MORALNA BIJEDA GLAVNOG IMAMA U VARCAR VAKUFU – MRKONJIĆ-GRADU I ONIH KOJI GA TAKVOGA DRŽE U SLUŽBI

Mufid Huskić, glavni imam Džemata Mrkonjić-Grad; psovke, lažne optužbe izrečene na gradilištu porušene Božje kuće
Mufid Huskić, samovoljni i drski Glavni imam Džemata Mrkonji-Grad; on vrijeđa i psuje, poziva policiju na osnovu svoje lažne prijave, uz podršku lažnih svjedoka

Imam džemata Varcar Vakuf – Mrkonjić-Grad Mufid Huskić je vjerski službenik koji nije dostojan te časti i položaja, privilegija koje uživa, te bi ga trebalo odmah smijeniti i ne dati mu se baviti hodžalukom.

On ne zaslužuje naziv „efendija“ jer on nije gospodin jer gazi Božje naredbe, vjerske zakone i necivilizacijski se ponaša prema džematlijama.

On psuje, kleveće i podnosi lažne prijave policiji. Gleda sve kroz novac, ne vidi čovjeka osim njegov novčanik, dok svoj teško poteže.

On nije oličenje duhovnosti, niti cijeni ičiji intelektualni rad na dobrobiti Vakufa i džemata.

On razgoni, umjesto da okuplja džematlije.

Ima ljudi u džematu koji ispunjavaju sve svoje islamske dužnosti, plaćaju članarinu, daju poklone za obnovu džamija u Varcar Vakufu – ali ne idu u džamiju.

Osobno ne bih nikada klanjao u džematu kojeg predvodi Huskić.

Pokraj takvog psovača i munafika, policijskog dojavljivača, moralnog bijednika – izgubio bih abdest na pragu čim bih ga ugledao u džamiji.

On se ponaša osiono, autokratski, vrijeđa i isljeđuje džematlije kao da je udbaški isljednik, iako ga oni plaćaju i trpe.

Novac važniji od vjere

Iako se poklonjenom konju ne gledaju zubi, Mufid Huskić sprovdi svoju strogu privatnu istragu da li je pojedini džematlija poklonio novac ili nije za obnovu džamije, koliko je svojih prijatelja i poznanika nagovorio na darivanje! Malo ili puno – određuje taj “hodža” pomoću svoga kantara. Ako je poklonjen manji iznos nego što on očekuje, on će javno ismjiati toga džematliju. U tom strahu da će biti malo koliko god daju, neke džematlije se ne usude ni poklanjati novac.

Kod ovakvih „hodža“ i njihovih nadležnih  novac je važniji od vjere, – a pare koje nisu njihove, smatraju svojim, pa novcem tajno raspolažu uz pomoć svojih odanih poslušnika – munafika i lažova. I zbog toga islam u Bosni zapada u sve dublju krizu. Džamije nikad punije, a nikad više pohlepe, laži, otimačine, nepravde, nemorala, ali i težeg života džamatlija koji su predmetom manipulacije. Opljačkane u ratu, osiromašene u miru, moraju svojim novcem graditi ono što su drugi srušili.

Zašto se skriva istina da je RS osigurala 150.000 KM za onovu Mustafa-agine džamije

Mada je informacija o postojanju tog novca tačna, muftija Banjalučki Edhem ef. Čamdžić pokušao je osporiti i zataškati postojanje tih para.

Zašto?  Odgovor na to pitanje zna Muftija i svi oni oko njega kojima ne ide u prilog (niti u džep) da javnost sazna istnu.

Isto se dogodilo ranije kao kada je RS dala 50.000 maraka za obnovu Hamdije džamije na drugom kraju grada. Novcem je raspolagao muftija Banjalučki.

Od kako sam na drugi dan Bajrama objavio podatak o novcu koji je osigurala RS, postao sam odmah nepoželjan na gradilištu.  Da li je pokušaj da me onemogući u snimanju samo Huskićeva samovolja, ili naređenje odozgo, Huskić to najbolje zna! Ali, to nije opravdanje na njegov ružan postupak.

Grdno su se prevarili oni kojima je novac važniji i od islama, i od vjernika i od istine, ako su pomislili kako je u tom nedoličnom poslu moguće manipulirati i sa mnom, zloupotrijebiti moju ljubav i privrženosti islamskim korijenima u rodnom gradu, dugogodišnji rad na istraživanju povijesti Mustafa-agina Vakufa, javnoj bitci za dobro uvakufljenog, kako je nemoguće skrivati istinu od javnosti.

Ni u gorim vremenima nisam  prešućivao istinu, pa šta koštalo da koštalo. Stoga, prevarili su se ako su pomislili da ću odšutjeti da je novac kao sadaku darivala i RS i da ću pristati da me kao uglednog novinara profesionalca, koji je dvadeset godina bez posla baš zbog ovakvih munafika i objelodanjivanja istine, uvući u tu rabotu. Grdno se varaju ako misle kako me mogu  iskoristiti kao spoljnjeg suradnika u službi u korist njihove halke – kako bi godinama kamčili pare od muslimana – posebno prognanika širom svijeta, onih koji u najljepšim namjerama doniraju novac, a sve na osnovu mojih izvještaja sa gradilišta – kako je sve u skladu sa predviđenom dinamikom…Ova slika ima prazan atribut; ime njene datoteke je muftija.png

Obnova džamija je veliki biznis za privilegovane.

Ne daj mi Bože biti ni blizu takvih! Jer meni je draža istina i od toga hože i od svih njegovih starješina, pa ću koliko mi mogućnosti dozvoljavaju pokušati spriječiti takav biznis.

 

Takvima je važno da novac kapa, a kapaće sve dotle dok radovi teku, zato ih odugovlače.

Radnici su samo po đahkad na gradilištu; dok dvojica pristnih rade, treći spava u hladovini

Na gradilištu Mustafa-agine džamije bez munare (ta naći će se već donator koji će reći – “Od mene je munara!”) radnici se ne mogu vidjeti svaki dan na gradilištu; obično ih je trojica tamo – dvojica nešto rade, trećeg sam snimio kako u radno vrijeme spava u hladovini, ne bi ga top probudio, kamo li zvuk bušilice na radilištuOva slika ima prazan atribut; ime njene datoteke je muftija.png

Projektant je napravio projekat po kojem se u džamiju ne ugrađuje materijal makar sličan originalnom. Tako, obnovljena Rička džamija nije ni približno jednaka orginalu, a hodži još ne pada na pamet da iznad njenih vrata ugradi sačuvan originalan napis.

Možda je tako i bolje. Jer džamija nije original, to Rični najbolje znaju.

I datum rušenja Mustafa-agine džamije pogrešno je uklesan – umjesto 1992, u ploču je urezana godina 1993.  Po običaju, ne piše ko je srušio džamiju, da se, valjda barbari ne bi naljutili. Obično ispisuju i spominju imena donatora, vakifa, ali ako rušitelji što dadnu, to ne bilježe, i ne daju u javnost. Da li je u pitanju neki dogovor – po sistemu evo vama ovo para, a vi ih trošite kako znate i u što hoćete, mi vas nećemo ometati. (Koliko su visoki vjerski dužnostnici darežljivi u oprostu barzabrizma, slikovito govori primjer trgovine između tadašnjeg muftije Tuzlanskog, sada Reisa Kavazovića i ražalovanog vladike Kačavende.

Ogromnu sumu novca – 360.000 maraka – koju su od svog grla odvojili muslimani za IZ- Kavazović je isplatio Kačavendi (SPC) da ukloni bespravno podignutu crkvu na ruševinama džamije u Diviču kod Zvornika kako bi muslimani o svom trošku gradili novu džamiju. Lahko je izračunati koliko su novca zijanili muslimani u ovom dealu.

Nepisano je pravilo; ako nisi dao novac, možeš u borbi za istinu dati i svoj život ili u boljem slučaju možeš biti prognan na kraj svijeta, ali to IZ i Mufid Huskić „ne pikaju“. Daj ti pare!

Zbog toga je institucija darivanja – vakufljenja postala harač. Taj namet na muslimane služi za amnestiju barbarizma.

Svoje duhovne usluge hodže masno naplaćuju samo u  novcu. Pošto nema cjenovnika za te usluge, radnja radi po sitemu “daj šta daš, daj koliko ti nije žao…”, ali se u džemat proturi haber kako je taj i taj dao toliko – a spomene se viska ili niska cifra… Tako, džematlija nikad ne zna koliko je dovoljno platiti za hatmu, recimo,  pa su neki od njih  u strahu da će dati malo koliko god daju.

Dok dvojica radnika rade, treći spava u hladovini

Svoju je suprugu zaposlio Mufid Huskić u Uredu Odbora IZ. Određen joj je četiri puta veći honorar od onog koji je isplaćivan ranijoj blagajnici. Hodža nije ni sebe zaboravio pa je povisio sebi platu za 200 maraka .

Kada se toga hodžu uhvati u laži, on domah izmišlja novu, pa opet tako, a  onda iznerviran psuje i vrijeđa. Pravi se važniji od onih koji mu daju novac za plaću, ponaša se kao neko ko je iznad i od Muftije i samog Reisa.

O takvom jednom nedopustivom prostačkom istupu svjedoči video od 15. augusta/kolovoza 2013.

Mufid Huskić zabranjuje snimanje na gradilištu, vrijeđa, psuje, podnosi policiji lažnu prijavu

Iako Huskić zna za javno obznanjenu dozvolu muftije Banjalučkog za snimanje obnove džamije, on je – ničim izazvan – pokušao zabraniti snimanje, verbalno i fizički. Ismijavao, me i vrijeđaoi Psovao vrlo ružno.

Kada sam zatražio da pozove policiju (kako bi me zaštitila od zaštitila od ovog napasnika, Mufid Huskić je jedva dočekao, s tim da me lažno optuži kako ometam radove na gradilištu, što uopće nije istina.

Srećom po me, policijac koji je sigao na gradilište nije povjerovao tom „odži“, niti “muslimanima” –  kao lažnim hodžinim svjedocima. Samozvani svjedoci su  – bez da ih je policajac išta i pitao, dobrovoljno ponudili svoje usluge protiv mene. Njihove bestidne laži jedva bi dočako sudija musliman koji sudi u Mrkonjić-Gradu i ja bih se – ni kriv ni dužan, vrlo loše proveo. To znam iz lanjskog iskustva. Džaba bi bilo to što niti sam koga provocirao, niti ikoga ometao u poslu. “Dva bez duše, treći bez glave!”

Pristup Uredu Odbora IZ – Medžlisa u Mrkonjić-Gradu vodi jedino pokraj gradilišta. Kada sam se uputio ka Uredu, usput sam snimao istovar paleta cigle sa kamiona i to sa sigurne razdaljine.  Bilo mi je drago da se nakon dugog bajramskog ferja ipak nešto radi. Ali,  Mufid Huskić me osobno pokušao omesti i spriječiti u poslu. Mufid Huskić me spriječio da uplatim članarinu IZ i da doniram koju marku za obnovu džamije.

Naime, moji prijatelji su na osnovu moje informacije o početku gradnje džamije tražili od mene broj žiro računa kako bi poklonili svoj novac. Kako sam uvijek prvi radio ono što bih od drugih očekivao, naumio sam bio dati svoj prilog uz usmenu napomenu da očekujem da konačan račun obnove džamije plate njeni rušitelji. Baš zbog takvog moga stava, ovaj me hodža odavno ne podnosi.

IMG_9675
Zidanje Skadra  – gradilište Mustafa-agine džamije u Varcar Vakufu nakon dva i pol mjeseca

Hodža odbio primiti donaciju milicionera pravoslavca jer sam bio u njegovom društvu

Mufid Huskić spriječio je primiti moj novac – od kojeg se financira i njegova plaća i obnova Džamije. Što je još i gore, taj borac za prikupljanje novca iz tuđih džepova – koji smatra da se obnovom džamije pravi njemu novo radno mjesto – odbio je primiti donaciju koju mu je telefonski ponudio policajac pravoslavne vjere jer sam bio u društvu s tim policajcem.

kaurin, dva
Dragan Kaurin je telefnonski pozvao Mufida Haskića da dođe na terasu “Konobe” koja je pedesetak metara udljena od gradilišta Džamije, kako bi mu uručio svoj poklon – 50 maraka za njenu obnovu i najvjerojatnnije pokušao izgladiti naš spor. Ali, nakon što je Huskiću policjac rekao da sam prisutan – odbio je doći i primiti dar, pa će mu ga darodavac morati odnijeti na noge,.
Dragan Kaurin je rekao kako mu je drago da se Džamija obnavlja i to potvrdio svojim darom.
Građani svih narodnosti i vjera Varcar Vakufa – Mrkonjić-Grada koje sam sreo do sada i razgovarao na temu obnove, izrazili su radost i podršku gradnji – a Kaurin je svojim gestom pokušao sprati dio ljage za koju nije krivac. Hodža mu to nije dozvolio u mome prisustvu..Da je imalo mislio o tom o tom plemenitom gestu Dragana Kaurina,, te da je vijest pravovremeno objavljena, onda bi obnova džamije imala vjerovatno mnogo više darodavaca – i među pravoslavcima i katolicima, a posebno i muslimanima i bila bi prava injekcija multietičnosti…Dragan Kaurin je bio vrlo kulturan i uljudan prema meni, pokazao je osjećaj za pravdu. Nije nasjeo na hodžine marifetluke, pa hodži nisu možda ble ni drage Kaurinove pare, ali to može biti hodžina privatna stvar… Hodža je inače dobitnik nekakvog priznanja za multietničnost! Mogao bi se makar malo pozahmetiti da pomislimo kako je to priznanje i zaslužio…

Iako nije učio za građevinca, Mufid Haskić se proglasio šefom radilišta kojeg moram pitati kad i šta mogu tu snimiti. Ni toga dana, kao ni prije nisam uopće ni  pomislio pitati nikoga išta oko radova, a pogovo mi nije naumpao Mufid Huskić, jer ga nisam nikad ni zaticao u Uredu ili na gradilištu.  Nisam mu se ni obratio ni jednom riječju, jer je i budali jasno stanje na građevini. Ali, Huskić mi nije dao ni Sellam nazvati mu, nego me je – čim je istrčao iz Ureda, odmah napao i izričito zahtijevao da ne snimam, a zatim me je počeo vrijeđati, isljeđivati, psovati, lažno prijavljivati policiji….

Možda je hodža pomsilio da sam došao snimiti izjavu od njega (sic!).

On misli kako je on osoba koje se mora sve pitati, a on niti ima na glavi ahmediju, niti je u džubbetu. Kao da ga ahmedija čini pametnijim i moralnijim.

Možda hodža misli da ga građansko odijelo i gologlavost oslobađa svake druge odgovornosti i dopušta mu da prostački psuje pokraj srušene Božje kuće, mjestu koje je proglasio svojim neprikosnovenim vlasništvom.

Veli kako je on tu 24 sahata dnevno, što je najbičnija izmišljotina.

Nije li to mudžiza!

Hodža posjeduje nadnaravnu moć pa je u stanju u isto vrijeme biti na dva ili više mjesta, ali pri tom – jedno od tih mjesta sigurno nije Ured IZ. Hokus-pokus, i hodža je jednovremeno i u Ričkoj džamiji, i kod kuće, i na gradilištu, a i svojoj spavaćoj sobi.

Istina je kako sam ga za mjesec i po dana zatekao samo jednom u Uredu, mada na gradilište navraćam vrlo često, nekada dan za danom i nekada više puta dnevno.

Nema više halala

Neka niko ne računa na moj halal za sve ovo.

Halalio sam Mufidu Haskiću za drski pokušaj da zabrani džematlijama da razgovaraju sa mnom ucijenivši ih – ako oni razgovaraju sa mnom –  on onda neće razgovarati s njima. Džematlije su mu se suprostavile, ali on nastavlja sa svojim nedoličnim ponašanjem. To ni njemu, ni onima koji mu to dozvoljavaju, nikada neću oprostiti. Na ruku mu idu oni koji su ga i postavili.

Treba im pod hitno poslati nezavisnu financijsku kontrolu i građevnsku inspekciju koja bi najzad razbila te i takve mutikaše i pohlepnike u Cerićevoj halci.

Trebalo bi ih preispitati ne samo gdje je i kako utrošen novac, nego zašto na gradilištu radnici nemaju ni šljem i zašto se radovi otežu. Zašto pri odabiru projektanta, izvođača radova – ne biraju i najbolje i najjeftinije. Zašto mnoge poslove rade po sistemu halke, „ma on će to najbolje uraditi“ – bez tendera.

Da je novac važnji od morala, potvrđuje i sukob interesa – činjenica da je Mufid Haskić kao imam zaposllio svoju suprugu kao blagajnicu Odbora IZ, mada taj posao najčešće radi Mutevelija.

Osoba koja je to ranije radila je za mjesečni posao dobijala 50 maraka, a hožinica prima 200 maraka.

Hodža i hodžinica uživaju i druge privilegije, stanuju u kući čiji je vlasnik IZ, naprimjer.

U isto vrijeme – diskriminatorski, kao muški šovinista se ponaša prema predsjednici Odbora IZ u Mrkonjić-Gradu koju ne poziva ni na tako važne sastanke kao što je dogovor o početku radova na obnovi džamije. Biva, radi se o „muškom sastanku“ kako je rekao, pa tu nije mjesto za predsjednicu – pošto je ona žena!

Kao građanin i džematlija, jedan od onih koji ga plaća – osporavam mu takvo ponašanje, a oni koji Mufidu Huskiću dozvoljavaju – isti su kao i on.

Video link na ovaj događaj:

https://www.youtube.com/watch?v=2wLDPlJcRs4

 
Muftija Banjalučki Edhem ef. Čamdžić: ne da reći da su Vlasti RS osigurale 150.000 KM za obnovu Mustafa-agine džamije kako bi od muslimana izmamio što više novca kojim on najčešće raspolaže. Gradi se dugo, često bez tendera i kontrole, sa istom projektantsko-građevinskom ekipo, koje jučer ne bi na gradilištu… On ne udaljava iz službe imama koji psuje i vrijeđaju džematlije na temeljima obnove porušene Božje kuće, a koji ni njega samoga kao starješinu ne poštuje

14 Replies to “MORALNA BIJEDA GLAVNOG IMAMA U VARCAR VAKUFU – MRKONJIĆ-GRADU I ONIH KOJI GA TAKVOGA DRŽE U SLUŽBI”

 1. DA DOLIJEM ULJE NA VATRU. O UČENJU KUR'ANA MRTVIMA ZA NOVAC. DA SE ZNA ISTINA, JER DOSTA JE VIŠE BILO SKRIVANJA I VARANJA. NEKO ĆE MORATI ODGOVARATI PRED UZVIŠENIM STVORITELJEM.

  Po hanefijskom mezhebu, učenje Kur’ana za mrtve može se tolerisati jedino u slučaju da pojedinac (pro)uči Kur’an i pokloni sevape tog učenja onome kome želi od svojih umrlih, ali – bez uzimanja bilo kakve nadoknade. Poznati učenjak hanefijskog mezheba, šejhul-islam Ibn Ebil ’Izz (preselio na ahiret 792.h.god./1389. godine), u znamenitom Komentaru Tahavijine poslanice o akaidu (El-‘Akide et-Tahavijje) tvrdi kako sevapi od takvog učenja stižu umrlom, ali, istovremeno, kategorički odbija učenje uz uzimanje bilo kakve materijalne nadoknade. U vezi s tim on iznosi brojne argumente. (Vidjeti: Šerhu-l-’Akideti-t-Tahavijje, El-Mektebu-l-islami, osmo izdanje, Bejrut, 1984., str. 457- 458.)

  U Enciklopediji fikha (El-Mevsu’atu-l-fikhijje) nalazi se sljedeći citat:
  “Hanefijski mezheb je kategoričan kada je riječ o učenju Kur’ana uz uzimanje nadoknade. To nije dozvoljeno (la jedžuzu) i od takvog učenja nema sevapa! Naprotiv, i onaj ko daje i ko uzima je griješan! U principu, hanefijski mezheb ne dozvoljava čak ni uzimanje nadoknade za podučavanje Kur’anu, ali kasniji učenjaci tog mezheba to su dozvolili na osnovu istihsana.” (Vidjeti: El-Mevsu’atu-l-fikhijje, Ministarstvo vakufa, Kuvajt, 1993., I, str. 291.)

  Husein ef. Đozo, jedan od najvećih bošnjačkih učenjaka, kaže:
  Za hator istine, htjeli bismo reći da se u vjerodostojnim i priznatim fikhskim djelima i kod priznatih fakiha i autora, uopće ne postvalja pitanje učenja Kur'ana mrtvima za novac. Jedino se postavlja pitanje sevapa i ispravnosti učenja Kur'ana mrtvima bez novca: da li od takvog učenja ima koristi umrlom ili nema. Učenje Kur'ana mrtvima dozvoljava se isključivo pod uvjetom da učač ne naplaćuje to učenje.” (Fetve, I, 335)

  Mnoge novotarije (bid'ati), običaji i zablude koje su dobile obilježje vjere nastale su – smatra profesor Đozo – iz komercijalnih razloga. (Vidjeti: Husein Đozo, Fetve, II, str. 76-77.)

  A OSTALIM STVARIMA KOJE SE KRIJU NEĆU NI SPOMINJATI.

 2. Poslije, kada se dzamija izgradi od narodnih para, ostace prazna, jer nece imati ko pozivati u nju. Ovakve kočijaše treba momentalno razriješiti dužnosti i zabraniti im sve vjersko-prosvjetne aktivnosti unutar IVZ-e, jer su sramota i ljaga svih muslimana. Iskreno se nadam da ce muftija znati sta ciniti. Sramota i grehota!

 3. Komentari objavljeni na source.ba
  http://www.source.ba/clanak/2901879157016/vijesti/Imam%20Huski%C4%87:%20Ja%20te%20nabijem%20na%20onu%20stvar
  Cijelu priču pročitajte OVDJE.

  Komentariši na facebook-u
  Podijeli na Twitter-u Komentariši članak Komentari ( 14 )
  Ja Ba: al’ će ovaj nadobudni hodĹľica da leti s pozicije imama..još ako ovo reis vidi…hhh

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 11:42
  neko: pa vidite ljudi da mu je kislaaa glavaaaa …koji kreten ..pa sto ne naleti na neku kabadahiju a ne na ovog ocigledno finog cikicu koji je pri zdravom razumu ….

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 08:24
  Abas: Poslije, kada se dzamija izgradi od narodnih para, ostace prazna, jer nece imati ko pozivati u nju. Ovakve kočijaše treba momentalno razriješiti svih dužnosti i zabraniti im sve vjersko-prosvjetne aktivnosti unutar IVZ-e. Sramota i grehota!

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 07:29
  Abas: Poslije, kada se dzamija izgradi od narodnih para, ostace prazna, jer nece imati ko pozivati u nju. Ovakve kočijaše treba momentalno riješiti dužnosti i zabraniti im sve vjersko-prosvjetne aktivnosti unutar IVZ-e, jer su sramota i ljaga svih muslimana. Iskreno se nadam da ce muftija znati sta ciniti.

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 07:25
  violeta : I on efendija da nas dragi ALLAH sacuva od ovakvih seljacina a ne imama

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 05:53
  Mahmurni Hodza: ovaj je sinoc garant pio

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 03:04
  edo: Ovakav imam je za svaku osudu i treba ga kaznit i udaljit sa duznosti…

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 01:50
  kerim: FUJ,FUJ,FUJ…

  Komentar je objavljen: 23.08.2013 u 01:26
  XXL: E moj debilu idi travu pasi. On Imam, treba mu otkaz dati odma!!

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 23:52
  Varcarka: Uzas koja sramota ovo nije ni I od Imama , neka ga sram i stid bude – da ne znam ko da je dosao da snima gradnju dzamije ne bi se smio tako ponasati, pa ne pravi mu je babo. On je obicni kreten koji se provukao kroz nekako kroz medresu.Bolje bi mu bilo da sidje sam – jer ni mi a ni oni koji imaju imalo imana, ljudskosti , solidarnosti u dusi nece dozvoliti

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 19:20
  bosnjak : hvala novinaru i hvala ovom policajcu draganu na donaciji i postovanju bozije kuce .a ovom smradu koji se ponasa kao d a radi u kladionici ili nekoj bosanskoj birtiji ,pa zar ovo govno da bud eimam neki dzemat predvodi pa ovome se treba popisati na diplomi odma smijeniti govno .a jestel vidili kako se fata za telefon da zove policiju to vejera zasita zalosno a ovakvih je na hiljade tako zvanih imama naj veci cinkarosi su bas imami .a da s eneprica o donacijama i polaganju racuna ,pokradose sve

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 17:54
  enko: ovaj Kamerman da je u slobodno vrijeme zasukao rukave i dosao da pomogne koliko toliko obnovu dĹľamije,crkve ili sinagog…

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 16:43
  alen: Pa nemogu da vjerujem,,,nevjerovatno koji primitivizam i seljacki mentalitet…IMAM DA SE TAKO PONASA HAHAHA..OVAJ IMAM GA SROLA NAVECE POSLE JACIJE GARANT,A ONDA POSLE PODNE DA GA NEVIDE POPIJE KOJU S DRAGANOM STO DADE PETOBU..DA MI GA JE PLJUNUT U FACUFUJJJJJJJJJ

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 16:40
  alen: Otpustiti GOVNO

  Komentar je objavljen: 22.08.2013 u 16:30

 4. Ista stvar u dzematu “Urije” u Bosanskom Novom , hodzica tjera i rastjerava stare dzematlije koji su gradili i sagradili dzamiju .Hodzica Hodzic Muhamed rastjerava dzematlije,optuzuje i lazno optuzuje u policiji pojidine dzematlije itd… ima toga dosta da nemoze covjek povjerovati.

  dzematlija

  1. Ne spominjite ga, molim vas! Taj je bio kod nas, pa nam ga Muftija može opet poslati nazad, a ovog našeg hairliju vama! Ha ovaj, ha onaj, ha tamo, ha vamo!To se zove rotacija po horizontali Sve što ste napisali, znamo, ali opet hvala. Jer mnogi znaju, a šute i mute. .

 5. Dragi i poštovani gospodine Ibrahime,
  znam da nije moje da se miješam u ovu temu, nije moje da sudim o hodžama, ali, odrastao sam među muslimanskim vjernicima i znam razlikovati prave iskrene pobožne vjernike od formalista. Vama čestitam na principijelnosti, ukazali ste imamu na njegove greške i nepravilnosti u ophođenju prema poštenim džematlijama, pa neka on sada razmišlja. Da prihvati kritiku on i njemu slični, niko od pripadnika drugih strana nikada ne bi upro prstom na muslimana i rekao da ne poštuje Kur'an i Božje zakone. Bog je Velik i možda će udahnuti ovom nesrećniku razum i ljubav prema čovjeku, jer, bez ljubavi prema čovjeku nema ni vjere u Boga. Ako li se ogluši o razum, moral, savjest, ne vjerujem da će u dobru dočekati ni kraj svoje službe, da ne govorim o Sudnjem Danu.
  Marjan Hajnal

 6. Postovanje gospodine Halilovicu… upravo saznah informaciju… pitaju se ljudi sto Vi ovog kobnog dana, ne pridjoste ovom radniku i ne pitaste ga sta mu je? Covjek od 60 godine na daskama lezi… Ramazan je… Niste razmisljali da neko tu i posti… a evo i kako cujem niste se ni iftarima razmetali, a znamo kakav je sevap neimare nahraniti i napojiti, jos u ramazanu… Svako dobro!

 7. Emina, Vi niti mene poštujete, niti mi želite dobro. Vi ste svoje providno licemjerje, lupanje lončića, svađu sa zdravom logikom bacili pokušali upakovati u providni celofan “poštovani” i “svako dobro”. Vi ste kao munafik, odgojeni na na isti kaluf kao i “imam” Mufid Huskić kojeg i ne spominjete, a kamo li da ga kritizirate za njegov nedpustiv ispad. A o njemu je ovdje riječ, o njegovoj osionsti, prostakluku, lažima… Dokazaću i zašto mislim da ste munafik, licemjer. Prvo, niste se predstavili pa se čitalac mora pitati zašto krijete svoj identitet – da li ste stvarnam ili izmišljena osoba, ili pak više njih. Ako je u pitanju strah, Vi niste slobodan čovjek. Vi ne umijete logički zaključivati, pa donosite krive zaključke. Zamjenjujete teze – umjesto zaslužene kritike upućeu prostaku i lažovu imamu, umjesto zaslužene kritike radniku koji spava na gradilištu u radno vrijeme, Vi pokušavate hinjski, ali vrlo prozirno, optuživati mene, malte ne – kao nekoga koga nije briga ni za bolesnim ni za gladnim, a ni za vjerom i to uz ramazan. To je najordinarnija laž. Raspitajte se malo bolje za te Vaše “informacije”, ali ne po sitemu “čula, kazala” nego na pravoj adresi, pogotvo ako sa drskim podmetanjem izlazite čak i zakukuljeni u javnost! Vi ne znate ni značenje riječi koje koristite. Primjer: Napisali ste “kobni dan”. “Kakav je to “kobni dan” – dan kad građevinac sa dobrom dnevnicom spavao na gradilištu u sred bijela dana, i to uz ramazan. Čak i kada sam ga snimio kako spava, to nije kobno; on će i dalje raditi i spavati na radnom mjestu, neće mu spavanje biti odbijeno od plaće. Da nisu “tog “kobnog dana” pala nebesa na zemlju, na to gradilište, da taj kobni dan nije bio Kijametski dan? Koliko znam ništa od toga, a radnik je spavao neometano, kao u ponoć, u svojoj kući, pokraj svoje žene… Kobno – znači nešto presudno tragično! Ma nije to nikakav kobni dan, nego običan radni dan, istina ramazanski. Dobro plaćeno spavanje. Pitanje za Vas – kako znate da čovjek koji “leži na daskama” u radno vrijeme ima tačno 60 godina, kako ste am on to rekao, ili ste čuli? Ako je star, neka ustupi mjesto mlađem, plećatijem. Ako je bolestan, neka id ena bolovanje. Ako je ramazan, neka odluči – ili svati ili raditi! Zašto od MENE očekujete da mu priđem, probudim ga nježno, i upitam zašto je izuo cipele, odložio odjeću, pa drinja u sred radnog dana, uz mubareć ramazan. Da se nije, možda upostio, a vrućo… Što bih ja njemu prilazio? Pa vidite li da se čovjak fino razrahatio; top ga ne bi probudio, a kamo li brusilica kojom je jedan radnik brusio duvar ili kompresor – drugog radnika koji je otpuhivao prašinu. Ma ne samo da mu nisam prilazio, nego sam na prstima prošao, mislio sam okolo, ali je bila prašina, pa nabasah (nagraisah) na njega. E, kad sam, da ne nagrajišem više,budeći ga. Jer znate, čovjek može biti mučan iza sna, pa mi šamarčinu odvaliti, ako ga probudiim. Kakve svjedoke lažljivce ima – mogli bi me zajedno s hodžom optužiti kako sam ja njemu opalio šamar – i tako ometao gradnju. Drugo, nisam ja poslovođa gradilišta. Polsovođu grmalja sam vidio dva puta jer odugovlačenje posla, spavanje…, idu uhodano i bez njega, a tu je i građevinski šef hodža Mufid! Prvi put sam ga vidio prije početka radova na obnovi časne džamije, drugi put kada je istovarana ona cigla. Prvi put se šejtanio oko Muftije i projektanta, drugi put se dobrovoljno javio policajacu da svjedoči kako ometam radove, što je notorna laž. Tada mi je priprijetio – da ako se nađem još jednom na gradilištu – mogla bi me udariti cigla u glavu. Džamijska, baš ona cigla koju smo mi kupili? Takav lažov koji mi prijeti ciglom u glavu, možda bi me tužio policiji ako bih probudio njegova radnika na gradilištu i naveo u lažnoj prijavi kako sam toga spavača ja udario ciglom. Ometam radnka na spavanju – to znači ometam radove. Drugo, zašto tome svome kolegi – spavaču u radno vrijeme nisu bila ni mukajet ona dvojca koji su radili; ako nisu, znači – spavaču nije ništa, pa što bih ga onako bunovna pitao za junačko građevinsko zdravlje? Zdrav je ko drin. Da je plaćenom spavaču štogod, gluho bilo sa zdravljem, onda su ona dvojica spavačevih kolega – morali ili pozvati hitnu ili odvesti ga dokturu, tako da ja i ne bih u to doba vidio ni smimio radnika koji svoju dobro plaćenu dnevnicu – zarađuje spavajući, ako i dođe na posao. I još nešto! Zašto bih ja prilazio radniku spavaču – kod “hože” Huskića koji je na gradilištu, kako sam reče 24 sahata i osta živ, da ne kažem slaga, K tome, on je i građevinac, razmije se u te poslove, kao i u mnoge druge, mada nije stručan, a pogotovo razumije učeni hodža čovjeka građevinca koji uz ramazan spava ko zaklan na građevini. To je u duhu Islama kojeg on propovijeda, a očito i Vi Emina!
  Koliko znam, u svijetu se ne plaća spavanje na radnom mjestu, nego leti s posla.
  Mogao ga je i Mutevelija probuditi, zar ne. Mogao je taj radnik otići u Ured Medžlisa, ako je bio otvoren, pa fino u hladovini…
  Mogao je otići u susjednu prostorju koja je dodijeljena radnicima, pa tu odspavati ako je umoran od puta iz Konjica…

  Ali, spavanje je moralo biti odbijeno od njegove dnevnice.

  Ali, eto, ništa nije bilo od toga, i gospođa Emina, onako po “hodžinskom” receptu – optužuje mene što nisam prišao radniku koji spava uz ramazan, što im svima nisam poslao iftar. Ma poslao bih, da sam znao da oni iftare u petnest do devet kao ostale malobrojne džematlije koje su postile. Ali, oni su iftarili (dakle ručali u podne, što s evidi na snimku).

  Zatekao sam ih nekoliko puta pri ručku uz ramazan. O iftaru ih nigdje ne vidjeh, pogotvo ne na građevini. Drugi dan početka radova na obnovi, počastio sam ih, iako nisam bio obavezan. A Vi?. Izgleda da im je moje čaščenje bilo po volji (malo im bilo, zar!), pa ni hvala nisu rekli. Halal im bilo! Za puno ili malo – Vi ste se Emina poslužili hodžinskim kantarom!
  Emina, ne mogu Vas (vas!!!) osloviti sa gospođom, jer vi (Vi) to niste. Otkud vama pravo da turate nos u moj privatni život! Moja vjera, moja nevjera – moj post ili mrs, nije uopće tema ovog napisa. Tema je hodžin prostakluk i laž, cinkarenje policiji nedužna čovjeka,a ne jesam li postio ili nisam! Kako možete znati s kim sam iftario, ili išao na iftar – kada za vrijeme ramazana nisma cijelo vrijeme bi bio u Varcaru? Ne poste svi oni koji udu džamiju, niti idu u džamiju svi koji poste! Kako znate da nisam nikoga nahranaio? Šta vi uopće znadete o osnovnim vjerskim i humanim pitanjima, šta je to sevap, a mene podučvate kao da sam đačić u mektebu? Vidite – po onome šta i kako pišete, kako izvrćete i prešućujete činjenice koje vam ne idu u prilog, kako optužujete nedužna, a pravdate hinjski jednog prostaka, vi ste isti ili gori od hodže Huskića. Makar i niste nikad imali kontakt s nim, vi ste pimjer kakav čovjek ne bi trebao biti, ni privatno ni javno – licvemjer. To se kosi sa Islamom! Vi ste u provaliji, bezdanu, a jedan od dokaza je kako je humanzam u dubokoj krizi svuda oko nas. A to znači – i Islam je u velikoj krizi, kako zbog hodže Mufuda, i sličnih njemu, tako i zbog Emina, lažnih ili stvarnih, sličnih vama – i tome hodži i hodžama.

 8. Take treba pod hitno istjerati iz bozjeg hrama. Ionako na veliko kradu ti novodobni vjernici. To nije efendija nego obicno govno

 9. Gospodine Halilovicu, Vama cestitke na velikoj borbi i upornosti u poslu za sta imate i muftijin blagoslov. Radili ste svoj posao i nikoga niste vrijedjali, uznemiravali i nicim izazvali incident(barem se nadam). Ustrajte na tome sve dok efendija, siledžija i kočijaš ne bude izopćen iz IZ-e. To ce biti veliki doprinos za vasu dzamiju i dzemat, a Allah zna svačije namjere!

  Još samo jedna stvar… dzamije su Allahove kuce, a Allahova kuca moze biti napravljena od pruća, ili ilovače, ili cigle, ili mermera… a najljepse i najbolje su dzamije u kojoj se stalno boravi, sa cijih munara se ezan cuje svih 5 vakata namaza.

 10. Svako ce za svoja djela odgovarati… ponasanje ovog covjeka, kojeg ni ja nazvati efendijom ne mogu, ali eto, ponasanje Huskica niti se moze pravdati, niti ga pravdam… za njega se samo pitam, kako je uopce dosao do pozicije glavnog imama, obzirom da ti takvi moraju imati fakultet zavrsen… na osnovu njegove price, sumnjam i za osnovnu… Upitah samo za ovog sto lezi, sto mu niste prisli… Takodjer, znam i da veliki broj istih tih radnika niti posti niti se Bogu moli, no nije moje o tome da sudim… opet ponavljam, svako ce za svoja djela odgovarati, ali i za izgovorene rijeci…cuvajte se svojih izgovorenih, odnosno u ovom slucaju napisanih rijeci… Definitivno ne znam kakav vi problem u zivotu imate, niti me zanima sta je razlog vasim ovolikim frustracijama, ali eto valjda vam biva lakse nakon sto se natipkate ili nagovorite…niti sam Vas vele uvrijedila niti ponizila, sto ne mogu reci da ste se isto ponijeli prema meni…tjesi me jedna istina a ne bi bilo lose da ju i vi uzmete u obzir, Balasevic je to krasno rekao :”Neko to od gore vidi sve”…imajte to na umu… i jos jednom SVAKO DOBRO!

  1. Emina, Vi polahko kao da dolazite tobe, ali opet – lupate lončiće i zamjenjujete teze. Nemam nikakvih frustracija, imam s kim porazgovarazi i u životu, u obitelji i na ulici, svugdje, pa i na internetu. Mene nerviraju takvi kao Vi “pametari” koji luptetaju gluposti po internetu. Jer, takvi misle, ako ne otkriju svoj identitet, mogu luptetati šta im padne na pamet. Što se tiče tipkanja, Vi ste me natjerali da Vam logički objasnim neke stvari, nešto ste shvatili i razumjeli, ali zbog Vaših frustracija – Bog zna čime izazvanih – Vi ponovno upućujete kritiku, pa mi prijetite mi Dragim Bogom i citirate mi Balaševića! Obično ne kuminiciram sa osobama koji se ne smiju predstaviti – kako ni Vi iz Sarajeva iz ulice Braće Ribara u Hrasnom… Dok god bude takvih anonimnih, frustriranih strašljivaca – biće i ovakvih hodža.
   Stoga molio bih i Vas i sve ostale komentatore, da se na ovoj stranici pojavljuju jedino sa punim imenom i prezimenom jer želim komnicirati s ljudima koji su operirani od straha i frustracija, u najmanju ruku prema onima koje plaćaju svojim novcem da bi pravilno vršili svoju službu i radili na radnom mjesti, a ne spavali u radno vrijemem ili se ponašali kao ovaj primitvac hodža. Ako se čitatelji ne budu pridržavali toga pravila, ako ne budu kulturno raspravljali na osnovu činjenica o temi, njihovi komentari će završiti u smeću. Bolje je jedan hrabar insan, nego bataljon frustriranih kukavica poput Vas, Emina. Hvala na razumijevanju!

 11. podrska imamu Huskiću Ibrahime nabijem te i ja na onu stvar i to mašala pogloemu pa će da te boli guza..

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: