ZAŠTO NIŠTA NE PODUZIMATE POVODOM ČETNIČKO-FAŠISTIČKOG UDARA…

Pismo Goranu SALIHOVIĆU, glavnom tužitelju BiH
poslano na e-mail:
info@tuzilastvobih.gov.ba

ZAŠTO NIŠTA NE PODUZIMATE POVODOM ČETNIČKO-FAŠISTIČKOG UDARA PRILIKOM HAPŠENJA I KRIMINALIZIRANJA SEJFUDINA TOKIĆA ZBOG ISTICANJA DRŽAVNE LEGALNE ZASTAVE ?!

Poznato mi je iz ličnog iskustva, posebno iz Vašeg javnog djelovanja, da ste Vi i slijepi i gluhi na pravdu, pogotovo kada su u pitanju ratni i mirnodopski zločini nad Bošnjacima. Poznato mi je također da se Vi puno ne petljate u svoj posao.

Odavno Vam pišem svaki dan molbe da najzad izdate nalog za hapšenje ubojica – četnika koji su u prvoj polovini septembra 1995. u Oborcima kod Donjeg Vakufa strijeljali 29. mojih sugrađana – civila, sve finih i uglednih građana.

Niste se udostojili ni prstom mrdnuti, a dužni ste – a kamo li išta poduzeti na osnovu poslane izjave jedinog preživjelog. Niste me udostojili ni jedne riječi odgovora.

Zar to nije signal kako se zločin nad nedužnim građanima i državom isplati i da će se nekažnjen ponoviti!

Nedavno ste izjavili kako u borbi protiv terorizma neće biti ni zehre tolerancije.

Ali, biće! Vi teroririzam shvatate po Dodikovoj, na faktima neutemeljenoj formulaciji – po kojoj postoji samo muslimanski – bošnjački terorizam, ali ne i četnički.

Dodik je napad na milicijsku stanicu i ubistvo milicionera u Zvorniku proglasio terorističkim djelom. Istu kvalifikaciju izreklo je Tužilaštvo BiH na čijem ste čelu, a da istraga nije ni obavljena.

Odmah iza toga – uslijedilo je teroriziranje, zastrašivanje i hapšenje 29 Bošnjaka bez ikakvog pravnog osnova. Vi i Vaše Tužilaštvo se niste ni jednim slovom oglasili, a kamo li sankcionirali počinitelje. Dodik izmišlja muslimanski terorizam, optužuje državu čiji ste tužitelj kao najveći regrutni centar islamskih terorista, proglašava Tokića agentom Islamske države, a Vi – ništa!

Svaki uboga dan Dodik podgrijava krizu u dejtonskoj BiH svojim separatizmom i zvaničnom najavom osamostaljenja RS, a za Vas to nije krivično djelo niti terorizam. Čović najavljuje osnivanje trećeg entiteta, što je također teroristički napad na državu, a vi ni mukajet. Bakir Izetbegović izjavljuje kako ni jedan Bošnjak neće ukinuti RS, što je protivno i domaćem i međunarodnom pravu, čorluk presudama za genocid najviših svjetskih sudova po kojima RS mora biti ukinuta jer je produkt genocida. Vi opet – ni mukajet!

Bosnom i Hercegovinom postrojavaju se horde četnika koji se hvale kako su organizacija koja broji 30.000 četnika, prijete novim zločinima i genocidom u mjestima gdje je genocid već počinjen, a Vi šutite! Horde rehabilitiranih četnika rehabilitiranog Draže Mihajlovića se postrojavaju na Manjači, u Zvorniku, u Banjoj Luci, čak rame uz rame sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, a vi šutite ko zaliveni. Maturanti defiliraju sa crnim četničkim zastavama. U svemu tome, Vi ne vidite prijetnju općem miru, pravnom sistemu, iako to sve u konačnici vodi uništenju države RBiH i istrebljenju Bošnjaka ponovljnim terororom i genocidom.

Na 23. godišnjicu podizanja zastave Republike Bosne i Hercegovine pred palatom UN-a nakon njenog međunarodnog priznanja, borac za ljudska prava, političar, vođa pokreta za ravnopravnost naroda – Sejfudin Tokić je htio na konferenciji za novinare u Banjoj Luci podsjetiti na dan kada je naša država, Republika BiH, utemeljena na antifašističkim slobodarskim zavnobihovskim temeljima i podržana demokratskom voljom većine građana – postala ravnopravni član Ujedinjenih nacija.

Nije se uspio obratiti novinarima okićen zastavom Republike Bosne i Hercegovine.

Po Dodikovom nalogu bio je uhapšen kada je držao u rukama zastavu dejtonske BiH, one čiji ste Vi glavni Tužilac. Dodik nam je svima poručio ono što odavno ponavlja – on ne prizna nikakvu državu Bosnu!
Sproveden je u miliciju koja baštini genocid (kao i ona u Zvorniku…) , a zatim je predat Tužilaštvu gdje podvrgnut dugotrajnom mučnom ispitivanju i prijetnjama policajaca, mogućih sudionika zločina nad Bošnjacima. Kasno uvečer, Tokić je pušten je da se brani sa slobode. Njegovo pokazivanje znamenja Republke Bosne i Hercegovine, kao i dejtonske zastave – označeno je krivičnim djelom izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

Da bi se odbranio od tog terorističkog četničkog udara na svoju slobodu i čast i slobodu svih nas i RBiH, moraće platiti advokata. A Vi – Vi kao da živite na Marsu, a veze sa zemljanima za koje ste plaćeni da ih štitite – prekinute.

Vjerovatno ne postoji država na svijetu koja hapsi svoje građane zbog državne zastave, osim one čiji ste glavni tužitelj.

Ne postoji zakon u BiH kojim je zabranjeno pokazivanje njenih zastava, ali

Vi ne poznajete zakone.

Ne postoji Tužilaštvo, osim u Banjoj Luci koje sumnjiči građane za teška krivična djela koja oni nisu nisu počinili, niti postoji državno tužilaštvo koje bi ga zaštitilo, a na čelu ste mu Vi.

Ne postoje državna tužilaštva, osim Vašeg, koji takve protuzakonite postupke organa gonjenja, tužilaštva nižeg ranga – pravno ne gone nakon nedopustivog postupka i prema pojedincu – i prema državi. Nakon hapšenja Tokića, morali ste Vi kao glavni državni tužilac narediti hapšenje i Dodika i njegovih miliconera i isljednika, a i tužitelja koji provode četničku samovolju, šire islamofobiju i optužuju Tokića kao agenta Islamske države.

Pitam se – da li Vi nemate pravnog znanja, ili ste kukavica, ili od strane političara izmanipulirana osoba na tako važnom pravnom mjestu u državi ili ste sve to zajedno. Ovo shvatite kao pitanje – a ne optužbu, kako Vam ne bi palo na pamet da hapsite novinara koji postavalja prava, za Vas možda neugodna pitanja.

Čitate li Vi uoće štampu?

Da čitate, pročitali bi tekst koji objavljuje Slobodna Bosna na svom portalu 24. maja 2015. pod naslovom BOSIĆEV DOKAZ BROJ 3: Afera Eko-fruit ili kako je Igor Dodik uz pomoć oca Milorada preko noći postao milioner!
http://www.slobodna-bosna.ba/…/bosicev_dokaz_broj_3_afera_e…

Da ste pročitali i da svjesno radite svoj posao, makar bi ispitali navode iz teksta – pa ako su tačni – naložili bi hapšenje i Dodika i njegova sina, a ako nisu, uhapasite autora teksta i privatnog tužitelja. Ovaj kriminal i pljačka nisu stvar privatnog, nego državnog tužitelja! Vi ne radite svoj posao ni kada Vam su činjenice teškog kriminala servirane ko na sahanu!

Stoga – pitanje: Kada ćete g. Salihoviću početi raditi posao za koji se plaćeni? Kada ćete kao glavni državni tužilac zatražiti od državnih organa da se u život sprovedu presude najviših svjetskih sudova – Tribunala i Svjetskog suda koji su pojedince i paradržavu – genocidnu RS – proglasili krivim i odgovornim za genocid nad Bošnjacima.

Jeste li ikada čuli za međunarodni pravni termin „Jus cogens“ i da li znate njegovu definiciju?

Morali bi znati, a i provoditi tu pravnu normu. To Vam je dužnost i zato ste plaćeni.

Svjetski sud pravde i njegove presude i nalazi su iznad svih sudova na svijetu! I Tužilaštvo haaškog Tribunala i Tribunal, kao Europski sud za ljudska prava su – iznad Vašeg Tužilaštva, a i onog koje postoji u paradžavi koja je počinila genocid i koje nesmetano vrši fašističko-četnički udar na državu, Sejfudina Tokića i sve nas, bez iakvog povoda i zakonskog osnova.

Nije li to nepoštivanje zakona i terorizam na koji Vi i ne hajete!?

Ibrahim Halilović

Ibrahim Halilovic's photo.
Ibrahim Halilovic's photo.

One Reply to “ZAŠTO NIŠTA NE PODUZIMATE POVODOM ČETNIČKO-FAŠISTIČKOG UDARA…”

  1. Nisam znala da imam tako pametnog i hrabrog prijatelja iz davnih školskih dana.
    Svaka čast Ibrahime.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: