„RIJASET IZ ĆE UČINITI SVE ŠTO JE POTREBNO DA SE OVAKVE STVARI VIŠE NE PONAVLJAJU“

Odgovor  Kabineta Reisu-l-uleme Huseina ef. KAVAZOVIĆA u povodu neprimjernog ponašanja Mufida ef. Huskića

„Fr, 30.Aug.2013 um 13:17

13:17

Mufid ef. Huskic

von Kabinet Reisu-l-uleme an sie Von

Poštovani gosp. Halilović,

Ovim putem vas obavještavam da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović dobio vaše pismo u kojem ukazaujete na neprimjereno ponašanje Mufida ef. Huskića.  Rijaset IZ će putem Ureda muftije banjalučkog tj. muftije Edhem ef. Čamdžića učiniti sve što je potrebno da se ovakve stvari više ne ponavljaju.

Uz mahsus selam,

Elma Ć. Mahmutović

Sekretarijat“

***

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović upoznat je sa neprimjernim ponašanjem Huskića – muftija Banjalučki je na potezu…
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović upoznat je sa neprimjernim ponašanjem Huskića – muftija Banjalučki je na potezu…

DIPLOMATSKI UVIJENO, ALI IPAK OBEĆAVAJUĆE…

Ovo je faksimil e-mail-a koji sam danas popodne primio iz Kabineta Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Vjerujem kako su svi oni koji su imali prilike čitati moje pismo koje sam uz snimak događaja kopiran na DVD poslao na adresu Huseina ef. Kavazovića – shvatili kako se zaista radi o neprimjernom i psovačkom ponašanju hodže Huskića, da neće leći stvar na tome da mu se malo priprijeti da više ne psuje, da ne smije ubuduće ponašati prostački na ruševinama Božje kuće, te da ne smije prijavljivati policiji nedužne ljude.

Vidjećemo “pika” li se Reis-efendijno.

Moje je duboko uvjerenje, a i javnost ga je dodatno potvrdila, da ovakav hodža ne zaslužuje voditi džemat.

Ako pak Mufid Huskić ne bude kažnjen, ako ne bude udaljen iz službe, biće to dokaz kako IZ institucionalno štiti ovakve nedolične hodže.

Ali, sačekajmo kako bismo vidjeli kakve je instrukcije dobio i šta će poduzeti Edhem ef. Čamdžić, muftija Banjalučki, kojeg rečeni hodža također “ne pika” kao ni Reis-efendiju.

6 Replies to “„RIJASET IZ ĆE UČINITI SVE ŠTO JE POTREBNO DA SE OVAKVE STVARI VIŠE NE PONAVLJAJU“”

  1. Poštovanje. Zanima me zašto se džamija ne obnavlja po propisima Komisije o očuvanju nacionalnih spomenika, od materijala od kojih je i građena, od kamena? Zapravo se krši odluka o proglašenju Krzlar-agine džamije nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zašto nikakva inspekcija nije uključena u obnovu džamije? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  2. Alene, molim Vas da ubuduće napišete i svoje prezime. Hvala!
    Ovo nije, nažalost, adresa na kojoj možete dobiti odgovore na Vaša pitanja; Probajte se raspitati kod muftije Banjalučkog Edhema ef. Čamdžiać koji je idejni tvorac ovakve obnove ove džamije – nacionalnog spomenika, po prijektu i matrerijalu koje on odobrava i bira građevince… Muftija kaže – dovoljno je nekoliko kamenja – ploča, od stare džamije ugraditi u temelje džaije koja se gradi – ali neka se zna da smo mi tu u svom na svom. Ne slažem se s tim, kako ni Vi, kao ni načinom na koji se raspolaže sa finacijama, kriju donacije, udara harač po narodu, ni krvom ni dužnom. Rička džamija u Varcar Vakufu nije ni približno slična svoje orginalu. Ova Krzlar-agina – neće biti Krzlar-agina džamija jer materijal od kojeg s epravi nije isti, ni projekat nije isti, a za sada će se graditi bez munare – biva – naći će se već neko ko će pokloniti munaru od sebe… Ako ovako budu tekli radovi, ova džamija neće biti izgrađena do Kijamestkog dana, a kad god bude izgrađena, ona neće biti kopija originala..

  3. Hvala na odgovoru gdine Halilović. Vi ste ipak novinar, mogli bi ste upozoriti Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika o nepropisnoj obnovi džamije. Kad je već Rička džamija obnovom uništena da se bar Krzlar-agina obnovi po propisima. U krajnjem slučaju i konzervatore Republike Srpske koji moraju poštovati odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

    1. Kao pojedinac, učinio sam sve u svojoj moći i da se ispoštuje Odluka Komisije zazaštitu spomenika kulture BiH. Ali, IZ to ne želi, ne žele poslušne zanatlije, oni žele platiti tuđi račun… Ja sam predmet napada i prostačkih ispada imama. Onaj jajački danas mi veli da je Huskić prejerao, a ja još i više, jer nisam sakrio njegovu sramotu, već objavio taj ispad!!! Mene je ekipa Mufida Haskića izbacilasa njihove FB stranice jer sam upravo na te stvari upozorravao, tražio da se naplati šteta od RS koja je dužna revitalizirati objekat kakav je bio. RS je skinula sa sbe odgovornost dealom sa IZ – po sitemu – Evo vam 150.000 i pravite džamiju kakvu hoćete! Mi vas nećemo ometati niti kontrolirati. Oni koji brinu o obnovi, više vode računa o RS i njenim prama, nego i o džamiji i o vjernicima. pPa kada RS i da nešto novca, oni to nastoje zabašuriti, sakriti. Meni nisu dozvoljavali snimati na sastnaku pred početak gradnje; tada sam prisutnima rekao – a bili su projektant Hamidović i muftija ef. Čamdžić – da ne rade ništa na “horuk” te im ponudio svoje usluge oko fotogrrafija, filmskih priloga iz Arhive TVSA koje sam nekad snimao a tiču se te džamije. Ma – prijekat je gotov! Po mjeri Muftije i njegova projektanta! Stigam što će im im fotogafije, filmovi!!! to nije Na tom sastanku dobvaljači radova nisu odabirani na osnovu tendera, nego po sistemu: “Ma on će to najblje uraditi”. Bilo je i ovakvih pametara: I “Računajte da ovom iz Jajca ako je i jeftiniji, neće biti dozvoljeno isporuka betona sa ulice, a ovom (pravoslavnom) iz Mrkonjića hoće… Jedva sam imao pristupa projektu, i to na brzinu, tek nekoliko slika…, ljubaznošću Mutevelije Spahića… Objavio sam Vakufnamu Mustafe-age Kizlar-age kao najvažniji dokument o nastanku grada i džamiji kao njegovom prvom objektu. Ta Vakufnama je rijetkost, ovo je drugi put da se objavljuje. Ali, za ove iz IZ to je dosadno čitati, jer, eto pišem i nudim im samo knjige… Duge i dosadne. Oni ne znaju, niti žele čitati serviranu Vakufnamu o nastanku svoga grada, ali znaju rasprodavati Mustafa-agin vakuf. Oni se ne usuđuju nazvati džemat “Varcar Vakuf”, mada je to jedino ispravmo, nego idu linijom manjeg otpora; imamova najvažnija briga je kako se dodovoriti vlastima, kako ocinkariti džemtlije koje ga plaćaju. I, daj da malo rasporedimo posao – pa da se ne očekuje samo od mene da isprvaljam tuđe krive Drine i da mi se stalno zbog toga krive leđa i psuju me na pasja preskakala. Vama hvala na otvoenosti i isktenosti mišljnja… Predlažem Vam da kao građanin uputite svoje primjedbe i priejdloge na odgovarajuće adrese.

  4. Hvala vam gdine Halilović na odgovoru. Ja sam samo običan građanin i ne vjerujem da mogu išta promijeniti. Najbitnije da ste vi pustili glas u svijet, da se čuje i duga strana medalje. Sve najbolje vam želim. Srdačan pozdrav.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: