“OSLOBOĐENJE” OBJAVILO ODGOVOR NA PITANJE: “KO JE SRUŠIO FERHADIJU U BANJOJ LUCI”

  • 1. aprila/travnja 2016. objavljeno je moje reagiranje na napis Gordane Katane u “Oslobođenju” u kojem nije odgovorila na glavno pitanje ko je srušio Ferhadiju džamiju, niti je odgovorila na druga pitanja koja joj nalaže profesionalna novinarska etika *

Evo transkirpta moga odgovora objavljenog u “Oslobođenju”:

Reagiranje:

KO JE SRUŠIO FERHADIJA DŽAMIJU U BANJOJ LUCI

“Svečano otvaranje Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci zakazano je za 7. maj: Svaki kamen Ferhadije ponovo je na svom mjestu”; Oslobođenje, 21. mart/ožujak 2016. godine

12191963_10204902544787849_2923397362185318069_nPoštovana glavna i odgovorna urednice!

Čitajući tekst pod naslovom “Svečano otvaranje Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci zakazano je za 7. maj: Svaki kamen Ferhadije ponovo je na svom mjestu” Gordane Katane, u Oslobođenju 21. 3. 2016. u vašem cijenjenom listu, zapazio sam da novinarka Oslobođenja – nehotice ili namjerno – nije odgovorila na svih pet pitanja na koje je svaki novinar dužan odgovoriti. Nije odgovoreno na pitanje ko je i zašto srušio Ferhadiju, ko je izazvao eskalaciju etničkog nasilja prilikom polaganja kamena temeljca za njenu obnovu, niti ko je tom prilikom ubio hodočasnika Murata Badića.

Nije također navedeno ko je kamenovao Medžlis Islamske zajednice i zašto. U tekstu stoji kako je Ferhadija srušena “u bezumlju etničke mržnje”, ali nije navedeno – čije mržnje? Novinarka se poslužila i terminom “od okončanja rata…” mada je istina da u Banjoj Luci nije bilo rata.

Ubistva, ranjavanja, teror, oduzimanje imovine, progon Muslimana i Hrvata, kao i rušenje banjalučkih džamija – počinile su srpske vlasti. Njihov plan je bio zatiranje te dvije etničke i religiozne grupe, što je genocid. Te vlasti su bile dužne stvoriti uvjete za povratak prognanih, te obnoviti sve porušeno, pa i Ferhadiju. Nasuprot tvrdnji iznesenih u tekstu da je policija dobro radila svoj posao, stoje činjenice da je eskaliralo četničko nasilje, da je ubijen nedužan čovjek i da je pričinjena velika materijalna šteta na zapaljenim autobusima, vozilima i Medžlisu koji je kamenovan.

Netačna je tvrdnja da je svaki kamen Ferhadije ponovno na svom mjestu, jer to je nemoguća misija. Umjesto prave istine, o važnim činjenicama, čitatelji su obaviješteni kako je među počasnim gostima Dodik – kao da je on Ferhad-paša koji je gradio, a ne nastavljač one politike koja je srušila Farhadiju, pokušavajući uništiti Bošnjake i RBiH.

                                                                                                             Ibrahim HALILOVIĆ, Windsor, Kanada

(Oprema teksta na Blogu – I. Halilović)

IMG_9936

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: