SAFETA OBHODŽAŠ NE ODUSTAJE OD PODVALA

 

ucurice u hodžabu
Canadske djevojčice “pod teškim crnim maramama” (sic!) kako bi rekla Safeta Obhodžaš sa žaljenjem. Fotografija je iz “The Windsor Star-a” a naslov je – Dan potrage za karijerom – Novopridošli Canađani dobili lekciju o nauci

Safeta Obhodžaš se obrušila na moje pismo – kolumnu koje objavljuje “Oslobođenje” pod naslovom “BIH SE TERBA UGLEDATI NA CANADU” To je uradila u svom oprobanom stilu podvala i skretanja s teme. Njeno ničim izazvano reagiranje objavljeno je 15. marta 2016. pod naslovom “U VRZINOM KOLU PRAVA I PRISILE,” a može se pročitati na ovom linku:

 

http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/u-vrzinom-kolu-prava-i-prisile

****

Reagiranja

               BOSNA SE ZAISTA TREBA UGLEDATI NA CANADU

(Sa feta Obhodžaš: „U vrzinom kolu prava i prisile” – “Oslobođenje” (15. 3. 2016.)

12191963_10204902544787849_2923397362185318069_nU svom pismu objavljenom u „Oslobođenju“  pod naslovom „BiH se treba ugledati na Canadu“  a o temi nošenja hidžaba, na koje reagira gospođa Safeta Obhodžaš, postupio sam po profesionalnim novinarskim normama i odgovorio na pet obaveznih pitanja –  ko, što, gdje, kako i zašto. Urednica je promijenila naslov i skratila tekst, ali i takav potpisujem.Dotična osoba Obhodžaš nije imala ni jedan valjani razlog za takvu reakciju, u kojoj, uostalom nije osporila ni jedan moj navod.

U hujli reagiranju na moje Pismo u vezi sa primjerom poštivanja prava na nošenje hidžaba u Canadi,  gospođa Safeta Obhodžaš nije osporila ni jednu činjenicu koju sam naveo. Kako to nije bila u stanju, okomila se na me, a primjeri koje je navela – nemaju veze sa mojim tekstom niti stavovima.

Ustvrdila je kako je u Canadi „jedna nositeljka takvog pokrivala izborila pravo da u tim haljinama polaže zakletvu za kanadsko državljanstvo i da se slika sa predsjednicima.“

Sudskom odlukom koja se tiče gospođe Ishaq – ona se izborila  na pravo nošenja hidžaba  za svaku ženu u Canadi, naravno ako to one hoće. .

U nas se sudskom odlukom takvo što zabranjuje. Ishaq se nije slikala sa Predsjednicima, ali je premijeru Trudeaou  pomogla osvojiti vlast, a on se sa zadovoljstvom, slikao sa mnogim ženama pod hidžabom.

I truban je „pokrivalo“ što bi rekla gospođa Ophodžaš. Za turban na glavi izborili su se pripadnici Sika – pa ga nose u državnnim službama kao policajaci i carinici. Turban nosi i ministar sigunosti Harjit Sajjan. Da bude postavljen na tu poziciju, pomogla mu je i „žena pod hidžabom“ o kojoj sam pisao.

Harjit_Sajjan_2015
Hajrit Sajan – ministar obrane Canade – Važno je šta je ispod turbana

Potom gospođa Obhodžaš  iznosi primjere tretmana arapskih žena prije pedeset godina do danas, poredi sa bosanskim ženama,  što nema veze s mojim pismom.

Gospođa Ishaq o kojoj sam pisao je Pakistanka koja se izborila sa prava svih žena u Canadi pa i Arapkinja koje bježe iz svojih zemalja – baš zbog uskraćivanja ljudskih prava, koje navodi i Obhodžaš (sic!).

U pismu sam naveo kokretan slučaj imenom i prezimenom, a Obhodžaš – očekuje da joj vjerujem(o) na njenu riječ.

Ona navodi i primjer uništavanja fetusa, biva u islamskim zemljama,  jer žene su dužne rađati samo sinove. To se u Bosni nije radilo ni u srednjem vrijeku!  U Canadi se svakodnevno organiziraju protesti protiv abortusa.

Također, navodi sa žaljenjem primjer kako u školskim hodnicma susreće djevojčice „pod teškim maramama.“  Dakle, i te i takve djevojčice pod maramama se obrazuju i u Bosni –  od prvog razreda do doktorske titule, pa gospođa Obhodžaš sama sebi skače u usta.

I u Canada se krše ljudska prava, ali canadsko Poglavlje o ljudskim pravima i slobodama bi trebalo prepisati i koristiti ga (i) u Bosni tim više što se Canada možda ugledala na nekadašnju Bosnu i postala „jedinstvena u različitostima…“
Kršenje ljudskih prava i sloboda je strogo kažnjivo, za razliku od Bosne danas.

Obhodžaš je ustvrdila kako su muslimani u Canadi egzotična skupina. Tačno je, međutim, da u Canadi po popisu stanvništva 2011. živi oko milijun i pedest hiljada muslimana. To nije egzotika, niti statistički ukras, već stvarnost.  Za dva mjeseca – u januaru i februaru ove godine Canada je primila i 25.000 izbjeglica iz Sirije.

Dalje, gospođa Obhodžaš iznosi nasrtljivost „političkog islama“, manipulacije sa mladim djevojkama koje se u Bosni pokrivaju – što je, po mom sudu, još jedan dokaz kako se Bosna treba ugledati na Canadu gdje su ljudska prava i slobode, zakoni i običaji, važniji od svakoga pojedinca, partije, pa i kompletne državne vlasti.

zunera
Zunera Ishaq se izborila za svoje ljudsko pravo na nošenje hidžaba prilog polaganja zakletve za sticanje državljanstva koja se daje pred sudijom. Po pisanju canadskih medija, najzaslužnija je za obaranje konzervativaca – islamofoba sa vlasti 

Obhodžaš  pita – „…Ko je toj gospođi u Kanadi plaćao njenu borbu da se prilikom toga svečanog čina zakletve pojavi kao predstavnica… čega… svog prava ili ko zna kakvih islamističkih strujanja i manipulacija.”

Za razliku od Bosne, u Canadi se ide u zatvor za korupciju. Pred zakonom su svi jednaki – i useljenica Ishaq i premijer Harper – pa se i po tome Bosna treba ugledati na Canadu. Umjesnije bi bilo da je Obhodžaš javno pitala ko je zloupotrijebio milijarde za obranu RBiH, ko je opljačkao ekonommiju, građane, a ne da potara ni krivu jednu cadadsku građanku, borca za ljudska prava.

U Canadi se zna koliko su poreski obveznici platili neuspješnu pravnu bitku konzervativaca i islamofobista  za zabranu hidžaba koju je oborio Savezni apelacioni sud: 421.840 canadskih dolara, ili oko pola milijuna maraka!

Na kraju, gospođa Obhodžaš, dodaje biber po pilavu: „Predlažem gospodinu Haliloviću da ženama u Bosni pošalje presade prave kanadske demokratije, a ne takve primjere žena amputiranog mozga i pokrivene glave.“

Ne treba slati nikakve presade – potrebna su samo dva tri clicka, i evo ga! Stvar je u tome, ne ko će poslati nego – ko će takvo što primijeniti.

Gospođa Ishak koja se izborila za pravo nošenja hidžaba, imala je temljit i strog pregled konzilijumal liječnika specijalista prije dolaska u Canadu. Uz to, morala je imati i čvrste dokaze o gaženju njenih ljudskih prava u Pakistanu da bi imigrirala. Položila je i vrlo rigorozan test o pozanavanju  državnog uređenja, povijesti, geografije, ljudskih prava, a i zakonodavstva Canade; prema tome, službeno je dokazala da je i psihički i fizički u redu.

Boreći se sama protiv moćne vlasti, praktički je dokazala  pravilo – po kojem nije važno što je glavi, nego ono što je u glavi.

                                                                                                                                   Ibrahim HALILOVIĆ

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: