko ne traži. Na obližnjem (Dedića) mezaru bespravno su podignuti mnogi objekti – kao i na vakufskom zamljištu na širem području grada
IMG_0294
Stalna srbijanska zastava na “privremenom” objektu restorana “Србија” – na mezaru,

 

IMG_8745

One Reply to “MUSLIMANIMA (Varcar Vakufa) JE UKRAĆENO PRAVO NA VJERU I MIRNO UŽIVANJE SVOG POSJEDA Uskoro: KOMLETAN PREVOD ODLUKE DOMA ZA LJUDSKA PRAVA U VEZI SA OTMAČINOM I POKUŠAJEM TRAJNOG PRISVAJANJA VAKUFSKOG ZEMLJIŠTA NA MJESTU PORUŠENE MUSTAFA-AGINE DŽAMIJE I DEDIĆA MEZARA U VARCAR VAKUFU”

 1. Dakle, ovo je još jedan prilog Ibrahima Halilovića borbi za zaštitu kulturno-historijskog naslieđa Bošnjaka-muslimana u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakufu), očuvanju identiteta bošnjačkog naroda u istom te borbi za njihovu slobodu i ljudska prava uopće. Priložen je citat originala presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Sarajevu što je samo po sebi više nego relevantan osnov za daljnje pravne bitke sa lokalnim vlastima za povrat uzurpirane ili otete vakufske imovine na teritoriji te opštine. Njen prijevod, koji je najavljen, bit će samo olakšica onima koji se prave slijepi i gluhi na ovaj pravni akt, odnosnbo izbit će im i tu zehru alibija kojom su eventualno mogli pravdati svoje nečinjenje za povrat te imovine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: