Profesor Francis A. Boyle: REFERENDUM U RS VRAĆA U ŽIVOT USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Profesor Francis A. Boyle:

REFERENDUM U RS VRAĆA NA SNAGU USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Referedum u RS je proizveo veoma ozbiljnu krizu za Dejtonski ugovor, za Bosnu i Hercegovinu i za mir u regionu.

Cilj referenduma je da se pokuša poništiti odluka Ustavnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća. Referendum poništava Ustavni sud kao instituciju koja čini dio dejtonskog Ustava.

Referendum koji je u suštini korak ka otcjepljenju RS (sto je prema dejtonskom Ugovoru nemoguće) poništiće Dejtonski ugovor.

prof BoyleU situacji kada je dejtonski Ugovor poništen, primjenjuju se odredbe koje postoje u Ustavnom zakonu, a donesene su u novembru 1995., prije nego što je potpisan mirovni Sporazum, što znači da se na snagu vraća Ustav Republike BiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, predsjednik Predsjedništva, može formalno objaviti da je Mirovni ugovor poništen i proglasiti ponovno uspostavljanje Ustava Republike BiH bez ikakve pravne procedure pošto na to ima pravo u skladu sa odredbama sadrzanim u Ustavnom zakonu od novembra 1995., godine.

Pošto će referendum vjerovatno stvoriti ozbiljnu krizu, međunarodna zajednica treba spriječiti referendum i sankcionirati svakoga onog ko insistira na njegovom provođenju.

Visoki predstavnik, Valentin Inzko, treba primijeniti Bonske ovlasti i smijeniti odmah sve one koji su smetnja dejtonskom mirovnom Ugovoru. Nije mu potrebno nikakvo dodatno ovlaštenje od PIC-a jer su mu sve ovlasti date dejtonskim mirovnim Ugovorom.

Bosanski građani mogu zaustaviti referendum organizujući danonoćne masovne mirne

dze
Dženana Delić

proteste ispred Američke ambasade jer je Amerika najodgovornija za implementaciju mirnovog Ugovora, te je je jedina koja bi mogla uciniti puno vise od samog PIC-a. 

Pozivam građane Bosne i Hercegovine da se organizuju i da protestuju ispred američke ambasade sve dok bude potrebno i dok se referendum ne zaustavi, te dok se oni koji su smetnja provođenju mirovnog procesa ne smijenu i ne sankcionišu.

Razgovor obavila mr.sci. Dzenana DELIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: